Pa kakve to specijalne pripreme trebaju za update fw. To ste prepirucili, a ja sam detaljno proucila uputstvo i uradila tacno po uputstvu. Nista drugo nisam cackala po biosu. Pisalo je da moze doci do gubitka podataka, ali nije problem sto je ssd sada formatiran vec sto ne mogu da instaliram novi windows. I posto mi je fw pobrljavio ssd sada treba da update-ujem bios sto ima jos veci potencijal da napravi problem. Da sam ekspert ne bi mi ni trebala pomoc, ali znam dovoljno da ispratim uputstva. Ne znam sto bih imala problem sa servisom. update je bio sa zvanicnim softverom proizvodjaca.
Bios maticne ne moras da diras, da je do njega problem ne bi ti ni ranije radilo. Ja sam samo pomenuo sisnicu koju mozes da uradis, a to je: - drugi sata kablic - clear cmos ploce uz vadjenje bateriju i loadovanje default podesavanja Biosa, to nije fleshovanje
Ako nece da se instalira Windows onda je SSD cao zdravo. Sumnjam da je problem u maticnoj ploci.
ok, nije problem, ali nisam u toku zbog cega je uopste morao update fw-a na ssd-u? kakve probleme si imala? samo sam se nadovezao, zelim da ti pomognem, shvatam da si uplasena sada zbog ovog problema, ali veruj mi rutinski update fw-a na ploci nije nikakav problem niti moze da izazove ako pravilno skines verziju biosa za plocu koju imas, naprotiv, elem po pravilu prvo bi trebao bios na ploci pa tek onda na ssd-u, ali nije ni to problem, daj da pre svega utvrdimo i potvrdimo da li si skinula pravi firmware za taj SSD, proveri to molim te pa napisi.
:: :: :: :: Da pojasnim, ne zameram ja nikome, znam da su svi hteli da pomognu. Probacu sa savetima philaemos. Pozdrav
stvarno momci .. ubili ste joj azdaju za prepodne :)
mnedel .. nista ti nije crklo .. oce W7 (toliko hvaljen od klincalire) da se zesce zaglupi u S3 modu .. iskreno neznam ni zasto si koristila sleep mode .. imas ssd i win ti dize brze nego moj lift od prizemlja do prvog ..
kad se na kompu nesto zaglupi i nereaguje na komande ..samo hard reset moze da ga vrati u inicijalno stanje .. (ugasi iz struje ..sacekaj..upali) ...soft reset ili reset dugme nemogu da razlese problem .. zaglupljen uredjaj vec nereaguje na komande pa ni na reset komandu !
u tom momentu posto je ploca dobila reset .. bios se uzjebe jer nemoze da komunicira sa postojecim uredjajima u svojoj tabeli pa pocinje da istrazuje uredjaje iz pocetka (pali se gasi se sam od sebe) ali ga ti onda u pola upisa u bios ugasis :) .. razumes
i tu nastaje problem ..
da si odmah ugasi komp iz struje i po ponovnom paljenju ubacila dvd kako je trazio i uradio repair .. nebi ni pisala post ..
ali eto shit hepens
a shit se desio jer si odma skocila na FW update (koji je obrisao disk totalno i ko zna u kom modu je ostao hdd).. da odlicno si ispratila upustvo .. nekad sve prodje OK a nekad ne .. kao i update bios iz windozea .. pola njih flesuje plocu ultra brzo i bez problema .. pola njih je ubiju ko zeca ..
iskreno .. nosi na servis pa neka oni resavaju muku dok je u garanciji ..
probaj drugi kablic , drugi port , drugi power konektor
korisnici koji pale/gase komp na dugme .. retko kad imaju takvih problema .. S3 mod nije bas najbolje napravljen na W7 .. na linuxu savrseno radi
Uzimam intel 330 120gb ssd za koji dan, dal da radim taj tweak ili da nista ne diram u dilemi sam, kolko to ima smisla kad se kupi nek radi posteno, koliko brzo se degradira bez tvikovanja?
ne radi nikakav tweak, vec ga koristi onako kako treba da se koristi
:: Uzimam intel 330 120gb ssd za koji dan, dal da radim taj tweak ili da nista ne diram u dilemi sam, kolko to ima smisla kad se kupi nek radi posteno, koliko brzo se degradira bez tvikovanja :: :: i7 920@4.2ghz,ati sapphire 5870 CF,asus rampage II extreme,corsair hx1000w,corsair h50,patriot viper 3x2gb ddr3,haf 932 :: http://www.youtube.com/watch?v=Of1FTCDUxg :: http://img545.imageshack.us/img545/6757/vantagecf30027.jp :: :: ::
:: ne radi nikakav tweak, vec ga koristi onako kako treba da se korist :: :: :: :: Uzimam intel 330 120gb ssd za koji dan, dal da radim taj tweak ili da nista ne diram u dilemi sam, kolko to ima smisla kad se kupi nek radi posteno, koliko brzo se degradira bez tvikovanja :: :: :: :: i7 920@4.2ghz,ati sapphire 5870 CF,asus rampage II extreme,corsair hx1000w,corsair h50,patriot viper 3x2gb ddr3,haf 932 :: :: http://www.youtube.com/watch?v=Of1FTCDUxg :: :: http://img545.imageshack.us/img545/6757/vantagecf30027.jp :: :: :: :: :: ::
Nisam bila kuci pa malo kasnim sa odgovorima. Otvorila sam komp, ali veci deo ploce pokruvaju graficka i cooler za procesor, baterija je iza njih, ne mogu da pridjem ni njoj ni ssd-u :-( Sto se tice hard reset, to se slazem, ali ja sam juce (kada se palio i gasio) uspela da uradim repair i posle toga je normalno radio. Danas sam trazila savete kako bi odredili zasto se to desili i sprecili da se problem ponovi. Uradila sam fw update jer to moze da razresi priblem sa nestabilnoscu ssd-a. Uzela sam fw za tacno moj model kingston 100vs2 64g, (valjda je ovaj, sada pisem napamet inace sam pogledala u my devices)
sada je u poziciji 1-2, to je default, ugasis komp, i stavis ga u poziciju 2-3 (1-2-3 pinovi, kapiras), tako da si sada resetovala bios. Upali vidi sta se desava.
:: :: :: :: Nisam bila kuci pa malo kasnim sa odgovorima. Otvorila sam komp, ali veci deo ploce pokruvaju graficka i cooler za procesor, baterija je iza njih, ne mogu da pridjem ni njoj ni ssd-u :- :: Sto se tice hard reset, to se slazem, ali ja sam juce (kada se palio i gasio) uspela da uradim repair i posle toga je normalno radio. Danas sam trazila savete kako bi odredili zasto se to desili i sprecili da se problem ponovi. Uradila sam fw update jer to moze da razresi priblem sa nestabilnoscu ssd-a. Uzela sam fw za tacno moj model kingston 100vs2 64g, (valjda je ovaj, sada pisem napamet inace sam pogledala u my devices)
1. Da li ti se SSD vidi u BIOS-u? 2. Da li je SSD u BIOS namešten kao boot-abe device, tj. da li ga ima u boot order-u? 3. Na koji port ti je zakačen SSD na ploči? Na Intelov ili na neki dodatni kontroler? 4. Instalacija Win7 koju imaš, da li je sa integrisanim SP1 ili ne?
Takođe, ako se SSD vidi u BIOS-u, koja mu je tačno oznaka koju tamo ima?
Vidi se u biosu. Ima ga u boot orderu. Oznaka je kingston sv100s264g. Windows se updateovao pa mislim da ima sp1. Ne vidim bas dobro od graficke, ali mislim da je zakacen na intel z68 serial ata 6 gb.
postoji milion razloga zasto se zaglupeo komp . i od moguceg chistog softwerskog problema zavrsila si sa hardverskim ..
update tog kingstona odnosi se na odredjenu seriju FW-a i ispravlja bug koji posle kontinuiranog rada diska od 124 dana (bez gasenja kompa na shutdown) jednostavno zaglupi isti .. pri cemu se zamrzne slika
drugo sam w7 zna nekad da ugasi disk posle 20min ili vise (power menadzment) iako se nalazi u S3 stanju .. s obzirom da se hiber file nalazi na disku .. katastrofa .. zamrzne se
sve ovo se resava sa prostim ..izvuci kabel iz struje .. vrati kabel u struju .. fizickim prekidom struje na 30s .. dovoljno vremena da se sve zavojnice isprazne ..
ubacivanjem fw u ssd nesto se desilo sa njim ..mozda imas imas seriju ssd sa fw koji nezahteva update .. nisi proveravala verziju koja pise fizicki na disku ?
izvuci kabel iz struje ... pojedi rafaello kuglicu .. vrati struju i ako win opet nevidi ssd .. izvadi ga i upotrebi reklamaciju .. sta se desilo neznas !
Sad sam proverio, za Kingston sv100s264g u proceduri za FW update (tamo odakle si skidal FW) i koju se nadam da si pročitala pre update firmware-a piše velikim crvenim slovima:
WARNING - The update utility will erase all data on the drive. Please backup all data on your drives before proceeding with the upgrade.
Bio sam u pravu, sada imaš jedan lepi, prazan SSD i moraćeš da reinstaliraš WIn.
Pošto kažeš da si SP1 instalirala kroz Winupdate, znači da instalacija kojiu imaš je bez integrisanog SP1.
1. Proveri u BIOS-u da li ti je SATA kontroler podešen na AHCI, 2. Skini sa Asus-ovog sajte iRST drajvere za tvoj SATA kontroler, otpakuj ih i stavi na neki flash. 3. Pokreni instalaciju Windows-a, kada dođe do dela za particionisanje diska, ako tamo ne vidi diskove, ubaci flash sa drajverima i klinki dole na LOAD DRIVERS pa izaberi flash, trebalo bi da sam nađe drajvere.
ALTERNATIVNO: skini sa neta Win 7 instalaciju sa integrisanim SP1, trebalo bi da prepozna intel SATA III kontroler bez dodatnih drajvera.
4. kad instaliraš Windows, instaliraj kompletne Intel RST drajvere.
5. U Windowsu posle disable-uj LPM (Link Power Management) - jako često zna da pravi probleme sa SSD-ovima, sa novijim RST drajverima je po defaultu uključen, treba ga isključiti - imaš uputstvo ovde:
Nije problem sto je sve obrisano vec sto ne mogu da instaliram win. Probala sam vec da ubacim win instalacioni disk i nista se ne desava. Cujem kako vrti disk ali ne izlazi nikakva opcia za instal vec samo ponovo poruka reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key Nisam proveravala serijski jer nema sanse da ga vidim bez vadjenja ssd-a. Ali pisalo je samo da za odredjene serijske br.nije neophodno da rade fw jer ga vec imaju pa ce prakticno sa fw da ponovo instaliraju isti softwer. Nije pisalo da ne sme da se radi fw, da ce to da izazove nesto lose. Evo link za fw update http://www.kingston.com/us/support/technical/downloads?product=SV100S2&filename=SV100S2_64_128_120229 Idem sad da spavam, pozdrav i laku noc
Iz prve 3 recenice u tvojoj poslednjoj poruci zakljucujem da je problem samo nemogucnost ili neumece butovanja instalacionog diska. Ukoliko je sam Windows instalacioni disk sigurno ispravan, potrebno je da uradis sledece: U BIOS-u podesi da `first (1st) boot device` bude CD, a ne HDD/SSD, pa ce se posle restarta racunara i BIOS POST-a pojaviti poruka `Press any key to boot from CD or DVD...`. Pritisni neki taster (za ovo postoji vremensko ogranicenje 3-5 sekundi) i pokrenuce se Windows setup. Dalje sve ide kliktanjem... Ako nece da butuje sa CD/DVD-a, problem nije u SSD-u, vec u instalacionom disku, optickom uredjaju ili maticnoj ploci (ali nije iskljuceno ni da pored ovoga postoji problem sa SSD-om).
Uputsvto za azuriranje `firmware-a` je prilicno `idiot-friendly` i nije ostavljeno prostora da se nesto zezne uticajem korisnika (osim iznenadnog prekida el. energije ili pogresne verzije `firmware-a`) pa je mala verovatnoca da je tu problem.
:: :: Nije problem sto je sve obrisano vec sto ne mogu da instaliram win :: Probala sam vec da ubacim win instalacioni disk i nista se ne desava. Cujem kako vrti disk ali ne izlazi nikakva opcia za instal vec samo ponovo poruka reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a ke :: Nisam proveravala serijski jer nema sanse da ga vidim bez vadjenja ssd-a. Ali pisalo je samo da za odredjene serijske br.nije neophodno da rade fw jer ga vec imaju pa ce prakticno sa fw da ponovo instaliraju isti softwer. Nije pisalo da ne sme da se radi fw, da ce to da izazove nesto lose. Evo link za fw update http://www.kingston.com/us/support/technical/downloads?product=SV100S2&filename=SV100S2_64_128_12022 :: Idem sad da spavam, pozdrav i laku no ::
Ok, uzela sam drugi win7 disk od druga, nije hteo. Opet sam uradila restart biosa i posle toga je proradio i instalirao win normalno na ssd. Sada cu da uradim podesavanja win kako ste predlozili. Puno hvala
Broj postavljenih tema: 60435. Broj poslatih odgovora: 647761. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.