Posto racunar ima 8gb RAM, WIN 7 X64 je dodelio 8,5Gb za pagefile i 6,5 za hiberfile. Sistemska particija je 45Gb tako da 15Gb deluje mnogo...
Koristim sleep opciju ne znam da li je povezano sa hibernacijom, iskljucio sam hibernaciju u Power options ali je ostao hiberfile? Pagefile, kazu, ne treba iskljucivati zbog mogucih problema, na koliko da smanjim da bi OS radio bez problema?
Start - pa u Search programs and files ukucas cmd pa enter. pokrenes cmd kao sistem administrator i u prozor koji ti se pojavi ukucas powercfg -h off lupis enter i hiberfile ce ti nestati. pagefile ja sam smanjio na 1 gb. ( a imam isto 8 GB Rama ) i tako radi bez problema vec godinama. Racunar taj pagefile koristi jedino kada ponestane kolicina ram-a za neku aplikaciju. Ako ne koristis neke Ramom zahtevne aplikacije slobodno ga smanji na 1 GB. Za igrice i svakodnevni rad na racunaru to je sasvim dovoljno.
imas sasvim dovoljno rama I ako pokrenes neku aplikaciju ili vise njih i slucajno ponestane rama (tesko), win ce se pobuniti da ima malo memorije, pa ti napravi pagefile
Slobodno ukini i PAGEFILE i HIBERFILE, imas 8 GB rama, neces ih nikad iskoristiti do kraja osim ako ne puknes neki sinteticki test tipa Lynx i cak ni tada ti nece dati da zauzmes celih 8GB moraces da ostavis nesto slobodno jer nece hteti pokrene test. Win7 x64 sa sve Antivirusom Kasperskog i AIDA64 u systrayu meni konkretno zauzima nesto malo jace od 2GB rama, i ostaje mi celih 10 da se zahebavam. Jednom sam probao da popalim sve sto imam instalirano na kompu, skoro ceo CS5 paket i sve sto je moglo da se otvori i nisam stigo ni 4 GB da zauzmem (2+2), tako da ne treba ti uopste nikakav pagefile i hiber file ako furas 8 giga rama, bespotrebno rkash hard. Da furash 4 pa ajde, al 8 i jache - za sada za prosecnog korisnika nema potrebe da drzi pagefile na hardu. Osim ako ne igras neke uberzahtevne igrice a onda cenim da bi furao 16 gb, i tako dalje... Toliko.
iskljucio sam hiberfile, sleep radi to mi je bitno. pagefile sam stavio na 2048MB min. i max. Oslobodio sam 13GB prostora, malo li je.
Jos jedno pitanje: Da li za obican HDD treba iskljuciti prefetch, superfetch i Windows write-cache buffer flushing on the device, ili je to samo za SSD?
Indexing uvek iskljucujem, samo mi je ovo dvoje ostalo.
Superfetch uopšte nije loša stvar, ubrzava otvaranje programa sledeći put i treba ga isključiti samo kad baš izuzetno treba prostora. Punjene Prefetcha može da se izbegne upotrebom recimo Total Commandera za rad sa fajlovima a i prefetch folder možeda se isprazni ponekad ručno ako paš zapne za toliko mesta. XP je voleo da trpa sistemske fajlove u Pagefile, trebalo ili ne (98omica je bila baš dosadna sa tim ) ali mali tweak u Registriju je mogao i to da reši. Do skora sam i ja isključivao Prefetch i Superfetch ali sads kada imam najmane 8 GB memorije i dovvoljno velike diskove ostavim to, jedino ugasim Pagefile pa Windows drži sve u memoriji bez dosadnog svapovanja ičega i nijedan program se nije žalio na manjak memorije. Evo Prefech mi je trenutno samo 24.7 MB iako mi je ova 8mica stara skoro godinu dana i nikad nisam praznio.
Broj postavljenih tema: 60431. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.