Ne znam kako da pocnem ovu temu, necu da se neko sprda i ismejava okacicu temu nevezanu nizasta racunem mozda je nekome zanimljivo ili je cuo ili doziveo sl bar procitajte do kraja pa onda pljujte ili pisite sve se uvazava no znate te price o prividjenjima ili ti kako nas narod kaze omaje (nisam obracao paznju na gluposti ili preuvelicavanja ili izmisljotine), a kako znas da li je nesto izmisljotina ili ne?Pa za mene lako, nebi pricao o tome na forumu da nisam imao bliski susret ali cu podeliti nesto sa vama. Pre svega dinarski stari krajevi ili zapadna srbija Zlatiborski okrug je pun stvarni i izmisljenih dogadjaja kao i svuda po srbijici nsoj ALI ima stvari koje se se dogodile i u koje ja nisam verovao, cak sta vise sprdao sam se na tu temu, ili jednostavno nisam prihvatao da tako reci moderan covek u 21 veku moze da veruje u takve stvari ali pogresio sam, nisam neki vernik, nisam sujeveran niti verujem u bajanje ili vudu, verujem samo u cinjenice nevolim verske bolesne fanatike i tako to,
ali ovo je nesto drugo a sad cu vam i ispricati par prica koju su mi pricali ljudi i moja baba i calei drugi meni bliski, ali o5 uhvatima u obzir da ljudi preuvelicavaju i izmisljaju...da ali kad neko prebledi kad prica i kune se u pokojnog cala i sta ti znam krst, onda ako oni mene lazu lazem i ja vas, zapravo nelazu me jer sam i sam imao jedno lose iskustvo sa tim, i vama `gradskoj` deci kojima je to smesno jer je tako i meni izgledalo, neka ne bude smesno, samo bi voleo ko misli da nema nista kad god pozeli dobrodosao je da dodje kod mene i da se razuveri sko bas to hoce, samo neko se prepadne, neko poludi cak je imalo ljudi koji osede od straha preko noci, ali nije jos bilo junaka koji je to iskulirao a evo par prica:
Khmmm..khmm pre svega ti 1000x mozes napr da prodjes pored neke vodenice za koju se zna da je ukleta i mozda neces videti nista to nemoze kad ti hoces ali kad se najmanje budes nadao i kad se kako ja kazem izbaguje nesto i jednostavno se desi da vidis neku silueti lik obris ili anomaliju onda neverujes da se to tebi desava, i da je to u stvari ipak tu ali ti meni reci..
[B]slucaj1[/B]:Moje babe cale, je radio nekad na zeleznici u Mokroj Gori to je gde je drvengrad kusturicin, i covek se nije nicega plasio niti je verovao prividjenjima i tim stvarima jer ih jednostavno nije ni trazio, imao je pistolj sa sobom i desavalo mu se da vidi nekoga kako cuci na pruzi uvece i taman da mi pridje ono rasiri krila i odleti to su sove ima ih dosta i nije se cima za sve je imao objasnjenje osim kako meni bab kaze samo jedna stvar za cela njegova zivota mu nije bila jasna i sa kojom nije mogao da se pomiri a to je sledeca prica, Kad se vasar nekad odrzavao ko zna na Oku to je neko brzo na zlatiboru oni su u to vreme isli peske iz mokre gore do zlatibore preko sela Semegnjeva gde je danas najmladja osoba jedno 60 godina, i sad krene se u dan i vracali se kasno, on je imao vucijaka i volovei dosao je na vasar, i on nije pio za razliku od seljaka koji su se drali od rakije i uvek je kretao ranije da ga bas mrak ne uhvati je suma kroz koju prolazis a kojom sam ja letos isao je mracna danju a kamoli nocu i ima oko 23km peske evo vam i slika prasume ljute http://imageshack.us/f/267/33512185.jpg/ 9 km pravoliniski i vidite ovaj put iznad rulera to je put kuda se moze proci peske i poprilicno je zajeban ako hocete postavicu slike sa putovanja naseg, i
