Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Zanimljive Internet adrese
Zeitgeist Moving Forward
STRANA 7 OD 12  
MilivojeS ... 31.01.2011. 12:32 #289904

status: user
broj poruka: 439
Према томе није чудо кад један западни научник, Дрепер, у својој књизи „Историја борбе међу религијом и науком` 1876. Пише: „Грчка црква од времена рађања науке никада се није односила непријатељски према успесима знања. Напротив, она се према њему увек односила благонаклоно. Ако примети противречност између свога тумачења откривења и научних открића, она је увек чекала да се јави повољно објашњење, и у томе се није варала.`

У сваком случају поступак са Галилејем не представља никакво правило, и осуда Галилеја не значи још и принципијелну осуду науке, него је израз и одраз. Између осталог, и тадашњег превирања у астрономији која је откривала нове, дотле неслућене, и самим астрономима неприхватљиве перспективе.

Један сличан, па чак и далеко тежи сукоб са науком и научницима доживео је атеизам, само што се то ређе помиње, па је скоро пало у заборав. Реч је о судбини славног француског хемичара Лавоазјеа који је открио принцип о неуништивости материје. принцип на који је атеистичка пропаганда врло радо позива као на неки доказ против створености материје. Њега је атеистички револуционарни суд осудио на смрт, и он је био гиљотиниран, тако да му се ни гроб не зна. На интервенцију математичара Лагранжа који је апеловао на суд нека пусте Лавоазјеа бар да заврши нека своја научна истраживања која је био започео, председник суда Кофенал је одговорио: „Нама нису потребни научници`.

ПАЛИ НАРОДЕ - ОСМИЦА ЈЕ ЗАКОН!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilivojeS ... 31.01.2011. 12:35 #289905

Кад се тиче односа појмова ВЕРА И ЗНАЊЕ, малко бих да исправим мог мислећег друга који ми је ових дана приредио неописиво задовољство својим темама о чувању, чишћењу и надасве врло тачним увидима у многе ствари, почевши од историје, преко ИТ, до светске завере која је реалност.
Хвала!

Атеисти најчешће истичу тврдњу да је религија чиста вера, а наука чисто знање. Или: религија је вера, слепа вера, а наука је разум, па се овде супротставља вера и знање, или вера и разум, као какве две супротности које се узајамно искључују. Разуме се, дилема је увек на штету вере.
Овакво нетачно постављање ствари је не само вештачко, него и крајње лукаво, свесно злонамерно смишљено, рачунајући с тим да постоји у тој вези извесна мера тачности. Шта је тачно?

Од свега тога тачно је само то да се религијске истине усвајају вером, а до научних истина долазимо искуством и разумом, то јест експериментом и посматрањем, логиком и математиком. То је тачно, и у томе је једна од битних разлика између науке и религије. Али скроз је погрешно ту разлику схватити антагонистички, па супротстављати науку и религију као две противречности.
Пре свега, погрешно је мислити да се веровање и знање принципијелно искључују, или пак да се искључују вера и разум. Искључују се међусобно супротни појмови. А супротни појмови су вера и сумња, а не вера и знање. Исто тако, супротни појмови су разум и глупост, а не разум и вера.

Ако нпр. Знам да је злато жуто и теже од ваздуха, коме ће да падне на памет да тврди нешто супротно томе позитивном знању и да супротставља томе некакву „веру` да је злато плаво, и лакше од ваздуха!

MilivojeS ... 31.01.2011. 12:37 #289906

Понекад се вера и знање директно подударају. Кад кажем да знам да је лимун жут и кисео, ја то уједно и верујем, не могу ваљда рећи да не верујем! Ту се, дакле вера и разум и знање директно подударају, као и у многим другим примерима. Међутим, има случајева где знање не укључује у себи и веру у оно што се зна. Ја, нпр. знам да има људи који тврде да Бога нема, да постоји реинкарнација, или да је живо биће постало само од себе из мртве материје, или да је Мухамед Алахов посланик. Ја, дакле, све те тврдње знам, али ни у једну не верујем. Ту се моје знање и моја вера не сукобљавају као какви противници, него се просто јављају одвојено једно од другог и узајамно се не прате, као кад бих имао пред собом Србина који није православне вере и код кога се српство и православље узајамно не прате. Најзад, може постојати и трећи случај: да имам веру, али без сигурног позитивног знања и доказа. Неко, нпр. верује да постоје жива бића на још неком небеском телу, али пошто нема за то веровање никаквих позитивних доказа, онда овде опет имамо случај да се вера и знање узајамно не прате, као кад бих имао пред собом православног Јапанца, код кога се православље не прати заједно са српством. Јесте православан, али није Србин.

Човек не може не само у практичном животу, него ни у области науке све својим ушима чути ни својим очима видети ни својим личним умом баш све израчунати. Човек је по природи свога ограниченог бића упућен на то да вером усвоји оно што су други експериментом проверили, посматрањем констатовали и својим математичким способностима израчунали.

MilivojeS ... 31.01.2011. 12:37 #289907

Учитељ напише на табли слово „А` па без икаквог доказа тражи од мале деце да му верују да је то заиста „А`, а не „Ш`. И замислите само у каквој очајној ситуацији би се нашао учитељ кад би ђаци умели и хтели да траже од њега математичке или логичке или експерименталне доказе да је то слово заиста „А`! А гле, ту је у питању сам основ науке и културе уопште!

У научним књигама свих врста видимо испод текста разне белешке, „фусноте` којима нас писци обавештавају о извору својих саопштења. Тиме као да би својим читаоцима хтели да кажу: „Ако мени не верујете ВЕРУЈТЕ изворима које наводим. Дакле, иако је у питању чиста наука, ипак нам она ћутке довикује: ВЕРУЈТЕ! А то исто од нас захтева и религија. Право је ракао научник Фехнер „Одузми науци веру, пропашће и она сама`.

MilivojeS ... 31.01.2011. 12:40 #289909

Кад човек не зна основне појмове о својој вери, може лако да каже да је Хитлер био верујући римокатолик. ТА он је био класичан окултиста, црномагијаш, припадник `Црне Туле`. Нема ту појма о доброј религиозности. Али, кад незнања има онда се јавља и поистовећење две неусагласиве духовне доктрине.
Чуваш ли ти кутије и гаранције?

MilivojeS ... 31.01.2011. 12:48 #289910

Alo bre tuljane, opet ti neko drma kavez. U čije ime su se vodili krstški ratovi? U čije ime su spaljivane `veštice`? Učije ime je inkvizicija ubijala ljude zarad njihove imovine? Šta bre ti znaš o istoriji?
Neboj bre više da kenjaš po ovom forum, već dovoljno smrdi od takvih ko što si ti

Одговорио сам надугачко у претходим порукама глобално, а сад бих, иако није упућено мени, узвратио контрапитањем:

У чије име су побијени милиони људи у Русији и Србији и уопште православном свету у току прошлог века?
У чије име су насилно одузимане куће и окућнице од домаћина српских, руских и других?
У чије име је проглашавана `смрт Бога и религије` почевши од периода француске револуције?

Кад одговорите на та питања себи, узмите папир, оловку и ставите цифре свих тих мученика, па упоредите са пострадалима у току периода инквизиције, крсташких ратова али УВЕК имајте на уму претходне моје поруке, на које Вас подсећам на почетку ове поруке.

MilivojeS ... 31.01.2011. 12:50 #289912

С радошћу очекујем ваше одговоре, а ја ћу малко да паузирам, уштавила ми се гуза, јер ипак, треба бити милостив према сисанчету. :)

Dragg re@MilivojeS 31.01.2011. 12:55 #289913

broj poruka: 2270
Ala si se raspisao, ne verujem da će iko čitati i 20% toga. ALi sam pročitao dovoljno da shvatim da podržavaš tezu da su i nauka i vera isto, da i jedno i drugo uzimamo sa verom i samo je pitanje izbora za koju veru ćemo se opredeliti, ili za obe. To je suštinski netačno i nauka se ne uzima sa verom, počev od studenata pa na više. Nauka daje direktne proverive rezultate. Neki gentetičar ne mora puno da zna o fosilima, ali Teorija evolucije može da stoji samo na genetici pa mu dokazi koje dobije od paleontologa deluju logično. I još gore, jedan gentičar ne mora da veruje drugom, može sam da uzme i proveri. Tako se stvara preovlađujuća teorija - većina naučnika iz oblasti se složi oko nečega. Zamisli da nauka, kao vera, zavisi od toga gde si rođen - onda se genetičar iz Kine i Izraela nikad ne bi složili ni oko čega. Ja ne moram da znam kvantnu mehaniku, ali integralno kolo koje vidim pred sobom ne može da radi bez nje. Ništa slično u veri ne postoji. Naprotiv, svako ima svoje ideje, vera tokom vremena divergira, jer nema nikakve proverive koherentne ideje koja bi mogla da veže ljude na duže. Zato sada imaš preko 20000 denominacija samo u hrišćanstvu koje se međusobno ne slažu bukvalno ni oko čega.

edit: sad vidim da di me dokačio oko Hitlera. Previše se dičiš svojim navodnim znanjem. Ovde je on pomenut kao ateista, što je prava laž i da imaš neko znanje, to si prvo trebao da vidiš. Hitler je rođen kao rimokatolik i svakako je to i bio jedan deo svog života. Nema nekih dokaza da je bio satanista, on se obraća bogu i nikom drugom. Sve i da je bio satanista. kakva je razlika? Bog, satana, deda mraz, vile i anđeli, petar pan, Hari poter - svi su podjednako stvarni. Ovde se vodi rasparava o suštini dogmatskog razmišljanja.
Stripy Re: ... 31.01.2011. 13:03 #289914

broj poruka: 4163
Nije bilo upućeno tebi. Ti u stvari koje si napisao VERUJEŠ dok ja (kao i drugi `nevernici`) ZNAMO u tačnost iznesenog tako da je svako raspravljanje uzaludno.

http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0
Moje sokoćalo
i3 550
Asus P7P55D PRO
2Gb DDR3 (neka na 1066)
Asus 8800GTS
Čifteković 0,35KW
HDD WD crni 1Tb, WD zelembać 1Tb i WD zelembać 1,5Tb

:: Alo bre tuljane, opet ti neko drma kavez. U čije ime su se vodili krstški ratovi? U čije ime su spaljivane `veštice`? Učije ime je inkvizicija ubijala ljude zarad njihove imovine? Šta bre ti znaš o istoriji
:: Neboj bre više da kenjaš po ovom forum, već dovoljno smrdi od takvih ko što si t
::
:: Одговорио сам надугачко у претходим порукама глобално, а сад бих, иако није упућено мени, узвратио контрапитањем
:: У чије име су побијени милиони људи у Русији и Србији и уопште православном свету у току прошлог века
:: У чије име су насилно одузимане куће и окућнице од домаћина српских, руских и других
:: У чије име је проглашавана `смрт Бога и религије` почевши од периода француске револуције
:: Кад одговорите на та питања себи, узмите папир, оловку и ставите цифре свих тих мученика, па упоредите са пострадалима у току периода инквизиције, крсташких ратова али УВЕК имајте на уму претходне моје поруке, на које Вас подсећам на почетку ове поруке
:: ПАЛИ НАРОДЕ - ОСМИЦА ЈЕ ЗАКОН
CrniGrujan ... 31.01.2011. 13:18 #289921

broj poruka: 128
Ima jedna ruska poslovica, ili bolje rečeno izraz: `надговорить жреца`.
Označava nešto što je nemoguće, ili se bar jako teško postiže.

Sa teolozima nema ravnopravne rasprave jer temelje svoje argumente na stvarima koje ne mogu lako da se provere, često i nikako.
Tako da je ovaj poduhvat unapred osuđen na propast.

Možda je `ja verujem da je tako` potreban i dovoljan dokaz u raspravi između dva teologa ali u ostalim granama nauke ne vredi mnogo.

