Imam pitanje, posto imam 2 laptopa, pa na drugi hocu da instaliram neki Linux, cisto da vidim kako ide. Lap je Dell Latitude D820, CPU je Intel T5600, ima 2GB RAM-a i integrisanu nVidia Quadro grafiku sa 128MB RAM-a. Uglavnom, instalirao sam Ubuntu 13.10 i mnogo mi je spor. Kada otvaram ili zatvaram aplikacije, traje vecnost, a Win7 je nosio kao od sale. Razmisljam da je problem mozda u grafickom renderovanju, narocito zbog toga sto mi grafiku vidi kao neku Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 0x300) umesto nVidie. E sada, da li se neko sretao sa ovime, da li treba da idem na neki manje zahtevan distro ili je problem u tome sto ne vidi grafiku kao nVidia?
Problem je sa video drajverom a mislim i da je sam unity zahtevniji od drugih linux grafičkih okruženja. Ne znam da li je `zatvoreni` nVidia drajver podržan na tvojoj mašini ali trebalo bi da možeš da osposobiš open source Nouveau drajver (ranije je bio problematičan, sad ne znam pošto ga ne koristim). Probaj da dodaš PPA xorg-edgers u software sources a pokušaj i sa nekim drugim linuks DE (lxde, xfce, kde, cinnamon itd.) Ne moraš da reinstaliraš ideš samo na install lxde ili kde-desktop npr. a onda ti pri logovanju daje izbor sesije.
Preporuka za Linux Mint Mate, nisam odusevljen Ubuntu sa Unity okruzenjem, vise volim klasicni Gnome 2. Probaj i Zorin OS Core 8, mozes sa USB da podignes live da vidis da li ti se svidja. Na prvi pogled mi se cini sasvim ok. Video review http://bit.ly/MPLtov . Mint koristim vec duze vreme a imas i jaku zajednicu. Drajveri su kod tebe problem a mozes da ih skines sa Nvidia sajta.
kucaj u dash boardu software update,klik na ikonicu sa planeticom,kada se otvori prozor otvori tab na kojem pise additional drivers i izaberi onaj drajver na cijem kraju pise TESTED,po instalaciji restartuj komp i trebalo bi da bude sve kako treba..
Ovako, makao samUbuntu i instalirao Xubuntu. Radi kao zmaj. Posto sam rookie, potrebno mi je neko okruzenje u kom cu se lako snalaziti logicki. Sada cu ovo drzati par dana, a onda cu probati sa Mintom, pa sa jos nekim verzijama. Pozz
xubuntu ti je derivat ubuntua sa manjim grafickim zahtevima. Mint i Zorin OS su ti isto Ubuntu based distroi, samo izmenjeni graficki. Zorin OS te izgledom podseca najvise na Windows i to je za one koji bi sto lakse da predju na Linux. Linux Mint Mate sam ti preporucio iz razloga sto licno preferiram klasicno Gnome 2 okruzenje na koje sam navikao a koje vise nemas u Ubuntu OS. Unity i Gnome 3 mi ne odgovaraju.
:: @zfun: Probao sam... Ist :: :: Ovako, makao samUbuntu i instalirao Xubuntu. Radi kao zmaj. Posto sam rookie, potrebno mi je neko okruzenje u kom cu se lako snalaziti logicki. Sada cu ovo drzati par dana, a onda cu probati sa Mintom, pa sa jos nekim verzijama. Pozz
Sto se mene tice, sebi sam poskidao nekoliko distro-a, iskljucivo sa default-nim Gnome 2, jer okruzenje mi je najbitnije, nisam jos stigao sve da testiram (XUbuntu, Debian stariji 5 i 6, CentOS 6.5(baziran na Red Hatu), Fuduntu, zatim za igranje Gentoo, Arch, Fedora, ti su mene privukli), ubuntu mi se ne svidja, sem servera.
:: @zfun: Probao sam... Ist :: :: Ovako, makao samUbuntu i instalirao Xubuntu. Radi kao zmaj. Posto sam rookie, potrebno mi je neko okruzenje u kom cu se lako snalaziti logicki. Sada cu ovo drzati par dana, a onda cu probati sa Mintom, pa sa jos nekim verzijama. Pozz
Niko od ucesnika diskusije nije ni spomenuo SuSe i generalno ga skoro niko ne spominje uglavnom svi pricaju o tom Ubuntu i Debian-u...
Sta to toliko ne valja na SuSe a valja na dva gore pomenuta...
Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
Evo sad razmisljam, ne mogu da dam konkretan odgovor, a nije da ga nisam koristio, iskreno, nekako mi ne odgovara zbog KDE okruzenja, znam da moze uvek da se instalira Gnome i ostali, ali ni Gnome 3 mi se ne svidja, kao i vecini ljudi. A s druge strane simpa mi je zbog zastitnog gustera, sto se tice manipulisanja, ima slicnosti sa ostalim linuxima naravno, ali je uglavnom prica za sebe, ima on svoje kreacije i na neki nacin se izdvaja i komande su neke iskljucivo za njega, pretpostavljam da bih morao zasebno da ga istrazujem.. a ovako je skroz korektan, sve je stvar ukusa, ne mozes ni raditi bas na svakoj distribuciji, za neke i ne znam, a znam ih jedno 30
:: Niko od ucesnika diskusije nije ni spomenuo SuSe i generalno ga skoro niko ne spominje uglavnom svi pricaju o tom Ubuntu i Debian-u.. :: :: Sta to toliko ne valja na SuSe a valja na dva gore pomenuta.. :: :: Citat: :: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicn :: i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` :: Tomato Republic Of Serbia, BRE !!! :: ::
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647744. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.