Pre pola godine sam ja poceo da gledam to po netu i pogledao dosta tih nasminkanih emisija o dubai-u. Ali... Moras da pitas nekoga ko je stvarno bio tamo, kako je i koliko je dobro/lose. Npr. ako ne volis vestacke stvari (drvece, travu, biljke, vodopade i ostale...) uopste ti se nece svideti jer je grad `bukvalno` na steroidima. sve je vestacko itd. Pa kad imaju zatvoreni ski centar usred grada u kojem je 50 stepeni... Iskreno volim ja ta moderna cuda, zgrade, gradjevine itd, ali vala ovi ga preterase. Inace nisam bio tamo, ali mi je sestra moje devojke prepricala odmor od mesec dana provedenih u Emiratima i naravno u Dubai-u, sve u svemu mnogo je vruce :) Znam jos dosta toga ali ko ce da pise... Ako te nesto interesuje pitaj mozda znam odgovor .)
i jbg to je zapoceto pre tri godine malo si zakasnio, ukopana je 20m u zemlju i ne pravi se od betona i celika nego neki poseban materijal kao super beton tvrd a zilav, o5 to nije najskuplja zgrada u emiratima jer prave zgradu u obliku kobre i ne zna se kad ce biti zavrsena bice najskuplja i najlepsa gradjevina ikad sagradjena.
a ako volis neverovatno onda pogledaj milou bridge najveci most na sveti visina je 270m nosaca stubova a ima okolo staklo kako se vozaci ne bi istraumirali dok prelaze most, inace u francuskoj je
i pogledaj ankor, o tome ima milion informacija pogledaj wiki..
Za ovaj most sam gledao jedno triputa emisiju na diskaveriju, stvarno je cudo, na tolikoj visini most, pored vetrova, stvarno fascinantno, a imas li vise informacija o toj zgradi u obliku kobre
:: i jbg to je zapoceto pre tri godine malo si zakasnio, ukopana je 20m u zemlju i ne pravi se od betona i celika nego neki poseban materijal kao super beton tvrd a zilav :: o5 to nije najskuplja zgrada u emiratima jer prave zgradu u obliku kobre i ne zna se kad ce biti zavrsena bice najskuplja i najlepsa gradjevina ikad sagradjena :: :: a ako volis neverovatno onda pogledaj milou bridge najveci most na sveti visina je 270m nosaca stubova a ima okolo staklo kako se vozaci ne bi istraumirali dok prelaze most, inace u francuskoj j :: :: i pogledaj ankor, o tome ima milion informacija pogledaj wiki. :: :: Don`t drink and drive take joint and fly :: ::
Zbog prezauzenosti i nekadasnjih visokih cena. Nikada nije bilo povoljnije otici tamo, ako se ikome ide, neka ide u 2010, dok jos uvek nesto od sjaja i glamura postoji :) Drug mi je bio, smestaj u normalnom (da za njihove pojmove normalnom, znaci prosecan srbin na slici nije video bolji) hotelu, izadje oko 50 $ dnevno, sa jos 50 dnevno mozes da se provedes fino...
pitao sam se do koje visine je moguće podizati građevine i da li postoji granica, odgovor je dao još pre 50-tak naš naučnik MILUTIN MILANKOVIĆ: `Našim tehničkim sredstvima možemo, kao najvišu, sagraditi od betona građevinu do visine od 20,25 Km.Tu visinu nismo u stanju da prekoračimo ...i tu je kraj ravnoteže između sila Zemljine teže i težnje ka nebu`. Ovako je u svojoj raspravi, o projektovanju najvaće moguće betonske zgradena svetu, koju objavljuje neposredno pred smrt 1956. godine, `Vavilonski toranj moderne tehnike`, postavio granice graditeljstva, pokazao dokle je moguće zemaljskim sredstvima vinuti se u nebo kao kraju puta početog sa Vavilonskim tornjem, Ajfelovom kulom, Empajer Stejt Bildingom....
Vidite, ovo se u naših starih odavno nazivalo Skadar na Bojani. Nije problem što je sve (skoro) veštačko, nego što je sve zajedno sviranje q. Mi to svi plaćamo kroz porast cena nafte i goriva. Recesija. A oni su te pare uložili ne u prozvodnju bilo čega u svojoj zemlji, ne u poljoprivredu, industriju... sve su spiskali i još se zadužili u čistu potrošnju. To je kula od karata. Ceo projekat je besmislen. Da, biće nekog prihoda u prvo vreme, ali, kad se zadovolje mušterije.... šta onda? Nekorisna i preskupa građevina, beskorisni centri i kvadrati basnoslovno skupo građeni i skupi za održavanje - koji nemaju svrhu. Sve u svemu, ja ovo smatram sramotom za čovečanstvo (iako je stvarno, upotrebljena i razvijena nauka i tehnika) jer, uz svu upotreblenu pamet, gomilu para i dugova, svrha je glupa do yaya. Da i Muslimani mogu da kresnu nešto sa strane, a da ih ne obese i straljaju.... a da zbog toga ne moraju da idu u neverničke zemlje gde ih Kauri gledaju kao niža bića i default teroriste... ma idi bre.... P.S. Daj te slike.... da parimo oči uz isključen mozak! Zeitgeist! Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Pisko, nije sve tako crno kako mislis... Emirati leze na nafti tako da ce proci dosta godina pre nego sto Dubai postane, ako uopste i postane besmislen... __________________ Scourge of PCBerza
:: Vidite, ovo se u naših starih odavno nazivalo Skadar na Bojani :: Nije problem što je sve (skoro) veštačko, nego što je sve zajedno sviranje q :: Mi to svi plaćamo kroz porast cena nafte i goriva. Recesija. A oni su te pare uložili ne u prozvodnju bilo čega u svojoj zemlji, ne u poljoprivredu, industriju... sve su spiskali i još se zadužili u čistu potrošnju. To je kula od karata. Ceo projekat je besmislen. Da, biće nekog prihoda u prvo vreme, ali, kad se zadovolje mušterije.... šta onda? Nekorisna i preskupa građevina, beskorisni centri i kvadrati basnoslovno skupo građeni i skupi za održavanje - koji nemaju svrhu. Sve u svemu, ja ovo smatram sramotom za čovečanstvo (iako je stvarno, upotrebljena i razvijena nauka i tehnika) jer, uz svu upotreblenu pamet, gomilu para i dugova, svrha je glupa do yaya. Da i Muslimani mogu da kresnu nešto sa strane, a da ih ne obese i straljaju.... a da zbog toga ne moraju da idu u neverničke zemlje gde ih Kauri gledaju kao niža bića i default teroriste... ma idi bre... :: P.S. Daj te slike.... da parimo oči uz isključen mozak! Zeitgeist :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
:: Cemu tolka zgradu ne rezumem. Kod mene u Kraljevu se sve nove zgrade prave do 7-8spratova i to je mnogo a ovi prave kilometarsku zgradu... :: :: Pozdrav : :: _____________ :: :: MSI 3850 256dd3 O :: AMD Athlon 5200 :: Biostar nf520 a2 t :: 2gb 800mhz Transcen :: Hitachi 320g :: Chieftec CFT 750 :: :: :: :: ::
Dubaji je postao simbol umobolnosti kapitalizma - besmislene gradjevine koje sluze kao demonstracija bahatosti, sile i bogatstva. Ja sam arhitekta i meni su mnoge gradjevine u Dubajiu zanimljive, ali generalno gledano ideologija koja pokrece tu masineriju je pogresna. Mislim da se trebamo vise ugledati na Skandinavce koji su od najsurovijih predela na svetu uspeli da naprave dugorocni pragmatican sistem koji je baziran na zdravom razumu, obrazovanju, tehnologiji, socijalnim i ljudskim pravima i inteligentnom koriscenju sirovina.
:: Kad Kraljevo poraste, bice........ Dubai. :: :: :: :: Cemu tolka zgradu ne rezumem. Kod mene u Kraljevu se sve nove zgrade prave do 7-8spratova i to je mnogo a ovi prave kilometarsku zgradu... :: :: :: :: Pozdrav : :: :: _____________ :: :: :: :: MSI 3850 256dd3 O :: :: AMD Athlon 5200 :: :: Biostar nf520 a2 t :: :: 2gb 800mhz Transcen :: :: Hitachi 320g :: :: Chieftec CFT 750 :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Tako je kolega Josilenko, tako nešto sam hteo da kažem, ali možda sam previše zastranio. Ukratko: bolje da su uložili u tehnologiju desalinizacije vode. Da su yebenu pustinju pokrili solarnim panelima iznad kojih štrče vetrenjače.... a ne ovo: imamo zgradu ge na najvišem spratu na svetu možete nekog da kresnete. Ebem ti dostignuće. Da, imaju nafte.... pa nestaće jebiga. Upravo, onog trenutka kada dotični budu pomislili kako će da ucenjuju svet naftom, recimo, još luđe takse zemalja koje je nemaju i sama cena crnog zlata nateraće za to sposobne, da pređu na druge vidove energije. A zašto se to sada ne dešava? Zato, da bi budaletine kakve su Arapi i nerazvijeni, kakvi su Rusi, Veneceluanci (ja glupog naziva) i ini... ostali bez svoji sirovinskih rezervi što pre. A onda, šta će koji q u tom Dubaiju da uspeva? Q od ovce. Ma, klasičan primer kada seljačini i notorno nepismenom i nekulturnom liku zapadne gomila lako stečenih para: on ih sjebe, što glasnije i neukusnije može u pritajenom besu što je glup i nesposoban za išta više.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: Dubaji je postao simbol umobolnosti kapitalizma - besmislene gradjevine koje sluze kao demonstracija bahatosti, sile i bogatstva. Ja sam arhitekta i meni su mnoge gradjevine u Dubajiu zanimljive, ali generalno gledano ideologija koja pokrece tu masineriju je pogresna. Mislim da se trebamo vise ugledati na Skandinavce koji su od najsurovijih predela na svetu uspeli da naprave dugorocni pragmatican sistem koji je baziran na zdravom razumu, obrazovanju, tehnologiji, socijalnim i ljudskim pravima i inteligentnom koriscenju sirovina. :: :: ::
pa jbg i nije as, mi smo ljubomorni na sve sto je budza, pa neka je sta bi da ga nema nikad tako ne bi ni videli imaju ljudi para pa grade i ja bih isto.
sejk iz dubai-a ima procenjenu vrednost imovine na 100 000 000e sta ce covek moze mu se pogledajte samo njegovu garazu sa kolima :) http://www.youtube.com/watch?v=vl8sqQjEjsY
sve u svemu imaju lepih gradjevina i to nije za obicne ljude popt mene.... zato se `mi` i zalimo na cenu i kako je sranje
Ma nije to.... mogu da im duvam što imaju pare.... nije to. To i nije najgluplji način trošenja para - setite se samo našeg grobara iz reality show-a Saleta Čurćića, kako je tek on slupao lako zarađene pare - jer je u duši neznalica i lakouman. Ovde se ne radi o takvim tipovima, ovi nasuprot, žele pametno da investiraju pare (jer su se dosta nalupali bezveze i uvek im ostalo)... a gledaj šta rade... Šta su Ameri radili? Kupovali su (i i dalje kupuju) sivu masu iz svih strana sveta, ulažu u kulturnu indoktrinaciju celog sveta i u svoj prestiž... Mogli su sa tom količinom para da potkupe gomilu naučnika, intelektualaca da se trajno nasele u njihovoj zemlji, pređu na islam, panislam, šta god hoće, rade i doprinose razvoju i prestižu te zemlje.... da obezbede besplatno i obavezno školovanje, zdravstvo i ko zna šta još a u stvarnosti se sve svelo na ciganisanje čiji je veći i duži.... Dobro, nisu prokockali i sjebali na rat, ali.... nije ničija gorela do zore.... pa ni naftina.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: pa jbg i nije as, mi smo ljubomorni na sve sto je budza, pa neka je sta bi da ga nema nikad tako ne bi ni videli imaju ljudi para pa grade i ja bih isto :: :: sejk iz dubai-a ima procenjenu vrednost imovine na 100 000 000e sta ce covek moze mu se pogledajte samo njegovu garazu sa kolima :) http://www.youtube.com/watch?v=vl8sqQjEjs :: :: sve u svemu imaju lepih gradjevina i to nije za obicne ljude popt mene.... zato se `mi` i zalimo na cenu i kako je sranj :: :: Don`t drink and drive take joint and fly :: ::
Za jednu stvar neki grese. Njima ce nestati nafte jako brzo, i iz tog razloga Dubai ulaze enormne kolicine para na taj nacin (i ona ostrva u obliku palme sa aprtmanima i vilama, i gomila drugih stvari), tj. trude se da naprave glamurozni turisticki i ekonomski centar, jer ce od toga da zive kroz 10-20 godina, a ne od nafte.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.