Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Zanimljive Internet adrese
Cestice brze od svetlosti
STRANA 1 OD 2  
JOSILENKO Cestice brze od svetlosti 22.09.2011. 23:38 T38547

status: user
broj poruka: 1013
Ako se ovo potvrdi kao istina, ulazimo u novu eru fizike.

http://www.reuters.com/article/2011/09/22/us-science-light-idUSTRE78L4FH20110922
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Miskonius Da da.. 22.09.2011. 23:46 #362237

broj poruka: 4420
Ima i na b92.net
http://goo.gl/WgQyT

http://goo.gl/FS72A

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Frantic84 ... 22.09.2011. 23:47 #362239

broj poruka: 587
Ovu informaciju imam vec preko dve godine...Bilo je pitanje vremena kada ce neko da izadje u javnost sa rezultatima (moja informacija je iz Evropod druga koji je radio u jednoj laboratoriji u Becu dokle su stizali podaci). Procitaj malo teorije o modofikovanoj gravitaciji pa ces da vidis da covecanstvo nema pojma o nekim osnovnim stvarima u prirodi. Btw,apsolvent sam na fizickoj hemiji,tako da ove stvari pratim :)

AMD X2 4800+
2x1GB 800Mhz Kingston
Asus M2N68 Plus
WD 120GB
Hitachi 250GB
XFX 8500GT :)

BassivitY veoma zanimljivo 22.09.2011. 23:48 #362240

broj poruka: 911
s obzirom da se danas misli da je brzina svetlosti `ultimativna brzina` i da nista ne moze da se krece brze od iste ...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
CARPE DIEM

Frantic84 ... 22.09.2011. 23:52 #362242

Ok,ovo sa B92 je tek interesantno,zato sto neutrino kao cestica nikada do sada nije bila registrovana (teorijski se zna da postoji,ali je toliko sitna,da oblak neutrina moze da prodje kroz nasu planetu bez interakcije sa bilo kojom cesticom)...
Boga pitaj sta su nasli...

AMD X2 4800+
2x1GB 800Mhz Kingston
Asus M2N68 Plus
WD 120GB
Hitachi 250GB
XFX 8500GT :)

Lug to za gravitaciju, 22.09.2011. 23:54 #362245

broj poruka: 995
je znao još moj nastavnik fizike iz osnovne škole. sećam se da je govorio kako svetlost od sunca do zemlje putuje nekoliko minuta, oko osam čini mi se, a gravitacija deluje trenutno, znači od sunca stigne onda osam minuta pre svetlosti, e sad ja se u to uopšte ne razumem al deluje logično

AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-7

Miskonius @Frantic84 22.09.2011. 23:55 #362246

`El znas neke emisije koje bih mogao da skinem a koje sa bave M teorijom?
Branski svetovi, 12 dimenzija, supergravitacija... etc..

vladarko Re: @Frantic84 23.09.2011. 00:11 #362256

broj poruka: 4228
Da li je predavao i ovo:

http://goo.gl/72aF

Pozdrav!

Vlada

:: `El znas neke emisije koje bih mogao da skinem a koje sa bave M teorijom
:: Branski svetovi, 12 dimenzija, supergravitacija... etc.
::
:: http://goo.gl/FS72A
Miskonius Spamer 23.09.2011. 00:16 #362260

harry87 FRINGE 23.09.2011. 00:51 #362269

broj poruka: 853
Mogao bi volter bisop ovo da potvrdi i ovo kazem zbog recenice iz clanka na koju sam umro od smeha : `nešto što putuje brzinom većom od svetlosti stiglo bi do svog odredišta pre nego što bi krenulo`!!

gile23 ... 23.09.2011. 01:16 #362273

broj poruka: 9121
Ja sam procitao pre ~2-3 god. negde da su neke dal fotonske cestice brze od svetlosti.

Pozdrav!
Frantic84 Re: ... 23.09.2011. 02:10 #362277

Svetlost jesu fotoni :) Doduse i x-zracenje moze da se nazove fotonskim zracenjem,ali nije brze od svetlosti...

:: Ja sam procitao pre ~2-3 god. negde da su neke dal fotonske cestice brze od svetlosti
:: Pozdrav

@Miskonius: Pogledaj emisiju Through The Wormhole,mislim da je Discoveryeva emisija,voditelj je Morgan Freeman,bave se svim i svacim,svidece ti se :)
@Lug: Niko jos nije siguran da li i gravitacija deluje trenutno,a posto su jos uvek upotrazi za gravitonima (cesticama koje nose gravitaciju) mozda se i ukapira nekad da li je trenutna ili nije (ukoliko ima cestica,a veruje se da ima,onda nije trenutna)...
Antilohije Ih da su samo cestice... 23.09.2011. 05:05 #362285

broj poruka: 690
nego i celi svemirski brodovi mogu da se krecu brzinom cak do warp 10.

brzina enterprajsa = warp faktor na kub puta brzina svetlosti

npr za warp faktor 2 brzina je 4 puta veca od svetlosne, za warp faktor 10 brzina je 1000 puta veca od svetlosne...

