Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Novija verzija Linuxa... kako preinstalirati...
STRANA 1 OD 1
strela75 Novija verzija Linuxa... kako preinstalirati... 31.10.2015. 21:29 T62337

status: user
broj poruka: 1591
Ljudi,

molim za pomoc. Ovakva je stvar - vec par godina na netbooku imam linux mint 15. Posto je prestala podrska, razmisljam da instaliram novu verziju (sada aktuelna verzija 17). Problem je sto to nikad nisam radio (na linuxu). Hteo bih da sacuvam mailove i svoje podatke (imam na posebnoj particiji D neke, ali documents je negde u sistemu). Kako odraditi to, a da sacuvam podatke i predjem na noviji sistem. Ne bih zeleo da mi instalira novu verziju (17) na nove particije i da ga imam paralelno sa verzijom 15 - vec samo da mi ostane jedan sistem.

Unapred hvala.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Srdjanc ... 31.10.2015. 21:43 #606452

broj poruka: 3106

Imam par pitanja

1) Kad si instalirao Mint15, da li si pravio i particiju /home ili samo /? Ako jesi onda super zato sto ti se dokumenti slike i ostalo nalaze na /home. Mozes obrisati / i napraviti novo.

2) Kad kazes D:\, da li ti je to ostala NTFS particija ili si nesto pomesao?

3) Imas li USB Flash? Ako da, onda super. Prebaci sve zive licne podatke na njega i ne moras da brines.

Tokom instalacije novog Linuxa imas pitanje za particije, mozes tu da obrises sve zivo i napravis nove particije (predlazem samo tri: Swap 4GB, / barem 20GB i /home koliko moze).

Postoji mogucnost da ti ponudi update te od ovoga nista ne moras da brines. Samo prihvatis update na poslednju verziju i super.
strela75 Re: ... 31.10.2015. 22:06 #606455

Pazi davno to bese... a ja bejah pocetnik. Ali,
1. kad otvorim GNOME commander, otvara mi u `osnovnom` folderu, koji je /home/juzer. A gore imam izbor lokacija - home, -smb, -radni (on je inicijalno u home)

2. pojma nemam kako ovo proveriti, s tim sto znam da sam jurio nekako da odvojim particiju d (mislim da sam je stavio da bude ntfs - ako imas nacin da proverim - pucaj.

3. Imam i to ce biti to, ali ako ne moram (zbog particije d - prebacio bih tamo)

Isao bih na update - pretpostavljam da bi onda koristio particije koje sam nekad napravio, a ne trosio disk na nove particije?

Unapred hvala.

Pozdrav.

-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

::
:: Imam par pitanj
:: 1) Kad si instalirao Mint15, da li si pravio i particiju /home ili samo /? Ako jesi onda super zato sto ti se dokumenti slike i ostalo nalaze na /home. Mozes obrisati / i napraviti novo
:: 2) Kad kazes D:\, da li ti je to ostala NTFS particija ili si nesto pomesao
:: 3) Imas li USB Flash? Ako da, onda super. Prebaci sve zive licne podatke na njega i ne moras da brines.
:: Tokom instalacije novog Linuxa imas pitanje za particije, mozes tu da obrises sve zivo i napravis nove particije (predlazem samo tri: Swap 4GB, / barem 20GB i /home koliko moze)
:: Postoji mogucnost da ti ponudi update te od ovoga nista ne moras da brines. Samo prihvatis update na poslednju verziju i super
VMARC 31.10.2015. 22:23 #606456

broj poruka: 9437

Prebaci sve na fles, reda radi i samo uradi update. Sve ce ti ostati kao sto je bilo i neces imati nikakvih problema.

El Capitan

strela75 Jos jedna sitnica... 31.10.2015. 22:30 #606457

Hvala VMARC, tako cu i uraditi preventivno.

Koristim mozilu thunderbird za mailove... kako sacuvati mailove i ubaciti u novi linux sistem? Ima li ko iskustva?

Unapred hvala.

Pozdrav.

-

VMARC 31.10.2015. 22:37 #606459

broj poruka: 9437
Mejlove ili eksportuj iz Tanderbirda, ili sacuvaj ceo folder Mozila iz juzer foldera. Ali i to radis preventivno, jer ako radis apdejt sve ce ti ostati.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2213305

Ovde je objasnjeno kako da prebacis iz Ubuntua mailove u Mint 16, tebi ce samo posluziti da otkrijes Mozila profil folder.
El Capitan
Srdjanc Re: Re: ... 31.10.2015. 23:03 #606460

:: Isao bih na update - pretpostavljam da bi onda koristio particije koje sam nekad napravio, a ne trosio disk na nove particije

Pa da budemo iskreni, ne vidim kako da trosis disk na nove particije? Ja sam mislio obrises sve postojace i napravis nove, naravno prvo sve prebacis na USB ili drugi komp barem kod prijatelja.
strela75 Samo jos ovo... 01.11.2015. 07:23 #606469

Sto se diskova tice, system monitor prijavjuje sledece particije:
/dev/sda1 tip ext4 74GB
/dev/sda4 tip ext4 232GB

Izgleda da ipak nemam posebnu NTFS particiju za fajlove (ako se dobro secam, linuxu trebaju dve particije za sistem). Kako odvojiti jos jednu particiju za fajlove nakon update-a?

Pozdrav.
-

imarkovic Re: Samo jos ovo... 01.11.2015. 08:04 #606471

broj poruka: 19083
Procitaj: http://goo.gl/tH00y
Za particionisanje imas GParted u svakom linuxu, a imas i fenomenalni Parted Magic boot disk.

:: Sto se diskova tice, system monitor prijavjuje sledece particije
:: /dev/sda1 tip ext4 74G
:: /dev/sda4 tip ext4 232G
:: Izgleda da ipak nemam posebnu NTFS particiju za fajlove (ako se dobro secam, linuxu trebaju dve particije za sistem). Kako odvojiti jos jednu particiju za fajlove nakon update-a
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
strela75 Re: Samo jos ovo... 01.11.2015. 10:29 #606474

Zeznuo sam se. Setih se da bi trebalo da disk ima 500GB. I setim se da sam je postavio da je unmounted, dok je ne mountujem. Tako da ipak imam jos jednu particiju:
/dev/sda3 tip ext4 184GB

Tu cu prebaciti fajlove, pored USB diska.

Pozdrav.
-

:: Sto se diskova tice, system monitor prijavjuje sledece particije
:: /dev/sda1 tip ext4 74G
:: /dev/sda4 tip ext4 232G
:: Izgleda da ipak nemam posebnu NTFS particiju za fajlove (ako se dobro secam, linuxu trebaju dve particije za sistem). Kako odvojiti jos jednu particiju za fajlove nakon update-a
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
Srdjanc Re: Samo jos ovo... 01.11.2015. 12:09 #606478

:: ako se dobro secam, linuxu trebaju dve particije za sistem). Kako odvojiti jos jednu particiju za fajlove nakon update-a

Linux moze raditi i na samo jednoj particiji a to je / (root). To je kao C:\ u Windowsu. Na toj particiji, tokom instalacije, se automatski prave folderi poput Home.
Medjutim, po zelji korisnika, uvek se moze praviti posebna particija /Home za slucajeve reinstalacije sistema, a i posedovanje vise Linuxa na kompu, zato sto tu particiju dele svi sistemi i svako ce da je koristi kao Home folder, a i kad reinstaliras, ne moras da se mucis sa prebacivanjem podataka na drugo mesto poput USB Flasha.
Postoji jos particija /swap koja funkcionise kao Page File, i nju je moguce izbeci ali napravi ti ipak od 4GB.

Ovaj link sto je iMarkovic dao, lepo pokazuje sve tri particije, koje su ono bas najprostije a super po performanse, napravljene.

/swap 4GB (zamisli da je ovo particija kao zamena za RAM)
/root 20-30GB (ovo ti je kao C:\ u Win)
/home sve ostalo (ovo ti je kao D:\ u Win)

Vidim da si odabrao opciju da updatujes pa onda da premestas particije. Ok moguce je, mada ako si sve svoje podatke (mailove pogotovo) pronasao, onda ti najbolje da odradis full brisanje svih particija i ponovo sve postavis.
strela75 problem nakon u-p-d-a-t-e-a 01.11.2015. 19:24 #606488

neznanje kosta. Pokrenem update preko usb diska i dam da pocisti disk, a on pocisti sve particije koje su postojale - ne samo one gde je bio sistem. Srecom pa snimih na disk podatke.

Ono sto je gore od brisanja podataka je to sto je sve particije sjedinio i napravio swap (dev/sda5) od 5GB, jednu extended (dev/sda2) od 5GB i boot particiju (dev/sda1) od 460GB. Gparted ne dozvoljava resize dev/sda1 particije. Kako ovu dev/sda1 preparticionisati na 200 GB i napraviti jos jednu od 260GB za backup?

U win-u selektujem particiju na koju hocu da instaliram i nju formatiram, a ostale ostanu kakve jesu. Ovde se sve pokarabasi. Kako to sledeci put izbeci?

Unapred hvala.

Pozdrav.
-

Srdjanc ... 01.11.2015. 20:15 #606496

Hmm da, update se ne vrsi preko update diska nego preko update Menagera. Mislio sam da si o njemu govorio :\

`Dam da pocisti disk` verovatno si odabrao prvu opciju da sam odredi velicinu i kolicinu particija, trebao si ono trece dugme po redu a to je da ti sam odaberes particije. No nema veze, najbitnije je da ti ni jedan podatak nije nestao.

No nema veze, svi smo mi imali problema kada smo prvih par puta samostalno podizali sisteme koje ne znamo.

Elem, nije mi jasno kako ti ne dozvoljava da promenis velicinu particije? Odakle ga pokreces? Ako iz OSa onda razumem zasto ne moze :)

strela75 Resih jednu stvar 01.11.2015. 22:29 #606513

Ulogovao sam se preko flash-a i resize-ovao sistemsku particiju. Visak prostora prebacio u bekap particiju. E sad me interesuje, koliko da ostavim za sistemsku particiju? U linku imarkovica kazu 20GB dovoljno. Sta sve tu ide od podataka? Ova moja sada je 140GB i mogao bih jos da je smanjujem, samo da znam sta sve na nju ide, odn. da li neke stvari tipa downloads,... mogu da sistemski prebacim na drugu particiju?

Unapred hvala.

Pozdrav.
-

Srdjanc ... 01.11.2015. 22:49 #606519

Ovako, u /root se nalazi takodje Home folder ukoliko nisi napravio posebnu particiju /Home. Ukoliko jesi napravo, onda si skinuo veliki kamen sa srca.

Takodje /root sadrzi sve delove OSa kao i sve programe koje instaliras na komp OSIM dela programa WINE koji po default ide u /Home. Naravno i njega mozes staviti drugde pa cak i na /root.

Ono sto ja licno nisam siguran a cenim da sam u pravu, cache i slicni temp fajlovi su na /root. Mogli bi da budu na /swap, ali sta ja znam.

Sto se velicine tice, po meni bi bilo ok 20-30GB za /root. Sam proizvodjac kaze 20GB je super. Ja sam sad instalirao Mint i ubacio sta ja smatram da je potrebno i zauzima mi 12GB, sto znaci ono 20GB je ok ukoliko si napravio /home particiju.

strela75 kako proveriti gde je sta... 02.11.2015. 08:58 #606541

Kako da proverim gde je root, a gde home?

U Gparted vidim sledece:
/dev/sda1 140GB ovde je sistem
/dev/sda3 320GB ovo je backup
/dev/sda2 extended 5.8GB ovde je swap
(ispod uvuceno - cenim da je na sda2 delu swap - ista je velicina:
/dev/sda5 linux swap 5.8GB)

Znaci da nemam posebnu particiju za home? Valjda su home i root na particiji od 140GB? Kako proveriti?

Unapred hvala.

Pozdrav.
-

Srdjanc ... 02.11.2015. 12:56 #606556

Ovako, ides Computer>File System> i gledas ako imas folder Home (kao ja). Ako imas, onda nemas particiju /home i koristis particiju /root za svoje podatke.
http://www.dodaj.rs/f/9/lF/1MZXnOd4/screenshot-from-2015-11-.png

E sad mene interesuje, od kada Linux pravi particiju back up.
strela75 e *ebiga... 02.11.2015. 17:42 #606586

u fajl sistemu imam home => nemam posebnu particiju. Ima li tu opcija naknandne promene ili jedino nova instalacija

Backup sam ja napravio sa gparted-om, nakon instalacije. Ucitao sistem sa flash-a, smanjio jedinu particiju, koju je linux napravio za sistem i od ostatka napravio backup particiju

Pozdrav.
-

Srdjanc ... 02.11.2015. 20:02 #606600

Nikad to nisam radio, medjutim ovi ljudi su to sve lepo objasnili. E sad, ipak pre svega opet sacuvaj podatke na flasu za nedaj boze. Takodje trajanje ovog postupka ce da zavisi od koliko si stvari stavio na kompu od muzike filmova slicno.

http://www.howtogeek.com/116742/how-to-create-a-separate-home-partition-after-installing-ubuntu/

Elem, particiju Backup sto si napravio bi bilo pametno koristiti kao /home, naravno zato sto ukoliko ponovo stavljas neki sistem samo /home ostaje isto a /root se brise.
imarkovic Re: e *ebiga... 02.11.2015. 20:47 #606615

broj poruka: 19083
Vidim da te buni /home i njegova svrha.
/home postoji sigurno u tvom sistemu, ali nemoj da /home mesas sa particijom. /home je lokacija koja je po defaultu otvorena za korisnika da radi sa njom sta god hoce, da joj dodeljuje prava za read/write, itd. Ja licno koristim /home za mount svih particija koje imam, odvojenih po direktorijumima. Po default-u recimo flash se mount-uje u /media folderu. To moze da se kaze da ima slicnu svrhu kao /home.

/home nije particija, to je file sistem. Particija ima ime /sdb, /sda itd. Postoje nazivi za SATA, ATA disk, nije vazno.
/dev* nosi ime `device`, tj. ime hardware-a(diska), zatim ide /sdb, /sdc itd. Ti svi nazivi postoje u GParted-u recimo, a mogu da se vide u terminalu kad otkucas komandu `blkid`. Da bi video sta je sve mount-ovano, komanda je mount.

U tvom slucaju /home i /root se nalazi u /dev/sda1, ako je to sistem.

:: u fajl sistemu imam home => nemam posebnu particiju. Ima li tu opcija naknandne promene ili jedino nova instalacij
:: Backup sam ja napravio sa gparted-om, nakon instalacije. Ucitao sistem sa flash-a, smanjio jedinu particiju, koju je linux napravio za sistem i od ostatka napravio backup particij
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647744.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs