Maltene se pravi na isti način vekovima, potrebno je nekoliko meseci za jedan primerak a toliko je oštar da može da razdvoji čoveka kroz grudni koš na na gornji i donji deo.
Prosto da poželiš da ne živciraš jakuze sa katanama.
:: Maltene se pravi na isti način vekovima, potrebno je nekoliko meseci za jedan primerak a toliko je oštar da može da razdvoji čoveka kroz grudni koš na na gornji i donji deo :: :: ___________________________________ :: :: Phenom II X4 955BE @3.6 Ghz, GA-MA790XT-UD4P, Sapphire 6850 1GB DDR5, Kingston KHX 2x2GB DDR3 1800 CL8 + KHX 2x2gb DDR3 1600 CL9, CM Hyper 212, Samsung F3 1TB + WD640AAKS, Corsair TX750W, Chieftec CH-05B- :: ::
Moj matori je od japanca Sikinaro Jammamoto-a 1948 godine sa Okinave dobio katanu i jedan manji bodez, kao zahvalnost sto mu je u konc logoru spasio zivot( matori mi je dobro igrao poker, talijanku i snaps). Ja sam ostao u dobrim odnosima sa njegovim sinom i unukom. Njegov sin mi je godinama od 1992 godine slao iz Japana neke komponente za racunare, jer radi u Omicron-u. Inace, vrlo vrijedni, posteni, iskreni i odani ljudi. Za onog ko im je zaduzio pretka, ostaju vjecni prijatelji. Kod nas se i kumstvo sjebe, a ne prijateljstvo. Kod njih je to za vjecnost. off topic Da sam znao, ono sto sad znam, ne bih mjenjao Slobu za ove prevarante. http://www.youtube.com/watch?v=k2e0nDXDBMk
Zao mi je sto ranije nisam naso ovaj link, jer su svi ostali izbrisani sa Youtube-a, a ovaj nije, ne znam kako. operator
:: Moj matori je od japanca Sikinaro Jammamoto-a 1948 godine sa Okinave dobio katanu i jedan manji bodez, kao zahvalnost sto mu je u konc logoru spasio zivot( matori mi je dobro igrao poker, talijanku i snaps) :: Ja sam ostao u dobrim odnosima sa njegovim sinom i unukom. Njegov sin mi je godinama od 1992 godine slao iz Japana neke komponente za racunare, jer radi u Omicron-u :: Inace, vrlo vrijedni, posteni, iskreni i odani ljudi :: Za onog ko im je zaduzio pretka, ostaju vjecni prijatelji :: Kod nas se i kumstvo sjebe, a ne prijateljstvo :: Kod njih je to za vjecnost :: off topi :: Da sam znao, ono sto sad znam, ne bih mjenjao Slobu za ove prevarante :: http://www.youtube.com/watch?v=k2e0nDXDBM :: :: Zao mi je sto ranije nisam naso ovaj link, jer su svi ostali izbrisani sa Youtube-a, a ovaj nije, ne znam kako :: operator :: ::
Brane Crncevic je jedan od rijetkih ljudi, koji kad govore bi trebalo slusati.
A sto se tice katane, nisam je ni pogledao do 2004 godine. Znam samo da me je matori davio da je cistim nekom tecnoscu, koju mu je slao Sikinaro. E bog te, po 7-8 sati drljati po macu, pa da povilenim. A sad bi mi bilo drago, da je matori ziv, pa da jedno 7-8 sati mogu za njega to odraditi. operator
najbolji mač ikada napravljen.Jednom sam kao klinac na starom buvljaku video neku staru katanu kod nekog dede što je prodavao stare stvari.Tražio je tada 300 maraka za nju, a tada je 300 dem bila jedna doobra plata kod privatnika.I dan danas žalim što nisam kukao dovoljno da mi je kupe. :) Voleo bih da jednu imam u dnevnoj sobi kao ukras.Čast je imati tako nešto plemenito u vlasništvu.
Jel` zna neko (ali bez guglanja, da li ima neko toliko upućen) da li je tačna priča koju sam čuo da je posle kapitulacije Japana bila zabranjena proizvodnja katana, tj. samo mali broj je mogao da se napravi godišnje, zbog strave i užasa koje je donosila katana američkim vojnicima koji su je videli uživo, nekoliko sekundi posle onog čuvenog pokliča `BANZAAAAAAIIII!`? Baš me zanima da li je istina.Mada me ne bi čudilo da jeste, ne bih im bio u koži kada čekali kao glineni golubovi da im iskoči neko iz rupe(spider hole), i napravi `rascep ličnosti`. :)
I malo off: @operator: Brate moj, vidi šta se dešava u Siriji.Paravojne formacije koje broje 15000 ljudi, ubijaju civile i vojnike lojalne režimu, a baze i kampovi su im u Turskoj.Isto kao OVK i Albanija.Svi zapadni mediji spominju genocid i masovna ubistva, bez ijednog dokaza.Ista slika koju je Svet video o nama kada smo bili pod sankcijama jer se domaći mediji guše od strane zapada.Evo u Egiptu počeo građanski rat posle izbora, u Libiji počele krvne osvete i teroristički napadi, dok British petroleum i ostali već drže usta na sisama Arapskih naftnih postrojenja... Nije Sloba bio zlatan, ali istorija će pokazati da je uradio najbolje što je mogao u datim okolnostima.Da ne mračim, živi bili pa videli, isti recept koji je primenjen i usavršen na SFRJ i Srbiji, sada se izvozi u sve zemlje čiji su resursi potrebni Americi i Engleskoj...
:: Brane Crncevic je jedan od rijetkih ljudi, koji kad govore bi trebalo slusati :: :: A sto se tice katane, nisam je ni pogledao do 2004 godine :: Znam samo da me je matori davio da je cistim nekom tecnoscu, koju mu je slao Sikinaro :: E bog te, po 7-8 sati drljati po macu, pa da povilenim :: A sad bi mi bilo drago, da je matori ziv, pa da jedno 7-8 sati mogu za njega to odraditi :: operator :: ::
Tema nije za PC Berzu. Za par dana dok se oporavim, naci cenmo se ti, ja imarkovic, Skyfire i medo. Cisto bi volio da upoznam ko su likovi sa kojima sam se dopisivao ovde.
Volio bih da imam udela u vlasti pa da nesto promenim. Nazalost nemam. Ako kupe ove izbore, to ce biti zadnji put da sam ostao ovde. Nije ti zemlja gdje ti je srce, nego tamo gdje ti je pun stomak i sve ovce na broju. operator
Pazi nisu ni evropljani mnogo zaostajali za Japanom
19.12.2011. 00:19
status: user broj poruka: 1577
Imaš recimo škotski klejmor koji je isto tako mogao da prepolovi čoveka na pola, međutim to je dvoručni mač i treba izuzetna fizička snaga da bi se njime rukovalo, kod katane je to druga stvar, ona je balansirana tako da može da stoji na jednom prstu kada je staviš na prst. Laganije za korišćenje i zato je bila daleko ubojitija.
Slično ti je bilo i sa samostrelom, on je bio i po nekoliko puta jači od običnog luka i strele i mnogo ubojitiji i precizniji. Jedno vreme je bio zabranjen za korišćenje jer su rane od samostrela bile često smrtonosne ili takve da od čoveka prave invalida.
Što se samog načina pravljenja tiče zaista je zapanjujuće kako oni to prave. I ona dvojica što lupaju po metalu da bi ga savili.
Podseti me Panta, prostodušnošću svojom, na jednu, možda i najlepšu priču
19.12.2011. 00:40
status: user broj poruka: 11012
o katani. Naime (kako je napomenuo ilicstefan), nije se njezin kvalitet ogledao u tome što je u stanju da preseče čovečji grudni koš, popreko, nego po tome koliko je...lagana. A da pritom ipak bude oštra. Legenda kaže da je neki `ronin` (samuraj bez službe i bez gospodara) ukrao jedan neobično dugo prekivan i glačan mač, a kovača ubio. Medjutim, novom vlasniku mač je doneo i prokletstvo - u prvom ozbiljnom sukobu, na obali jedne reke, potegao je katanu a ova mu je izletela iz ruku i pala u vodu. Ronin bi odmah tu i stradao da se nije desilo čudo: naočigled ronina i njegovog suparnika mač je PLUTAO po površini vode i zabezeknuti samuraji su gledali kako SEČE lišće koje mu je plovilo u susret. Kada su došli sebi, jurnuli su, obojica u isti mah da ga dohvate ali mač je potonuo i niko ga nikada nije našao... Tela dvojice samuraja (koji su se udavili, bezuspešno pokušavajući da izrone mač) pronađena su tamo negde, nizvodno, a ceo opisani prizor video je sakriveni posmatrač...
Dakle, što se tiče kupovine mača, kao i drugog trofejnog oružja, treba biti veoma oprezan i dobro se obavestiti o njegovom poreklu zbog mogućnosti postojanja prokletstva koje novom vlasniku ono sobom donosi. Jedna od stvari u kojima se apsolutno sve svetske mitologije slažu..
Re: Pazi nisu ni evropljani mnogo zaostajali za Japanom
19.12.2011. 01:02
status: user broj poruka: 1872
Nije samostrel svemoguć, uvežban strelac je mogao da isbaci deset strela dok ovaj sa samostrelom uspe ponovo da napne oružje, takođe, ako pukne tetiva trebalo je pola sata i trojica ljudi da bi se zamenila na licu mesta. Razlog ekspanzije samostrela je baš bio nedostak tih uvežbanih strelaca, samostrel je imao veliku probojnu moć, njim je mogao da rukuje i seoski idiot a da bi bio efikasan s lukom i strelom bile su potrebne godine treninga. Armije visoko uvežbanih strelaca na kojima se bazirala strategija imao si samo kod engleza u stogodišnjem ratu, vežbanje luka i strele im je u to vreme bio sastavni deo kulture i može se reći da je u pitanju svojevrstan fenomen koji se nije ponovio ni pre ni posle.
:: :: Slično ti je bilo i sa samostrelom, on je bio i po nekoliko puta jači od običnog luka i strele i mnogo ubojitiji i precizniji. Jedno vreme je bio zabranjen za korišćenje jer su rane od samostrela bile često smrtonosne ili takve da od čoveka prave invalida :: :: Hoće li neko sladoled :: :: http://bit.ly/pv6 :: ::
izrada katana maca je ogranicena na dve zbog kvaliteta izrade. Time sto su se radile dve po majstoru kvalitet je ostajao na vrhuncu. Posle kapitulacije Japana su majstori poceli da zamiru jer je pobednik gusio tradiciju koja mu he davala veliki otpor. Sreca te Japanci nisu Srbi pa ne daju da im pobednici penetrirsju u snus tek tako. Elem,katana mac koji je uradje kod pravog majstora ima svoju pricu i ne kupuje se tek tako i kosta puno. Postoji komisija u Japanu koja odobrava svaku katanu.....Tradicija...way of life. Poslednji samuraj je to lepo opisao(film Tom Kruz). Poglledam ga cesto pa shvatim da naraod bez ponosa nije narod. Katana ima pricu,u njoj je satkana tradicija japana. Pa cak i nindze su nosile katane,samo kraceg seciva od klasicne katane... http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2122209
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.