i kako je krenuo poceo da ga hvata mrak, i prolazio pored vodenice i znao je cicu koji je radio u vodenici, i kaze prolazim ja (tako meni bab opisuje kako je on njoj pricao) i cujem nesto lupa kao da nesto udara od deblo a nije tocak naravno neko lupa, kaze ja kaze [I]eeeehej cica jel to ti do kasno radis[/I]....kaze nista se necuje samo tocak vodenicki i to lupanje, kae ja izvadim pistolj i opalim u vazduh i prestade lupanje, a pre toga kaze volovi se ukopali u mestu nece da mrdnu a ker mu se istrgo iz ruke i sprintom otrcao u sumu, on usao unutra kaze nema nista krene on kao je prosao negde oko 100m kaze u potoku se cuje bas glasno i jasno udara neko kamen ok kamen i kao da neko trci po potoku cuje se pljeskanje vode, i sad nije mu bilo jasno kad je dosao kuci ker mu crko od straha na pragu kuce, i nije mu bilo jasno da je zivotinja ker ne bi bezao sigurno, da je covek ili da lupim vampir isto tako niti bi se volovi ukopali od straha to mu je bilo uvek nerazjasnjeno
[B]slucaj2[/B]:To mi je cale pricao koji je inace lovac i neplasi se tih stvari niti ih je vidjao ali zna ceo okrug napamet i sve ljude ali nikad kako on kaze niti se treba to ismejavati niti ga traziti, ali njemu je pricala jedna baba koja je bila ispred svog vremena u smislu razumna zena, kako kaze moj matori baba je bila kao hajduk isla je sama i nije se niceg plasila, ja je slabo pamtiom bio sam mali sad imam 24 god, prica ona njemu kad se vracala ja mislim istom trasom semegnjevo mokra gora ko god ide mora proci pored mesta ovisnji `rast kako ga mestani zovu a pre toga je jovin grob tu je jedan hajduk sahranjen evo ga taj predeo ja sam prolazio tuda vise puta http://v7.cache3.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/23676332.jpg?redirect_counter=2 to je Panjak tako se zove mesto i evo vam slika konacnog odredista a pogledajte dole u stelenima koordinate pa udjite na google earth i moja je ova zadnja kuca na vrh brda i pretite ovaj put pa vidite kakva sablast, http://imageshack.us/f/15/19614173.jpg/ nego nije ni bitno i kako je isla nocu imala je fenjer u ruci, i kaze prolazila je tuda kad je videla nekog `coveka` kako ide prema njoj, i kako se priblizio kako ona kaze samo je dunuo u fenjer i ugasio ga, ona se sagela da ga zapali, i zapalila i okrenula se da vidi ko je to, samo je kako je ovaj lik gore naveo a ja ne bi ni pisao nista da nisam procitao njegov posti i nasao slicnost se samo sa njenim opisom nego jos vise ljudi, dlakav visok 180cm sa izrazenim crvenkastim ocima, i kako je to videla okrenula se i pocela ubrzano da ide prema kraju brza, i da se krsti i kako je odlazila da li se to deralo ili nije ne znam necu da dodajem, to je njena prica razuna je zena neprica o prividima tj nije pricala posto je umrla ima 7-8 god, ali to je tvrdila jer je bas jasno videla i nije joj bilo jasno.
kako sam ja cuo i kako se meni nesto dogodilo, mislim da se najcesce da kazem prividja kad pada sumrak tj kad zadje sunce i kad svice, ne na grobljima i mrtvacnicama, vec na perilima, kraj vodenica, i najjezivija mesta poput raskrsca, mada moze valjda i na drugim ne znam nisam expert
[B]slucaj3[/B]:Brutalan dogadjaj koji se desio pre nego sto sam se ja rodio, u tom selu semegnjevu je sad nisam siguran ko je ta zena umrla je ali zna je moj otac a znala je i moja baba, ta cena(main character) njen otaj je svom rodjenom bratu odseko glavu, zamisli to, i debilcina je valjda to uradio u vrtu, e sad ta njegova cerka ili ta zena 20 god kasnije zivela tu i svako vece je prelazila kod rodjake ili sestre ili komsinke ne znam detalje a i nebitno je, 100m od njene kuce preko livade, i jedne veceri kad je krenula niej je bilo duze vreme, kad se pojavila na vratima sva iscerupana, i iscepana, ova se zaprepastila i pitala sta joj se dogodilo, ona je videla ili devojke ili svatove i kao `igrala` sa njima, u stvari najcesce ljudi misle da igraju sa njima u stvari sami sa sobom ko zna gde su je odveli po sumi se iscepala, tad je bila mlada u dvadesetim godinama, posle toga je kaze mi baba skroz poludela, nije ni sa kim pricala osim sa sobom kaze ide i samo povice:[I]vidite glavu kotrlja se glava[/I] tako kazu i ljudi koji su ziveli i koji jos uvek zive u semegnjevu.
inspirasano od strane resident evil-a i alan wake-a :))) salim se xxaaax
mislim da ljudi grada, iako imaju manje prilike da dodju u te situacije ili da dodju u taj ambijent i na takva mesta nedodjije, neznaci da nema nista i da su budalastine, kazem vam ja sam prvi se sprdo i mislio da su to primitivni ljudi sa sela jer nisu imali struju i imali osmoljetku ali nije tako da meni nikad nije palo na pamet da se to dogadja i prica vekovima i nek je 80% laz ili izmisljotina, ali ima i tih 20% jer je nemoguce da su ljudi od davnina lagali i da se vekovima samo laze, kad ti covek koji prica prebledi i najezi se srce pocne da mu lupa, taj nesrecnik je ima tog iskustva sigurno, prividjenja, omaje, anomalije, iskreno mislim da bi se sada svaki put osecao sigurnije kad bi imao kalas ili neko automatsko oruzje, ali mislim da to ne pomaze, ali eto lazna nada vazno je da puca :) eto to sam hteo da podelim ni sam ne znam sto znam jos dosta stvari ali nije bitno znaci ljudi ko misli da nema nista moze lako da se razuveri i ako ode na takvo mesto moze tuda kao sto rekoh proci 100x ali jedna kad prodje kad se nesto izbaguje i kad to vidi onda mu nece biti drago sto je to uopste hteo.
nisam sve citao samo ofrlje nesto, na dve, na tri(sto bi rekli), ali ja stvarno ne verujem u bilo kakve omaje i slicne `budalastine`. Kad se susretnem(ako prezivim susret:) onda cu postati vernik :)
Zanimljive su price u svakom slucaju. Mene ortak moli vec dve tri godine da idemo na neko mesto (ne znam ime) za koje vazi da ima dosta takvih pojava. Njega bi definitivno zanimalo da cuje neku ovakvu pricu iz prve ruke.
PS: Molim te sledeci put malo bolje uoblici recenice, ne gutaj slova (osim ako nije sad od napetosti) i ostale stvari, malo je bolno za citanje.
Bar dok cekam za sledeci/poslednji recaptcha... Te price koje si ti ispricao ja sam ih se naslusao kao klinac (ovo tvoje pa x10), i jos da dodam da sam i ja svojevremeno video neko takvo cudo. Poenta je da ako vec nisi nista video licno ne bi trebalo da prenosis rekla-kazala price za plasenje male dece, jer one uglavnom to jesu. Ako nisi video nesto natprirodno, nikakvo pripovedanje ovog sveta ti ne moze predstaviti kakav je osecaj videti tako nesto, a to se ne zaboravlja dok si ziv (koliko god to bilo bezazleno...) Ima i tacnih stvari, ali dzabe sve to kad to ne mozes da snimis ili sta vec (a tesko da mu mozes nesto) zato lepo opici neku horor igru (ili kad bolje razmislim, odmori malo od horor igara) i legni da spavas kao covek.
