Na predlog Dextera premestio sam ovu temu iz svaštare u zanimljive internet adrese kako bi što više ljudi videlo ovo i u potpunosti se slažem sa njime i preuzimam odgovornost.
Pošto ste naime svi upoznati sa situacijom i kvalitetom mleka da ne dužim više na tu temu, sve ovo pominjanje aflatoksina mi je bilo poznato od pre. Pošto me je zanimalo šta je ustvari taj aflatoksin, da ne budem kao sve ove naše neobrazovane ovce (čast izuzecima) koje nisu u stanju da pogledaju na internetu informacije o nečemu, odlučih da potražim pojam na našem gugletu.
Odmah sam se setio odakle znam za pojam aflatoksin. U novembru 2012. je bilo na dnevniku vest da je prilikom izvoza kukuruza otkriven aflatoksin u skoro 30% naše domaće proizvodnje kukuruza i da su zemlje koje su htele da ga uvezu (Italija i Mađarska ako se dobro sećam) odbile to da urade.
Prvo sam pomislio da nije još jedna od nameštaljki da se skrene naš izvoz ili još jedan trik naše vlade da ubije domaću proizvodnju i da posle debelo zarađuje na uvozu.
Međutim te tvrdnje Italije i Mađarske su istinite i koliko vidim naša vlada nije preduzela nikakav problem povodom ovoga. Čak štaviše umesto da se taj kukuruz koji je zaražen uništi on je pušten u slobodnu prodaju i njime je moguće hraniti životinje a i koristiti ga za ishranu.
Ovaj problem je mogao da se spreči još pre 3 MESECA a niko ništa nije preduzeo povodom ovoga.
U tekstu ćete naći sve, od uzroka zašto se ta supstanca pojavljuje u kukuruzu do toga kako se otkriva.
Inače idite na Wikipediu i pročitajte i sam tekst o aflatoksinu čisto da se informišete jer koliko vidim malo je priča i `napumpana`. Jeste on opasan ali izgleda ne toliko koliko `određeni` mediji tvrde.
Sve u svemu država nije ništa preduzela da se suzbije ovo na vreme a koliko vidim čitav jedan spektar proizvoda je zaražen ovime.
Takođe još jedna vrlo zanimljiva činjenica je da su svi Imlekovi proizvodi sasvim bezbedni za upotrebu, tj. njihov dozvoljeni nivo je u granicama normale. Mogu da se kladim da kod njih ima najviše.
Pričajte ovo kome god stignete, ne da bi se ljudi bunili već da sačuvaju svoje zdravlje, pazite na proizvode od kukuruza i pazite odakle kupujete hranu.
Kao student medicine, cisto da dodam da aflatoksin spada u klasu 1 karcinogena, tj najopasnije supstance, tako da prica nije bas prenapumpana. Narocito su osetljiva deca i osobe sa vec poremecenom funkcijom jetre, a pored toga uzrokuje i imunosupresiju i malnutriciju - iz koje slede problemi sa rastom, tako da nije bas za zezanje, narocito sto deca piju najvise mleka. Naravno naslov posta je ironican.
Meni je ovde samo sokantno sto drzavi treba 10 dana da odgovori, dok su sve okolne drzave odmah odgovorile i povukle problematicno mleko. Narocito sto su i sami rezultati tek ofrlje spomenuti. A o standardu testiranja da ne spominjem, kod nas je gornja granica nekoliko puta veca nego u EU i okolnim drzavama.
Ja sam jednim slucajem isao sa drugom koji radi proveru proizvoda po supermarketima,lik je dobio na ruke 50000 dinara da u prijavi napise da je sve uredu....
Seli u kafic i sta mi je sve ispricao ovaj tvoji tekst izgleda ko nevino dete,sta oni rade i kako muljaju bolje ni da ne znate !!!!
Inace ja se kladim kada bi neko neutralan ovako ispitao svu zivu hranu,
hleb, sve zive konzerve, voce i povrce, slatkise, grickalice, pastete , virsle, razne vrste mesa bla bla... da bi i tu garant bilo istih tih ili slicnih sranja koja su jako stetna za ljude, ali ih ima bas bas na granici dozvoljenog...
Moji sa sela mi donesu voce i povrce , 100% prirodno nije cak ni prskano, posle 2 dana vec nije nizasta ako se ne pojede. Isto to voce i povrce kupim u radnji traje bre po 10 dana nista mu nije, + ko zna koliko je stojalo u radnji, kao zdravo voce i povrce , treba jesti...
Sojino mleko, narocito od genetski modifikovanih vrsta :D pa ne pijes mleko, ili recimo iMlek, jer se on ne spominje ovde, mada ko zna dal su i tu zamuljali i prikrili... A ima i kozje u prodavnicama zdrave hrane, pod uslovom da su ih hranili biljem i rastinjem...
:: Bitno je da imamo nekoga ovde ko može ustvari i da potvrdi sve ovo :: :: Nego kako može od ovoga da se zaštiti :: :: Kako Electronic Arts pravi igr :: :: http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkB :: ::
Mene takodje najvise brine to sto je ovoj drzavi trebalo toliko vremena da reaguje a da ne spominjem to da su nas svo vreme ubedjivali kako je kod nas sve u redu i da nema aflatoksina u mleku.... Mislim WTF, svuda okolo ga ima samo kod nas ga nema!!!??? A imam klinca od 6 meseci kome svaki dan treba da obezbedim bar po litar mleka...
Truju nas ko zna od kada, a sad se tek pominje Aflatoksin. Verovatno neka politika stoji u pozadini pa se to poteze bas sada iz nekog razloga(vidim traze smene nekih tamo)
Tesko ovom narodu. U Americi se najstrozije vodi racuna kad je u pitanju ova supstanca !!!
Intel i5 2500k, Noctua NH-D14, Asus Maximus IV Gene - Z, MSI Gtx 660 OC , 4x2Gb Hyper X 1600mhz Genesis (gray), HDD WD 640 gb, Samsung F3 1tb, Seasonic S12D 850w
Radim na takvom mestu da mogu sa sigurnoscu da tvrdim da aflatoxina ima u kukuruzu od ove godine,ali i isto tako da se proverava sve sto ide za ljudsku ishranu. A sta cemo sa onim crvima u recnim ribama kod nas?Ja i moj matori skoro celu godinu pecamo smudja na Dunavu,i lepo zaradjujemo od prodaje Ne bi me cudilo da je neki fish boss uvezao 100 000 tona morske ribe,pa kao ova sad ne valja kod nas
:: svake godine u kojoj je bila susa .. ima aflatoksina u zitaricama ... sve ove godine pijemo takvo mleko :) . :: :: ova banana od srbije reaguje jedino ako si duzan za porez !! .
Upravo tako. :( Drzava ne reaguje. Sto se kukuruza tice, moguce je delom neutralisati alfatoksin dodavanjem neke supstance. Tako bar kaze drugar koji radi u Austriji na farmi.
Obzirom da u imlekovom mleku i mlecnim proizvodima ima najmanje mleka i ne cudi podatak da aflatoksina nema. Aflatoksini jesu kancerogeni, narocito za osobe sa oboljenjima jetre, pre svega osobe obolele od hepatitisa B. Sto se tice ostalih, zdravih, ta kancerogenost je znatno manja. Aflatoksin deluje sinergisticki sa virusom hepatitisa B, tako da se kancerogenost aflatoksina znatno uvecava. Kako se zastiti? Jednostavno, konzumirajte hranu bogatu antioksidansima, C vitamin, zeleni caj, kafa, sveze voce, povrce.
kako bi smo inače, naša vlada u naše ime i za naš račun, prihvatili GMO kukuruz, ako pre toga ne `dokažemo` da je naš nepodoban za ishranu životinja i ljudi jer eto ima taj Alfatoksin. ima ga, naročito otkad se `meri`, a bilo ga je i pre toga, samo tada nije bio uslov za pristup svetskoj trgovinskoj organizaciji, legalizacija GMO-a.
AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-7
Mislim da ovo nema veze sa GMO, više ima veze sa neodgovornošću i aljkavošću. Naše laboratorije su nas upozoravale, Italijanske i na kraju sve ostale da nešto nije uredu sa kukuruzom.
Sve što je trebalo uraditi je uložiti malo para još dok se sejao kukuruz i to suzbiti još u početku. Naravno sada će ne samo vladu nego sve nas kolektivno ovo da košta 20 puta više.
Ovo će jedino da dovede do konzumacije Imlekovih proizvoda koji su `gle čuda` sasvim ispravni.
Kada je ovako nešto banalno moglo da se dogodi, šta onda da očekujemo u nekim ozbiljnijim situacijama? Šta ako sutra eksplodira ona nuklearka u Bugarskoj, dok naša vlada odluči da li ili ne nama svima ima da porastu po tri ruke i dve glave.
moža su chemtreils-ovi doprineli da ima tog alfatoksina!? i dalje verujem, nemam dokaza, da je u pitanju subverzivna akcija prema domaćem kukuruzu kako bi se progurao GMO. zašto baš sada taj toksin. kukuruz se ovde gaji još od 17og veka. a sad mu nešto fali.
AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-7
Tema je izuzetno ozbiljna da bi se sada rasplinjavali teorijama zavere, komrejd Luze. Jedina zavera koju ja ovde vidim - zavera protiv zdravoga razuma u Srbalja, specijalno pripremljena od strane NAS i uperena protiv NAS. Toliko je morona u svakoj, te nadasve prokletoj instituciji ove `drzave`. A znamo da moroni prosto obozavaju da `vazno vrte palce`, te uzivaju u blagodetima drzavne sluzbe i druzbe, dok nasa deca piju tamo neke alfatoksine, za koje neki mrsomud iz vlade rece da su potrebne godine da bi ti isti toxini postali stetni. Koliko godina prosecni, da ne kazem prokleti Srbin pije mleko, te da li ce ga neko iz Vlade obavestiti kada treba polako da prestaje, a sve to zbog susne godine i tamo nekih alfatoksina? Ja sam doduse star, ali mlada gospodo, kanite li zasnivati porodicu, cinite to sto dalje od Srbije. Hvala na paznji.
prvo> kao dipl. vet. dosta sam ucio o mikotoksikozama i slazem se sa ovim sto kolega doktor rece-simptomi su manje vise slicni kod nekih vrsta zivotinja sa ljudskim simptomima a opet kod nekih vrsta(a zavisi i od koncetracije u hranivima) moze da prodje i asimptomatski,inaparentno... drugo>sramota je za ovu drzavu da dozvoli da odredjeni giganti koriste takav kukuruz za ishranu zivotinja na farmama koje su skoro kaznjavane za monopol(culi ste to pre neki dan sigurno) a da pri tom ne koriste adsorbente u ishrani krava(minazel,zeolit...)i da takvo mleko puste u promet...to je stvarno sramota!!! naravoucenje - -ko ima babu i dedu na selu,nek ih nagovara da drze kravu,ovcu,kozu, da se sto manje oslanjamo na ove `moralne` gigante i ovu `moralnu` drzavu!!!!!
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647696. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.