Увек препоручујем инсталацију новог система, код десктопа и некако може да прође, али лаптоп тешко, и још теже ако мислиш са лаптопа на десктоп... Пребацивање апликација, са једног на други систем, могуће је код неких апликација, а код неких није.. Код тих које могу да се пребаце, углавном се поништи лиценца, тако да.. Само портабилне могу, и то не све.
Неки покушај можеш да пробаш тако што клонираш систем са диска на други нов диск који убацујеш на нову конфигурацију, па пробај. Ја користим и даље добри стари Ghost и мени је он најбољи софтвер за то.
Ако успе да се учита систем, уђи у SAFE MODE и обриши старе драјвере (Geek uninstaller).
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: https://tinyurl.com/2blgvy7 :: :: Coveku je poslo za rukom, zasto ne bi i tebi :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: :: Nisi mi javio tvoj nick u CS2 - hocu da znam da sam te skenjao kad te skenjam :: :: ::
Skini Acronis Disk Director, napravi image cele particije gde je windows, i posle možeš da odradiš restore na novi laptop. Probaš pa vidiš da li će sve da šljaka normalno, ne vidim zašto ne bi.
Ja sam mnogo puta klonirao sistem sa diska na disk kad sam menjao sistemske diskove i to radi odlicno, ali uvek je bila ista ploca u pitanju, a koliko se secam Windows sa za plocu vezuje kao primarnu komponentu za licencu, a mozda i pravilno funkcionisanje generalno.
.... ne veže se samo za ploču (mada primarno da), već i za druge bitne komponente, pa, ako se zameni samo jedna od njih, nikom ništa, a ako se menja više - čitaj novi računar, onda licenca može da se proglasi nevažećom. Isto važi za gomilu drugog, skupog softvera, ali ne svog. Neki se vežu za heksadecimalnu adresu particije ili diska u celini, kao što je bio Acronis čini mi se.... probanje košta vremena, pa probaj. Novi OS uopšte više nije bolestan kao ranije što su bili Windowsi i, pogotovo, drajveri nvidia-AMD, gde su namerno sprečavali `migracije` i klepali po ušima `preletače` u drugi tabor. Posebno one koji bi `samo da probaju` i onda imaju reinstalaciju sve iz početka.... Možda proradi, a ako baš budeš srećan, da proradi sve (vidi dole). Ako ne proradi, onda ćeš izgubiti vreme i nerve i opet morati da radiš kako je zamišljeno, iz početka.
Budale računaju na sreću.
:: Ja sam mnogo puta klonirao sistem sa diska na disk kad sam menjao sistemske diskove i to radi odlicno, ali uvek je bila ista ploca u pitanju, a koliko se secam Windows sa za plocu vezuje kao primarnu komponentu za licencu, a mozda i pravilno funkcionisanje generalno. :: ::
:: Ja sam mnogo puta klonirao sistem sa diska na disk kad sam menjao sistemske diskove i to radi odlicno, ali uvek je bila ista ploca u pitanju, a koliko se secam Windows sa za plocu vezuje kao primarnu komponentu za licencu, a mozda i pravilno funkcionisanje generalno. :: :
Kako da bude ista ploca kad prelazi sa Intela na AMD?
:: Skini Acronis Disk Director, napravi image cele particije gde je windows, i posle možeš da odradiš restore na novi laptop. Probaš pa vidiš da li će sve da šljaka normalno, ne vidim zašto ne bi :: :: ::
Mora image celog diska. Ako vrati samo patriciju neće imati boot disk.
@Siki Upravo zbog toga sam i napisao tu informaciju.
@Pisko Bez problema sam klonirao sistem i na isti model ploce (na drugi racunar) i nije se bunio, tada Win7. Inace to sam na svom kompu bas i radio da ne bih morao da instaliram ponovo brdo software-a i sve je radilo bez problema, posle sam cak i prosirivao particiju na kapacitet novog veceg diska/ssd-a i nikakvih problema nije bilo, sve dok je u pitanju bila jedna te ista ploca, ostale komponente su prakticno sve bile promenjene, doduse ne odjednom, ostale komponente sam tokom godina sve promenio prakticno, samo je ploca ostala ista.
:: :: :: :: :: Ja sam mnogo puta klonirao sistem sa diska na disk kad sam menjao sistemske diskove i to radi odlicno, ali uvek je bila ista ploca u pitanju, a koliko se secam Windows sa za plocu vezuje kao primarnu komponentu za licencu, a mozda i pravilno funkcionisanje generalno. :: :: :: : :: :: Kako da bude ista ploca kad prelazi sa Intela na AMD?
Drugo je in-place upgrade sa recimo Windows 10 na Windows 11 (ili Server 2016 na 2022) a sasvim drugo koristiti OS jedne platforme na drugoj. Cak i kad radi, radi ubogo i racunaj na globalnu redukciji performansi od bar 10%.
Kako neki rekose: uradi from the scratch
`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
Licenca se vezuje samo za ploču izuzev kad su u pitanju OEM modeli /Dell,HP,Lenovo itd) za koji daju blanko licencu za sve istog modela. W10 i W11 imaju potpuno istu ilicencu, nema razlike. Najbolji način da se zadriži licencazaW10 i W11 je da se napravi MS nalog (W11 i onako zahteva MS nalog prilikom nove instalacije) mada može da se prienači u lokalni. To ti daje zauvek licencu za oba sistema, naj verovatnije i za sledeće windowse. Uključen u to je sigurni Hotmail account Zahhvaljujući tom MS nalogu sada imam 3 windowsa na 2 kompjutera sve sa istom licencom a taj nalog je još od pre 25 godina, od Viste nisam kupio niti `lečio` nijedan windows, samo se ulogujem na taj nalog i windows se aktiviraju.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: .... ne veže se samo za ploču (mada primarno da), već i za druge bitne komponente, pa, ako se zameni samo jedna od njih, nikom ništa, a ako se menja više - čitaj novi računar, onda licenca može da se proglasi nevažećom. Isto važi za gomilu drugog, skupog softvera, ali ne svog. Neki se vežu za heksadecimalnu adresu particije ili diska u celini, kao što je bio Acronis čini mi se.... probanje košta vremena, pa probaj. Novi OS uopšte više nije bolestan kao ranije što su bili Windowsi i, pogotovo, drajveri nvidia-AMD, gde su namerno sprečavali `migracije` i klepali po ušima `preletače` u drugi tabor. Posebno one koji bi `samo da probaju` i onda imaju reinstalaciju sve iz početka... :: Možda proradi, a ako baš budeš srećan, da proradi sve (vidi dole). Ako ne proradi, onda ćeš izgubiti vreme i nerve i opet morati da radiš kako je zamišljeno, iz početka :: :: Budale računaju na sreću. :: :: :: Ja sam mnogo puta klonirao sistem sa diska na disk kad sam menjao sistemske diskove i to radi odlicno, ali uvek je bila ista ploca u pitanju, a koliko se secam Windows sa za plocu vezuje kao primarnu komponentu za licencu, a mozda i pravilno funkcionisanje generalno. :: :: :: ::
ba[ to le.eni programi , ni[ta .ekam da do]e lap pa `u onda probati klon, i ja volim starg norton ghosta ali koristim i acroniis... javljam ishod....
:: Izgleda da je Đapeu najmanji problem Win10. Problem su lečeni programi za grafiku :: :: Već ti je IMarković rekao suštinu :: :: Ako baš hoćeš da pokušaš, povećavaš verovatnoću tako što pre kloniranja starog diska deinstalraš sve drajvere koje možeš :: :: Ako i bude radilo, radiće usporeno :: Najbolje je čista instalacija od 0 :: :: ::
Da ostavio sam ga u safe mode, acronis se nešto kočio ali sam sa ghostom 15 uspeo da uradim.
:: Nebitno je da li ćeš koristiti Norton Ghost ili Akronis :: :: Ne bi bilo loše da pre kloniranja na starom laptopu zakašeš sledeći boot u safe modu :: Na Win10 ne radi F8 kao na Win7 :: :: Povećavaš verovatnoću da prođe prvi boot na novom :: Kad prođe onda isključi safe mode :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60430. Broj poslatih odgovora: 647761. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.