Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Windows i backup
STRANA 1 OD 1
ilicstefan Windows i backup 08.08.2013. 19:37 T54154

status: user
broj poruka: 1577
Treba mi neki program koji bi uradio sledeće:

1) Da uz pomoć instalacionog image-a windowsa napravi backup sistema. Bilo bi poželjno kada bi moglo u taj `backup` da ubacim programe koje ja hoću naknadno.

2) Onda ja uključim taj neki program, učitam taj `backup` koji sam ranije napravio i taj program uz pomoć te sigurnosne kopije instalira nov sistem sa sve naknadno dodatim programima.

Naime, sistem već počinje da štuca, 2 godine već traje i treba mu obaranje, to sam već jednom radio i to je prava muka, dok pronađem sve instalacije i dok vratim sve na staro izgubim volju za životom. Ovo bi mi bilo zgodno da samo učitam i da vratim Windows na staro kako se više ne bih zezao oko gluposti.

Da li postoji nešto tako?

Kako Electronic Arts pravi igre

http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
jaga - - 08.08.2013. 20:51 #508041

broj poruka: 618
acronis
po meni najbolji

imarkovic >> 08.08.2013. 21:01 #508045

broj poruka: 19085
pa ne moze bas to tako kako si zamislio, nego malkice drugacije.. jedan od najboljih, ako ne i najbolji software za backup sistema, odnosno popularno Ghost-ovanje, je Symantec Ghost, iskljucivo radi u DOS-u, imas ga na hirens-u.

Radi tako sto kompresuje(ili ne) celu C particiju i tako pravi image u .GHO formatu. KLONIRA.
To je zamisljeno da moze da se nareze na butabilni disk (procedura), ili da snimis recimo na D, pa posle ulaskom u taj program u DOSu ponovo vratis... ali ostaju ti svi stari programi i podesavanja koja si izvrsio, tako da to je jedina varijanta.. Meni je to smetalo, tj. nisam zeleo programe od pre 2god., i samo sam klonirao svez windows bez drajvera bez icega (restore image-a traje oko 1min.).

PS ADMINI, sta se ovo desava sa ovim plavim tekstom, jako iritira?

ilicstefan Obrni okreni instalacija me ne gine 08.08.2013. 21:13 #508049

Nisam bekapovao kada sam instalirao sistem jer nisam znao sa čime bih to mogao dobro da uradim. Nisam mogao da nadjem Nortona pa sam išao bez bekapa.

Posle sam našao Acronis ali sam bekapovao tek posle godinu dana korišćenja i to ne bih vraćao.

Znači sveža instalacija pa bekap.

Hvala na odgovorima.

gilopile ... 08.08.2013. 21:20 #508051

broj poruka: 9459
Da, da, isto kao i IM (to je ovaj decko iznad sa Cecinim avatarom :D), koristim Norton Ghost i nemam nikakve zamerke. Ono sto ti hoces je skoro pa neizvodljivo. Uradi svez sistem i ukoliko neces skoro menjati platformu, poinstaliraj sve drajvere i programe koje ces sigurno duze vremena koristiti i ghost-uj takav celokupan os. Posle ga lako vraces na bilo koju praznu particiju ili preko postojece sa skenjanim OS-om. Ovim ces znatno smanjiti vreme i zivce ako nesto krasuje. Imaces svoj fresh OS za par min... Ne znam za novije verzije HBCD-a, ali na 10.6 sigurno imas N. Ghost. E da, mozes ghostovati svez OS bez ikakvih programa i drajvera i jedan sa celokupnim programima koje koristis. Sada je smesno sto se prostora tice, jer svi imamo nekakve TB-itne hardove, pa nam 15GB za ghosting nece puno znaciti:) Dok je nekad bilo povuci - potegni sa prostorom:)

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

imarkovic Re: ... 08.08.2013. 21:27 #508052

inace Ghost *be kevu sa kompresijom, smanji ga, sabije ga muski..

:: Da, da, isto kao i IM, koristim Norton Ghost i nemam nikakve zamerke. Ono sto ti hoces je skoro pa neizvodljivo. Uradi svez sistem i ukoliko neces skoro menjati platformu, poinstaliraj sve drajvere i programe koje ces sigurno duze vremena koristiti i ghost-uj takav celokupan os. Posle ga lako vraces na bilo koju praznu particiju ili preko postojece sa skenjanim OS-om. Ovim ces znatno smanjiti vreme i zivce ako nesto krasuje. Imaces svoj fresh OS za par min... Ne znam za novije verzije HBCD-a, ali na 10.6 sigurno imas N. Ghost. E da, mozes ghostovati svez OS bez ikakvih programa i drajvera i jedan sa celokupnim programima koje koristis. Sada je smesno sto se prostora tice, jer svi imamo nekakve TB-itne hardove, pa nam 15GB za ghosting nece puno znaciti:) Dok je nekad bilo povuci - potegni sa prostorom:
::
:: - Majstore, da li će ići ili neće ići
:: - Hm, mislim da će biti čupavo.

gilopile ... 08.08.2013. 21:32 #508054

Jeste brate, razvaljuje!

tortojed U opisanom slucaju (jos uvek funkcionalan win7?), nije ti potreban 08.08.2013. 23:19 #508078

broj poruka: 11017
nikakav poseban program. Jednostavno pokrenes repair- recovery. On izvrsi kompletno reinstalisanje, pri cemu zadrzi sve (ili skoro sve postojece third party programe). Lek, naravno, bude obezvredjen, pa je potrebno aplikovati ga po zavrsetku repairing-a...
Bez formatiranja, bez gubljenja fajlova i foldera, bez gubljenja drajvera, bez promene imena user-a...

http://www.maximumpc.com/article/how-tos/how_repair_faulty_windows_installation_without_reformatting
ilicstefan @tortica 08.08.2013. 23:26 #508084

Sve bi to bilo lepo da je u pitanju sedmica. Imam XP. Šta ćeš, moć navike i to ti je XD

tortojed OK - onda ides ovako: pokrenes instalisanje na standardni nacin 08.08.2013. 23:33 #508088

to jest, instalacioni paket na CD-u ili USB fleshki. Booting. Kada installation wizard otkrije da vec postoji neki op sistem na disku (C:, po default-u), ti odredis da nova instalacija ipak bude tu. Wizard te upozori na postojanje `C:/windows` itd.) i ti mu naredis da se tu smesti (repair the existing installation).
Rezultat: vecina postojecih programa biva sacuvana (neki ce mozda prestati da funkcionisu ali ce biti na svojim odredistima), fajlovi i folderi takodje. Proces je BRZ i jednostavan...

profil evo strucnjaka 08.08.2013. 23:39 #508089

broj poruka: 351
covek pita za backup,ali ti moras bilo sta napises..
inace ta reparacija ne radi bas kako su zamislili,
videces to i sam kako budes sticao iskustvo.
tako ti zivis od servisa 5-6 kompijutera,ti to repariras :)

tortojed @niskoprofilni: na osnovu nekih tvojih izjava, ovde, na Forumu, 09.08.2013. 00:05 #508096

stekao sam utisak da si automehanicar. Zato ti i ne uzimam za zlo nizak nivo pismenosti, pa ti ovom prilikom citiram kolegu ilica:

``Naime, sistem već počinje da štuca, 2 godine već traje i treba mu obaranje, to sam već jednom radio i to je prava muka...``.

Backup sistema se, uglavnom radi onda kada je ovaj (op sistem) u PERFEKTNOM stanju, te ga je potrebno takvog i ``memorisati`` ``za ubuduce``. Ovde se NE RADI (nazalost) o perfektno funkcionalnom sistemu, pa ni njegovo bekapovanje ne bi bilo narocito pametno.

Dao sam mu savet koji bi mogao (morao!) da pomogne. Imas li i dalje nesto protiv, pa da pitamo Goodyear-a i Lucas Electrical-a?

1AGRESSOR e kad smo vec kod 09.08.2013. 00:45 #508102

broj poruka: 831
norton ghost interesuje me kako da image fajl od windows 8 koji je napravljen na jednom pc radi na svim drugim jer win xp je poslednji win koji to moze pa ako neko moze da mi objasni kako to da uradim sa win 8 instalirano dosta programa sve podeseno bez drajvera osim onih sto win automatski instalira

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile ... 09.08.2013. 06:19 #508112

To ce ici malo teze, jer ghostovani OS je isto kao i da si uzeo svoj HDD sa OS-om i prikljucio na drugarov PC u nadi da ce se podici OS bez problema. Ali tu moze doci do problema, jer nisu sve maticne ploce jednake i neretko se nalaze potpuno razliciti chipset-ovi, sata kontroleri, LAN, zvuk i ostali hardware koji radi uz pomoc sys. drajvera i velika verovatnoca je da ce doci do BSOD-a. Tako da, ghost nije bas najbolje resenje ako ne vracamo sliku na identicne racunare (u nekoj firmi, recimo, gde ih ima 100 kom i treba rusiti OS). Tako da, mrka kapa.

Ja sam ranije imao ghost od svih stalnih `musterija`, frendova, rodbine... kojima sam odrzavao racunare, pa sigurno jedno 30-ak. I desio mi se peh da mi ispadne HDD na plocice i ode sve u majcinu. Kad ga kreten poneo u kesi koja ni kilo hleba ne moze da izdrzi :) Sada mi je vec mrsko da ponovo radim, a i danas sve ploce podrzavaju boot from USB, pa i sama instalacija ide neuporedivo brze, a i menja se hardwer ko carape, tako da ne gine boot from CD or USB i onaj dosadni `setup is inspecting your computer`s hardware configuration`...:D

imarkovic Re: OK - onda ides ovako: pokrenes instalisanje na standardni nacin 09.08.2013. 07:31 #508115

torto, repair nije resenje, repair-om jeste da se menjaju sistemski fajlovi, ali takodje ti i ostaju sve gamadi koje si imao, ako je windows bio los/nestabilan, nista to ne resava, vec samo osvezuje sistem, koji vrlo ubrzo postaje spreman za drugu reinstalaciju.. nikad nisam voleo repair zbog toga. To je cisto samo kada treba nesto `urgent`, inace uopste nije recommended.

:: to jest, instalacioni paket na CD-u ili USB fleshki. Booting. Kada installation wizard otkrije da vec postoji neki op sistem na disku (C:, po default-u), ti odredis da nova instalacija ipak bude tu. Wizard te upozori na postojanje `C:/windows` itd.) i ti mu naredis da se tu smesti (repair the existing installation)
:: Rezultat: vecina postojecih programa biva sacuvana (neki ce mozda prestati da funkcionisu ali ce biti na svojim odredistima), fajlovi i folderi takodje. Proces je BRZ i jednostavan..
ilicstefan @torta 09.08.2013. 08:02 #508118

E taman sam se obradovao za repair kad ono ovaj imarkovic partibrejker, potopio mi je svaku ideju :)

Vidim da mi ne gine reinstalacija. Bejah glup, nisam bekapovao na vreme, imam neki bekap ali je on veoma sumnjivog kvaliteta.

Izgleda da ću lepo jedan dan morati da odvojim samo za to.

imarkovic Re: @torta 09.08.2013. 14:24 #508158

ajde bre sta se spremas za tu reinstalaciju ko mlada, sto pre krenes, pre ces da zavrsis, napravis backup i miran si..

:: E taman sam se obradovao za repair kad ono ovaj imarkovic partibrejker, potopio mi je svaku ideju :
:: Vidim da mi ne gine reinstalacija. Bejah glup, nisam bekapovao na vreme, imam neki bekap ali je on veoma sumnjivog kvaliteta
:: Izgleda da ću lepo jedan dan morati da odvojim samo za to
:: Kako Electronic Arts pravi igr
:: http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkB
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60431. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs