Jedino rešenje(za koje ja znam)je na mikrotiku,da se dve,ili više,internet konekcija spajaju u jednu.Naravno za svaki komp(tj njegovu ip adresu)možeš odrediti preko kog linka će da ide.Upravo je kod mene takva konfiguracija,adsl i wi-fi. :: Naravno ovo radim na 2 kompa, e sad interesuje me kako bi mogao sve ovo sa jednog? Moze li se to namestiti :: Neće ti dati da se više korisnika sa istim user i pasom konektuje,sve dok je i jedan konektovan.E sad te ne razumem,podigao si i pppoe i hotspot na jednom interfejsu?Šta će ti oboje?
::Evo ja sam podigao na Mikro Tik PPPoE server za par dtugara da se kace i napravio sam jednu konekciju (koja je naglasena u SSSID kao`free net* type user/user*, ali ne mogu da provalim kako da namestim da se vise korisnika moze zakaciti sa istim user/pass. Caller ID mi nije konfigurisan, tako da moze svaki MAC da prodje...Ima li ko ideju, ili da napravim user1-10...Inace korisnike i ogranicenje protoka...dodajem preko hotspot-a/usermanager ::
Da, pretpostavio sam da ne moze preko PPPoE vise na jedan nalog. Pa podigao sam PPPoE i hotspot i da koristi Radius. Mislim da mi je lakse kada radim preko njega i usermanager-a. Nisam bas expert sa Mikrotik-om, skoro sam poceo da se bakcem sa njim. Evo po ovome sam radio, samo sto je na mom mestu umesto ether2 postavljen wireless za hotspot: Ako imas kakav drugi predlog, rado cu te poslusati. Inace, sve sljkaka odlicno ovako. Net dobija preko AP rutera u ether1(MikroTik-a), jer za sada nemam jos jednu wireless karticu, a tako se kacim na provajdera...
Nisam gledao klip,ali ne vidim svrhu i jednog i drugog u isto vreme.Ja bih podigao pppoe server,naravno za svakog usera posebni podaci za logovanje,postavio im limit za down i up i to je to.Ako hoćeš možeš dodavanjem mac adrese da dozvoliš pristup samo određenim korisnicima.Pogledaj klip za podešavanje pppoe servera,sve će ti biti jasno
Mislim da ti je ovaj način i lakši,nego da se zezaš sa usermanagerom,mada ni on nije neki bauk E sad ako ti to šljaka i zadovoljan si,nemoj ništa da menjaš.
Ok, pogledacu taj klip....Nije na odmet znati i jedno i drugo...:) Mislim da je sve isto, samo sto je brze i lakse dodati korisnika preko user managera i hotspot-a i ograniciti ga protokom, vremenski, MAC..., nego preko winbox-a u samom routerOS-u. Sa druge strane, mozda mi i ne treba user manager, jer nisam provajder pa da dodajem svaki dan po nekoliko korisnika, ogranicavam, pratim...ali , eto, cisto sam probao da podesim i cini mi se vrlo jednostavno za koriscenje i preglednost...Bitno da radie obe varijante... Hvala za odvojeno vreme i pomoc. Pozz!
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
evo ja sam student, i placam stan, i knjige, i menzu i mesecno mnogo para svojima uzmem, da bi uveo internet morao bih ili a. da placam kablovsku 900 dinara mesecno koju ne koristim da bih imao net za 1500 dinara b. da placam telefon fiksni koji ne koristim 500 dinara, plus adsl paket c. da koristim sranje ogranicene i spore USB 3g modeme kod domacih lesinara.
hakujem komsiju kad ima, koristim minimalno, cak jutjub gledam na 240/360p ako moram, fejsbuk i forum, cisto da ostanem u kontaktu sa svetom, ne skidam igrice, ni filmove ( lazem skinuo sam jednu epizodu game of thrones-a, ali sam limitirao na 50kb - a komsijin protok je 10Mbit-a :) ) i tako. cak sam razmisljao pre nego sto sam hakovao da odem do nekog komsije i da mu ponudim da placamo po pola, al kontam da bi retko ko pristao na takvu soluciju. Realno bolje je da vas 5 u zgradi zakupite brz internet, i neki jacu ruter koji bi delio protok po potrebi.
npr ako se samo jedan nakaci na vajrles da taj jedan ima full protok. ako se nakaci i drugi, da im se podeli na 50% svakome. ovako ce njih 5 kupiti najjeftiniji paket, platice vise, koristice manje i do kurca :D ovo je neko moje razmisljanje, ali to je naravno neodrzivo u srbiji gde svako gleda kako ce zajebati nekog. oprostite na malo ostrijem recniku :D
To sam i hteo da ti kažem,obe stvari odrađuju jakooo sličan posao,pa po meni nemaju smisla da budu podignute u isto vreme.Zato sam i mislio da ti ne treba usermanager,nisi provajder ali ko zna malo po malo pa možda i postaneš :)Nisam imao potrebe za usermanagerom,probao,video kako i šta radi i to je bilo to.
Edit:pogledaj mail
:: Ok, pogledacu taj klip....Nije na odmet znati i jedno i drugo...:) Mislim da je sve isto, samo sto je brze i lakse dodati korisnika preko user managera i hotspot-a i ograniciti ga protokom, vremenski, MAC..., nego preko winbox-a u samom routerOS-u. Sa druge strane, mozda mi i ne treba user manager, jer nisam provajder pa da dodajem svaki dan po nekoliko korisnika, ogranicavam, pratim...ali , eto, cisto sam probao da podesim i cini mi se vrlo jednostavno za koriscenje i preglednost...Bitno da radie obe varijante.. :: Hvala za odvojeno vreme i pomoc :: Pozz :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Da dodam, prevrne mi se zeludac od moralista koji pricaju o kradji, A ovamo skidate igrica i filmove sa torenta, i to je kradja, i to je neko pravio. al for aje sto ste se vi svi poistovetili sa tim `naivnim` komsijom koga svi muzu za net pa radi zivac. sto se ne stavite u ulogu tog rezisera ili glumca koji je dupe oznojio da snimi film/napravi igricu da bu mu je neko pokrao sa torenta. princip je isti.
ako neko meni uspe da ukrade internet, skinucu mu kapu i cestitacu mu, naravno i pojacacu zastitu da to vise ne moze da radi, i kraj price
oko dve godine mi je ukljucen wifi i nezasticen....
24.04.2013. 22:32
status: user broj poruka: 998
kad skidam nesto iskljucim wifi za normalan surf mi je dosta i 1,5 trenutno imam 6-8 protok pre mesec dana otprilike nikako da mrdnem sa download-om proverim ja 9 njih nakaceno...pice ljudi i oni torente :) zakljucam i sada mi je naziv mreze nema vise za dz mnogo ste halapljivi... dajem samo jednom komsiji za dz koji stvarno covek nema prso ko zirant za 20 k evra dodio infarkt
Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
hoces da kazes da je u Srbiji kradja skidati torente sa igricama i filmovima? Koga to ostecuje? Taj reziser koji je dupe oznojio dobio je debelu lovu za to i njega boli stojko kao sto i nas isto tako za pirateriju.. to je inace na globalnom nivou, nema veze s ovim, kad pogledas i nije neka tema o kojoj treba da se raspravlja, onaj ko hoce, taj ce da se kaci i da radi to sto radi, onaj ko nece, naci ce drugo resenje i gotovo, ne znam sta tu ima dalje da se polemise o moralu, itd. kada je potpuno svejedno, misljenja koja postoje su podeljena i ne moze se tu nista uticati
:: Da dodam, prevrne mi se zeludac od moralista koji pricaju o kradji, A ovamo skidate igrica i filmove sa torenta, i to je kradja, i to je neko pravio. :: al for aje sto ste se vi svi poistovetili sa tim `naivnim` komsijom koga svi muzu za net pa radi zivac. sto se ne stavite u ulogu tog rezisera ili glumca koji je dupe oznojio da snimi film/napravi igricu da bu mu je neko pokrao sa torenta. princip je isti. :: :: ako neko meni uspe da ukrade internet, skinucu mu kapu i cestitacu mu, naravno i pojacacu zastitu da to vise ne moze da radi, i kraj pric :: :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
Pogotovo u ovakvom vremenu u kakvom zivimo, gde vecina ljudi u nasoj zemlji jedva spaja kraj s krajem, jos samo fali da im se nakaci jos jedan `parazit` na grbacu. WIFI u kaficima, kladionicama, to je ok, jer je sa namerom `otvorena` konekcija zbog gostiju u lokalu. Ja licno retko kad se i nakacim preko iPod-a na WIFI u lokalu, posto koristim mobilni internet preko telefona. Slazem se sa imarkovicem i Dexterom, ne treba to da radis. Prvo pocni od sebe, kako bi se ti osecao sa znanjem da svakog meseca placas racun za internet, a neki pametni baja je dosao na ideju da ne placa, vec da krade internet od tebe koji za razliku od njega, posteno ga platis svaki mesec?! Verujem da ti ne bi bilo svejedno. Ne osudjujem te, niti napadam, samo iznosim svoje misljenje, a verujem da si izgradjena licnost da mozes sam da rasudis da li je nesto dobro ili lose. Pozdrav.
hehe, jeste tacno i to, mada mozda nekad bilo, sada je sve zivo zasticeno pravima i ostalim glupostima..
@bobi, ma on to nije pitao za sebe, nego za misljenja o tome, medjutim tema mi i nije nesto interesantna za raspravu.. hocu samo da kazem da nije dovedeno u pitanje to sto se desava, jer je cinjenica, podrazumeva se.. onaj ko je otvorio konekciju, taj ili ne zna da zastiti, ili hoce da mu bude lakse da se sam kaci, ne mislieci na komsije pa se posle iznenadi, ili s namerom da poklanja komsijama.. i normalno da ce se svaka susa kaciti na to jer nije zasticeno
:: kad dodjes pod komsijinu tresnju i sit se najedes to nije kradja. ako dodjes sa kantom i oberes mu celo drvo to je kradja .- :: :: svako ima svoje misljenje, da tacno je. ali dodao bih i svako gleda svoju gujscu na prvom mestu : :: :: :: Asus K53S :: Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo :: HM6 :: 8GB DDR3 1333MH :: 500GB 5200rp :: 15.6 LED HD (1366x768 :: GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD300 :: N1030 WiFi+BT3. :: Altec Lansing® stereo speaker :: W7Pr :: ::
@imarkovic A sta ako neko skida s torenta nesto sto je napravio neko ovdasnji? Jel` i to nema veze s nama? I nije ti interesantna tema, al` se zato sit naprica u njoj. Nije ti nezanimljiva nego si se lecnuo cim je neko dotakao Telekom. Tamo radis pa moras da se branis.
Elem, nabijem vas na ... sto spamujete jedinu pametnu temu u zadnje vreme. Id`te u kafanu pa tamo pijte kafu, nek vam daju onu lepu Moku :p
Dobro jutro u dva. Izvinjavam se sebi sto mi spamujem temu, ali popio sam juce Moka capuccino iz kesice i jos nisam sasvim siguran sta se desava. Ali necete mi g. Markovicu skinuti Telekom s tapeta ovim `nije bitno, daj kafu`. Providno je to zabasurivanje. Providno kao nepostojeci talog ove tvari koju neko nazva kafa.
Broj postavljenih tema: 60421. Broj poslatih odgovora: 647668. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.