Linux SuSE 10 na ploci MSI 945GCM5 v2. Sve to `radi` ali trebaju mi drajveri za lan (realtek-ov chip) Nasao sam na realtek-ovom sajtu driver za taj chip pod Linuxom al nema bas neko objasnjenje kako instalirati. Do sada sam ubacivao Digitus-ovu lan kartu (sa takodje realtek-ovim chipom),ali ona radi jer je verovatno stariji model chipa. U svakom slucaju ako zna neko odavde, fino, ako ne zna da nastavim dalje da trazim. Pozdrav i hvala.
A koji tachno Suse koristish? Trebalo bi svaki reatek-ov chip da radi pod suse-om....da li ga yast detektuje? (komanda yast2 net) meni se ,recimo, deshavalo isto na msi plochi da mi suse prepozna obe integrisane GB kartice, obe mogu da konfigurishem i lepo koristim ali posle reboot-a jedna promeni MAC adresu (?!?!?!?!) i uvek mi je pojavi kao nov hardver....posle svakog reseta druga MAC adresa...zvuchi i jeste sumanuto. POd winodws-om na istoj plochi je sve ok radilo... POstojala su neka sakrivena podeshavanja oko MAC kloniranja u bios-u (Ctrl+Shift+F1 ili sl) ali shta god radio ista stvar se deshavala...update bios-a je reshio problem...
probaj da update-ujesh bios pa vidi.... ako nemash vec ,predji na 10.3 verziju.
Da, 10.3 sam instalirao. Yast ga detektuje bez problema, mogu i da konfigurisem,setujem IP adrese, ali nece da pinguje. Realtek-ovi chipovi rade bez problema samo zavisi valjda od revizije chipa da li treba instaliran drajver ili ne. Kao sto rekoh, Digitus Lan, sa realtek-ovim chipom RTL8139D radi, ali npr. Intex Lan sa istom oznakom chipa nece da mrdne...doduse, uz cd sa drajverima se dobiju drajveri za linux ali to nece da radi i uopste nije lagan proces kompajliranja tih fajlova. Do skoro sam koristio 9.3 SuSE ali je problem bio u tome sto tek ta verzija nece sav hardware da vidi. Npr. SATA hard diskove ni da mrdne. Cak mi se desilo sa MSI sa 965 chipsetom da uopste ne vidi ni hdd ni optiku i to cak u SuSE 10.3, mada verujem da bi flesh biosa resio problem. Al stvar je u tome sto nemam ja vremena sa tim da se zezam. Treba mi stabilan rad, sa sto manjim setovanjem. I ovako smo se u firmi namucili da namestimo Progress 9.1d za Linux da radi na SuSE 10. Ovaj racunar ce biti server za progress bazu nasih programa. Knjigovodstvo, robno, plate...sad mi je zajebano skroz, jer u toj firmi ide lan kartica za mrezu i jedna lan za SBB preko koje se kacimo daljinski radi mogucih ispravki i izmena. Ali mnogo bi lakse bilo da ja vec tu integrisanu iskoristim jer je to takodje realtek. Onda ne moram da trazim karte za koje sam siguran da rade. Nazalost do sada sam tako radio.
chek chek chek....kofigurishesh, resetujesh i ostane ta konfiguracija? ako je tako onda to nije isti problem kao shto sam ja imao. Onda je tvoje reshenje daleko jednostavnije (trebalo bi).
Jel imash root pristup? ako imash ukucaj `ifconfig` i poshalji da vidim(o) u chemu je problem... PIng ti verovatno ne radi jer drugi kompovi u LAN-u nisu na istom subnet-u ili ti ruter (gateway) na mrezi nije podeshen kako treba (statichke rute) (ako imash ruter u mrezi uopshte). ako mozehs opishi mi detaljno sta mislish pod `setujem IP adrese, ali nece da pinguje.` tj sa kog kompa pingujesh i koja su njegova podeshavanja...
samo da proverimo: 1) imash server gde je instaliran suse 10.0 i na njemu je neki program koji radi shta god 2) taj komp ima 2 kartice , 1 integrisana 1 ne 3) 1 kartica je priljuchena na lokalnu mrezu kompova a druga je za SBB 4) suse ti detektuje obe kartice, dozvoljava da ih podesish i podeshavanja ostaju sachuvana 5) ne radi ti ping-ovanje ( a samim tim i pristup server za program ) iz lokalne mreze
jel ovo sve tachno ili sam neshto loshe shvatio?
Pozdrav, dragoljub
ps suse9.3 radi sa sata diskovima kao od shale...i to bez dodatnih drajvera...savrsheno pouzdano...radi na mom ftp serveru vec jedno 2 godine sa 2 sata diska po 160gb i samo nekoliko gashenja i resetovanja (uglavnom zbog duzih nestanaka struje)
Mislim da je njegov problem generalno vezan sa SUSE 9.3 bio vezan jer je koristio noviji hardware (chipset, SATA2, gBLAN), pa moguće da nije mogao da se izbori.
Meni je 10.0 super radio i sa SATA i PATA diskom, ali kada sam hteo da napravim stripe nikako nisam uspevao, razne verzije SUSE sam probao, ali nikako da potrefim pravu kombinaciju, bez obrzira koliko guglao. Mora da sam nešto promašio.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.