Nešto kao kad pričaju crnogorci posle boja pa priča Pero: `Ja sam posjekao tri turske glave` pa se javlja Puro: `A ja šest!`
Na to se oglasiše ostali: `A ko ti je svjedok, Puro?`
`Bog mi je svjedok braćo`, odgovara ovaj.
Ostali se zamisliše pa odgovoriše: `Mi tome svjedoku, ako drugog nemaš, ništa ne vjerujemo, Puro`.
Erestun re 31.01.2011. 13:20 #289923

broj poruka: 1797
Hitler nije bio katolik...

+1 servispc, vise je ljudi ubijeno nego u drugom svetskom ratu. Sve u njegovo ime, naravno to jeste paravan kako bi se opravdalo ubijanje iz koristi, ali i Hitler je ubijao zbog nekog viseg cilja, pa ga opet nisu pravdali. U mracno doba, nije imao ko da se suprotstavi.

Rimsko carstvo je prihvatilo hriscanstvo kao veru jer su se nalazili na rubu raspada.

Nemanjici su prvo prihvatili katolicanstvo, pa je zbog vizantije vracena kruna papi i tada je uzeto pravoslavlje...

Sve je to politika, nikad i nije bilo na duhovnom nivou...

Sve ima svoj pocetak i kraj, tako ce se i hriscanstvo raspasti. Ovo je poslednji chapter ove partije.

ANTI zauvek....

CrniGrujan ... 31.01.2011. 13:29 #289928

Mislim, znamo Milivoje šta hoćeš da kažeš, vera je lepa stvar, treba ostaviti kutak u umu za stvari koje nemaju logično objašnjenje, jer oči prečesto lažu. Ko što se vidi u onom video snimku koji sam okačio, ako samo malo promeniš perspektivu mnoge stvari ti budu jasnije.

Znači, vera je lepa i može da ti pruži utehu i potporu ako ti trebaju takve stvari a nemaš bližnjih oko sebe da je pruže. Kao i obično stvar su zasrali kvarni i kovarni ljudi koji je koriste kao izgovor za ličnu asnu. Kao i u svemu drugom treba biti umeren, veruj ali nemoj da ti to određuje ko si i šta si, a bože sačuvaj da te navede da nekome i poželiš zlo.

Dragg Re: Erestun 31.01.2011. 13:33 #289929

:: Hitler nije bio katolik..

Nego šta je bio? Kao što sam rekao - rođen je kao katolik, nema dokaza da je promenio ubeđenja i stalno se obraćao bogu.
MilivojeS ... 31.01.2011. 16:00 #289986

Мајсторе, да си прочитао нешто од онога што сам написао, не би се бламирао безвезе. Ти си СИГУРАН да сам ја ПОИСТОВЕТИО веру и науку а да ниси ни прочитао поруку!?
То раде само кафански мудраци. Све они знају а ништа не читају.
Ниво глупости у твојој изјави адекватан је овој реченици: `Знам шта ће да напишу у сутрашњој Политици иако је нисам и нећу прочитати кад изиђе`.
Објаснићу однос између вере и науке кад дође време. Мало сам се уморио од писања, знаш?

MilivojeS ... 31.01.2011. 16:07 #289995

Ко те то налага, Црни Грујане?
У теологији постоји једна грана која је у непосредно додиру са свим наукама. Зове се АПОЛОГЕТИКА. Она темељи своје постојање на научним чињеницама, ни случајно на нечему што ти називаш ВЕРОМ и при том уопште не разумеш шта је ВЕРА. Ниво схватања појма ВЕРА ти је на нивоу школарца у пубертету.
Ово су ипак, озбиљни разговори и у њима се не може учествовати без напрезања вијуга. Ако ти (теби и другима) горе испишем странице текста који директно објашњавају ваше заблуде а ви и даље причате исту небулозну причу, онда ту не може да буде дијалога. За озбиљан разговор, уз међусобно уважавање, сам увек расположен.

Dragg re@MilivojeS 31.01.2011. 16:11 #289997

A da si ti pročitao ono što sam ja napisao shvatio bi suštinsku razliku između vere i nauke i ne bi morao to da izučavaš pa naknadno objašnjavaš `kad dođe vreme`. Sam si kriv što pišeš kilometarske postove.
Dovoljno je da sam video tvoj primer sa osnovnom školom i slovima i sve mi je bilo jasno. Tvoj post ide u isti koš sa PhatPhuckom i njegovom tezom da nauku usvajamo sa verom kao i religiju. To je suštinski netačno.

MilivojeS ... 31.01.2011. 16:13 #289999

Хитлер је био рикоматолик колико си и ти Ерестуне православни Србин (ако си Србин). То је добио рођењем, ако су му родитељи били римокатолици, као што си и ти православни Србин ако су ти родитељи православни и ако су те крстили у Православној Цркви. Да ли ћеш ти то заиста остати и постати кад порастеш, зависи искључиво од тебе. То ти је дато, али и задато. Тако је и са Хитлером. Он је рођењем у германским земљама добио и римокатоличку веру, али су његова дела показала да вера код њега била само плашт који покрива злочине. А то није вера у истинитог Бога. Није неверник само онај који одриче постојање Бога или који хули на њега, него и онај који верује а не држи оно чему га вера учи или се бар не труди у томе. Будући да је узрастање у вери процес.

CrniGrujan Re: ... 31.01.2011. 16:15 #290000

Vera sama po sebi jeste jednostavna stvar koju mogu i deca da shvate, takvi kao ti koji o tome pišu knjige i romane su i zasrali stvar, lepota je baš u toj jednostavnosti.
Ništa gore nema nego kad ljudi zakomplikuju stvari samo zato da bi ispalo kako je ono što rade ne znam koliko intelektualno zahtevno i odgovorno.
Postoje ljudi koji se ponose time što pišu poeziju za decu i prozu za decu koliko god to nekima delovalo neshvatljivo, vera se i prhvata na najnižem nivou i u tom izvornom obliku je najčistija.

:: Ко те то налага, Црни Грујане
:: У теологији постоји једна грана која је у непосредно додиру са свим наукама. Зове се АПОЛОГЕТИКА. Она темељи своје постојање на научним чињеницама, ни случајно на нечему што ти називаш ВЕРОМ и при том уопште не разумеш шта је ВЕРА. Ниво схватања појма ВЕРА ти је на нивоу школарца у пубертету.
:: Ово су ипак, озбиљни разговори и у њима се не може учествовати без напрезања вијуга. Ако ти (теби и другима) горе испишем странице текста који директно објашњавају ваше заблуде а ви и даље причате исту небулозну причу, онда ту не може да буде дијалога. За озбиљан разговор, уз међусобно уважавање, сам увек расположен
MilivojeS ... 31.01.2011. 16:19 #290004

Крив сам за километарске постове, то признајем, али сам на то принуђен. Већ сам објаснио зашто.
Ако већ толико желиш да ти разјасним РАЗЛИКУ а не ПРОТИВРЕЧНОСТ између науке и вере, жртвоваћу се у току дана, обећавам. Док то не урадим, пребриши прописно екран монитора и не тумбај ХДД. Ускоро ће ЕКРЕМ. :)

MilivojeS ... 31.01.2011. 16:24 #290009

Опет промашујеш Црни Грујане.
Вера је доступна наравно, свима без разлике, и деци и научницима, само не могу сви да је изразе како треба!
Ти можеш да имаш веру и то савршену, али не можеш да будеш писац КАТИХИЗИСА, јер за то треба имати још неке квалитете.

MilivojeS ... 31.01.2011. 16:25 #290010

Сад идем да се одмарам, али пре него одем, да приупитам ПАСДУХА да ли смо гледани к`о јуче и да ли и даље доприносимо позитивном расположењу у његовом кружоку?

CrniGrujan Re: ... 31.01.2011. 16:30 #290013

Dobro, onda ti Milivoje meni objasni još samo jedno, kao vernik verniku. To je jednostavna stvar na koju nije tako lako odgovoriti, al opet, tako je sa svim jednostavnim stvarima.

Šta ti lično očekuješ od Boga i šta s druge strane misliš da bi ti njemu mogao da ponudiš?