I to uopste ne dovodi u pitanje teoriju relativiteta nego je samo `zaobilazi`. Postoji warp polje kao mehur u kome je sve normalno a u kome je svemirski brod, npr `bird of pray`, i u kome nema dilatacije vremena i kontrakcije duzine....

Ma mogu (teoretski) i ljudi da se teleportuju za vreme warp putovanja....

MaliAbner Re: FRINGE 23.09.2011. 05:18 #362286

broj poruka: 7779
Jeste samo je u ovom navedenom slucaju tesko dokazati da je to nesto uopste i pokrenulo... pod uslovom da je putovanje bilo kruzno... tj da su pocetak i kraj putanje necega isti.

A ako je putovanje necega sa razlicitim koordinatama te da je rastojanje tih tacaka toliko da je vece od brzine u jedinici vremena onda ne mozemo govoriti da je nesto stiglo pre nego sto je krenulo.

Mada je jos za vreme SFRJ bilo slicnih paradoksa posto je avion iz Zagroba stizao u Wien-u 15 minuta pre poletanja... naravno dve drzave su imale razlicitu vremensku zonu...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Mogao bi volter bisop ovo da potvrdi i ovo kazem zbog recenice iz clanka na koju sam umro od smeha : `nešto što putuje brzinom većom od svetlosti stiglo bi do svog odredišta pre nego što bi krenulo`!
pajsgudgud Za neutrine se zna odavno 23.09.2011. 09:08 #362293

broj poruka: 3746
a što kolega forumaš Frantic kaže informacija postoji veoma dugo.

Mislim da ima čak i više od dve godne gde je vršen eksperiment dokazivanja neutrina u Japanu čini mi se u pećini u kojoj su smešteni veliki vodeni filteri koji bi trebali da zaustave sve teže čestice osim neutrina. I da, hvatani su senzorima.

Ono što je meni pomalo čudno je da niko ne spominje sve ostale čestice koje su otrkivene u međuvremenu, a ne mislim na onih par osnovnih iza elektrona protona i neutrona.

Koga interesuje osnovno može da sazna na wikiju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Subatomic_particle

Ima ih mnogo više nego što možemo da pretpostavimo.

Lično mislim da brzina svetlosti nije konačna već da (trenutno) nemamo znanje za otkrivanje većih brzina ili barem nismo imali do sada.

Na kraju krajeva tu je i teorija struna pa ko voli...

http://en.wikipedia.org/wiki/String_theory
support normality

JOSILENKO ... 23.09.2011. 09:26 #362294

Ove cestice su neznatno brze od fotona, ali i to je dovoljno da se obori Ajnstanova teorija koja je bila jedna od najvaznijih u fizici.
Kazu da je Tesla od pocetka negirao tu teoriju i tvrdio da svetlost nije najbrza.
A gravitacija je, koliko sam ukapirao, najveca glavolomka za fizicare. U jednoj BBC emisiji o multiverzumu koja je nedavno snimljena (ne secam se imena) su izneli teoriju da gravitacija curi iz nekog drugog univerzuma u 11. dimenziju naseg univerzuma (oslanjaju se na teoriju struna).
pajsgudgud Re: ... 23.09.2011. 09:49 #362296

broj poruka: 3746
Da, između ostalog i Tesla. Lično mislim, da je u odnosu na veličinu Kosmosa brzina svetlosti
isuviše mala da bi bila konačna. Mnogo je toga što mi ne znamo, a tek treba da otkrijemo.
support normality

:: Ove cestice su neznatno brze od fotona, ali i to je dovoljno da se obori Ajnstanova teorija koja je bila jedna od najvaznijih u fizici.
:: Kazu da je Tesla od pocetka negirao tu teoriju i tvrdio da svetlost nije najbrza.
:: A gravitacija je, koliko sam ukapirao, najveca glavolomka za fizicare. U jednoj BBC emisiji o multiverzumu koja je nedavno snimljena (ne secam se imena) su izneli teoriju da gravitacija curi iz nekog drugog univerzuma u 11. dimenziju naseg univerzuma (oslanjaju se na teoriju struna).
Stripy Re 23.09.2011. 10:15 #362302

broj poruka: 4163
Warp 5 mr. Sulu

servispc bre

BassivitY Re: @Frantic84 23.09.2011. 10:19 #362304

I ja mogu da ti preporucim isto sto i frantic, a mozes da pocnes sa gledanjem odavde

http://www.youtube.com/watch?v=EpujTp21cmk

Odlican serijal sa dosta teorija ...cak mislim da vec u ovoj prvoj epizodi neki naucnik prica kako je sve delo jednok `superkompjutera` i da je sve sastavljeno od piksela ...

Inace, imas dosta dokumentaraca o svemiru tipa How universe works, Known universe ...ako te i to interesuje napravicu screen foldera jer me mrzi da pisem, ima dosta
CARPE DIEM

:: `El znas neke emisije koje bih mogao da skinem a koje sa bave M teorijom
:: Branski svetovi, 12 dimenzija, supergravitacija... etc.
:: http://goo.gl/FS72A
Snoopy- Re: Re: ... 23.09.2011. 10:20 #362305

broj poruka: 6083
Realno, kada poredis koliki je univerzum i brzinu svetlosti, ne izgleda uopste toliko brzo. Ne znam koliko je tacno, ali iz geografije u srednjoj dok sam bio su nas ucili da je potrebno 5 godina da svetlost doputuje od zvezde do nas, tj, da mi sad vidimo zvezdu a da se ona ugasila jos pre 5 godina :S
Inace, opasan trip da putujes brze od svetlosti, onda mogu da kazu da si brz ko mrak :D

LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9,
No GPU, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo

:: Da, između ostalog i Tesla. Lično mislim, da je u odnosu na veličinu Kosmosa brzina svetlosti
:: isuviše mala da bi bila konačna. Mnogo je toga što mi ne znamo, a tek treba da otkrijemo
:: support normalit
:: :: Ove cestice su neznatno brze od fotona, ali i to je dovoljno da se obori Ajnstanova teorija koja je bila jedna od najvaznijih u fizici.
:: :: Kazu da je Tesla od pocetka negirao tu teoriju i tvrdio da svetlost nije najbrza.
:: :: A gravitacija je, koliko sam ukapirao, najveca glavolomka za fizicare. U jednoj BBC emisiji o multiverzumu koja je nedavno snimljena (ne secam se imena) su izneli teoriju da gravitacija curi iz nekog drugog univerzuma u 11. dimenziju naseg univerzuma (oslanjaju se na teoriju struna).
JOSILENKO ... 23.09.2011. 10:28 #362307

`I`m so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark.`
Eto, Muhamed Ali je brzi od svetlosti :D

BassivitY snupi 23.09.2011. 10:29 #362308

Kada god pogledas u nebo ti u stvari gledas u proslost, bas kao sto ai rekao.

hahah brz kao mrak

CARPE DIEM

Morow :p 23.09.2011. 10:33 #362309

broj poruka: 1038
Sta je brze ili zec?

Snoopy- Re: :p 23.09.2011. 10:38 #362311

broj poruka: 6083
A ahahhahahahahahah xDDDDDDD ahahahahhahahahahahahhhhhhahahah xDDDDD

@Josilenko- xDDDDDD

@Bass- Spooky o.O pa sad neka meni neko to objasni :D

LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9,
No GPU, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo

:: Sta je brze ili zec
Antimatery Perica zna 23.09.2011. 10:48 #362316

broj poruka: 997
Pita uciteljica decu sta je najbrze na svetu.Mali Nikola kaze:
-Metak
Uciteljica kaze:
Dobro,metak je brz,ali nije najbrzi.
mali streber Slavisa kaze:
-Svetlost
-Bravo!!! kaze uciteljica.
mala Marica romanticarka kaze:
-Misao je brzi od svetlosti
Uciteljica je odusevljena:
-Bravo Marice!!!
A mali Perica kaze:
-Moj tata je jos brzi!!!
-kako to?? pita uciteljica.
-Cuo sam kad je rekao mami: `Svrsio sam brze nego sto sam mislio`!!

Sve je relativno !!!

BassivitY Re: Re: :p 23.09.2011. 11:06 #362321

uzmi za primer to sto si rekao, ti sada vidis zvezdu a ona se ugasila pre 5 godina, to bi znacilo da je udaljena 5 svetlosnig godina, sto znaci da je svetlost putovala 5 godina od te zvezde do tebe. Kada bi se ta zvezda sada ugasila, ti bi mogao da `gledas u nju` jos narednih 5 godina jer svetlost koju je ona emitovala neposredno pred gasenje (poslednji trzaj :D) i dalje treba da stigne do tebe,

Pa ni sunce nije tamo gde ga ti vidis, uvek je 8 minuta `napred`
CARPE DIEM

:: A ahahhahahahahahah xDDDDDDD ahahahahhahahahahahahhhhhhahahah xDDDD
:: @Josilenko- xDDDDD
:: @Bass- Spooky o.O pa sad neka meni neko to objasni :
:: LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9
:: No GPU, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apoll
:: :: Sta je brze ili zec
:: ::
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647726.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs