Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Plavi ekran?
STRANA 1 OD 1
MilivojeS Plavi ekran? 12.01.2008. 21:17 T7483

status: user
broj poruka: 439

Pozdravljam sve ucesnike foruma. Hristos se rodi! Ako neko moze da mi odgovori bilo bi lepo. Naime, u poslednjih mesec dana vrlo cesto mi se pojavljuje plavi ekran najcesce prilikom pokretanja neke aplikacije, igre a ponekad potpuno neobjasnjivo, odjednom. Ne mogu da prokljuvim sta je u pitanju. Racunar je nov, kupljen u oktobru 2007. Konfiguracija je sledeca: E4400, ASUS P5KC, 1GB RAM 800Mhz (1033Mhz), jedan SATA Liteon, VGA ASUS 8600GT 256MB, kUCISTE Frontier Vito s napajanjem od 400w. OS JE XP SP2. Interesantno je da sam vec prvi put kada sam ga ukljucio izbacivao poruku: Overclocking failed, press f1 to setup ili f2. Mislio sam da je ovo normalno, posto nisam imao prilike da vidim kakve su razlike u Biosu kod novih Core2Duo masina, ali me sad ovo zabrinjava, jer nisam nista prckao, tj., klokovao.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
popovl i nije ti jasno? 12.01.2008. 21:23 #39068

broj poruka: 149
Ako ti je overklokovan komp,nemoj da se cudis.Smanji malo pa nece biti problema.Mozda je problem sa hladjenjem,voltazama procesora ili memorije.

Saske ... 12.01.2008. 21:29 #39069

broj poruka: 1117
probaj da u biosu ukljucis ono Load safety defaults ili uradi jedan clear cmos...mozda su ti nasto cackali po biosu u firmi u kojoj si kupio...
OCz re 12.01.2008. 21:46 #39072

broj poruka: 2900
Verovatno ti je lose/slabo napajanje za komp + je Frontier ( los kvalitet )
astan odgovor: 12.01.2008. 22:01 #39075

broj poruka: 271
Daj nekom ko se razume da ti pregleda bios ili sam resetuj bios i tada podesavanja u biosu ne bi trebalo da budu problem. Sto se tice napajanja, ono moze da bude problem ako je neispravno u svakom drugom slucaju je OK (sasvim dovoljno snage za tu konfiguraciju). Ja bih provrteo gold memory i memtest pa ako to prodje OK presao bih na 3D Markove pa ako sve to prodje onda bih dalje razmisljao.

VMARC Milivoje, 12.01.2008. 22:08 #39076

broj poruka: 9437
a jel vidis ti na koliko ti radi memorija... 1066... smanji malo, Milivoje...

MilivojeS odgovor 12.01.2008. 23:15 #39087

Ako ti je overklokovan komp,nemoj da se cudis.Smanji malo pa nece biti problema.Mozda je problem sa hladjenjem,voltazama procesora ili memorije.

Nije mi overklokovan racunar. Niti sam ja pokusavao da ga klokujem.Znam kako to ide, ali jos uvek nisam klokovao, jer mi ne treba za sad.

Uradio sam vise puta `load safety defaults`, ali nista ne pomaze. Sumnjam da su mi u Gigatronu cackali u biosu jer sam ga kod njih kupio. I ja mislim da je napajanje u pitanju, ali kako da budem siguran? Memorija je Kingmax i radi na 800Mhz iako sam insistirao da kupim onu sa radnim taktom od 1033Mhz. Rekli su mi da imaju na lageru, i tako su mi i u specifikaciji naveli. Tako sam i platio, ali mi svi testovi pokazuju da je radni takt RAM-a 800Mhz! Da li bi neko mogao kratko da opise kako se resetuje cmos, jer bih hteo da u buducnosti klokujem masinu? Imao sam instaliran 3D MARK na racunaru (oni su ga instalirali). Vrteo sam stosta, ali nisam dosao do nekog sigurnog zakljucka.
Equinoxe Re: 12.01.2008. 23:26 #39089

broj poruka: 12057

Memorija ti radi na 800 MHz ne zato što je to njen maximum i zato što su ti uvalili već zato što je tako podešen mem. delioc u BIOS-u. Korigovanjem delioca u bios-u, memoriju možeš, bez diranja brzine procesora podići na njenu optimalnu brzinu.

Ako hoćeš da se uveriš koja je to tačno memorija i da li upšte jeste ta koju si kupio (tražio), proveri u programu Everest u odeljku Motherboard, pa SPD. Tu piše sve o modulima koji su ti zabodeni u ploču.

Mogao bi da proveriš da li se pojavio neki novi BIOS za tvoju ploču i update-uješ ga. Možda se srede problemi sa nestabilnošću.

OCz re 12.01.2008. 23:30 #39090

broj poruka: 2900
Koja su ocitavanja volti u biosu za 12v 5v i 3.3v ,
Uzmi otvori Winamp i napravi playlistu od 100+ pesama, onda uzmi i misem brzo provrti sve pesme do kraja (scroll) vidi dal ce da ga resetuje kad to uradis naglo pre nego sto ucita pesme znaci samo ih stavi u playlistu,
Ovako :

http://aycu22.webshots.com/image/41221/2004933115784528174_rs.jpg

Neka ti na spisku bude recimo 10-15 pesama ( vidljivih a u playlisti oko 100 ) i onda naglo idi misem na dole kao na slici.
Ako ga zeza napajanje i na granici je, kad ovo uradis naglo trebao bi da se resetuje.
Saske cmos reset 12.01.2008. 23:39 #39091

zavisi koju plocu imas...prvo ugasis racunar...ili ga resetujes tako sto nadjes dzamper za resetovanje ili vadjenjem baterije...za dzamper obicno su to tri pina pa je npr dzamper postavljen recimo na prvom i drugom, a ti ga onda prebacis na drugi i treci pin pa onda opet vratis na prvi i drugi i to ti je to...ili mozes da iskljucis racunar iz struje, zatim izvadis onu bateriju na ploci i zatim stisne dugme za ukljucivanje racunara i drzis par sekundi da se isprazne svi kondenzatori...vratis bateriju, ukljucis komp i to ti je to...
MilivojeS i dalje... 13.01.2008. 00:25 #39095

Ako hoćeš da se uveriš koja je to tačno memorija i da li upšte jeste ta koju si kupio (tražio), proveri u programu Everest u odeljku Motherboard, pa SPD. Tu piše sve o modulima koji su ti zabodeni u ploču.

Probao sam Everest i on mi je i pokazivao (pored drugih programcica te vrste) 800Mhz a ne 1033Mhz. Isti Everest mi je pokazivao 512MB memorije na grafickoj iako je ona sa 256MB. Znam da se ovo desava. Prvo sam pomislio da se radi o izvesnoj `kompenzaciji` jer memorija nije ona koju su obecali-pismeno da stave?!, ali sam shvatio kasnije da je problem u Everestu. update Biosa ostavljam kao poslednju mogucnost, jer nisam imao prilike da se s tim igram, a ne bih da nesto uprskam.

Koja su ocitavanja volti u biosu za 12v 5v i 3.3v...

Sada cu da proverim.

zavisi koju plocu imas...
Napisah gore da je to ASUS P5KC s 4 slota DDR2 MEM. I 2 slota DDR3 memorije.
Ne znam brate, gde se nalaze ti pinovi na ploci, pa te molim da mi malo podrobnije objasnis, naravno ako si raspolozen.
MilivojeS Re: i dalje... 13.01.2008. 00:49 #39100

Koja su ocitavanja volti u biosu za 12v 5v i 3.3v...

Evo ocitavanja:

12V = (11,648) . 5V= (4,4992V) . 3,3V = (3,264V)

VCORE (1,288V)

CPU= 29 C
MB 35 C
VGA 50 C
Saske ...cmos 13.01.2008. 01:32 #39109

pa izgleda da tvoja ploca nema clear cmos dzamper tako da odradi ovo sa baterijom sto sam ti napisao...posle ces morati samo da udjes u bios i podesis vreme da se u windowsu ne bi bagovali programi...
Saske ... 13.01.2008. 01:44 #39111

e izgleda da sam se preso...ne znam da li sam nasao pravu sliku ali pogledaj dole na ploci, levo od one zelene diode...tu bi negde trebao da stoji jedan dzamper i pored njega da pise
1-2 normal
2-3 clr rtc ili clear cmos ili tako nesto slicno...
iskljuci komp iz struje, stisni dugme za ukljucivanje i drzi par sekundi, izvadi bateriju, prebaci ovaj jumper na pinove 2-3, sacekaj malo, vrati na pinove 1-2, vrati bateriju i ukljuci komp...
nisam siguran da je to taj dzamper, trebalo bi da jest, a ako nije onda potrazi malo po ploci...tu je negde...
DaSickSyst Da ti skratim muke i nagadjanja... 13.01.2008. 11:21 #39123

broj poruka: 2909
Ploca ti je djubre i bez ikakve sumnje ti ona pravi probleme.

Sve sto si naveo su klasicni simptomi za tvoju plocu...P5KC je najgora prevara Asusa od kad ta firma postoji.Tako da mozes da skratis sebi muke kupis novu plocu ili da nastavis da nagadjas sta jos moze da bude,gubis jos malo zivce,pa onda lepo kupis drugu i resis problem.
P5KC simptomi:RAM radi na 800 umesto 1066MHz(bez obzira sto Asus tvrdi da ce raditi na 1066),vracanje na difoltna podesavanja BIOSa nakon par restarta,pad sistema nakon instalacije LANa,nekompatibilnost sa SATA i nekim SATA2 diskovima i SATA optickim uredjajima...normalno uz sve ide i uvek popularni plavi ekran...

DaSickSystem

psyman Re: Da ti skratim muke i nagadjanja... 13.01.2008. 13:10 #39128

broj poruka: 1046
Surova istina.neznam koliko dugo pratis forum posto smo pominjali par puta da treba zaobilaziti asusovu zacin C plocu a sada znas i zbog cega.reklamiraj je i zameni za bez C plocu i mirno spavaj.srecno.

:: Ploca ti je djubre i bez ikakve sumnje ti ona pravi probleme.
::
:: Sve sto si naveo su klasicni simptomi za tvoju plocu...P5KC je najgora prevara Asusa od kad ta firma postoji.Tako da mozes da skratis sebi muke kupis novu plocu ili da nastavis da nagadjas sta jos moze da bude,gubis jos malo zivce,pa onda lepo kupis drugu i resis problem
:: P5KC simptomi:RAM radi na 800 umesto 1066MHz(bez obzira sto Asus tvrdi da ce raditi na 1066),vracanje na difoltna podesavanja BIOSa nakon par restarta,pad sistema nakon instalacije LANa,nekompatibilnost sa SATA i nekim SATA2 diskovima i SATA optickim uredjajima...normalno uz sve ide i uvek popularni plavi ekran..
:: DaSickSyste
Equinoxe Re: 13.01.2008. 14:03 #39132

broj poruka: 12057

Ovo što su napisali DaSickSyst i psyman je nažalost TRUE.
VMARC Poslednji trzaj... 13.01.2008. 14:39 #39134

broj poruka: 9437
Pronadji u BIOSu opciju PCI Latency Timer i promeni vrednosti. U opciji bi trebalo da bude 32, 64 i 92, pa pokusaj da li ces nesto dobiti. Mislim da hoces. Ako ne, menjaj plocu.

MilivojeS Hvala! 14.01.2008. 21:52 #39351

Braco, hvala na vasem trudu! Probacu da uradim nesto od ovoga sto ste mi savetovali, pa cu da vidim kako ce da se racunar ponasa. Ako ne budem mogao da popravim stanje s vasim cenjenim savetima, reklamiracu Gigatronu. Da li neko zna sta mogu da ocekujem od njih u smislu odgovora, ili da se pripremim sebe (i njih) na najgore? Veoma sam se razocarao u ASUS a preferirao sam ga. Da stvar bude jos gora, i moji rodjaci su kupili identicnu konfiguraciju i kod njih a pojavljivanje plavog ekrana je postala redovna pojava! Gotovo svako ukljucivanje prati bar 2-3 puta iskakanje omrazenog plavog!

P.S. Ako budu hteli da zamene plocu, da li da uzmem ASUS P5K ili neku drugu?

DaSickSyst Re: Hvala! 16.01.2008. 15:48 #39643

broj poruka: 2909
:: P.S. Ako budu hteli da zamene plocu, da li da uzmem ASUS P5K ili neku drugu

Asus P5K,P5K-E su sasvim solidne ploce....Normalno P5K Deluxe je odlicna,ali je i skupa.
Obavezno izbegni P5K Premium,jer je to nista drugo nego `nasminkana` verzija tvoje ploce i ima iste probleme.

DaSickSystem
MilivojeS RESEN PROBLEM! 09.03.2008. 21:45 #47256

Evo, draga bratijo, posle mnogo istrazivanja, konacno sam resio problem s plocom P5KC i to bez menjanja ploce, bez ikakvih izmena u BIOS-u, bez zamene memorijskog (1GB) modula, bez zamene iste za novu (drugu) plocu. Kako? Jednostavno! Samo instalacija VISTE 32-bitne ULTIMATE resava problem. Nakon instaliranja VISTE (provereno, na dva ista racunara) svi problemi sa nestabilnoscu su nestali, nepovratno! Ocigledno, ova ploca voli samo nove OS. Eto, rekoh, da kazem kako sam resio problem, mozda neko kuburi s ovom plocom. Dakle, ako vam se plavi ekran pojavljuje svaki put kada pustite film, klip, 3D- igru i sl.,stavite VISTU i resicete problem!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs