Nema kompleksnije SF knjige od nje, pa covece da je cika Frenk dao licencu Lukasu za ekranizaciju ovog dela Ratovi Zvezda nikad ne bi ugledali svetlo dana... i da ne spominjem da su Ratovi Zvezda smesna lutkatska serija u odnosu na DUNE...
Prvih sest knjiga je vise nego dobro i svaka je drugacija sto jos vise doprinosi kvalitetu jer da su sve slicne bilo bi ono i dalje pravimo lovu... ovako prica dobija na sirini, visini i dubini...
Jedino one price tipa kuca Korino, kuca Atreida, kuca Harkonena i ostale koje nije napisao onaj koji je osmislio DUNE univerzum su malo tanje... ali sam takodje siguran da su i one napisane od strane potomaka cika Frenk-a tako da se drze osnovnih postulata koje je njihov tata ustanovio u prvih sest knjiga...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: :: Kako moze da citas Hyperion? :) Prvo poglavlje je ok, a ostalih pet-sest su dosadni, besmisleni, i sluze samo da naprave sto deblju knjigu. To je kao album sa dobrom naslovnom pesmom, dok ostalih deset stvari nemaju pojma. Da ne pominjem nastavke tipa Pad Hiperiona. Nevidjeni je skriboman taj Simons, da ne kazem demagog. :: :: Nesto slicno vazi i za Dune. Prva knjiga je remek-delo, ostalo su muljavi nastavci :: ::
Ok, mozda sam malo preterao sa onim `muljavi nastavci`, izvinjavam se. Ali mislim da je prva knjiga ipak daleko najbolja. Sto se Ace Lukasa tice bio bi sada neuporedivo siromasniji da je snimao Dinu nego Ratove. Zasto? Zato sto su Ratovi Zvezda smesna lutkatska serija u odnosu na DUNE... Film Dune je zapravo bio veliki komercijalni neuspeh. Jednostavno je bio predobar za siroke mase.
Pa i to bi bilo drugacije buduci da je DUNE producirao kralj `B` produkcije... tako da je ona u startu delovala pomalo traljavo... a i cini mi se da se pojavila posle Ratova Zvezda tako da su oni na neki nacin zadali domaci ostalima... ipak je to `muppet show: na steroidima sa sve Kermitom i to upakovan u celofan vaseljene...
Meni licno je jos zanimljivije to da su one dve mini serije koje su snimljene u SiFi produkciji jos jadnije u odnosu na pomenuti film... cak mi se cini da su nesto malo odstupili od price ne mnogo da utice na ukupni utisak ali taman toliko da se primeti...
Po meni i dalje jedna od najboljih SF serija knjiga naravno posle Rame... i evenutalno Kapije... ovu drugu sam dugo gledao na polici kod suraka i uredno je preskakao kao nezanimljiv naslov i onda ni sam ne znam kako sam posegao rukom za njom i iznenadio se kako je solidna...
I onako uzgred jedna od najboljih kratkih SF prica mi je Jaren... objavljena je u Sirijusu br. 161...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: :: Ok, mozda sam malo preterao sa onim `muljavi nastavci`, izvinjavam se. Ali mislim da je prva knjiga ipak daleko najbolja. Sto se Ace Lukasa tice bio bi sada neuporedivo siromasniji da je snimao Dinu nego Ratove. Zasto? Zato sto su Ratovi Zvezda smesna lutkatska serija u odnosu na DUNE.. :: Film Dune je zapravo bio veliki komercijalni neuspeh. Jednostavno je bio predobar za siroke mase. :: ::
Ti mislis da bi Dune bio bolji da ga je radio Lukas? Pa to ne znam. Verovatno bi napravio istu predstavu kao Star Wars. Nikada necemo zasigurno znati kako bi to izgledalo.
Za Kapiju mislim isto sto i za sve serijale. U principu vredi samo prva knjiga. Ne mora taj pad kvaliteta da bude samo zato to su nastavci radjeni zbog love, nego jednostavno zato sto nema vise inspiracije. Nema vise sta bitno da se kaze jer je prvi deo zaokruzena celina.
Drugo je sa stvarima kao LOTR koji je planski radjen u tri dela, te bi samo prvi bio besmislen bez narednih.
@JovanZ Kakva je knjiga Nesanica od Stivena Kinga u odnosu na Mracnu kulu, Zamku za snove...? Nasao sam knjigu u knjizari Alan Ford pa me zanima da li se isplati potrositi oko 500 din za 300 strana. Stigao sam sa citanjem Mracne kule do knjige broj 5 (drugi deo).
Da li je neko citao Lisinu pricu i Vetar kroz kljucaonicu od Kinga?
@VMARC, Sky Novije epizode stripa Zagor su mnogo bolje crtane od onih koje ste citali ranije. Ubedljivo najbolji crtez koji sam video u stripu je Tex Willer Oluja na stjenovitim brdima.
Ko je citao redovno Politikin zabavnik zna za Dikana. To blago srpskog stripa je objavljeno za sada u jednom od vise integrala. Topla preporuka za sve fanove franscusko-belgijske skole stripa. Dakle, ko je voleo/voli Asteriksa i Talicnog Toma, Dikan ce morati da mu legne. Prica o Starim Slovenima, Avarima itd. Bukvalno blago u tvrdim koricama za sva vremena. Nesto sto je must have za svaku biblioteku.
Ni nalik mracnoj kuli, ali je ok, barem meni, bila. A ako me secanje dobro sluzi, mislim da ima malo vise od 300 strana, mislim da je duza od zakme za snove, ali nije sve u duzini. :) Nisu knjige grafe pa da juris bang for the buck, ili Letter for the buck u ovom slucaju :)
Sta znam, kazem ti meni se dopala, misljenja sam da se na knjigu ne mogu baciti pare, u svakom slucaju uvek ti je tu ebook ako nisi gadljiv. Jeste okretanje stranica lepo, ali ume i ebook da bude prilicno praktican ako utulis brightness ili imas e-ink reader
Inace nedavno sam procitao `100 Bullshit Jobs...And How to Get Them` simpa knjizica, za luftiranje mozga odlicna.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647693. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.