Dobar izbor za optiku. Ja bih licno uzeo kad bih bio u zoni pokrivenosti... Realno, Targo mama :)
Sto se tice interneta za poneti, siguran sam da su napravili takav ugovor da mozes samo da places. Ogradili su se vezano za protok. Ako imas dobar signal a protok krajcuju, verovatno imaju problem sa linkom.
:: :: Otkačili smo ih, na oba linka prešli na optiku (SBB i TT) i od tada ni jedan problem :: :
zabranili vam u firmi internet da bi radili ,a ti se snasao:) kako rece imas preko 60 godina ti bi kod mene dobio otkaz. umesto da radis pljujes orion. CDMA tako radi kod svih provajdera
Aj sad ja da odem u offtopic, ali čisto iz znatiželhe. Kako u firmi koristite ta optička linka, simultano ili je jedan isključivo primarni, drugi sekundarni? Interesuje me u principu kako funkcioniše sbbova optika, da li su brzine ok u odnosu na paket (ugovor), kakav je uptime ...Za TT čujem na više mesta da su odlični što se toga tiče ali za sbb ne baš ...
:: U firmi smo imali orionov link kao backup, duže vreme su bili OK, a onda od prošle godine svakih par nedelja nije radio po jedan dan, problemi s baznim stanicama, jednom menjali opremu, drugi put... Pritom smo bili poslovni korisnik, plaćali neki SLA, sam link kao da je od zlata, a tehničkoj službi treba ceo dan da odgovori, a dva dana da pošalje ekipu :: :: Otkačili smo ih, na oba linka prešli na optiku (SBB i TT) i od tada ni jedan problem :: :: Za privatne korisnike kolega je bio kod njih, isto imao taj Orionov paket - internet za poneti, vrlo često nije radio, a i kad jeste nikad brzina nije bila preko 50% deklarisane ::
Oba linka su istovremeno aktivna, ali nije klasičan load balancing.
SBB-ov je primarni, na njemu imamo 32 javne IP adrese (za razne serveru u DMZ-u, VPN-ove ka korisnicima i sl.) Preko njega izlazimo na net sa radnih stanica.
TT nam služi za VPN ka centrali u Austriji (ako bi on pao radi sa failover na SBB), preko njega nam je realizovana i guest WiFi mreža, a i ako imamo neke velike download-e (instalacije i sl) to puštamo preko istog da ne bi ometali kolege povezane preko VPN-a .
SBB je inače simetrični 20/20 sa zagarantovanim protokom i SLA-om, uvek nam je dostupna njihova tehnička podrška (preko drugih brojeva u ondosu na njihov call centar za obične korisnike), jako brzo reaguju i ove godine smo imali ukupno dva puta ukupno prekid po 10ak minuta. Sve vreme se prati stanje linka, čak su i primiteli da imamo probleme s meda convertorom i došli da nam ga zamene pre nego što se to ispoljilo u radu linka. Naravno cena ovakve usluge nije baš povoljna, ali stvarno ne mogu da kažem da smo ikada imali padove u brzini, zagušenja i sl.
Jako sam zadovoljan i sa TT, usluga je za sada na nivou, brzine su uvek one koje plaćamo i nismo ni sa njima imali problema.
Inače kući imam TT i samo pohvale sa strane mene kao rezidencijalnog korisnika.
A Orion Telekomom sam bio zadovoljan ranije, dok su još bili MediaWorks, ali poslednjih par meseci kada smo koristili njihovu uslugu link je bio apsolutno nepouzdan i nepredvidiv, oprema je stalno nešto otkazivala, a tehničkoj podršci je trebalo i po dan-dva da reše problem, pa smo ih zamenili.
:: Aj sad ja da odem u offtopic, ali čisto iz znatiželhe. Kako u firmi koristite ta optička linka, simultano ili je jedan isključivo primarni, drugi sekundarni? Interesuje me u principu kako funkcioniše sbbova optika, da li su brzine ok u odnosu na paket (ugovor), kakav je uptime ...Za TT čujem na više mesta da su odlični što se toga tiče ali za sbb ne baš ..
Tako je Codeus! Ja ne kontam sta ovde neki pricaju...Recimo, ja sam provajder koji ima u ponudi pakete do 16MBpas, zovu me, bune se klijenti da ne mogu da izvuku max brzine i ja im laganini kazem, jbg, sada ste u spicu, imacete ujutru od 2-8h, kada vecina spava:)
Sto ne ulazu kintu u razvoj, novu opremu, utrostruce broj i kapacitete baznih stanica...? Pa sto se onda njihovi paketi i cenovnici ne vrate tamo iz `90-ih, pa lepo napisu da imaju u ponudi max brzinu od 512KBps po toj i toj ceni i gotovo. Nece da moze da svakim danom sve vise korisnika, a nisu 5 para ulozili u modernizaciju opreme, a znaju da naplate svoje usluge astronomski, ccc... Bio sam par godina kod jednog provajdera koji je sada preuzeo Orion. WiFi paked od 8Mbps, a ja konstantno izvlacim 2 max. Kazu do opreme je, moras kupiti 5Ghz...Ja imam i tu jebenu antenu i prikacim se odmah na 5Ghz, signal -55dB...a nista se promenilo nije. Naravno, u gluvo doba noci je skoro pa ok...
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
:: :: :: :: daj te .. kad ja moram da kazem .. `BRE` .. :: :: covek sedi u kancelariji i zamlacuje se sa orionom .. nekrece se tamo-vamo .. i nema teorije da se galeb osrao bas na njegovu do juce odlicnu baznu stanicu . :: :: ima prava da im zajasi vrat jer je platio unapred jedan profil a oni ga prebacili na drugi . :: :: ja bih iz protesta raskinuo ugovor sa njima - i lovarom oduvao baznu sa bandere ..
:: zabranili vam u firmi interne :: da bi radili ,a ti se snasao: :: kako rece imas preko 60 godin :: ti bi kod mene dobio otkaz :: umesto da radis pljujes orion :: CDMA tako radi kod svih provajder :: Baš bi ti bo neki poslodavac ! I ako jesi, štaje, nedaješ radnicima vreme za ručak i kafu. Otkud ti sada pa znaš da on to radi umesto svog posla a ne u vreme odmora. Izigravaš nekog kapitalistu a neznaš ni o čemu se radi. Ja sam dugo vremena bio šef proizvodnje u velikoj fabrici i nebi mi ni palo napamet da se mešam u to šta ko radi za vreme svog odmora koje je bilo ukupno sat vremena a od toga 45 minuta plaćeno. Kvazi kapitalista, ja to zovem, misli da je bog.
Broj postavljenih tema: 60421. Broj poslatih odgovora: 647668. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.