da ćeš biti primoran da kupiš još skuplji kompjuter ne bi li pokrenuo se7en ili Vistu SP2, kao i svi ostali.
A realnog, takoreći osetnog, poboljšanja, gotovo i da neće biti, ukoliko ne kupiš neki `serverski` kompjuter, za ~20 - 50 000 eura.
*ebaće nas povremeno sa DX11, novim Shader-ima i tako tim sitnim stvarima koje nikome ništa ne znače... pa onda... Windows 8 koji ne podržava NIŠTA osim DX12... pa opet sve u đubre, pa opet u krug.
I samo novo i novo... da slučajno ne ispadnemo iz `koraka sa vremenom`.
I sve vreme će ti komp raditi kao Pentium 1 na 100MHz i 32MB RAM-a, ali sa uključenim TURBO dugmetom. Bitna razlika, veoma. Takoreći, drastična.
Ali morace da se predje na Win7 zbog skoro neogranicene kolicine rama koje podrzava OS ,a ram-a nikad dosta to svi znamo ,meni licno ide na q onaj program meni u Vista ,ja ga vratim na xp program meni.U sustini nista novo Microsoft kao i uvek prodaje vise puta istu stvar.
Koliko se vas potrudilo da malo pročeprka po netu i da podesi Vistu??? Koristim istu(nisam ispustio V) sp2 beta i radi bolje od sp1. Kada na sve to dodamo da sam malo čeprkao po netu poslušao par saveta ljudi sa berze(fala bax još jednom) i pogasio servise koji su `višak` Vista je poletela. Imao sam problema samo sa CAD 2006(iako ga koristim samo zbog nekih glupavih mapa). Problem je rešen instaliranjem 2007. Sve ostalo radi, svaki noviji program ili neka novija verzija standardnih programa podržava Vistu. Jedino sam sa alkoholom nekim prastarim dobio bsod, koji je system restore rešio.
Nesviđa mi se što joj treba relativno dugo da pri start up-u pokrene sve servise i programe i što iako je isključeno indeksiranje HDD drlja jedno pola sata po paljenju i samim tim usporava sistem. Posle toga fercera ko luda. a sta ti ja znam...
Bar ne kod mene RE:PAJSGUDGUD ja nisam rekao da imam problem sa brzinom (donekle ipak se oseca odredjena doza gusenja),Vista ima svojih pluseva ali mnooooogo manje nego minusa.
Koristicemo svi eventualno nove OS mozda ce neko preci na Lunuxe itd. ali ja jednostavno iz licnog iskustva nemam dovoljno razloga da opravdam postojanje Viste pored XP-a. Ako Mixoft hoce da Vista zazivi morace debelo da se pomuce i pored svega vidim da iako postoje neka predvidjanja da ce mozda 7ca izaci na kraju 09 neverujem. Ja mislim da ce mozda do tada moci da se opravda prelazak sa XP-a na Vistu a mi cemo pricati o 7ci koja ce biti 128bit-na i traziti 32gb rama i triple quad nesto nesto.
:: Ajde nas prvo prosvetli na kojoj si konfiguraciji probao Vistu.. Evo ja cu da ti kazem na kojim konfiguracijama sam probao Vistu. D820+2GB+7900GS E6600+3GB+GF7600GT E8500+4GB+ATI4850 Q6600+4GB+GF8800GT X2 5200 +2GB+ATI4850 X4 9550+4GB+GF9600GT
Samo prva je konfiguracija(PentiumD 820) je bila Vista Home na ovim ostalim konfiguracijama sam probao Vistu Ultimate 64 bit.
Ni jedna konfiguracija nije ni priblizno radila u aplikacijama kao na XPu. Igre me ne interesuju,ali aplikacije su UZAS... Na E6600+3GB na XPu ukljucim render stavim ga low priority i nastavim da crtam kao da racunar ne radi nista.Maxwell Render uzima od procesora 100%,ali cim meni zatreba u AutoCADu ja imam prvenstvo i prakticno ne remetim rad...sporije renderuje,ali mogu da radim dva posla od jednom... Na Visti sa Q6600+4GB rama jedva da mogu da startujem za vreme rendera AutoCAD ili MAX bez obzira na low priority,a ako pokusam da otvorim neki iole veci fajl tu je kraj i renderu i MAXu...Lepo pocne da se gushi i gushi i gusi dok ja ne popustim i restartujem racunar. Da ne pominjem sto NIKAD u AutoCADu nisam imao situaciju da mi makar jednom dnevno prijavi gresku i zatvori program i to u verzijama 2008 i 2009 koje su `optimizovane` za Vistu...Nikad nisam radio ovoliko `recovera` u AutoCADu kao tih par dana koje sam proveo crtajuci na tom racunaru...A i sam osecaj rada u CADu bez OpenGLa je jos jadniji... Ako je ovo za tebe pouzdan OS ja stvarno ne znam na cemu si ti ranije radio... Vista je cist promasaj od OSa i to je shvatio i Micsrosoft i zato zure da izbace nesto sto ce makar koliko toliko biti bolje od Viste i moci da se nazove operativnim sistemom,jer gore od ovog ne moze...Mozda se stvari isprave sa nekom novom SPx verzijom i tada je mozda ponovo instaliram...Do tad XP.
nisam ni rekao da si ti rekao(ko je reko ja sam reko ja:)
Plus ta priča o gutanju rama...Vista zauze oko 950mb plus aplikacije. Do sad mi je najviše zauzeto bilo oko 1.64Gb rama i to sa upaljenim plan plus, ddor mapa gradova, word 2003, Adobe8, msn, mozila ff, Iexplorer, apex dc++, NOD, Creative mediasync, revo unistall, everest, total komander, win rar, dreamweaver...od ukupno 3Gb. Zauzeće bi bilo donekle veće da sam koristio programe sve odjednom. Komp sa svim ovim upaljenim leti. Naravno da bi zauzeće memare bilo veće da sam zaista koristio sve ovo odjednom. Samo sam hteo da vidim koliko sama Vista sa programima zauzima.
Turion64x2 @2ghz, 3Gb ddr2 667Mhz. a sta ti ja znam...
Smešno je što ljudi ovu WinXP-Vista debatu porede sa nekadašnjom Win98-XP debatom. Tada se prelazilo sa 16/32 OS-a na potpuno nov i drugačiji 32-bitni OS, tj. tada je bilo dobiti od prelaska na novo...a sada? Nešto šarenila, DRM (anti-piratski) podsistem, DX10, ispremeštane i `pametne` opcije u kontrol panelu, i `veća` (lažna) sigurnost tj. onaj ko je navlačio viruse sa XP-om navlačiće ih i sa Vistom (samo uz veći broj klikova na Yes).
Nekoliko pitanja za korisnike Viste: - Da li koristite legalnu (plaćenu) ili piratsku verziju? - Da li ona po vama vredi 10.000+ dinara (Home Premium verzija)? Ako vredi, navedite šta opravdava tu sumu?
Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
:: nisam ni rekao da si ti rekao(ko je reko ja sam reko ja: :: :: Plus ta priča o gutanju rama...Vista zauze oko 950mb plus aplikacije. Do sad mi je najviše zauzeto bilo oko 1.64Gb rama i to sa upaljenim plan plus, ddor mapa gradova, word 2003, Adobe8, msn, mozila ff, Iexplorer, apex dc++, NOD, Creative mediasync, revo unistall, everest, total komander, win rar, dreamweaver...od ukupno 3Gb. Zauzeće bi bilo donekle veće da sam koristio programe sve odjednom. Komp sa svim ovim upaljenim leti. Naravno da bi zauzeće memare bilo veće da sam zaista koristio sve ovo odjednom. Samo sam hteo da vidim koliko sama Vista sa programima zauzima :: :: Turion64x2 @2ghz, 3Gb ddr2 667Mhz :: a sta ti ja znam..
Ja verujem da mozes da podignes sve programe u Visti to makar nije problem,jer dok ne pocnes da radis u njima oni prakticno nista ne zauzimaju...Ali bitno je kad pocnes da radis sta se desi.
AutoCAD 2008 i 3D`S MAX zauzimaju po 30-100MB rama kad se startuju:
Ovo je AMIN³ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: Ajde nas prvo prosvetli na kojoj si konfiguraciji probao Vistu.. :: Evo ja cu da ti kazem na kojim konfiguracijama sam probao Vistu :: D820+2GB+7900G :: E6600+3GB+GF7600G :: E8500+4GB+ATI485 :: Q6600+4GB+GF8800G :: X2 5200 +2GB+ATI485 :: X4 9550+4GB+GF9600G :: :: Samo prva je konfiguracija(PentiumD 820) je bila Vista Home na ovim ostalim konfiguracijama sam probao Vistu Ultimate 64 bit :: :: Ni jedna konfiguracija nije ni priblizno radila u aplikacijama kao na XPu :: Igre me ne interesuju,ali aplikacije su UZAS.. :: Na E6600+3GB na XPu ukljucim render stavim ga low priority i nastavim da crtam kao da racunar ne radi nista.Maxwell Render uzima od procesora 100%,ali cim meni zatreba u AutoCADu ja imam prvenstvo i prakticno ne remetim rad...sporije renderuje,ali mogu da radim dva posla od jednom.. :: Na Visti sa Q6600+4GB rama jedva da mogu da startujem za vreme rendera AutoCAD ili MAX bez obzira na low priority,a ako pokusam da otvorim neki iole veci fajl tu je kraj i renderu i MAXu...Lepo pocne da se gushi i gushi i gusi dok ja ne popustim i restartujem racunar :: Da ne pominjem sto NIKAD u AutoCADu nisam imao situaciju da mi makar jednom dnevno prijavi gresku i zatvori program i to u verzijama 2008 i 2009 koje su `optimizovane` za Vistu...Nikad nisam radio ovoliko `recovera` u AutoCADu kao tih par dana koje sam proveo crtajuci na tom racunaru...A i sam osecaj rada u CADu bez OpenGLa je jos jadniji.. :: Ako je ovo za tebe pouzdan OS ja stvarno ne znam na cemu si ti ranije radio.. :: Vista je cist promasaj od OSa i to je shvatio i Micsrosoft i zato zure da izbace nesto sto ce makar koliko toliko biti bolje od Viste i moci da se nazove operativnim sistemom,jer gore od ovog ne moze...Mozda se stvari isprave sa nekom novom SPx verzijom i tada je mozda ponovo instaliram...Do tad XP :: :: :: DaSickSystem
Tvrditi da je Vista uzas od OS-a samo na osnovu toga sto se na pomalo blesav nacin vrsi migracija sa OpenGL-a na D3D, tj na osnovu rada u CAD aplikacijama i nije bas da je dokaz da je Vista uzas. Ko zeli da se malo informise sta je OpenGL, a sta Direct3D: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_OpenGL_and_Direct3D
Dakle, sve treba gledati u zavisnosti od toga za sta koristite masinu. Sigurnost ne treba da bude u centru paznje vec same funkcije ali dzaba to kad masina vrisne i cvrc. Funkcije: - kopija Mekovog Finder-a pa mi precice vise i ne trebaju (win, ime_programa, enter...) - update drajvera koji radi besprekorno (kamera integrisana u monitor nije radila dok me Vista nije jednog dana iznenadila i izbacila mi obavestenje da se drajver pojavio, klik na Next i gle cuda - radi!) - pretraga datoteka je daleko bolja na Visti (tu dolazi do izrazaja Indexing service ali ja sam ga iskljucio jer mi smeta zvuk koji ispusta hard... da nema tog zvuka ostavio bih je ukljucenom) - preglednost je takodje mnogo bolja jer My Computer nije kao na Xp-u... Vise podseca na Windows Explorer (slucajno onako zakopan u XP-u?). Ko je probao, primera radi, da se vrati 2-3 nivoa iznad u Visti preko address bar-a zna o cemu pricam. - gomila opcija je izpremestana i razdvojena u vise podgrupa pa se i matorci lakse snalaze kad hoce recimo da promene pozadinu, boje... - filmovi, muzika, sitne igrice rade na Visti kao na Xp-u, a u roku od godinu dana cemo videti kako i gejmeri prelaze na Vistu.
Da li je neko primetio razliku u zvuku izmedju XP-a i Viste?! Audio `sekcija` na Visti je totalno redizajnirana pa bi svako sa iole boljom zvucnom karticom trebalo da oseti razliku... Ja jesam.
Meni je Vista bolja jer mi aplikacije manje zabadaju, sa svakojakim napastima imam mnogo manje problema i o samom OS-u skoro i da ne razmisljam. Znaci ukljucim win, pootvaram aplikacije i pici! Jaka Vista kao zemlja! Ne secam se kad je komp bio iskljucen ili resetovan... I tako skoro 2 godine bez prestanka. I nastavilo bi tako da mi nije zabagovao iTunes sugavi. Naravno, legalna Vista! Nesto sam skeptican u krekovane verzije jer se vrlo lako moze desiti da je unutra upakovan neki Keylogger koji AV i anti-Spyware nece da provali. Ma ne mogu vise... Ode sesija
Djozdra Vozdra!
P.S. Izlazite li vi iz kuce `bem vam zeca?! Pratim vec neko vreme i pocinjem da se zabrinjavam za neke forumase. Ponedeljak... Cetvrtak... Petak... Subota... Stalno za kompom jbte!
Ovde stvarno pojednici bezveze pljuju Vistu, tacno je da je ona nekad malo zeznutija, da je ~20% zahtevnija u igrama, Tecno je dam vam trebaju neke novije verzije programa, ali ono sto je najvaznije Vistu pljuju uglavnom ljudi koji imaju Njesra kompove. Da bi bio komotan ugodjaj na Visti, znaci treba dvojezgarni procesor, 2gb rama i 8600GT ili jaca grafa ili ekrivalent iz AMD/ATI-ja. Sa nekim prevazidjenim kompom to nema smisla instalirati. Vista je vizuelno lepsa, ima igara u kojima sa bas vidi dobra razlika u odnosu na XP, kao npr. kad se pusti ACreed u DX10 modu, znaci vidi se bolje osvetljene i vise detalja moze da prica ko sta hoce ja imam dual boot XP SP3 i Viste Ultimate. Rekao bih i da je to najbolja varijanta, sistemi se nekako dopunjuju, vista ima ili ce imati neke stvari ili tehnoligije koje XP nikada nece imati ili na njemu nece raditi kako treba, kao SLI/CF nekih jacih grafa, DX10, DX11 kad se pojavi sledece godine, ... da ne nabrajam, Vista je bezbedniji sistem,Pametnija je- bolje resava frku kad se pojave neki problemi ukoliko moze da ih resi sama...Znaci sve ima svoje...Znaci uz bolju masinu i noviji hardware i programe, ne viidm zasto bi se neko zalio previse na Vistu, ja nisam imao takvih probema, ali slozicu se da je Vista ipak sistem za zezanje, muziku, igre, filmove i da bih ozbiljan radi ostavio dosta jednostavnijem i manje zahtevnom XP-u bar jos neko vreme dok on bude u upotrebi...
Znaci po hiljaditi put o Visti.... Posto se opet vracam na jednu istu temu tj. Vistu, Zmajko je lepo napravio podelu i ja to ne bih nista dir`o. Uostalom, sledeci dobar Windows ce biti onaj koji nadmasi XP, normalna stvar kada se sa proverene i dobre stvari predje na nesto novo i nepoznato. Kada se pojavio XP, vukao je pola sistemske memorije vecine tadasnjih prosecnih racunara pa ne vidim da je to nekome smetalo, svi smo vremenom presli na XP, XP se u medjuvremenu usavrsio i postao odlican OS. Sada je novi sistem na tapetu, i? Ruku na srce, u samom startu se moglo videti da Vista nece biti to sto smo svi ocekivali, jer se dosta obecava i pricalo o Visti pa su prva kompromisna resenja bila jasasn signal da Vista nece biti ono sto je vecina prizeljkivala. E sad, mozda te nedostatke isprave sa 7-icom a mozda i ne, ako se nekome ne svidja Linux je uvek tu. Moej iskustvo je sledece: XP - sve sto je vezano za njega, bagovi, nekompatibilnosti i sl, smo svi vec doktorirali i ne predstavlja nam nikakav problem da se stalno petljamo sa njim. Sve odmah vidimo, da li radi kako treba ili ne itd itd... Vista - novo, tek se doradjuje, u vecini slucajeva na novijim masinama radi kako treba ali jos kuburi sa drajverima i programima, delimicno okrpljena sa SP1 sto je dosta pomoglo. 7 - jos je sve u domenu spekulacija ali mi se cini da ce biti mnogo bolji od Viste sto moze da nametne misljenje da je Vista bila test-platforma da se malo bolje sagleda kakav bi operativni sistem bio najbolji za nove generacije racunara u pogledu sistemske zahtevnosti i sl.
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647740. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.