Prvo ja nisam alfaboy nego ljubitelj automobila. Drugo to sto je tvoj prijatelj imao problema sad treba da znaci da su alfe lose. Otidji malo po alfa forumima da vidis kakav je prosek i kakvo realno stanje stvari kod ljudi koji voze razne modele, tj. % na mnogo vecem uzorku.
Cale je imao Mecku G , koja nas je dovodila do ludila od kvarova. I treba da kazem da je MERCEDES los, ocajan i nekvalitetan auto ? hhaha.
Boga bitaj gde je taj tvoj prijatelj kupio ALfu, da li je bila nova- polovna. kako je bila servisirana pre toga, koliko je zaista km presla itd itd ( kod nas UVEZENE alfe nema ispod 300 000 predjenih km ma sta god ti rekli )
sto se tice snage motora 156 i 159 , pogledaj malo izbor na oglasima bilo kojim .lakemo cemo utrvditi procenat o kojem pricam
Kad bi to tako bilo sto pricas, Alfa Romeo bi se odavno ugasio jer prema tome ispada da da su svi no name kinezi kvalitetnijie od Alfe. Smesno
Glupa je uopste raspravljati se sa nekim ko nije nikad ni seo u alfu a ne imao je pa da kaze kvare se. Ja nisam fanboy, imao sam dosad mecku i W, audii japance itd do sada pa mogu i imam cime da potkrepim sve sto pricam
Isto bi bilo da pricas o Nvidiji i kvalitetu, zagrevanju, brzini, GTX 480 , ako je nikad nisi imao.
Ajd uzdravlje
:: Izvini stvarno, ali ne mogu da se ne nasmejem da ovakav vic jednog Alfa fanboya... Sve što sam naveo su činjenice i informacije od ljudi koje znam da su posedovali Alfe, uglavnom 156-ice, kako benzince tako i dizele.. :: :: 2.4JTD nije loš, ali molim te ne zasmejvaj ljude govoreći da je ako ne i najkvalitetniji motor... Potvrdio mi je čovek koji je uzeo E-Klasu 3.0 CDI posle Alfe 156 JTD... Krstili smo se oboje kad mi je rekao da ga je koštalo održavanje Alfe ko Mercedesa... I to je opravdano zbog....??? :: :: 90% 156-ica i 159-ki nema 200 konja, već se kreću od 100 do 150. Samo par modela ima 200 konja, eventualno noviji 2.4JTD se kreću od 150 do 200... To nije 90%.. :: :: Audi kupuju najviše jer se zna zbog čega se kupuje - Zbog kvaliteta i pouzdanosti, a to je nešto što Alfa nažalost može da sanja... Svi redom znaju da Alfe više provode vremena u servisu nego na putu, a ostalli samo ne žele da priznaju to.. :: :: Imam već par godina i Clio 1.5 DCi koji je prešao već 120.000km pa opet nikad nije završio u servisu van servisnog perioda... A da ne pričam o B4-ki ili eventualno A4-ki.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: CPU-Z Validator : http://goo.gl/6l1 :: :: :: Apsolutno nije tacno to sto se prica za Alfe. Notorna glupost :: :: :: :: :: :: Ovo je balkan. gde vladaju nemci , i domaca marka zbog cene. Svaki pravi balkanac ce da kupi sugavog audia- passata- koji ima svaki drugi tip u gradu. A da se ne kvare, ne kvare se malo sutra. Kvare se kao i svaki brend :: :: :: :: Alfini dizeli jtdm pogotovo su jedni od najkvalitetnijih ako ne i najvkalitetniji, a benzinci ne zaostaju puno. Razlika je samo sto Srbi nemaju kulturu odrzavanja automobila. Lakse je dati 1000e kad ode ceo zadnji trap nego redovno, odrzavanja na 10 000 km ( ironican sam ) :: :: :: :: Mogu da se kladim da 90 % vozaca, ni ne zagreje motor pre voznje ,a da ne pricam o pre brze voznjie Eto sta je smrt za alfe i zasto su na losem glasu kod nas, to u inostranstvu nije problem niti ga ima. :: :: :: :: Redovno je odrzavaj, pazi kako vozis dok je hladan motor pa ce da vidis kakva je alfa i koliko ce da traje :: :: :: :: :: :: 90 % posto 156-ca i 159-ki ima od 120- 200 ks motore. nista ispod toga...treba nauciti balkanca da ne divlja sa tako jakim masinama na hladan motor :: :: :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: ::
Troje ljudi znam da je kupilo 156-ice NOVE! Od toga je jedino dobro prošao ovaj sa dizelom, dok su druga dvojica sa 2.5 V6 i 2.0 krv pljuvali koliko su para bacili na servise... Naći ćeš jedan mercedes u 100 komada da pravi probleme, ali ćeš zato 90% alfi u 100 komada da nadješ kojima crkava jedna po jedna stvar...
Alfa bila i ostala precenjeni prosečni automobil... Šta drugo i može da bude kad je pod Fiatom... a to da li sam je vozio pa ne mogu da pričam je stvarno argument za dečurliju...
Proveri ti sam bolje malo oglase, pošto jedan jedini motor njihov koji dostiže 200 konja ne računajući onu katastrofu 3.2 V6, je novi 2.4 JTD od 200 konja. Sledeći ispod toga je 2.5 V6, tako da ne vidim gde je 90% tu motora od 200 konja... __________________ Scourge of PCBerza
Nego sto se teme tice...svako od nas je vozio jugica bar neki period, ili bar uzeo od nekog da vozi nekom prilikom.
Iskreno drago mi je da se auto vise ne pravi, mucenje je stvarno da je auto isti kao i pre 25-30 godina...
Jednostavno kad sednes u tu sklopocju pa i ove poslednje iz 2006. stvarno nemam nista lepo da kazem osim cene, i potrosnja je kriminalna za takav automobil...a kad sad razmilim ni cena nije povoljna, kakvi su se sve polovni automobili mogli pazariti u to vreme za cenu novog jugica dok ga je jos bilo `in stock` .)
Jbg taj `novi ` GTO je pravljen u slavu starog legendarnog modela. jes da ima cudan izgled ali je ljuta guja.
Ajd uzdravlje
:: Eto Ogi jes da si beskorisan potpuno, al barem imaš osećaj za filing tj. lep auto :), ne znam samo šta im abi da naprave onaj GTO.. :: support normalit :: :: :: :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: ::
Nisam ni mislio da ćeš da preskočiš odgovor ako imaš priliku da budeš sarkastičan, a unapred sam znao da će neko ovo da spomene... To što je i Ferari pod njihim okriljem nema nikakvog uticaja na Fiat i Alfu...
:: ::Alfa bila i ostala precenjeni prosečni automobil... Šta drugo i može da bude kad je pod Fiatom.. :: :: I Fereri je pod Fiatom...Jedan sasvim prosecan auto.. :: :: :: DaSickSystem :: ::
ali najvise mrzim kad isceniraju te eksplozije, doveli su tenk, a nije ni ispalio granatu a kamoli zapravo pogodio jugica. Samo su natrpali holivudske pirotehnike i kao wauuu kakva eksplozija, to mi je najadnije od svega.
:: Nisam ni mislio da ćeš da preskočiš odgovor ako imaš priliku da budeš sarkastičan, a unapred sam znao da će neko ovo da spomene... To što je i Ferari pod njihim okriljem nema nikakvog uticaja na Fiat i Alfu..
I ja sam znao da ces ti postvati bilo sta....Nebitno da li ce post imati ikakvog smisla...Bitno je imati zadnju rec...Klasika.
`To što je i Ferari pod njihim okriljem nema nikakvog uticaja na Fiat i Alfu...`...Svaka cast...Sve si objasno ovom recenicom.
Sto se sarkazma (i cinizma) tice procitaj svoje prethodne odgovore u ovoj temi,a onda prelistaj sve zanjih mesec-dva...Pa stavi prst na chelo.
:: ali najvise mrzim kad isceniraju te eksplozije, doveli su tenk, a nije ni ispalio granatu a kamoli zapravo pogodio jugica. Samo su natrpali holivudske pirotehnike i kao wauuu kakva eksplozija, to mi je najadnije od svega ::
Ne moze da se nazove autom al s obzirom kolko su jeftini delovi moze da posluzi kao neko prevozno sredstvo, a ovaj feget iz top geara me je uvek nervirao sa njegovim bolesnim salama, smesan je lik skroz misli da je neki vozac! A ovi ovde slepci u Srbiji sto glume neke `bogatase` pa voze dzipove na plin i registraciju placaju kao ovi sirotani za yuga a vamo se kurce kako imaju kesha glume neko ludilo, nista ne kupuju za kesh nego sve na neku prevaru, rate neke kombinacije to su slepci najveci nesrecnici! sto se tice kvarova svaki auto se kvari i to sve zavisi od tebe kako ga vozis, odrzavas itd... ne volim alfa romeo i uopste kola sa prednjom vucom.
Broj hladnih startova umnogome određuje vek motora. Motor koji se često pokreće i vozi se na kratkim relacijama, može se smatrati kao motor koji radi u lošim uslovima. U tom slučaju biće potrebno intenzivnije održavanje, ako se želi normalan eksploatacioni vek - na prvom mestu češće zamene ulja i prečistača (filtera). u toku lagane vožnje motor će se pre zagrejati nego tokom rada na “leru” I još jedan savet: posle dužeg perioda gradskih vožnji, preporučljivo je jedan dan izaći van grada na jednu dužu vožnju i voziti auto malo oštrije, kako bi se svi delovi i ulje normalno zagrejali, a nagomilani produkti nepotpunog sagorevanja iščezli iz motora.
Hladan start
Loš tretman motora od strane vozača u periodu zagrevanja negativno se odražava na stanje i radni vek motora. Stoga je veoma bitno slediti proceduru koja će elemente motora brzo dovesti do radne temperature i pri tom ostaviti minimalne posledice na stanje njihovih površina. Tema ovog teksta je upravo to - recept koji treba pratiti prilikom zagrevanja motora kako bi on što duže pružao zadovoljstvo svojim korisnicima, uz minimalno održavanje i troškove upotrebe.
Nasuprot ustaljenom shvatanju hladni start nije pokretanje motora na niskim zimskim temperaturama. Pod pojmom hladnog starta podrazumeva se pokretanje i rad motora u uslovima kada mu delovi i radni fluidi nisu na projektovanoj radnoj temperaturi, odnosno, kada imaju temperaturu okoline. Stoga, hladan start postoji i leti, a ne samo zimi. Zapravo, hladan start je sličan razrađivanju motora, samo što se potreban period meri minutima, a ne stotinama pređenih kilometara. Recimo da ono što nije dobro za razradu motora, nije dobro ni u zagrevanju. za izrazito hladna područja razvijeni su posebni sistemi za zagrevanje motora
Sam proces zagrevanja traje dok sve komponente ne postignu radnu temperaturu. Činjenica je da se ove temperature razlikuju. Izduvni ventili i čela klipova postižu temperature od nekoliko stotina OC, rashladno sredstvo oko 100 OC, ulje može i više, kao i cilindri.
Takođe, zagrevanje navedenih elemenata odvija se različitom brzinom. Najbrže se zagrevaju klipovi, dok se ono kod cilindara odvija daleko sporije. Zagrevanje rashladne tečnosti ubrzava se pomoću termostata koji sprečava prolazak tečnosti kroz hladnjak, ali i pored toga zagrevanje traje više od deset minuta.
Slično tome, i ulje se zagreva prilično sporo. Dok je ono hladno tečljivost mu je mala, te se ne raspršuje adekvatno i ne dospeva do svih mesta gde je ono poželjno. Visok pritisak ulja koji se u motoru postiže kad je ulje hladno uopšte ne znači da je podmazivanje dobro – naprotiv!
Visok pritisak je posledica toga što ulje ne može da protiče kroz vodove sa istom lakoćom kao kada je zagrejano. Kada je zagrejano na svoju radnu temperaturu ulje teče kao voda, a uljna magla dospeva u svaki kutak motora.
Mislim da je očigledno čija mora da bude zadnja, tako da savete za prst na čelo dobijam od experta...
Onom rečenicom i jesam sve objasnio, odlično zapažaš... Pošto kada je Fiat kupovao Ferari imali su samo jedan uslov, a o to je da im se niko ne meša u proizvodnju...
Niko te nije prozivao, ali se uvek nadješ prozvanim... c c c
Naravno, očekujem još jednu `zadnju`... __________________ Scourge of PCBerza
:: :: Nisam ni mislio da ćeš da preskočiš odgovor ako imaš priliku da budeš sarkastičan, a unapred sam znao da će neko ovo da spomene... To što je i Ferari pod njihim okriljem nema nikakvog uticaja na Fiat i Alfu.. :: :: I ja sam znao da ces ti postvati bilo sta....Nebitno da li ce post imati ikakvog smisla...Bitno je imati zadnju rec...Klasika :: :: `To što je i Ferari pod njihim okriljem nema nikakvog uticaja na Fiat i Alfu...`...Svaka cast...Sve si objasno ovom recenicom :: :: Sto se sarkazma (i cinizma) tice procitaj svoje prethodne odgovore u ovoj temi,a onda prelistaj sve zanjih mesec-dva...Pa stavi prst na chelo :: :: :: DaSickSystem
:: Mislim da je očigledno čija mora da bude zadnja, tako da savete za prst na čelo dobijam od experta.. :: :: Onom rečenicom i jesam sve objasnio, odlično zapažaš... Pošto kada je Fiat kupovao Ferari imali su samo jedan uslov, a o to je da im se niko ne meša u proizvodnju.. Vazi.
:: Niko te nije prozivao, ali se uvek nadješ prozvanim... c c E vala ako si mi reko.
:: Naravno, očekujem još jednu `zadnju`.. Da se ne ponavljam procitaj jos jednom post #253019...Makar moju prvu recenicu u tom postu.
Alfa ima svoje benzince, a dizeli su im izasli na dobar glas samo zbog Fiat-ovog JTD-a i raznih derivata na tu temu jer je motor zaista fantastican. Medjutim, nista ih jos uvek ne spasava od neznih trapova koje imaju vec dve-tri generacije unazad. Od iste boljke delimicno pati i BMW.
Yugo sam imao jedno vreme i mogu da tvrdim da je auto vrlo zahvalan za voznju po gradu (za sta je i kupljen) ako se propisno odrzava. Mozda bih imao drugaciji zakljucak da paralelno sa njim nisam vozio i BMW. Naravno, ko da odoli a da se ne posveti malo tuningu malog 1.1 za male pare . Tako je dobio dvogrli karburator, drugu usisnu granu, drugu izduvnu granu i iz 1.1L zapremine izvukao vrlo lepih 65KS sto je za Yugisu vrlo lepa snaga.
Jos ako neko vozi Yugo na plin - jbg, jeftiniji za voznju je samo Reno 4 na plin i zippo upaljac
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
:: Yugo sam imao jedno vreme i mogu da tvrdim da je auto vrlo zahvalan za voznju po gradu (za sta je i kupljen) ako se propisno odrzava. Mozda bih imao drugaciji zakljucak da paralelno sa njim nisam vozio i BMW. Naravno, ko da odoli a da se ne posveti malo tuningu malog 1.1 za male pare . Tako je dobio dvogrli karburator, drugu usisnu granu, drugu izduvnu granu i iz 1.1L zapremine izvukao vrlo lepih 65KS sto je za Yugisu vrlo lepa snaga.
`ovaj feget iz top geara me je uvek nervirao sa njegovim bolesnim salama, smesan je lik skroz misli da je neki vozac!`
Znaci ti si skroz kompetentan da mu kazes da li je vozac ili nije i da li je fegget i smesan. Nemam reci. Neko sa pcberze i sa logom nvdije je nasao da prica nesto za nekoga kao sto je Jeremy Clarkson, a da pri tome ne zna ni njegovo ime. Covek ne shvata sta Jeremy prica (ili je najverovatnije gledao samo na b92 sa onim budjavim prevodom), pa mu je posle ovaj kriv. I ja nesto ne razumem Hajdegerovu filosofiju, sto ne znaci da je covek feget. Realno.
Pa ako postoje likovi koji sabiraju railove i amperaze kao da su zrna pasulja onda sigurno ima i onih koji nisu culi za komandu `reload every _ min.` nego `non stop` drndaju F5....
Hehehehe... Licite na gomilu matoraca u berbernici koji raspravljaju o geopolitici :-) Sa izuzetkom par realnih komentatora nemate pojma o cemu piskarate.
Elem, zna neko kako se programira motronik za shuga?
Bravo ElitePro, o tome i pricam. KAda bi samo mali % vozaca znao o tome, o cemu pricamo, bilo bi mnogo manje kvarova i ne bi se kukalo na Alfe kao na nepouzdana vozila.
Mada se ne slazem za top gear i Klarksona. Covek je apsolutno fantastican...naravno neke ne voli Engleski humor.Sto se tice njegove voznje, on nije profesionalni vozac ali sam 100 % siguran da bolje vozi od 99 % cele populacije kod nas. Ne znam ko je ovde imao prilike da vozi kola od 700-800- 900-1000 ks .
Smatram se odlicnim vozacem pa sam siguran da bih se okrenuo 20 x u takvim kolima i to u prvoj krivini. Ko misli drugacije, ocigledno ne zna kakva su to kola u pitanju. Ajd uzdravlje
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.