Pozdrav dobri ljudi. Imam problem sa instalacijom SATA i RAID drajvera. Naime raspakovao sam drajvere sa CD na disketu, pokrenuo instalaciju wina i naravno na vreme pritisnuo taster F6. Instalacija prepozna drajvere sa diskete kako treba. Potom selektujem i jedan i drugi drajver i pritisnem enter. E tu nastaju problemi. Umesto da povuče drajvere sa diskete, mašina nastavi instalaciju sa CD-a. Neznam gde grešim. Ako neko zna šta može biti problem neka da predlog. Mašina je sledeća AMD 4000+ X2 GA M56S-S3 2GB Kingstone 800 WD 160 GB SATA II ASUS 8600 GT
Prijatelju, moj savet ti je da sa Gigabyte-ovog sajta skines poslednje drajvere za tvoju plocu i krenes ispocetka sa instalacijom... Mozda ne bi bilo lose da skines i poslednji bios za plocu i uradis flesovanje biosa. Ne moze da skodi. Pozdrav.
Skinuo sam najnovije drajvere sa sajta i probao i sa njima ali se dešava ista stvar. Da li postoji mogućnost da je instalacija wina loša? Jedino što nisam probao je da pre nego stisnem enter izvadim CD. Možda će onda da povuče drajvere sa floppy-a. Skid
Čekaj care, nešto mi tu nije jasno. Kako selektuješ i jedan i drugi drajver ? Ti instaliraš Win ili na SATA ili na RAID a ne na oba. Ako si napravio neki RAID i na njega instaliraš win, izaberi samo drajvere za njega. Kasnije ćeš u Windows-u instalirati ostalo. Isto tako i u slučaju da instaliraš na SATA - tada u F6 modu izaberi drajver za SATA a ne RAID kontroler (ako je uopšte potrebno da instaliraš SATA drajvere, meni to nikad nije trebalo, Win je sam nalazio SATA diskove).
Windows vidi sata diskove kao SATA, kada radiš format diska i instalaciju na disk na kojem je već bio OS. Ali kada su komponente nove onda u toku instalacije mora da se instaliraju SATA drajveri, inače će ih win videti kao ATA. Oba drajvera (SATA i RAID) se selektuju jer je tako opisano u uputstvu ploče. Probao sam čak i to, da učitam samo SATA drajver, ali ni tako nije hteo da povuče drajvere sa floppy-a. To me baš nervira jer win ne samo da vidi disk kao ATA, već i brzina transfera je takva. Ništa mi nije jasno. Pokušaću još jednom.
sata i raid drajveri nisu isto.da bi ti win video hd pri instalaciji os. moras u biosu da podesis sata as ide ili nesto slicno. ako ti je os xp -pro raid 0 ili 1 mozes da podesis softverski ako ti bas treba.kada instaliras os brzina prenosa ce ti bit sata. pozdrav fetus
:: :: :: :: sata i raid drajveri nisu isto.da bi ti win video hd pri instalaciji os. moras u biosu da podesis sata as ide ili nesto slicno. ako ti je os xp -pro raid 0 ili 1 mozes da podesis softverski ako ti bas treba.kada instaliras os brzina prenosa ce ti bit sata :: pozdra :: fetu
Upravo tako,ako hoces raid mode moras u biosu da stavis raid pa kad ubacis disketu i pokrenes instalaciju,f6,kada selektujes jedan,enter cuje se flopy,vratis selektujes drugi,enter cuje se flopy ,nastavljas instalaciju sa cd i disketica ti mora ostati i flopiju jer posle formatiranja harda sam ce uzeti sa disketice kad za dodje vreme ali to samo ako hoces raid mode za sata ti netreba nikakvi drajveri jos jedna mogucnos da nisi stavio dobre drajvere na disketicu,na disketici moras imati txtsetup.oem i jos nekoliko drajvera kako za raid tako za sata
Pazi ovako: Imaš SATA II harddisk koji nije u RAID-u a nadam se da ga nisi zakačio na ploči na RAID kontroler. Ako si ga ubo u običnu SATA granu, samo ne diraj F6 dugme. Instalacija će ti pronaći harddisk odnosno UNPARTITIONED space od 160GB tu ga lepo formatiraj u NTFS a posle iz windows-a napravi particije. Radiće ti 600%.
Sad sam pogledao, tvoja ploča nema odvojen (zaseban) RAID kontroler, TJ ima standardni NVIDIA SATA kontroler sa kojim možeš da napraviš softverski RAID - što ne želiš u životu da uradiš. Vodi računa da ti u BIOS-u u podeševanjima za kotroler treba da bude isključen RAID mode- znači treba ti samo (S)ATA.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.