Normalno da nijedan film ne može da prismrdi knjizi ukoliko je čovek pročita pre filma, ali ima par izuzetaka.
Najbolje preneta knjiga na filmsko platno je `The Pillars of the Earth`.Pročitao sam u originalu knjigu, a ne neko ljakse-prevedeno sranje, i jedna je od najboljih knjiga koje sam u životu pročitao, od fantastičnog pisca Kena Foleta.Ima oko 1000 strana, i pročitao sam je u roku od 2-3 dana.Nastavak knjige pod nazivom `World without end` sam takođe `progutao` u rekordnom roku.Jednostavno knjige ostavljaju bez daha, i samo te teraju da nastaviš.Napravljen je mini-serijal po prvoj knjizi, koji je za razliku od ostalih dosta slabijih filmova, najbolja ekranizacija knjige ikada. Trailer: http://tiny.cc/j6nfk Neverovatno realno preneta priča o ljudkoj dobroti, zlobi, o svetlim i mračnim stranama religije, borbi za vlast, izdaji,...jednom rečju savršeno. Nastavak se trenutno snima, mada još uvek nema trejlera, ali ne sumnjam da će biti fantastičan, pošto i sam pisac učestvuje u pravljenju serije.
I takođe, `Game of thrones` mi je jedna od najboljih mini-serija ikada.Više se radujem nastavku ove serije nego Hobitu.Možda zato što sam pročitao knjigu `Hobit`, pa otprilike znam dešavanja, dok mi je `Game of thrones` mnogo neizvesnija.
Meni se na osnovu ovog trejlera i nekih klipova o snimanju filma što su već izašli čini da će delo prilično da uozbilje. To je po meni preko potrebno jer u knjizi ima dosta stvari koje se ne uklapaju baš najbolje, recimo evo baš iz ovog trejlera se vidi kako su zamislili da patuljci samo pevaju dok su u knjizi ko zna odakle izvadili pun kurac instrumenata na kojima bi im pozavidela i bečka filharmonija, nešto ne mogu da zamislim da neko tegli sa sobom na put bubanj i harfu. Takođe, sama knjiga deluje kao pisana za mlađi uzrast nego lotr, ni on nije osobito jezgrovito delo ali hobit na momente deluje kao `tri praseta i gladni vuk`. Osobito bih tim povodom da opljunem naše prevodioce koji su ga zablesavili bar još stepen-dva jer im je verovatno rečeno da je u pitanju knjiga za decu te da je tim stilom i prevode (dobro, možda i jeste bila tako zamišljena, ali onda se tolkinovim delima dogodio `hari poter` efekat).
Takođe, bilo bi lepo da Bard dobije malo više prostora za razvoj lika, u knjizi je tek pred kraj izvađen ko iz gaća da odigra jako bitnu ulogu, i to nije jedini lik koji kao da je isečen od kartona. Ako su mogli da izostave iz gospodara sarumanovu tragikomičnu epilošku pogibiju u srcu Okruga (dobra stvar) i prenaduvaju ulogu one aragornove šiljouhe (traljavo) ispravka ovoga ne bi trebalo teško da im padne.
Toothless, neprijatno si me iznenadio- knjizevnost si sveo na...
22.12.2011. 22:06
status: user broj poruka: 11012
fantastiku/mitologiju.
Naime, konstatacija `najbolje preneta knjiga na filmsko platno je `The Pillars of the Earth` je blago receno - groteskna, ako u vidu imamo kvantitet dosadasnje filmske produkcije - ima MNOGO, mnogo dobrih `ekranizacija` knjizevnih dela - romana, pripovedaka, pa cak i pesama (Rodzer Korman je ekranizovao Poovog `Gavrana`!!!).
-Berlin-Aleksanderplac (Fasbinder) -Oliver Tvist (kako sa Alekom Ginisom kao Fejginom, tako i onaj sa Ronom Mudijem i Oliverom Ridom) -nekoliko dobrih ekranizacija Petra Pana -nekoliko dobrih ekranizacija romana `Jadnici` -U registraturi (po romanu Ante Kovacica) - tv film/serija -Izbavitelj (pripovetka `Pacolovac`, Aleksandra Grina) -Majstor i Margarita (cudesni film A. Petrovica, snimljen po istoimenom legendarnom romanu M. Bulgakova) -tv film `Paviljon 6` (glavna uloga koju tumaci Cico Perovic i dan-danas sluzi kao jedna od nastavnih jedinica NE SAMO na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu)...
I jos mnogo, mnogo toga bi se dalo ovde pomenuti (verovatno nekoliko stotina naslova).
Jedan veliki teoreticar umetnosti naracije ukazao je i na velik broj slucajeva koji protivrece tvojoj tvrdnji da `nijedan film ne može da prismrdi knjizi ukoliko je čovek pročita pre filma`, to jest, neke knjige su zazivele upravo u `filmovanom` obliku dok su same po sebi bile blede... Mnogi ljubitelji filma i/ili knjizevnosti slazu se sa ovim. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Samo jedan primer: za roman `Do Androids Dream of Electric Sheep?` verovatno bi malo ko danas znao da Ridli Skot nije po njemu snimio Blejd Ranera. Roman je od strane kriticara ocenjen kao osrednji, zanimljiv `po ideji` ali `nejasnog fokusa`. Svi filmofili na svetu smatraju da ga je film `minhauzenovskom carolijom` lansirao u stratosferu, udahnuo mu zivot, otkrio neke skrivene dimenzije... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Itd. itd. i tako mnogo dalje...
Isti reditelj ekranizuje istog pisca, prica ima istu tematiku i iste likove. Pitam se kako li ce to da ispadne? :)
A ovo da ekranizacija ne moze da prismrdi knjizi, pogledati filmove Kjubrika koji je iskljucivo radio ekranizacije knjiga. Poenta je - u skoli su nas ucili kako da citamo, analiziramo i cenimo knjige i slike. Ali nas nisu ucili nista o filmskoj umetnosti. Vecina ljudi gleda na film kao na formu zabave, razonode, uzbudjenja. A ne kao na umetnost.
Da, u pravu si, Blade Runner je remek delo. Da ne bude zabune, Kjubrika sam pomenuo kao pozitivan primer kako film moze itekako da nadmasi knjigu na osnovu koje je nastao. Jednostavno, vecina ljudi ne zna da cita filmove. Ne razume jezik vizuelne simbolike. Ili pak gleda iskljucivo filmove koji su liseni bilo kakve umetnosti.
A kad smo vec kod Hobita, voleo bih da vidim i ekranizaciju Silmariliona. Film, nazalost, ne bi bilo moguce napraviti, ali bi zato neka visokobudzetna serija od 50tak epizoda bila prihvatljivija. Znam da ne bih bio zadovoljan ekranizacijom (verovatno bi malo ko i bio), ali bih svejedno voleo to da vidim.
:: Ali ako neshto u dogledno vreme budem citao bice lord of the rings ili hobbit :: :: Jebiga ljakse sam,dok sam isao u gimnaziju citao sam jer sam morao od tada kao i do tada samo svet kompjutera i pre svega sportska stampa :: :: Inace od filma hobbit ocekujem mnogo,posto mi je lord of the rings omiljeni film :: :: ::
Nisam ni mislio na celokupnu svetsku književnost, jebote, ne moraš odma` da držiš miting i da se zgražavaš kao da sam rekao da su žene osnivača Intela i Nvidje kurve. :P A znao sam da će neko da počne da kenja zato što nisam u drugoj rečenici stavio ` po meni, jedna od najboljih`.I stojim iza toga.E sada, da li će se to nekome svideti ili ne, zabole me karijes.Što bi rekao jedan namrgođeni čika: `opinions are like assholes, everyone has one`, iliti o ukusima se ne raspravlja. Nisam ja pročitao sve knjige na svetu i odgledao sve filmove pa da sudim generalno.Mislio sam na ovu tematiku i ovakve filmove i mini-serije.A žanrovi se ne mogu porediti nikako jer svako drugačije ocenjuje i shvata filmove i knjige i neki žanr meni leži a neki ne.Ja potpuno drugačije doživljavam knjigu od filma, i meni je uvek dobra knjiga bolja od filma. Da sam stavio iz svakog žanra filma i književnosti primere, otišla bi tema skroz u qrac, i ovako je spamujemo ovim sviranjem qrcu bez potrebe. I o SF imam isto mišljenje, ali možda od SF-a nisam dovoljno filmova i romana pročitao da bih bio merodavan. https://www.mojdom.rshttp://tiny.cc/msvoj Athlon II x3 455 - MSI 770 C45 - 4GB DDR3 - Hitachi 500GB - Asus 8600GT - LC 600H-12 - Xigmatek Asgard - Philips 222EL LED - Genius Navigator 535
Ne vidim razloga za stavljanje ove teme u kontekst `NV/Intel`.
23.12.2011. 23:36
Isto tako ni sa seksualnim odnosima izmedju nas dvojice (ako naginjes istopolnosti, neka to bude i ostane tvoj problem) ova tema nije u vezi. Mogao si lepo da konstatujes kako se nisi precizno izrazio (iako nisam bas ubedjen u to) i da obecas da ces ubuduce prvo da razmislis a onda da napises. Ubi me prejaka rec...
I pusti te tvoje filozofske misli i tvoje traženje imaginarnih skrivenih poruka u svakom komentaru koji neko iznese, nije tema vezana ni za Frojda, ni za Junga.Pravilno je `tema nije vezana`, a ne `tema nije u vezi`. Ja nemam potrebe nikom ništa obećavam, pogotovo ne tebi, i ne na ovom forumu.Pošto ti smatraš da si kompetentan da pričaš o svakoj temi na ovom svetu(i da pritom uvek budeš ti u pravu), i ukoliko smatraš da si sveznajući i da ispunjavaš kriterijume za predsedavajućeg Srpske Akademije Nauka, onda se njima i obrati.Mene od sada zaobiđi.
I još jedna stvar, tvoji komentari nisu nimalo smešni, pogotovo onaj o mojoj drugarici u Ishovoj temi za brodove.Molim te da nju uopšte ne spominješ više, pogotovo ne u tako seljačkom kontekstu.Ona je supruga i majka, i bole mene djoka da li si ti pojebao hiljade riba na putovanjima ili si prošao kao Stu u `Hangover in Bangkok`, tako nemaš pravo da se šališ i da pričaš nešto o devojci koju i ne poznaješ, a koja je pritom imenovana u temi `rad na brodu`.Bolje je da njen muž ne sazna za taj komentar jer on nema uopšte smisao za humor.ja nikada nisam nikoga uvredio, pogotovo ne na tako drzak način, i mislim da si ti taj koji treba sledeći put da razmisli pre nego što napiše nešto.
:: Isto tako ni sa seksualnim odnosima izmedju nas dvojice (ako naginjes istopolnosti, neka to bude i ostane tvoj problem) ova tema nije u vezi. :: Mogao si lepo da konstatujes kako se nisi precizno izrazio (iako nisam bas ubedjen u to) i da obecas da ces ubuduce prvo da razmislis a onda da napises. :: Ubi me prejaka rec.. :: :: ::
Sad vec postajes nepismen i bezobrazan - to nisam ocekivao od...
24.12.2011. 09:36
tebe. Tema MOZE da bude u vezi ili da ne bude u vezi sa necim kao sto i to nesto moze da bude ili ne bude u vezi sa njom. Proveri pa se vrati sa IZVINJENJEM.
Ne pricam o SVAKOJ temi nego se javljam onda kada me tema zanima i kada imam nesto tim povodom da kazem. Povredjenost tvoje sujete je ocigledna - zar je tako tesko priznati gresku (grescicu)? - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sto se tice pomenute zenske osobe, trebalo je da reagujes odmah, pa bih se ja izvinio. Primam k znanju.
ali ne mora biti, sacekajmo pa cemo videti kada izadje... Inace ima jako dobrih knjiga po kojima filmovi nisu uradjeni, al` vazno je da se snima Twilight i tako ti filmovi koji su oskrnavili knjige po kojima su uradjeni... Ni LOTR nije prosao nista bolje u odnosu na knjigu... NZXT Hades modded Asus M4A88T-V EVO Gemini II Coolink 120Px2 Phenom II X6 1605T @ 3.7Ghz Kingston HyperX 2x2GB DDR3 1600mhz Powercolor 6850 1GB DDR5 @ 950/4400Mhz WD Caviar Blue 320GB 7k 16MB Cooler Master M520w Modular
Jel` ti bre mene zajebavaš? Da čitaš sve moje komentare koje napadaš, video bi i sledeću rečenicu: `A znao sam da će neko da počne da kenja zato što nisam u drugoj rečenici stavio ` po meni, jedna od najboljih`.O značenju smajlija neću ni da počinjem jer očigledno ti imaš pravo sve da zajebavaš i čak vređaš, dok tebi ništa ne sme da se kaže. Ja priznajem svoje greške jer nisam sveznajući niti se tako ponašam, a problem sa sujetom imaš ti, jer uvek kada ti neko ukaže na grešku, počinješ da ga napadaš i vređaš.Ja nikoga ne vređam i ne volim da vidim da se neko svađa, ali ti si prevršio svaku meru svojim ponašanjem. I ja tebi treba da se izvinjavam zbog pravopisne greške na forumu?Ko si bre ti?Ja nisam bio tu kada su tebe proglasili za Boga pa nisam znao da ne smem da ti protivrečim.
Što se tiče moje drugarice, ja imam život van foruma, i nemam vremena da prelistavam sve teme i sve odgovore svakog člana pojedinačno.Mislio sam da ćeš i sam obrisati kada vidiš šta si napisao, ali si gore navedenom izjavom pokazao svoje lice.I ne mogu da verujem da ti tako nešto smatraš šalom, čak i neslanom.Da ne počinjem o robovanju brendovima i podelu ljudi na bogate i `jadne`, kao da ideš u V razred osnovne škole. A u vezi tvoje izjave : `Sto se tice pomenute zenske osobe, trebalo je da reagujes odmah, pa bih se ja izvinio`, ja nemam reči.Jel` to znači da bi se izvinio da sam ti odmah napisao mail ili komentar, a sada kao nećeš jer sam ti natrljao nos pred svima?Šta si primio k` znanju, da nije lepo pričati za devojku koju ne poznaješ da je drolja? Da imaš trunke kulture i ljudskosti u sebi, ne bi ni pomislio, a kamoli napisao javno tako nešto za nekoga koga ne poznaješ, pogotovo za žensku osobu. Nisi znao?! Stvarno svašta!
Najlepše te molim da se više ne obraćaš meni na ovom forumu, niti bilo gde, i da ne spominješ više moju drugaricu(čije su čak ime i firma navedeni javno) koju si tako živopisno uporedio sa droljom, smatrajući da je to jako smešno.Ja neću komentarisati tvoje postove i teme ukoliko ti ispoštuješ moju molbu, i ne zanimaš me više ni ti ni tvoj smisao za humor.Želim ti sve najbolje u životu i želim ti da postaneš bolji čovek.
:: tebe. Tema MOZE da bude u vezi ili da ne bude u vezi sa necim kao sto i to nesto moze da bude ili ne bude u vezi sa njom. Proveri pa se vrati sa IZVINJENJEM :: :: Ne pricam o SVAKOJ temi nego se javljam onda kada me tema zanima i kada imam nesto tim povodom da kazem. :: Povredjenost tvoje sujete je ocigledna - zar je tako tesko priznati gresku (grescicu) :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: Sto se tice pomenute zenske osobe, trebalo je da reagujes odmah, pa bih se ja izvinio. Primam k znanju :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.