PS
Uzasan ti je pravopis Da nisi ti malo cvrcnuo nesto? To bi objasnilo ovaj pravopis i entuzijazam za opsinjama (tako ih zovu u mom kraju) ovako kasno/rano ujutru...
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
Znam i ja dosta prica tipa Sava Savanovic (Leptirica, Sveto mesto) i sl. Stvar je u tome da se ljudi kunu u to kao da je istina. Malo je ovde prostora da se sve isprica i docara. Neki su toliko ubedljivi da i ja jednim delom (podsvesti)verujem. Slazem se da je nauka daleko od svih objasnjenja i da se desavaju pojave u prirodi koje nauka ne moze da objasni. Druga stvar je pijanstvo i psihicka kriza. Oni takodje vide svasta i cuju. Takodje znam dosta prica koje su misteriozne, a imam i svoje koje kad bi nekom ispricao kosa bi mu se digla na glavi. Jednostavno drzimo se onog cuvenog The Truth is Out There !!!
@Misko Pusti pravopis, ovo nije forum pravopisa, svako moze da se izrazava kako hoce. Kad pogledam Francuze , mi smo zlatni Ne mogu da nagovorim Pirocanca ili Leskovcanina da prica i akcentuje knjizevnim jezikom kad se kod njih tako ne prica. I drago mi je zbog toga. Greske se jednostavno stvaraju u brzini kucanja i u sustini o kojoj se prica. Kad neko ovako gresi ja znam da je iskren. Najvise se grozim` ispravnih` koji lupaju gluposti nevidjene.
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Ja nisam rekao da je H-Nitro nepismen nego da je pod gasom, jer izmedju ostalog samo je pijan mogao da kuca ovoliko (i to jos ovakvu temu), a manjkavost u pravopisu samo to potvrdjuje. U nekim delovima mi bas nista nije jasno sta je hteo da kaze, ali kao sto rekoh nebitno. Deckove postove ne citam prvi put pa znam da nije nepismen. Za razliku od nekih...
U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka.
:: :: @Misk :: Pusti pravopis, ovo nije forum pravopisa, svako moze da se izrazava kako hoce. Kad pogledam Francuze , mi smo zlatn :: Ne mogu da nagovorim Pirocanca ili Leskovcanina da prica i akcentuje knjizevnim jezikom kad se kod njih tako ne prica. I drago mi je zbog toga :: Greske se jednostavno stvaraju u brzini kucanja i u sustini o kojoj se prica. Kad neko ovako gresi ja znam da je iskren :: Najvise se grozim` ispravnih` koji lupaju gluposti nevidjene :: :: :: :: :: :: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w :: ::
Opet kazem sustina je bitna, pusti prvopis koji 3/4 foruma ne zna !!! Bravo za H Nitro-a, i ako je pod gasom, ima sta da kaze za razliku od drugih
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
:: Ja nisam rekao da je H-Nitro nepismen nego da je pod gasom, jer izmedju ostalog samo je pijan mogao da kuca ovoliko (i to js ovakvu temu), a manjakvost u pravopisu samo to potvrdjuje. U nekim delovima mi bas nista nije jasno sta je hteo da kaze, ali kao sto rekoh nebitno :: Deckove postove ne citam prvi put pa znam da nije nepismen :: Za razliku od nekih.. :: :: :: U gluposti sveta blista mudrost Svevišnjeg. Zato mudrac ponizno gleda na glupaka. :: :: :: :: :: :: @Misk :: :: Pusti pravopis, ovo nije forum pravopisa, svako moze da se izrazava kako hoce. Kad pogledam Francuze , mi smo zlatn :: :: Ne mogu da nagovorim Pirocanca ili Leskovcanina da prica i akcentuje knjizevnim jezikom kad se kod njih tako ne prica. I drago mi je zbog toga :: :: Greske se jednostavno stvaraju u brzini kucanja i u sustini o kojoj se prica. Kad neko ovako gresi ja znam da je iskren :: :: Najvise se grozim` ispravnih` koji lupaju gluposti nevidjene :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Cyclone 6850 Power Edition, 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w :: :: :: ::
pravopis je izuzetno vazan i tacka. ne postoji niti jedan razlog koji opravdava lose izrazavanje cak i taj Pirotski jezik (a u stvari je narecje) ima svoja pravila koje postuju ljudi koji zele da ih sagovornik razume
elem ja ne znam niti jednu pricu osim one koja se meni desila posto sam cesto sa prijateljima isao po brdima oko Kraljeva nije nam bilo cudno da iz grada krenemo peske do planine Goc resili smo da to traje dva dana poneli hranu resili da zanocimo na pojati na koju prvu naidjemo tako je i bilo noc pocinje da pada, mi vec nasli ovcarnik u koji bi mogli svi da se smestimo: kucica sa velikim, ogradjenim delom za ovce vidi se da je odavno napusteno ne znam ko na Gocu cuva toliko ovaca koje bi tu mogle da stanu
rostilj bilo je i devojaka san svakog tinejdzera bas nam je bilo lepo resimo da ugasimo vatru i da krenemo na pocinak
samo sto je vatra ugasla, oko zabrana za ovce je pocelo da leti nesto belo i da ispusta grozne zvuke decijeg placa ali ne placa deteta koje je gladno (imam ih dvoje i znam da razlikujem), vec deteta koje je u ocaju prodoran dug busi kosti bilo je jedno `nesto` a onda je doslo jos jedno pa jos njih nekoliko leteli su u krug oko nas, sve brze i brze cinilo nam se, sto je vatra tisa i manja, oni su bili sve glasniji i blizi
ne znam koliko je to trajalo, ali mi nismo ostali skamenjeni, vec smo pobegli u drvenu kucicu zanemeli cekamo da vidimo sta ce da se desi mislim da sam mogao da cujem srce svakog od nas niciji glas osim tih `nekih` polako je zamirao i nestao u groznom strahu smo zaspali, ne znam kad samo znam da smo se ujutru probudili vasljivi ta koliba je bila puna jebenih vasaka otisli do Goca vratili se nazad kucama razmisljali i pricali i o dogadjaju
posto smo svi kasnije zavrsili fakultete i ponosimo se razumom, logikom, naucnim dokazivanjem i onim sto moze da se dokaze, dogadjaj smo objasnili postojanjem belih sova koje se bas na slican nacin oglasavaju i lete, naravno i plase se od vatre naravno samo, nema ih puno u tom kraju mozda ih nema uopste
proslo nekoliko meseci jedan od prijatelja je prosao ponovo istim putem, ali danju sretne lokalnog seljaka zaprica se sa njim ali mu nije niti jednom recju rekao sta smo videli i culi samo je rekao da smo zanocili u toj kolibi starac je samo u cudu rekao: kako ste smeli? mi to mesto zovemo Deciji grob tu su (navodno) Turci zaklali nekoliko malisana ...
Na Tari, negde oko ponoci, vracao sam u hotel i na nebu video nesto belo, kao ptica samo sto je svetlelo. Nije bilo bilo kakvog zvuka ali se secam samo da sam osecao uzasan nemir i ne strah nego... samo osecaj da nesto nije u redu, mnogo. Trcao sam kao lud do hotela. Ortaci su mislili da sam bezao od vukova kako sam izgledao :)
Ono sto me tripuje su zapravo snovi. Gomilu puta mi se desilo da recimo sanjam nekoga i otvorim oci bukvalno desetak sekundi pre nego sto me ta osoba pozove ili posalje poruku. Takodje lucidne snove mrzim - skoro iskljucivo losa iskustva.
Inace ne verujem u vecinu prica o duhovima, utvarama i slicnim stvarima ali verujem da definitivno postoje stvari koje nauka ne moze da objasni.
... nekako da promenim spektar vidnog polja, verovatno bi se iznenadili, sa cim sve zivimo (suzivot), a da uopste nismo svesni.
A vidimo samo delic stvarnosti: http://bit.ly/xkHyws (kao kad na TVu namotas stanicu, i to gledas - to je stvarnost za tebe, dok u isto vreme milion drugih stanica, na drugim ferekvencijama emituje svoj program i istovremeno postoji)
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Ne znam za Omaje i sl.... ali sam siguran da sam pre oko 19 godina bio svedok da postoji zivot van planete posto sam video NLO i to mi niko nikada ne moze poreci ma da o tome nikada i nepricam posto se obicno zavrsi na mom ismejavanju ali ja znam da sam video........nemoj neko da je napisao sta si video Avakse glavu cu mu razbijem :)))))))))
Nisam ni ja odrastao u gradu. Svaki kraj ima ovakvih priča da se usereš, nešto je gola paranoja, nešto plod pijanstva al svugde ima i stvari koje su ostavile fizičke posledice koje ne mogu tako lako da se pripišu nečemu svakodnevnom. http://www.youtube.com/watch?v=tpElL7hpKZ8
Natprirodne pojave ne postoje. Ako malo razmislite o tome, shvatićete da nema nikave logike da se `pojavljuju` samo na onim mestima gde je inače ljudima neprijatno iz potpuno objektivnih i materijalnih razloga (šuma, usamljene tačke, mrak, loša vidljivost,...). Šta briga nekog duha da li je to neka zabačena šuma ili Knez Mihajlova? Ovo je tipičan primer kako svoje evolutivno nastale strahove (u šumi je niska vidljivost, zver može biti na metar od tebe i nećeš je videti dok nije prekasno) projektujemo na natprirodna bića kojima takve stvari ne bi trebalo ništa da znače. Prošle godine se u proširila vest da duh u venčanici hoda jednim magistarnim putem u Srbiji. Ljudi su se po raznim forumima, isto kao i ovde, kleli u sve i svašta da su videli nezemaljsko biće, mnogi su pričali da lebdi, neki da su prošli kolima kroz njega... Sve dok policija nije uhapsila nekog sredovečnog baju koji se oblačio u venčanicu i hodao drumom. EJJJJ! Bila je dovoljna samo jedna neobična stvar oko čoveka (pogrešno obučen) da se stvori legenda i raširi kao zaraza.
Nece duhovi u sred tajm skvera ili knez mihajlove, sramota ih... Isto vazi i za NLO i slicne stvari.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz Ram:10 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13 MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
:: Natprirodne pojave ne postoje. Ako malo razmislite o tome, shvatićete da nema nikave logike da se `pojavljuju` samo na onim mestima gde je inače ljudima neprijatno iz potpuno objektivnih i materijalnih razloga (šuma, usamljene tačke, mrak, loša vidljivost,...). Šta briga nekog duha da li je to neka zabačena šuma ili Knez Mihajlova? Ovo je tipičan primer kako svoje evolutivno nastale strahove (u šumi je niska vidljivost, zver može biti na metar od tebe i nećeš je videti dok nije prekasno) projektujemo na natprirodna bića kojima takve stvari ne bi trebalo ništa da znače :: Prošle godine se u proširila vest da duh u venčanici hoda jednim magistarnim putem u Srbiji. Ljudi su se po raznim forumima, isto kao i ovde, kleli u sve i svašta da su videli nezemaljsko biće, mnogi su pričali da lebdi, neki da su prošli kolima kroz njega... Sve dok policija nije uhapsila nekog sredovečnog baju koji se oblačio u venčanicu i hodao drumom. EJJJJ! Bila je dovoljna samo jedna neobična stvar oko čoveka (pogrešno obučen) da se stvori legenda i raširi kao zaraza.
i poznajem dosta ljudi tamo koji su videli stvari koje se ne mogu objasniti.I to su ljudi koji ne bi slagali u vezi takvih stvari, jako ozbiljni i cenjeni ljudi. U kraju odakle je moja majka(okolina Fakovića, između Bratunca i Skelana) nema čoveka koji ne zna za prikaze i koji se ne pribojava toga.Nisu ih naravno svi viđali, ali jednostavno ljudi poštuju takve stvari i zna se gde ne treba čovek sam da ide noću. Ja sam recimo mnogo puta išao sam noću od dedine kuće do fakovića(to je oko 2-3 km puta gde nema ni kuća, ni svetla-sa jedne strane je brdo i šuma, a odmah pored je Drina), i nikada mi se ništa nije desilo. Moja tetka je na primer nekoliko puta viđala stvari (usred bela dana)koje drugi koji su bili sa njom nisu mogli da vide, i uglavnom je posle toga(u roku od dan-dva) neko blizak umirao.Za to mogu da vam garantujem životom i ta priča nije za zajebanciju. Znam da ljudska psiha čini čuda u kombinaciji sa strahom od mraka, otvorenog prostora, šume, divljine, itd. i ja nisam uopšte plašljiv, ali nisam baš ni poludeo da idem i da tražim đavola, pogotovo što su to predeli gde skoro niko nije kročio već 15 godina i gde nema ni kuća niti ničega drugog osim brda, šuma i grobova ljudi koji su pre 20 i više godina tu živeli i koji su tu sahranjivani, svako na svom delu imanja.Čak sam pronašao jedan nazovi spomenik, koji je u stvari samo parče grubo obrađenog kamena, na kome piše nešto što se ne može pročitati jer mi je nekoliko slova nepoznato, a nekoliko se ne može razaznati.Samo znam da je to jedan od najstarijih grobova za koji ljudi tamo znaju, i da je to grob neke devojke koja se udavila u Drini(nisam siguran da li se ubila ili se slučajno udavila). Sama pomisao na tako nešto je dovoljna da baš čovek nema neku želju da tamo luta noću. :) Ukoliko nekoga zanima, mogu da napišem neke od priča koje sam ja čuo od ljudi(većinom mojih rođaka) u vezi susreta sa raznim `prikazama`. A pošto mi je baba Vlajna(Kladovo), ne želim ni da pomislim kakve sve priče ona može da ispriča o čuvenoj vlaškoj magiji. Znam samo da ponekad sama za sebe gunđa nešto nerazumljivo, i to je uglavnom dan kada se sa njom ne kačim. :)
Upravo ti o tome i pričam. Šta duhovima znače šume i zabačeni krajevi, noć ili mrak, šuma ili trotoar? Kakvog razloga imaju da se pojavljuju na mestima kojih se inače ljudi instiktivno plaše? Zašto bi se nematerijalna bića vezivala za geografsku lokaciju, tipa groblja? Šta njih briga za devojku koja se udavila u Drini, a nije ih briga za nenasilnu smrt miliona ljudi? Smrt je smrt, a nasilna i nenasilna, zaslužena ili nezaslužena su naša subjektivna merila. Zašto ih uvek viđaju samo oni koji su inače od detinjstva tutkani takvim pričama i mahom neobrazovani ljudi, skloni iracionalnim verovanjima ili oni koji zarađuju na tim pričama?
Ljudi koje ja poznajem nisu uopšte plašljivi ni zatucani.N primer, moj deda je za vreme rata u Bosni sam noću išao po šumi kad je išao da obiđe staru kuću.Čak je spavao na groblju kad su Orićevi krvnici naišli i zapalili mu kuću.On uvek kaže: `Ne bojim se ja mrtvaka, oni mi ne mogu ništa.Ja se bojim živih ljudi, mrtvih ne.`. Kevina tetka je recimo, doživela kliničku smrt u Nemačkoj, i videla je u komi da puzi kroz zemlju i da izlazi ispred crkve u Kraljevcima kod Rume, gde nikada nije u životu bila, niti je videla tu crkvu.Videla je tek kada joj j sestra umrla i kada je došla na sahranu zaprepastila se.Žena inače živi radi u Nemačkoj skoro ceo život.Niti je zatucana, ni neobrazovana, niti je sujeverna. Nisu to samo priče o vilama, duhovima, i sličnim stvarima. Njemu se desilo da je pored puta u brdu, nedaleko od kuće, usred bela dana video tele koje se zaglavilo u neko rakljasto drvo i koje dreči kao blesavo.Kad se okrenuo, osetio je kao da ga je neko nagazio po leđima i zakovao za zemlju.Tih 50m od tog mesta do puta je bukvalno prepuzao jer nije mogao da se podgne na noge, čak je i slomio zub i sva odeća mu je bila pocepana.Najgore od svega je što su ga tada videle komšije koje su tad prolazile putem i mislili su da je pijan pa su prišli da ga podignu.Kad su videli da nije pijan, nije im bilo jasno, jer nisu ni videli nikakvo tele, niti su čuli bilo kakvu dreku.Malo posle toga mu je umrla majka.
Previše stvari postoji na ovoj planeti koje još uvek nismo u stanju da objasnimo, a već istražujemo svemir iako nismo otkrili ni 50% naše planete.Ja i verujem i ne verujem, ne znam kako da ti objasnim. Kao što sam već rekao, meni se nije desilo na javi, ali mi se desilo da sanjam neke užasne i nenormalne stvari pre nego što neko umro, tako da se ja ne zezam sa takvim stvarima.Ne plašim se ali ne volim ni da zbijam šale na tu temu. Po meni je sebično pomisliti da samo postoje ljudi, biljke i životinje.Isto kao što je sebično tvrditi da samo sami u celom jebenom svemiru, iako nemamo ni predstavu koliko je on uopšte i ima li uopšte kraj.
:: Upravo ti o tome i pričam. Šta duhovima znače šume i zabačeni krajevi, noć ili mrak, šuma ili trotoar? Kakvog razloga imaju da se pojavljuju na mestima kojih se inače ljudi instiktivno plaše? Zašto bi se nematerijalna bića vezivala za geografsku lokaciju, tipa groblja? Šta njih briga za devojku koja se udavila u Drini, a nije ih briga za nenasilnu smrt miliona ljudi? Smrt je smrt, a nasilna i nenasilna, zaslužena ili nezaslužena su naša subjektivna merila. Zašto ih uvek viđaju samo oni koji su inače od detinjstva tutkani takvim pričama i mahom neobrazovani ljudi, skloni iracionalnim verovanjima ili oni koji zarađuju na tim pričama?
Jao, ljudi iz Bosne. Hoćeš reći da tvoj deda i tetka nisu u detinjstvu tutkani upravo takvim pričama? Hiljade godina civilizacije, milioni takvih priča, i nijedan jedini dokaz. Razmisli o ovome: beli leopard, veoma retka životinja, nastanjuje nepristupačne himalajske visove, jako ih je malo ostalo, drži se daleko od ljudskih naselja i specijalizovan je za stealth. Viđa se, po pravilu, jednom u par godina što znači da se pojavljuje hiljadama puta ređe od duhova i ostalih natprirodnih pojava. Ipak, imamo pouzdane i nedvosmislene dokaze da postoji. Kakva je razlika između njega i dotičnih natprirodnih, zašto uspevamo da nađemo dokaze za leoparda a za hiljadama puta češću pojavu ne uspevamo? Jednostavno, on postoji, ovi drugi ne postoje.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.