A ovo o izražavanju vere, Bog najbolje zna šta ti je na srcu, čak i ako je nevešto izratiš nije važno. Važno je da je imaš.

:: Опет промашујеш Црни Грујане
:: Вера је доступна наравно, свима без разлике, и деци и научницима, само не могу сви да је изразе како треба
:: Ти можеш да имаш веру и то савршену, али не можеш да будеш писац КАТИХИЗИСА, јер за то треба имати још неке квалитете
codeus ... 31.01.2011. 16:35 #290015

broj poruka: 4054

http://i.imgur.com/1qhLQ.gif
gambini Re: ... 31.01.2011. 16:45 #290020

broj poruka: 71
Ovo je isto radio i Hiter kad je trazio razlog da poubija silne Jevreje. Koji si ti pa da odredjujes sta je i kakav je neko? Trebalo bi da se dogovorite oko termina sta je dusa i slicnih kojima ste baratali na prethodnim stranama.

Ni ja nisam citao copy/paste eseje, ali sam skapirao kako je crkva (pravoslavna) isla u korak sa naukom. Kao sto je na primer kalendar kojeg se drzi. Za obavijest (evo je hrvatska rec, sad imas priliku da uradis profil ko sam i sta sam) ostale pravoslavne crkve nisu presle na gregorijanski kalendar sto se u medijima redovno potura vec na kalendar Milutina Milankovica, genija, koji, osim sto je napravio najprecizniji moguci kalendar, je... a bio je covek SPC. Takvog coveka se odricu.

Iz recnika npr. debelog i njegovog obracanja neistomisljenicima ovde na forumu, ne samo na ovoj temi, vidim da se Bog bas primio u njemu i njegovoj dusi. Samo tako, sirite toplinu i ljubav medju ljudima.

:: Хитлер је био рикоматолик колико си и ти Ерестуне православни Србин (ако си Србин). То је добио рођењем, ако су му родитељи били римокатолици, као што си и ти православни Србин ако су ти родитељи православни и ако су те крстили у Православној Цркви. Да ли ћеш ти то заиста остати и постати кад порастеш, зависи искључиво од тебе. То ти је дато, али и задато. Тако је и са Хитлером. Он је рођењем у германским земљама добио и римокатоличку веру, али су његова дела показала да вера код њега била само плашт који покрива злочине. А то није вера у истинитог Бога. Није неверник само онај који одриче постојање Бога или који хули на њега, него и онај који верује а не држи оно чему га вера учи или се бар не труди у томе. Будући да је узрастање у вери процес.
MilivojeS ... 31.01.2011. 16:58 #290027

Покушаћу да кратко одговорим на твоје питање. Кажем, покушаћу, јер најкраћи и необразложени одговори могу да се дају само истомишљеницима, који разумеју `шта је писац хтео да каже`. Кад се одговара некоме који погрешно може да те схвати, због личних својих предубеђења или личних доживљаја вере као феномена, онда је дужи одговор нужан.

Очекујем да будем вечно у љубави Његовој, која подразумева вечно пребивање у Његовој близини а која опет подразумева моју личну бесмртност, неуништивост, славу, бескрајну радост и изобиље живота и силе. То даље подразумева узрастање из славе у славу, из моћи у моћ, из знања у знање.

Уништење сваке досаде постојања. Бог је неисцрпив у свему томе. Зато нам се од Њега и даје вечност, јер неће бити краја нашој сили и слави. А то бива свима који до краја земаљског живота одрже православну веру и живе по њој. Уствари оно што зовемо заповестима, јесу љубавна упутства Оца да му дете на животном путу не погине од разбојника. А разбојник је Ђаво. Дакле, очекујем (и апсолутно знам и верујем да ће тако бити) да смрт буде уништена, као и свако зло на челу са Архиразбојником - ђаволом.

Природно, ово очекујем не као слуга који очекује похвалу Господара, него као син који воли Оца, без користољубиве наде на наслеђе које деца по устројству ствари нормално наслеђују. Ако је Бог мој отац, природно је да као син (или кћерка свеједно) наследим Његово имање. А то имање превазилази свако наше поимање.

STRANA 7 OD 12  
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs