Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Windows 10 install ?
STRANA 1 OD 1
kobe Windows 10 install ? 19.06.2016. 00:31 T63638

status: user
broj poruka: 427

Pozdrav judi planiram da instaliram opet windows 10 koji sam preuzeo juce ali posto je kao slika odnosno ISO fajl jel a ja cak ni nisam siguran kako to da izvedem i da li mora sa usb ? Odnosno jel ima neki program da pretvorim usb na fat32 ili sta ? Ne razumem se najbolje hvala
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC 19.06.2016. 00:35 #619769

broj poruka: 9437
https://www.google.rs/search?client=safari&hl=sr-latn&ei=ksxlV6XVC4qzaYW-jMgD&q=how+to+make+bootable+windows+10+usb+from+iso&oq=how+to+make+bootable+windows+10+usb+from+iso&gs_l=mobile-gws-serp.3...2621.6863.0.8075.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1c.1.64.mobile-gws-serp..0.0.0.9xwKB-Xt9sg

El Capitan
1AGRESSOR ... 19.06.2016. 03:30 #619773

broj poruka: 831
ja ti predlazem da sacekas 29 Jul tada izlazi Restone 1

a sto se tice kako da nadjes poslednju ORIGINAL verziju sa updejtovima

http://i.imgur.com/iI00nL6.png

poslednja verzija https://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/downloads/

poslednja verzija je :

`en_windows_10_enterprise_version_1511_updated_apr_2016_x64_dvd_8711771.iso`
SHA1: F7BB9692C4B545832237C2AF8B4E31952931895E

moras se ulogovati da bih video sve detalje

ja ti savetujem da narezes butabilni DVD

NISTA BEZ KABLA

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: ... 19.06.2016. 13:51 #619781

broj poruka: 7779
A ja savetujem da kupi neki jeftini USB od 8GB i da skine instalaciju na njega i instalira OS sa USB-a...

Razlog je jednostavan koliko god bio spor USB uvek je brzi od DVD-a koji svoju punu brzinu postize tek pri rubu diska...

Citat:
`Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`

:: ja ti predlazem da sacekas 29 Jul tada izlazi Restone
::
:: a sto se tice kako da nadjes poslednju ORIGINAL verziju sa updejtovim
:: http://i.imgur.com/iI00nL6.pn
:: poslednja verzija https://msdn.microsoft.com/en-us/subscriptions/downloads
:: poslednja verzija je :
:: `en_windows_10_enterprise_version_1511_updated_apr_2016_x64_dvd_8711771.iso
:: SHA1: F7BB9692C4B545832237C2AF8B4E31952931895
:: moras se ulogovati da bih video sve detalj
:: ja ti savetujem da narezes butabilni DV
:: NISTA BEZ KABLA
Srdjanc ... 19.06.2016. 13:56 #619782

broj poruka: 3106

Ok, posto si lepo rekao da se ne razumes najbolje, ja cu da ti ponudim FULL Basic nacin kako da napravis bootabilni USB sa Windows10 na njemu.

Postoji program zvani Rufus evo linka za njegovu stranicu https://rufus.akeo.ie/
Kada ga skines, ubaci USB koji hoces da koristis (obrati paznju da ce sve sa njega biti brisano) i pokreni program.
U programu obelezi opcije Quick Format i Create Bootable disk using: ISO IMAGE, i na dugme `Browse` koje je pored toga, pronadji i obelezi ISO od windows 10 koji si skinuo.
Ostalo ce se samo popuniti.
Pritisni Start i pusti da sam odradi.
Instalaciju Windowsa sa USB predpostavljam da znas kako se radi.

Postoji jos jedna opcija koju bih ti preporucio iz razloga sto ne znam da li si ti skinuo cistu verziju W10 tj da li ima virusa i da li radi u opste. Microsoft je izbacio alatku za automatsko skidanje W10 na USB, tako mozes i ti da skines tu alatku i koristis. Plus sve je legalno i cisto.

https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10/
http://download.microsoft.com/download/1/C/4/1C41BC6B-F8AB-403B-B04E-C96ED6047488/MediaCreationTool.exe

Samo da dodam, skidace ti ISO ponovo, ali barem ces biti siguran da je to pravi ISO.
MaliAbner Re: ... 19.06.2016. 14:33 #619786

A za sta ce mu taj RUFUS...

Kad sa MS sajta bude skidao OS bice upitan da li zeli ISO ili neki od dva ponudjena medija preporuka za USB...

Jeste da ISO moze kasnije da nareze na DVD ali sada su USB stapici tako jeftini da ne vidim svrhu za zajebancijom oko rezanja DVD-a...

Jedino sto u slucaju instalacije sa stapica mora u BIOS-u da cekira Boot from USB... i to je to...

Citat:

:: Ok, posto si lepo rekao da se ne razumes najbolje, ja cu da ti ponudim FULL Basic nacin kako da napravis bootabilni USB sa Windows10 na njemu
:: Postoji program zvani Rufus evo linka za njegovu stranicu https://rufus.akeo.ie
:: Kada ga skines, ubaci USB koji hoces da koristis (obrati paznju da ce sve sa njega biti brisano) i pokreni program
:: U programu obelezi opcije Quick Format i Create Bootable disk using: ISO IMAGE, i na dugme `Browse` koje je pored toga, pronadji i obelezi ISO od windows 10 koji si skinuo
:: Ostalo ce se samo popuniti
:: Pritisni Start i pusti da sam odradi
:: Instalaciju Windowsa sa USB predpostavljam da znas kako se radi
:: Postoji jos jedna opcija koju bih ti preporucio iz razloga sto ne znam da li si ti skinuo cistu verziju W10 tj da li ima virusa i da li radi u opste. Microsoft je izbacio alatku za automatsko skidanje W10 na USB, tako mozes i ti da skines tu alatku i koristis. Plus sve je legalno i cisto.
:: https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10
:: http://download.microsoft.com/download/1/C/4/1C41BC6B-F8AB-403B-B04E-C96ED6047488/MediaCreationTool.ex
:: Samo da dodam, skidace ti ISO ponovo, ali barem ces biti siguran da je to pravi ISO.
Srdjanc Re: Re: ... 19.06.2016. 15:15 #619791

Da si citao, znao bi.
On je vec skinuo jedan ISO i pita kako se stavlja na USB. Ja sam mu usput dodao ovo od MS samo ako zeli da ponovo skida ISO (zato sto je sa MS sajta, a ne sa piratskog).

:: A za sta ce mu taj RUFUS..
MaliAbner Re: Re: Re: ... 19.06.2016. 16:03 #619799

Pa kad je skinu jednom neka skine ponovo...

Ja sam bar cetiri puta skidao W10...
Sve je trajalo po 20tak minuta...

Roliko ima da mu traje i to sa RUFUS-om dok nadje program, pa dok vidi kako da prebaci na USB...

Na ovom linku je Media Creation Tool:
https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows10
Klikne na veliki plavi pravougaonik...

`Download tool now`

Skine taj program za nekoliko sekundi i pokrene ga kako bi skinuo `adekvatnu instalaciju`...

Za sve ostalo samo treba da prati korake...

Nakon toga `clean install` i to je to...

Citat:

:: Da si citao, znao bi
:: On je vec skinuo jedan ISO i pita kako se stavlja na USB. Ja sam mu usput dodao ovo od MS samo ako zeli da ponovo skida ISO (zato sto je sa MS sajta, a ne sa piratskog)
:: :: A za sta ce mu taj RUFUS..
:: ::
VMARC 19.06.2016. 17:05 #619803

Mnogo je bolja, laksa i komfornija varijanta sa Media Creation tool, pogotovo za laike.

El Capitan

Srdjanc Re: 19.06.2016. 18:11 #619805

Da ali mi Abner nije jasan zasto se zali sto sam coveku objasnio i ono sto je zeleo da zna, a i bolju soluciju.

:: Mnogo je bolja, laksa i komfornija varijanta sa Media Creation tool, pogotovo za laike
:: El Capita
VMARC 19.06.2016. 18:57 #619806

Rufus je nacin ako imas .iso ali nije bolja niti laksa solucija.
Bolja, laksa i 100% sigurnija varijanta je Media creation tool i svodi se na 3 - 4 klika na Next. Sa Rufusom ima malo `akanja`, i zna da bude moša na kraju, ali je svakako i to OK opcija. Naravno, Rufus je podrazumevana opcija za multi boot fleseve, tu je nezamenjiv.

Ja bih, recimo, svakako isao na Media creation tool, bez obzira imao .iso ili ne.

El Capitan

duqp .... jao vmarc 20.06.2016. 05:11 #619812

broj poruka: 3466

Taman da zloupotrebim temu i da pitam :)

Vidi ovako ja sam u nekom gasu pre pola godine kupio 5x16gb usb fleseve i kao pripremio instalacije za windowse da imam na privesku sve na gomili.

Onda me kopkalo aj da ja vidim sa npr 3x5gb particijama i da na jedno govance stavim 3 instalacije ili 3 stavke tipa 2 windowsa i na jednu particiju office ps i nero i neke sitne stvari i nesto me zajebavalo i onda sam batalio.

Jel po tebi ok to za multiboot i da izmajmunisem sa rufusom to lepo all in one? :)

EDIT
Naleteo na ovo. Mozda bude korisno jos nekome

http://outofmymind.scanlen.com/?p=2110
imarkovic Re: .... jao vmarc 20.06.2016. 07:55 #619816

broj poruka: 19083
Treba da imas sve na jednom, eventualno 2 flash-a. RMprep je mocan program, ali komplikovan za tako jednostavnu stvar, dovoljan je samo yumi, ako hoces windows, samo koristis `unlisted` opciju na kraju i redjas windows-e. Za pravljenje jedne instalacije ja koristim USB to ISO i Rufus, za sve ostalo yumi.

:: Taman da zloupotrebim temu i da pitam :
:: Vidi ovako ja sam u nekom gasu pre pola godine kupio 5x16gb usb fleseve i kao pripremio instalacije za windowse da imam na privesku sve na gomili
:: Onda me kopkalo aj da ja vidim sa npr 3x5gb particijama i da na jedno govance stavim 3 instalacije ili 3 stavke tipa 2 windowsa i na jednu particiju office ps i nero i neke sitne stvari i nesto me zajebavalo i onda sam batalio
:: Jel po tebi ok to za multiboot i da izmajmunisem sa rufusom to lepo all in one? :
:: EDI
:: Naleteo na ovo. Mozda bude korisno jos nekom
:: http://outofmymind.scanlen.com/?p=2110
VMARC Re: .... jao vmarc 20.06.2016. 08:03 #619817

E, ne znam, da ne pametujem. Ja sam Rufus koristio samo za jedan multiboot, na kome mi je bila WinXp instalacija. Onda sam tu stavio i neki Hirens i Linux Live CD. To mi je trajalo neko vreme, ali posto se relativno cesto koristilo, vrlo brzo se zeznulo. Onda sam ukapirao da sam ostao bez 3 instalacije, sto je lose :)
Od tada, svaka instalacija ima svoj fles od 8GB. Jes mi puna konzerva od Nes kafe, ali ako jedan crkne, nemam problem. Instalacije X imam duplirano. Elem, najbolje bi ti bilo, ako se ozbiljno bavis servisom - instalacijama, da imas posebno na flesu instalacije, plus jedan multiboot, cisto kao bekap ili ako Imas dva kompa paralelno na stolu.

El Capitan

:: Taman da zloupotrebim temu i da pitam :
:: Vidi ovako ja sam u nekom gasu pre pola godine kupio 5x16gb usb fleseve i kao pripremio instalacije za windowse da imam na privesku sve na gomili
:: Onda me kopkalo aj da ja vidim sa npr 3x5gb particijama i da na jedno govance stavim 3 instalacije ili 3 stavke tipa 2 windowsa i na jednu particiju office ps i nero i neke sitne stvari i nesto me zajebavalo i onda sam batalio
:: Jel po tebi ok to za multiboot i da izmajmunisem sa rufusom to lepo all in one? :
:: EDI
:: Naleteo na ovo. Mozda bude korisno jos nekom
:: http://outofmymind.scanlen.com/?p=2110
Srdjanc Re: .... jao vmarc 20.06.2016. 09:09 #619819

Na USB na kome si vec pripremio sistem, mozes da napravis jos jedan folder u kome ces da stavis programe, nema potrebe za novom particiom.

:: i na jednu particiju office ps i nero i neke sitne stvari i nesto me zajebavalo i onda sam batalio
imarkovic Re: Re: .... jao vmarc 20.06.2016. 10:44 #619820

Slazem se, tako i ja radim. Medjutim, imam veliki problem s preglednoscu, brate toliko verzija (WinXP, Win7, Win8, Win10, pa onda x64 pa x86), ja koristim FULL Windows instalacije, a za slabiju konfu imam osakacene koji isto rade odlicno, pa linux, pa alati za testiranje, pa za kloniranje, i ostalo po potrebi itd.

Mislim da je najbolje imati 2-3 jednostavna najjednostavnija programa za multiboot, tako da uvek znas kako rade, ako treba napravis uputstvo da se podsetis ako ti zatreba posle 100god, i na jedan flash recimo stavis sve verzije koje ti trebaju (Win7x86, win7x64, Win7mini), eventualno ako stane Win8.1x64, pa drugi flash Win10, pa treci flash za Hirens ili sl. Cetvrti pravis kad zatreba neka linux distribucija i to je to.
Niko nikada nije uspeo da natrpa sve sto mu treba, pa nek je 128GB flash, jer uvek ima azuriranja, modifikovanja, itd., suvise komplikovano, suvise vremena i nepouzdano.

I da, na flash-u se koristi samo jedna particija uvek.

:: E, ne znam, da ne pametujem. Ja sam Rufus koristio samo za jedan multiboot, na kome mi je bila WinXp instalacija. Onda sam tu stavio i neki Hirens i Linux Live CD. To mi je trajalo neko vreme, ali posto se relativno cesto koristilo, vrlo brzo se zeznulo. Onda sam ukapirao da sam ostao bez 3 instalacije, sto je lose :)
:: Od tada, svaka instalacija ima svoj fles od 8GB. Jes mi puna konzerva od Nes kafe, ali ako jedan crkne, nemam problem. Instalacije X imam duplirano. Elem, najbolje bi ti bilo, ako se ozbiljno bavis servisom - instalacijama, da imas posebno na flesu instalacije, plus jedan multiboot, cisto kao bekap ili ako Imas dva kompa paralelno na stolu
:: El Capita
:: :: Taman da zloupotrebim temu i da pitam :
:: :: Vidi ovako ja sam u nekom gasu pre pola godine kupio 5x16gb usb fleseve i kao pripremio instalacije za windowse da imam na privesku sve na gomili
:: :: Onda me kopkalo aj da ja vidim sa npr 3x5gb particijama i da na jedno govance stavim 3 instalacije ili 3 stavke tipa 2 windowsa i na jednu particiju office ps i nero i neke sitne stvari i nesto me zajebavalo i onda sam batalio
:: :: Jel po tebi ok to za multiboot i da izmajmunisem sa rufusom to lepo all in one? :
:: :: EDI
:: :: Naleteo na ovo. Mozda bude korisno jos nekom
:: :: http://outofmymind.scanlen.com/?p=2110
JovanZ Moram da pitam, 21.06.2016. 00:34 #619874

broj poruka: 3013
nisam se bavio do sada legalnim windowsom pa me zanima nesto.
Pazario sam uredjaj sa legalnim win 10. Ulogovao sam se svojim nalogom i sve to, sve radi kako treba.
recimo sutra mi padne sistem. Kada instaliram istu verziju sistema, da li treba da unosim broj ili ce to automatski da bude uradjeno?

Pitam jer nigde na kutiji/uredjaju nisam video serijski broj za win.

Ili bi bilo dobro da ga iscitam nekom aplikacijom i sacuvam?
Srdjanc Re: Moram da pitam, 21.06.2016. 01:57 #619879

Iscitaj naravno, ne rizikuj. Medjutim mislim da ukoliko ides na `refresh to factory settings` da ti se ne gubi licenca, ali opet iscitaj naravno.

:: nisam se bavio do sada legalnim windowsom pa me zanima nesto
:: Pazario sam uredjaj sa legalnim win 10. Ulogovao sam se svojim nalogom i sve to, sve radi kako treba
:: recimo sutra mi padne sistem. Kada instaliram istu verziju sistema, da li treba da unosim broj ili ce to automatski da bude uradjeno
:: Pitam jer nigde na kutiji/uredjaju nisam video serijski broj za win
:: Ili bi bilo dobro da ga iscitam nekom aplikacijom i sacuvam?
VMARC Re: Moram da pitam, 21.06.2016. 19:26 #619910

Samo ukljucis fles u USB port, butujes sa njega i na prvom prozoru odaberes verziju koja je x32 ili x64. Dalje te vise nista nece pitati, ni za serijski broj niti koju verziju Win X zelis (Pro ili Home, za slucaj da na flesu imas obe). Nema potrebe da iscitavas SN, ali mozes, ako zelis. On informaciju o serijskom broju i verziji WIN cuva u UEFI BIOSu. Potom se automacki aktivira cim se zakacis na net i to neogranicen broj puta.

I, naravno, kao sto rece srdjan, imas i tu opciju, ako ides restore factory verzije sa HDD a ne sa flesa, sa MS sajta.

El Capitan

:: nisam se bavio do sada legalnim windowsom pa me zanima nesto
:: Pazario sam uredjaj sa legalnim win 10. Ulogovao sam se svojim nalogom i sve to, sve radi kako treba
:: recimo sutra mi padne sistem. Kada instaliram istu verziju sistema, da li treba da unosim broj ili ce to automatski da bude uradjeno
:: Pitam jer nigde na kutiji/uredjaju nisam video serijski broj za win
:: Ili bi bilo dobro da ga iscitam nekom aplikacijom i sacuvam?
MaliAbner SARDU... 23.06.2016. 10:32 #619990

@duqp

Ja do sada nisam video bolji program za multiboot od SARDU !!!

Novije verzije nesto zajebavaju te registruj se, te budi premium, ALI je ona starija da li bese 2.0.6.5 radila ko zmaj... cini mi se da sam i HirenBOOT ubacio na jedan 16GB usb...

Win XP, Win 7, Win 8.1 (koliko vidim i WIn 10 je podrzan), Hiren, par Linux-a te tust i tma raznih utiliti programa i AV govana na jednom USB-u i sve radi kroz vrlo intuitivno DOS okruzenje...

Citat:

imarkovic Re: SARDU... 23.06.2016. 11:11 #619992

SARDU je odlican, ali ima i on zackoljica, ne moze recimo da se koristi image sa modifikovanim windows-em, a to su sve one `mini` varijante koje su modifikovane pomocu nLite i drugih, njih ne prihvata. I moras da se mlatis da menjas imena .iso fajlova, jer on to ne radi automatski.
Pored toga, odlican je.

:: @duq
:: Ja do sada nisam video bolji program za multiboot od SARDU !!
:: Novije verzije nesto zajebavaju te registruj se, te budi premium, ALI je ona starija da li bese 2.0.6.5 radila ko zmaj... cini mi se da sam i HirenBOOT ubacio na jedan 16GB usb..
:: Win XP, Win 7, Win 8.1 (koliko vidim i WIn 10 je podrzan), Hiren, par Linux-a te tust i tma raznih utiliti programa i AV govana na jednom USB-u i sve radi kroz vrlo intuitivno DOS okruzenje..
:: Citat:
:: `Молимо паметне да престану са попуштањем, ситуација је постала неподношљива!`
JovanZ Re 24.06.2016. 12:02 #620019

broj poruka: 3013
Hvala na odgovorima.

Drago mi je da je MS to tako fino resio.
nikolajev lekić 06.10.2016. 09:50 #624599

broj poruka: 284
Interesuje me koji lekić je najbolji za desetku. Koji se najbolje pokazao u` opservacionim studijama`.
Hvala
filni Poz 06.10.2016. 12:51 #624601

broj poruka: 1230
Sta ce ti to kada ima da se kupi vec aktivirana 10ka... samo install i to je to .)

MSI 770-C45
AM3 Phenom b45 x4
TakeMS 8gb DDR3 1333Mhz
1x SSD Patriot Blast, 1x160GB Maxtor
ASUS 7750-1GD5-V2 GDDR5
Asus DVD/RW

operator re 06.10.2016. 13:26 #624602

broj poruka: 4293
Ja ne znam za ostale, ali ja uzmem zadnje original verzije win7,win 8, win 10, server 2012 i sve stavim na jedan usb sa zakrpama naravno.
Kada instaliram sistem, samo idem u meniju na najnovije zakrpe za win koji sam skinuo sa neta i to je to.
oduzima mjesečno 3 sata za sve, ali radi kao švajcarski sat do 1992 godine.

Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.

count Novi insider 14942 08.10.2016. 09:04 #624696

broj poruka: 1369
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/10/07/announcing-windows-10-insider-preview-build-14942-for-pc/#HM32mPpBo2PFZWqW.97

Bolji od aniversary.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647743.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs