Na svakoj gumi imaš utisnuto kada je proizvedena, tako da ne može da te prevari niko za godinu proizvodnje.Dobar je taj vulkanizer na auto putu, kod plavog mosta.I svaki bolji vulkanizer je jeftiniji od Beogume.
AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED 5 macaka,dve iste, i tri razlicite! :)
:: druze bezubi :)...u beogumi sam nasao dve sigure letnje 165/70 za 8800 a kod plavog mosta vulkanizer koji je tu pa bre 30 godina mi trazi 6200 e sad sta raditi ubek je bolje jeftinije al sam cuo neke price kao vulkanizerima stoji guma po 5 godina u magacinu i iako izgleda ko nova ona je vec izgubila gustinu smese il sta vec (srpske teorije zavere) a posto je beoguma velika firma kod njih se zacas promeni lager...i tako u krug price ...ako neko ima nekog pouzdanog da je tu negde sa vozdovca ili okoline blize nek sibne mail ,posto ja verujem drugovima forumasima :)
Ribolovac, pa ti samo možeš lud da budeš ili stipsa kad voziš leti sa zimskim gumama. Zimske gume su tvrdje, i leti se duplo brže troše nego zimi. Ja sam za jedno leto potpuno odrao ceo set od 4 nove zimske gume jer sam zaboravio da ih zamenim. Lepo ti kaže toothless, nisu džabe smislili zimske i letnje gume... __________________ Scourge of PCBerza
Da, ali posle nekoliko naglih kočenja će sve slabije i slabije da se `lepe` za asfalt jer će se stvrdnuti i ostati bez krampona.Takva guma je posle skoro neupotrebljiva u pravim zimskim uslovima.Kad bi stavio 2 seta guma, kao ja, trajale bi ti mnogo duže.
AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED 5 macaka,dve iste, i tri razlicite! :)
:: @toothles :: Tacno je da se dosta trose leti, ali se lepe za asfalt kada zakocis. Zaustavni put je bar 20% kraci u odnosu na letnje gume. Inace gume menjam na svake 2 sezone :: :: i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h, :: ::
Nekada su pravili `univerzalne` iliti `all season` gume
11.07.2011. 22:03
status: user broj poruka: 3241
ali su prestali.Jednostavno, ne postoji guma na svetu koja može da bude dobra i leti i zimi.Kad temperatura padne ispod 7C, letnja se stvrdnjava, ne prianja za podlogu, i proklizava.Kada su visoke temperature, zimska počinje da se topi jer ima mekšu smešu, guli mikro krampone i greje se sve dok se ne zapeče i postane `ćeloston`.Nemojte da furate telefone i kompove i ostala sranja od 1000e, a da vam bude žao da date pare za osnovne potrebe bezbednosti sebe i svoje dece u saobraćaju.Ajfon ili Intel i7 vam neće spasiti glavu nikada, a dobra guma hoće.
Pa oseti se da je tromiji dosta kad je 5 osoba unutra, ali jbg. meni ne smeta jer nigde ne žurim. :) Imaš ili varijantu od 1.2 16v benzinac,1.4 benzinac, 1.9JTD dizel, ili noviji 1.3 MultiJet.Ali, 1.2 8v je duplo jeftiniji za održavanje od svih ostalih.
:: Ma kad kazem vuce nisam mislio na brzinu, u bivsoj firmi u kojoj sam radio mazda3 1.4 motor cini mi se, potrpalo se nas 4 i jos u gepeku neki alat itd ono je kriminal bio koliko smo se vukli, u tom kontekstu sam mislio, sednu ti u kola 3 krupnija lika i relano ne mozes da ubrzas do 80km/h jedno kilometar : :: :: A sto se tice potrosnje i ekonomicnost relano na ovu skupocu to je i najbitnije.. :: :: frekfencij :: :: :: Plin nemam, jer mi ne treba, troši kao upaljač.A što se tiče vuče, vuče solidno, ja nisam klinac pa da se ložim na brzinu i trkanje na semaforu.Ja kad sam uzimao auto, išao sam na ekonomičnost u potrošnji i održavanju i kvalitet :: :: :: :: :: :: AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LE :: :: 5 macaka,dve iste, i tri razlicite! : :: :: :: :: :: Matori jedno pitanje nevezano za temu, kako vuce punto 1.2 i to na plin :: :: :: :: :: :: :: :: :: frekfencij :: :: :: :: :: :: :: i stavio sam 165/70 R14 i Winter1 i Sigure.Punjenje azotom ima svaki ozbiljniji vulkanizer :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: AMD Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - Hynix 2GB DDR3 - Hitachi DeskStar 500GB - Asus 8600GT - LC Power 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LE :: :: :: :: 5 macaka,dve iste, i tri razlicite! : :: :: :: :: :: :: :: ::
Fin je Puntic, lepo se kotrlja za svojih 1200 kubika, probao ortakov. Gume na pogonskim tockovima uvek za sezonu, znaci leti letnje, zimi zimske. Za one sa zadnjom vucom je pozeljno sve cetiri, jbg, ipak zadnji ubrzavaju i koce motorom a prednji vise kocnicom... Prednja vuca je zahvalnija sto se tice izdataka za gume i u principu moze bezbedno da se vozi recimo zimi sa zimskim napred i letnjim pozadi, ali ako novcanik dozvoljava, uvek sve cetiri adekvatne.
Neko je napisao da ima razlicite profile guma. Uza zimska lakse gazi sneg, veca je masa na manjoj povrsini pa ima i bolju trakciju po klizavom i zaledjenom kolovozu. Ja sam se krstio prosle zime gde je baja Floridom sa 145/80 R13 Winterama gazio. Pozeljno je da zimska guma bude i malo veceg profila od letnje, ipak u snegu se ne zna gde je rupa i dali je snezni nanos ili komad leda ono sto ide pod tocak.
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Ja sam na 4 gume ostavio sebi 100 evra u dzepu (u GR)
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Lepo u subotu ujutru rano oko 6 pravac Bubanj Potok ima da biras gume kakve hoces ja sam uzeo za GSI-a 195 45 15 nove 4 komada za 70e.Da biras sta hoces samo da odes rano.Pozdrav
Asus Maximus Rampage Intel Core 2 Quad 6600 3.8Ghz NH-D14 Saphhire 6850 1gb 2x2gb Black Dragon Samsung F3 1Tb SilverStone 500w
Tako je, ne da se, prosto, lepe za asfalt, već se stvarno lepe za asfalt i malo po malo ostaju na njemu.
Pozdrav!
Vlada
:: @toothles :: Tacno je da se dosta trose leti, ali se lepe za asfalt kada zakocis. Zaustavni put je bar 20% kraci u odnosu na letnje gume. Inace gume menjam na svake 2 sezone :: :: i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h, :: ::
to da se lepe sve zavisi od prozvodjaca modela koliko je stara profil,tezina auta.....ove sto sam ja uzeo su nove al sta vredi stisnem kocnicu sa 80-100 kmh sva 4 diska,a one samo skripe i auto ide gde hoce.
Asus Maximus Rampage Intel Core 2 Quad 6600 3.8Ghz NH-D14 Saphire 6850 1gb 2x2Gb 1066 Black Dragonz Samsung F3 1Tb SilverStone 500w
ali nemam jos 4 felne + manjak prostora u garazi. Posto mnogo prelazim menjam gume na dve sezone tako da i to sto se trose nije neki problem. Recimo wintera se mnogo bolje ponasala leti, a pogotovo zimi od TG 621 dok ih je bilo na trzistu. P.S. Kada montirate nove gume na felne jako je pozeljno da promenite i ventile na tim felnama. U najgorem momentu mogu da zeznu stvar, a kostaju 250 dinara sa zamenom.
i5 2500K, Noctua NH-D14, Asus P8P67 PRO, 2*2Gb Kingston hyper x gray, 2*640Gb WD black sata 3 raid 0, Asus gtx 560ti DC, CM elite 430, Chieftec cft-750-14cs, Dell U2311h,
nego prebacujem svake sezone.Uskoro ću da pazarim i felne, jer sam našao lika u šapcu koji ima super cene za polovne delove za Punta mk2.Ja moje gume čuvam maksimalno, i zato sam zimus usred one bljuzgavice, kada je bio zavejan auto put, ja pičio 80 bez problema, dok je većina šlajfovala u zaustavnoj traci.Winter1 ima tzv. `mikro krampone` koji, kada se potroše, znatno smanjuju performanse tog pneumatika.Jednom sam se iz zajebancije zimi `igrao` sa kolima na jednom ogromnom parkingu, i wintere su jednostavno `jele` sneg, a auto nisam mogao da nateram da prokliza nikako. p.s. A što se tiče prostora za gume u garaži, ja ga imam dosta, ali ti možeš da nakačoiš nosače za gume negde pri plafonu, tako da ti ne smetaju uopšte.
Da covek ne bi stekao utisak da su Tigrove gume odlicne, evo neka pogleda malo testova: http://www.e-pneu.cz/testy_pneu.php Levo se izabere dimenzija, tip gume (letnja-zimska),... i izbaci ti testove za tu velicinu u poslednjih X godina. Pa onda naocare za citanje na nos i krenes redno :):):)
Pa kad vise testera iz raznih zemalja za neku gumu kaze da je dobra, ima sansi da je stvarno dobra.
- - Ja vozim letnju Bridgestone Turanzu ER300 i mogu reci da je guma prva liga, i po mokrom i po suvom. Auto ide kao po sinama u krivini, odlicno koci,... Pre Turanze vozio TG621, Toyo 330, Michelin Energy, Pirelli P400 Aquachrono, Sava effecta u raznim dimenzijama, i smatram Turanzu najboljim izborom do sada - Toyo je bio najgori. Sledece ili iste ili Continental Premium Contact 2.
Zimske vozim Pirelli W190 Sportcontact i ok su dok ne ostare (max par godina - iako sara bude dobra i dalje). Pre je bila Sava Eskimo S3, nesto malo Winter1. Sledeca ce biti GY UltraGrip 7+ ili UltraGrip 8.
Eto to su moja razmisljanja u dimenziji 195/60R15 - -
Evo potvrde dobrote Tigrove gume (malo stariji test - mozda su je popravili u medjuvremenu): http://tinyurl.com/5tzrkw6 (metar zaustavnog puta je metar zaustavnog puta) Ako vam se desavalo da vam se prilikom kocenja pali ABS, gde ranije nije (sa drugim gumama), znajte da je do Tigra.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
razlika između zimske i letnje gume je u hemiskom sastavu gume.Zimska guma je predviđena za temperature do 7 c a ako ih vozite po letnjem vremenu od 40 stepeni to je super jer kad dođe sledeća zima ta guma je već izgubila svoje svojstvo i ponašaće se kao plastika na snegu.Dubina šare nije presudna da li je neka guma dobra .Pogledajte samo trajalove gume one su toliko loše da propadnu za pola godine.
Neka ti `testeri` `pretesterišu` malo naše puteve pa da vidimo koja je guma najbolja.Najbolje da će da pljuju svoje brendove i da reklamiraju neki Tigar iz tamo neke Srrbijice.Ajde sad da kačimo one testove AMD-Intel, i da pričamo o nameštanju testova.Ovde bi i gusenice od tenka trajale dva meseca.Tigar pravi odlične gume, one uglavnom ne valjaju ljudima koji ne umeju da voze auto ili onima koji voze kako ne treba.Za cenu po kokoj se prodaju, Tigrove gume su odlične, i uvek bi kupio sve 4 nove Tigar nego 2 nove bilo koje druge marke.
:: Da covek ne bi stekao utisak da su Tigrove gume odlicne, evo neka pogleda malo testova :: http://www.e-pneu.cz/testy_pneu.ph :: Levo se izabere dimenzija, tip gume (letnja-zimska),... i izbaci ti testove za tu velicinu u poslednjih X godina. Pa onda naocare za citanje na nos i krenes redno :):): :: :: Pa kad vise testera iz raznih zemalja za neku gumu kaze da je dobra, ima sansi da je stvarno dobra :: :: :: - :: Ja vozim letnju Bridgestone Turanzu ER300 i mogu reci da je guma prva liga, i po mokrom i po suvom. Auto ide kao po sinama u krivini, odlicno koci,... :: Pre Turanze vozio TG621, Toyo 330, Michelin Energy, Pirelli P400 Aquachrono, Sava effecta u raznim dimenzijama, i smatram Turanzu najboljim izborom do sada - Toyo je bio najgori. Sledece ili iste ili Continental Premium Contact 2 :: :: Zimske vozim Pirelli W190 Sportcontact i ok su dok ne ostare (max par godina - iako sara bude dobra i dalje). Pre je bila Sava Eskimo S3, nesto malo Winter1. Sledeca ce biti GY UltraGrip 7+ ili UltraGrip 8 :: :: Eto to su moja razmisljanja u dimenziji 195/60R1 :: - :: :: Evo potvrde dobrote Tigrove gume (malo stariji test - mozda su je popravili u medjuvremenu) :: http://tinyurl.com/5tzrkw :: (metar zaustavnog puta je metar zaustavnog puta) Ako vam se desavalo da vam se prilikom kocenja pali ABS, gde ranije nije (sa drugim gumama), znajte da je do Tigra :: :: Pozdrav :: :: :: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit :: ::
danas dve nove tigar sigura 165/70 r14 81t datum proizvodnje 1311 u beogumi po ceni od 4500 po komadu pa su mi naplatili jos i balansiranje 2x170.00 pa onda dva ventila 2x95 pa onda punjenje azotom 2x100 din i spakovali mi moje dve zimske gume u kesu i cao...jedino sad kao da mi malo nesto trese auto dal moze da bude do toga jer imam azot napred a pozadi vazduh ? da regulisem to posto vec nisam odma ...
Ako trese, trebao bi da proveriš optiku tj. možda treba centriranje trapa, ako nisi odavno to radio.Kao što sam znaš, putevi su katastrofa, a samo redovnom kontrolom nacentriranosti trapa možeš da sebe poštediš popravke istog.Ja prilikom svake zamene guma radim proveru optike.A što se tiče azota, kad odeš da proveriš optiku kod vulkanizera, reci im da ti i zadnje napune azotom. EDIT: Gume koje skidaš(na kraju sezone), treba držati na razmaknutim letvicama ili nosačima, da se ne bi deformisale.Ovako izgleda stalaža http://tiny.cc/sb1mu , ali sam ja napravio uz pomoć dve daske od palete fiksirane ispod radnog stola(ponka) u garaži, tako da mi ne smetaju.
:: danas dve nove tigar sigura 165/70 r14 81t datum proizvodnje 1311 u beogumi po ceni od 4500 po komadu pa su mi naplatili jos i balansiranje 2x170.00 pa onda dva ventila 2x95 pa onda punjenje azotom 2x100 din i spakovali mi moje dve zimske gume u kesu i cao...jedino sad kao da mi malo nesto trese auto dal moze da bude do toga jer imam azot napred a pozadi vazduh ? da regulisem to posto vec nisam odma ...
kolko ti ciko imas guma sto ih onda ne vozis hehehe salim se stavicu ih u podrum na suvo i to na neku paletu sto sam maz...pardon pozajmio iz jedne lokalne prodavnice...a za azot moram kolko sutra kod nekog vulkanizera jer sam konj nisam odma to uradio
1. Stalaža nije moja, to sam stavio kao primer.U mojoj garaži najmanje ima guma, a neću da stavim slike da se neko ne uplaši od haosa. :) Samo stavi razmaknute letvice tako da guma ne naleže odozdo nego da joj `dno` bude slobodno, a da se oslanja na bokove, kao na stalaži na slici. 2. Obavezno napravi proveru optike, već sam rekao da je ja redovno proveravam.Moguće da ti malo baca na trapu pa sada izbalansirane gume ne stoje dobro.To pod hitno uradi da ne bi sjebao gume.Uostalom, videćeš i na starim gumama ako su potrošene više sa jedne strane, i mora na centriranje.
:: kolko ti ciko imas guma sto ih onda ne vozis hehehe salim se stavicu ih u podrum na suvo i to na neku paletu sto sam maz...pardon pozajmio iz jedne lokalne prodavnice...a za azot moram kolko sutra kod nekog vulkanizera jer sam konj nisam odma to uradio
Punjenje guma azotom je teska glupost i marketinska zvaka za izvlacenje para. Imalo bi smisla gume puniti azotom da u sastavu vazduha preovladjuje kiseonik, a obzirom da azota ima 78%, onda je totalno besmisleno dodatno placati punjenje azotom. Azot ima neznatno manju permeabilnost u odnosu na kiseonik, a pri tom ga ima skoro 80% u vazduhu, tako da punjenje guma azotom ima vise psiholoski nego prakticni efekat.
evo ti sajt https://www.4gume.com pa se informisi o prednostima azota u odnosu na vazduh u gumama...ako je poboljsanje makar 5 posto u odnosu na vazduhsto ne uzeti i ne probati azot kad vec kosta 100 din po gumi...ja sam turio u prednje sutra cu i u zadnje pa cu da vidm kako se ponasaju gume
Na tom sajtu pise gomila gluposti, a pored toga, zanimljivi im baneri. Sve same vulkanizerske radnje sa ponudom za punjenje guma azotom. Toliko o njihovoj objektivnosti. Na linku koji sam postavio, lik je sam radio istrazivanje jer je i njega samog interesovalo o cemu se tu radi i dosao do zakljucka da je to sarena laza. Ne vredi para.
hahahah kakav feedback!! znao sam, zato sam i postovao ovde na pc forumu lol :D
gume koje trenutno imam su: Montero fulda kristall M+S 175/70R14 84T Made in France Radial Tubeless
eto to sve pise na njima.. .sve 4 su mi iste s tim da su mi prednje dve ocaj zivi a zadnje u redu pa ganjam 2 prednje nove.. nekako ne bih tigerove uzimao ne znam zasto ali bi ih zaobisao bez obzira cija su firma.. cim se nesto proizvodi kod nas znaci da nesto u korenu nije dobro :) bez uvrede! ipak bi isao na nesto provereno tipa michelin/bridgestone/pirelli i slicno pa makar morao i malo dublje zatj u dzep.. dakle molim za savet nesto od ovoga ili nesto slicno po kvalitetu a da nema nikakvih poveznica sa balkanom.. neki mid segment da je odnos cena/`performanse` ok. procitao sam sve postove vase i jos uvek nisam konkretno zagrizao za nesto.. hvala!
Onda nađi nekoga od preko da ti donese, kad već hoćeš da se izuješ za skuplje gume.Čuo sam od dosta ljudi da je Pireli kod nas golo govno u odnosu na Italijanski.Uostalom ,naglasio si da ne stojiš najbolje sa kešom , razmišljaš o Pireliju i Mišelinu?Šta kupuješ kad stojiš dobro sa kešom, Eagle F1? :D EDIT: Pa i ti voziš zimske gume po ovom paklu?!Nije ni čudo što su ti očajne i raspadnute! @20Alvaro: Azot ne prolazi kroz gumu kao kiseonik jer ima veće molekule, i to je jedna od najvećih prednosti.Ne moraš da stalno proveravaš i dopumpavaš gume.Ja otkako stavljam azot u sve gume, NIKADA nijednu nisam dopumpao i uvek je pritisak bio isti kao i dana kada su stavljene.Pre toga sam morao da često kontrolišem i dopumpavam gume, pogotovo leti.Tako da razlike ima, makar sve ono o stabilnosti bilo kao što ti kažeš `laža`, samo zbog cimanja sa dopumpavanjem guma, azot vredi tričavih 100 din po gumi.
:: hahahah kakav feedback!! znao sam, zato sam i postovao ovde na pc forumu lol : :: :: gume koje trenutno imam su :: Montero fulda kristall M+ :: 175/70R14 84 :: Made in Franc :: Radial Tubeles :: :: eto to sve pise na njima.. .sve 4 su mi iste s tim da su mi prednje dve ocaj zivi a zadnje u redu pa ganjam 2 prednje nove.. nekako ne bih tigerove uzimao ne znam zasto ali bi ih zaobisao bez obzira cija su firma.. cim se nesto proizvodi kod nas znaci da nesto u korenu nije dobro :) bez uvrede :: ipak bi isao na nesto provereno tipa michelin/bridgestone/pirelli i slicno pa makar morao i malo dublje zatj u dzep.. :: dakle molim za savet nesto od ovoga ili nesto slicno po kvalitetu a da nema nikakvih poveznica sa balkanom.. neki mid segment da je odnos cena/`performanse` ok :: procitao sam sve postove vase i jos uvek nisam konkretno zagrizao za nesto.. :: hvala!
Je li toothless, koliko ima azota u vazduhu? Da li razlika do 100% pravi toliku razliku? Posto gume vozimo po par godina, da li je to bas tolika frka da pored promena zimski za letnji vazduh, moramo da menjamo zimski za letnji azot? Toliko o toj prici, kao i o realnosti testova (mada kad god sam izabrao medju prve tri na testovima - nisam zazalio).
Naravno da su ti dobre Tigar. I meni su, kad sam morao da ih vozim. Ali se nisam zavaravao da su odlicne. Prvih 5-10kkm su tu i tamo, a posle ocaj zivi.
@shortee Ako trese stalno (pri svakoj brzini) - trap. Geometriju trapa sredi. Ako trese na nekoj brzini 80-100km/h - nisu dobro izbalansirane gume [meni se desavalo na nesto oko 100 na sat da trese - pre i posle nista - i bio je fuc*ing Tigar u pitanju. na svakih par hiljada sam morao da ga balansiram (ako ga vozis 20kkm, a balansiras na 3kkm, na balansiranje ces dati skoro set novih guma) + za hitris sam cuo da uopste ne mogu da ih izbalansiraju - od samih vulkanizera sam cuo tu pricu]. Da ne bude zabune i ostale gume vozim isto kao Tigar, pa ih balansiram jednom godisnje - preventivno (ne zbog falinki u voznji). Resenje - balansiraj gume. Ako `trese` na 5-10 km/h onda imas izbocinu na dezenu gume. Resenje = reklamacija gume u garantnom roku (gde ce ti verovatno reci da si zapinjao po rupama i nista od svega).
Pozdrav gumeri u IT svetu:):):) - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Broj postavljenih tema: 60435. Broj poslatih odgovora: 647767. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.