Da li je legalno probni rad Windows-a 7 od mesec dana
STRANA 2 OD 2
Mirko78
Re: Izvinjavam se arogan-u,ali moram da pitam nesto,vezano za ovo oko firme
16.01.2015. 22:49
status: user broj poruka: 419
Win mu traje za vijek vjekova a office ima varijntu da kupuje godisnju licencu koja kosta ja mislim oko 6-7k dinara (office365)
`Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`
:: Da nebi otvarao novu temu(pa me svi kritikuju zasto,kad vec ima),bolje ovako da pitam..a mozda i jos nekom bude od koristi :: Stric treba da kupi racunar sutra,po mogucstvu sa windowsom(neki win 8.1 BIN :: )?E sada,ja pojma nemam kako to sve funkcionise?Njemu treba racunar u firmi(jedan racunar-mala firma) i treba mu office za fakture i sl stvari :: Mene buni jedna stvar...Kad kupi racunar sa win 8.1 ili 7 koliko mu traje taj win i kako se aktivira(pretplacuje) i koji office(word,exel) moze da koristi i jel se i to placa :: Jel moze neko da mi pojasni kako to funkcionise :: Gledao je neke do 22h max(sa windowsom)..jel mozda bolja varijanta da se uzem odvojeno i da li je mozda bolje da uzme XP :: ::
Bilo da kupi win uz racunar ili odvojeno..on mu je full? Ako to ima neke veze..vidim da na odredjenim sajtovima ima da se uzme i za 30e(OEM i Retail)sta god to znacilo?Office 365 sam sada pogledao i vidim da ima od 8.4e mesecno do 10e(sto nije tako skupo).
Mislim da sam ti dao malo losu informaciju oko cene. Prava informacija je da neke nase firme uz kupovinu laptopa ili dekstopa sa originalnim windows-om daju office 365 godisnju licencu dosta povoljnije a to je tih 6-7k dinara. Prava cena licence je ta koju si ti video a to izadje malo skuplje ali opet za firmu ne bi trebalo da je preskupo.
EDIT
Da, bilo da imas OEM ili Retail verziju Windowsa ona je legalna (full).
`Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`
:: Bilo da kupi win uz racunar ili odvojeno..on mu je full :: Ako to ima neke veze..vidim da na odredjenim sajtovima ima da se uzme i za 30e(OEM i Retail)sta god to znacilo?Office 365 sam sada pogledao i vidim da ima od 8.4e mesecno do 10e(sto nije tako skupo) :: :: ::
Slučajno sam bio pre neki dan u jednom većem servisu koji je u okviru firme koja se bavi i prodajem računara. Nekoj ženi su uz novi laptop ponudili su joj cenu za MS Office-a 2010 za 6.000 dinara, ali je ona bila fizičko lice.
Ja imam malo drugačiju dilemu. Ne treba mi mnogo brz računar, ali treba da bude stabilan i da na njemu rade stariji programi (knjigovodstvo i slično), da bude uključen 24 časa na dan da mogu u bilo koje doba da mu pristupim nekim Remote Desktop programom. Imam upravo takav računar (tihi Siemens crno-sive boje), ali neću da kupujem licencu za Win 7 ako kompletno knjigovodstvo ne mogu da prebacim na njega. Na XP-a sam ih pre desetak godina instalirao ove zastarele programe uz mnogo muke i uz pomoć programa za MS DOS prozor. Nisam siguran da će uopšte da mi prorade na Windows 7. Ako ne prorade, taj računar mi ostaje kući sa narodnom verzijom nekog Windows-a, možda 8.1 -32bit, nije bitno.
Inače, kad smo pre godinu dana kupovali glavni računar za firmu, kupili smo novog sa preinstaliranim sofverom Win 8.1 Pro, to nam je bilo jeftinije za oko 5.000 nego sve posebno, ali to je druga priča od ove teme.
@Mirko78 nije losa info. dobro je sve imati u vidu.Uz ovaj racunar sto smo gledali ne ide office(bar ne pise nigde),ide samo taj win 8.1 BING..Jos nesto me buni,pate molim da mi pojasnis,ako znas?Dal se dobija dvd sa win ili je on vec instaliran na racunar..ako je drugo,sta se desava u slucaju da padne sistem?kako instalirati ponovo isti?
@arogan ima raznih ponuda,prosto covek ne zna sta je pametno uzeti? Uglavnom je i ovde ista situacija...fakture i slicne stvari.
Zavisi, ako kupujes OEM win uz nov laptop dobijas disk, ako je win vec fabricki instaliran na laptop onda imas posebnu particiju na kojoj je instalacioni win. U tom slucaju reinstalacija je u stvari vracanje softvera na fabricko stanje, kao npr kod android uredjaja.
:: @Mirko78 nije losa info. dobro je sve imati u vidu.Uz ovaj racunar sto smo gledali ne ide office(bar ne pise nigde),ide samo taj win 8.1 BING..Jos nesto me buni,pate molim da mi pojasnis,ako znas?Dal se dobija dvd sa win ili je on vec instaliran na racunar..ako je drugo,sta se desava u slucaju da padne sistem?kako instalirati ponovo isti :: :: @arogan ima raznih ponuda,prosto covek ne zna sta je pametno uzeti :: Uglavnom je i ovde ista situacija...fakture i slicne stvari :: :: ::
Mozda kasnim, ali nista ne fali za jos jedan savet.
Trial verziju mozes da koristis na poslu i kao sto je receno, ona je probna(trial) da bi imao uvid na funkcionalnost. Pa ako ti se svidi, kupis. Windows (Ultimate, Pro, Home, Starter, Basic.... `bem li ga koliko vec ima nakrkanih) su samo verzije kojima je nesto uskraceno, manje ili vise. Nazivi sluze, cisto da bi ti bilo jasnije, kao kupcu, za sta ti treba. Ujedno i da ne bi nesto cacnuo, pa da trazis za savet, `sta sam kliknuo i obrisao...POMOC`.
_____________________________ P8P67 Pro v.3.1/i7 2600K/16GB RAM/MSI Lightning 770/SSD HyperX 120 3K/ 1TB/3TB SATA/X-Fi xtremeGamer Fatality Pro/CM 690 II Advanced/Toughpower 775W/LG 32LD750/X360 WiFi gamepad/Zalman MFC1 Plus/CM TX3 EVO
Tvoj odgovor mi je 100% logičan i jasan. Ali, ako slučajno bane kontrola/inspekcija u vreme probnog perioda, da li postoji neka zvanična informacija o tome na Net-u da im odmah pokažem. Microsoft-ove kontrole se ne bojim, sve je jasno sa Trial verzijom.
Sta ti imas njima da pokazujes/dokazujes. Koristis probnu/trial verziju i mogu za q da te uhvate. To je 100% legalno, a sad kako je kod njih u praksi, to ne znam, ali jedno je sigurno, probna verzija se koristi da bi nesto probao pre kupovine i ne vidim zasto bi to bilo ilegalno. I to ne samo za OS, mozes bilo koji program imati u racunaru koji je u probmom periodu koriscenja. Takvi programi po isteku vise nisu funkcionalni i samom tim ili ces ga kupiti, koristiti legalno dalje ili uninstall. Cak ne moras ni da ga brises iz racunara, licno tvoja volja....
Pricam iz glave, ali mi je ovo sve logicno i zato kazem.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Da, moraću sa Microsoft-a da skinem upravo Trial verziju Win 7 Home. Verovatno će u prozoru za aktivaciju da piše da je to Trial verzija i koliko je dana ostalo do isteka, dok na ovim našim `narodnim` piše samo za koliko dana moram da aktiviram Windows.
Ali, nevezano za ovo, zašto Microsoft za svaku verziju Windowsa 7 ili 8 ostavlja rok od 30 dana za aktivaciju, ako neka inspekcija u nekoj državi to ne toleriše? Ja sam video makar desetak različitih verzija i podverzija i Windows-a 7 i 8, svi `narodni`, na svakom je posle instalacije ostajalo 30 dana da se aktivira. Ako se odlučim za GGK licencu, pretpostavljam da sa njom mogu legalno da aktiviram Windows 7 Home koji je skinut sa `najnarodnijeg` torenta.
Pretpostavljam da Microsoft bez problema pušta i narodne verzije do 30 dana, ali da će naša inspekcija da traži da bude isključivo Trial verziju. Znači, odlučio sam, večera skidam Trial verziju Win 7 Home 32-bit (valjda tako nešto postoji na MS sajtu) i počinjem sa instalacijom potrebnih programa. Još se dvoumim da mi mašina na probnom radu ipak bude kući (ko će eventualno da se preganja sa inspektorima koji mogu biti zadrti, `tehnički nepismeni` ...)
Nije meni najveći problem verzija Windows-a, nego nzastareli knjigovodstveni i drugi programi koji se vuku još od DOS-a 5.0 i Windows-a 3.11. Već pomenuh da sam ih jedva instalirao na Win XP još pre skoro 10 godina i opravdano sumnjam da li će opšte moći da rade po Windows 7 Home 32-bit. Dakle, jedino mi je ova verzija kandidat za probni rad, ne što je najbolja (možda i jeste) nego ne verujem da išta novije može da podrži programe koji mi trebaju.
Sa Virtual Mašinom i sl. proširujemo osnovnu temu, ali nije loše što smo to pitanje pokrenuli. Po meni VM stvara još dva problema. 1. Osnovni operativni sistem je Windows 7 Home, a u VM je Windows XP. Na To znači da imam dva operativna sistema. računaru imam nalepnicu za Vistu. Pretpostavljam da ću morati da licenciram i jedan i drugi što mi ne odgovara. 2. Da li je Virtual Box i slični programi sam po sebi besplatan za firrme ? Ja sam čuo da inspekcija kada bane da gleda i Photoshop i Corel i ACDC i igrice ... Nisam siguran da bi Virtual Box `video` LPT1 port baš kao LPT1 kakav je striktno definisan u knjigovodstvenom programu. ako iz osnovnog Windowsa štampam bilo šta na LPT1 port, znam iz iskustva sa VM u kojoj je MS DOS da ceo računar moram da resetujem da bi mi LPT1 port proradio u VM. Što je najgore, zastareli knjigovodstveni program je namešten sa štampa isključivo na LPT1 port (štampa je konfigurisana u nekom konfiguracionom fajlu koji se otvara iz DOS-a i verujem da bi programer tražio debele pare da to ispravlja - intervencije programerskih kuća za firme su mnogo skuplje nego što je trajna licenca za Win 7 Pro Home).
Doneo sam definitivnu odluku: Probni rad računar ću da uradim u svom stanu
18.01.2015. 12:22
status: user broj poruka: 543
U stanu ću sa stavim narodnu verziju Win 7 Pro 32-bit, instaliraću sve potrebne programe, ako prorade vodićemo paralelno knjigovodstvo i na poslu i u stanu. Ako se za 15 ili mesec dana podaci slažu, kupujem GGK licencu, aktiviram Windows i odnosim računar na posao, gde će ostati da radi.
Još uvek mi je jeftinije da licenciram Windows nego da nabavljam knjigovodstveni program za savremene Windows-e i da se nanovo ubučavamo za rad.
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647752. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.