Pozdrav! Ne znam da li sam pogodio odgovarajucu rubriku.:)) ali evo o cemu se radi. Na koji nacin da ogranicim mogucnosti `usera` na Windows XP? Racunar je umrezen sa ostalim racunarima, takodje i sa mreznim stampacom i jednim externim hard diskom koji je na drugom od racunara i sherovan. Kako da podesim da korisnik na tom odredjenom racunaru moze da pregleda taj sherovani hard disk, da otvori i razgleda fotografije na njemu (bez mogucnosti da ih menja) i da ga ih posle stampa na mreznom stampacu? Ali takodje da blokiram mogucnost ubacivanja usb flesh diska i kopiranja tih fajlova (DVD mogu fizicki iskljuciti)? Pronasao sam na netu nekoliko primera kako da iskljucim USB ulaze preko registrija..ali pretpostavljam da onda iskljucujem i USB ulaze za mis i tastaturu? Da li postoji neka opcija u WIN XP - Userss Accounts gde to mogu uraditi? Ili neki program?
Za ovo ti najvise odgovara AD, sigurnosne polise. Moze da se resi na lokalnim nalozima, ali ne na strani klijentskog racunara nego na strani `serverskog` kreiranjem korisnika koji bi bili zakaceni na shareovan folder sa odgovarajucim privilegijama. Isto je i za printer, sve se radi na kompu za koji je vezana oprema ili podaci pa se montiranjem na drugim racunarima, preko naloga koji si kreirao na glavnom racunaru, pristupa resursima.
Za ovo sto si ti pitao postoje 2 debele i teske knjige gde te bi treba pomoc nekog ko zna na licu mesta to da odradi a svodi se na par stranica teksta i zapravo je relativno jednostavan task za nekog ko ima visegodisnje isustvo.
`Kada bi se celokupno znanje medicine bacilo na dno okeana, to bi bilo u korist covecanstva a na stetu riba`
Za NTFS permisije moraces domensku mrezu da podesis da bi ti radilo kako si ti zamislio. Sto se tice blokiranja usb i cd-a to mozes iz lokalnih polisa da sredis start-run-gpedit.msc pa se igraj malo naucices bolje.
Ako sam dobro shvatio, starwriter samo hoce da zadrzi podatke u originalnom obliku (pretpostavljam, da neko ne klikne na `save & close` i po*ebe original). Nije nista rekao za zabranu kopiranja...
Verovatno ovako: - - - - - - - - - - - - 1) Na računaru na kome je deljeni disk: a) ukineš da je disk deljen, pa onda... b) My computer / Tools / Folder options / View / Advanced setting list -> de-čekirano `Use simple file sharing` . (Nakon ovoga, verovatno restart...) . 2) Ponovo podeliš disk . proveri `Permissions` i `Security` tab. Možda ćeš morati da dodaš nekog korisnika na tom računaru (sa lozinkom!). 3) Proveriš na ostalim računarima koji pristupaju tom disku šta će da se desi... 4) Ovo bi trebalo da radi ako je taj disk formatiran sa ntfs filesystem-om. ako je fat -> onda bilo koji korisnik može da mu radi šta hoće...
Javi da li ovo radi ono što ti treba. Nešto slično je bilo podešeno u firmi u kojoj sam radio... Naravno, svi računari su (već) u istoj radnoj grupi (`workgroup`) 8)))) . Pozdrav, Jovan Ružić .
To ce da ti radi ali na racunaru na kom je deljeni disk. Ako je disk na mrezi i user mu pristupa sa drugog racunara kako ces da podesis permisije u workgroupu? U workgroupu sve podesavas lokalno, odn sva podesavanja koja napravis vaze za taj racunar. Da bi imao mogucnost da podesavas permisije usera za mrezu potreban je domen kontroler sa AD (server).
:: Verovatno ovako: :: - - - - - - - - - - - - :: 1) Na računaru na kome je deljeni disk: :: a) ukineš da je disk deljen, pa onda.. :: b) My computer / Tools / Folder options / View / Advanced setting list -> de-čekirano :: `Use simple file sharing` . (Nakon ovoga, verovatno restart...) . :: 2) Ponovo podeliš disk . proveri `Permissions` i `Security` tab. Možda ćeš morati da dodaš :: nekog korisnika na tom računaru (sa lozinkom!). :: 3) Proveriš na ostalim računarima koji pristupaju tom disku šta će da se desi... :: 4) Ovo bi trebalo da radi ako je taj disk formatiran sa ntfs filesystem-om. ako je fat -> onda :: bilo koji korisnik može da mu radi šta hoće... :: :: Javi da li ovo radi ono što ti treba. Nešto slično je bilo podešeno u firmi u kojoj sam radio.. :: Naravno, svi računari su (već) u istoj radnoj grupi (`workgroup`) 8)))) . :: Pozdrav, Jovan Ružić . :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: JR http://valid.canardpc.com/3hpgm3 ::
Evo da jos malo pojasnimi. 8 racunara u mrezi, svi imaju šerovane D particije a jedan ima i šerovan eksterni hard disk. Jedan racunar (WIN XP) koji se nalazi u posebnoj prostoriji namenjen je da istrazivaci prelistavaju fotografisana/skenirana stara dokumenta koja se nalaze na dva druga racunara na particijiama D (win XP i WIN7) i na jednom externom hardu koji je prikacen na jedan od ta dva racunara (WIN XP) ali ga mogu prebaciti i na racunar sa WIN7. Poenta je da istrazivac moze da samo pregleda skenirana dokumenta i posalje ih na stampu na mrezni stampac (nije obavezno) ali da ih ne moze kopirati na USB i odneti ih kuci u elektronskom formatu (niti menjati ih /brisati sa šerovanih particija -ali to mogu zabraniti kod opcija za šerovanje diska, zar ne?) i onda dalje koristiti ili prosledjivati. Nisam stigao da isprobam sve to sto ste mi preporucili, bio sam sprecen, jedino sto sam uradio je da sam napravio poseban user account za istrazivace i iskljucio sve USB ulaze na racunaru (u device menager) koji je namenjen istrazivacima i nakacio PS/2 tastaturu i misa...nie stigoh da proverim da li je to bar privremeno resava stvar, provericu u ponedeljak.A i sve ovo sto ste mi preporucili. Nisam ocekivao da to bas toliko komplikovana stvar. Hvala svima i javicu vam da li sam nesto uspeo da uradim.
Kao sto ti je vec receno za ovakvu problematiku moras imati server sa Active Directory da bi mogao da podesis sve kako treba. Ako firma nema strucnog osoblja da podesi kako bog zapoveda onda cete morati naci nekoga da vam to sredi. Inace microsoft kaze po knjizi - na svaku mrezu preko 5 racunara dolazi server. Vreme vam je da se osavremenite.
Nekada je mali broj ljudi posedovao racunare ali su puno znali o njima. Danas puno ljudi poseduje racunare ali malo zna o njima.
:: Evo da jos malo pojasnimi. 8 racunara u mrezi, svi imaju šerovane D particije a jedan ima i šerovan eksterni hard disk. Jedan racunar (WIN XP) koji se nalazi u posebnoj prostoriji namenjen je da istrazivaci prelistavaju fotografisana/skenirana stara dokumenta koja se nalaze na dva druga racunara na particijiama D (win XP i WIN7) i na jednom externom hardu koji je prikacen na jedan od ta dva racunara (WIN XP) ali ga mogu prebaciti i na racunar sa WIN7 :: Poenta je da istrazivac moze da samo pregleda skenirana dokumenta i posalje ih na stampu na mrezni stampac (nije obavezno) ali da ih ne moze kopirati na USB i odneti ih kuci u elektronskom formatu (niti menjati ih /brisati sa šerovanih particija -ali to mogu zabraniti kod opcija za šerovanje diska, zar ne?) i onda dalje koristiti ili prosledjivati. :: Nisam stigao da isprobam sve to sto ste mi preporucili, bio sam sprecen, jedino sto sam uradio je da sam napravio poseban user account za istrazivace i iskljucio sve USB ulaze na racunaru (u device menager) koji je namenjen istrazivacima i nakacio PS/2 tastaturu i misa...nie stigoh da proverim da li je to bar privremeno resava stvar, provericu u ponedeljak.A i sve ovo sto ste mi preporucili. Nisam ocekivao da to bas toliko komplikovana stvar. Hvala svima i javicu vam da li sam nesto uspeo da uradim :: ::
Probaj i ovo: *) Na računaru na kome je deljeni disk/direktorijum (što znači na svakom računaru koji ima deljene particije/direktorijume) - > dodaš `Limited` user-a sa nekom lakom šifrom. *) Naravno da podesiš / zabraniš u opcijama za deljenje... *) TJ. da mogu samo da se čitaju/štampaju. - - BTW, nešto slično pokušavam da uradim za drugara koji je imao sličnu ideju, ali za manje firme. Ono što sam počeo da radim je Linux sa SAMBA serverom i deljenim direktorijumom, kreirao Linux usera, dodao ga u sambi sa njegovim pass-om, etc.. Ne mora *BAŠ* uvek WIN... 8)))) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - JR http://valid.canardpc.com/3hpgm3
Jovane hvala ti na idejama, :) pokusacu da ih upotrebim. Uzgred, sada mi je u funckiji mail milan.justgo@gmail.com, onaj stari putem kojeg sam registrovan ovde nije u funkciji vec duze vreme. Ukoliko si nesto poslao prosledi mi na ovaj drugi mail. Hvala.:) Milan
Broj postavljenih tema: 60431. Broj poslatih odgovora: 647772. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.