Da li je antivirus neophodan u slučaju kada: 1) Ne posećuješ ništa osim ustaljenih sajtova tipa https://www.nekenovine.rs, https://www.slikaknjiga.com, ovaj forum, gmail i još par nebitnih u koje bih ubrojio torrent trekere (jedan bugarski, jedan ruski, ...) 2) Ne primaš / odmah brišeš / ne otvaraš sumnjive mailove koje čitaš preko Outlooka 3) Ne instaliraš ništa osim proverenih aplikacija koje koristiš godinama 4) Redovno updateuješ windows 5) Prethodno si očistio komp od virusa sa starih bekap hardova koji su bili puni sumnjivih gluposti, koje opet ni u ludilu ne bi pokretao (buđave stare igrice i slične gluposti koje čuvaš iz nekih starih razloga, što bi reklo Kazalište)
Ne mogu više da izdržim pored Kasperskog, umrtvi sistem na mrtvo, nenormalno sporo se bootuje, treba da čekam i po 5 minuta da se otkravi... A virus nisam imao u karijeri, jedino čemu bi mi koristio je da povremeno skeniram sumnjiv flash usb drive koji mi dolazi od društva. Ali za to nadam se ne treba da mi nonstop bude uključen av već bih to radio samo u pomenutom slučaju, kada nešto sumnjivo treba da uštekam u usb štekerčić, a pri tom AUTOSTART i AUTORUN su disabled, tako da ništa bez moje volje (valjda?) ne može da se pokrene mimo mog znanja.
Ima ljudi koji misle da nije neophodan i za neke proverene sajtove si u principu siguran (ali i tu moze da se ponekad nesto desi), za torente otprilike u komentarima mozes da vidis da li fajl ima virus ili ne, ako instaliras proverene aplikacije koje si pokupio sa torenta opet mozes po komentarima da procenis, ali opet, po meni je uvek bolje da sam budes siguran.
To sto redovno radis update windows-a nece da te spasi od virusa a uvek postoji sansa (mala ali postoju) da se nesto provuklo i na tim starim hardovima.
Ako te kasperski toliko nervira probaj neki drugi. Stvarno svaka cast ako nikada u karijeri imao virus. I ja sam nekada davno mislio da AV nije potreban i da samo zauzima memoriju i usporava komp, ali komp bi mi uvek posle nekog vremena poceo da brljavi.
Svako ima svoj ukus kada je antivirus u pitanju i mislim da je ovde dosta nahvaljena avira kada su free AV u pitanju.
Ja koristim Eset Smart Security 6 i uopste nisam osetio bilo kakav drastican pad performansi (verovatno ga ima prilikom podizanja sistema, ali bez merenja nemam osecaj da je bilo sta sporije) plus tu je i odlican firewall sa kojim nikada nisam ima problema.I jednom mesecno preskeniram sa Malwarebytes-om i to je to.
Licno, nikome ne bih preporucio da uopste ne koristi AV, ali kao sto rekoh, najbolje je da probas jos neke pa da sam procenis sta ti najvise odgovara. Znao ono, better safe than sorry :)
Jasno, mada recimo Kaspersky PURE 2.0 tako ubija u pojam na samom boot-u tj. cim udje u Windows krene da ore po hardu i to traje bar 2-2.5 minuta, i u tom periodu nema sanse da bilo koji program pokrenes. Tek tu posle nekog treceg minuta vec sistem postaje operativan. E sad naravno, na matoroj kanti od kompa (kucnog) se to bas oseti dobrano, i posle boot-a, znaci surfovanje je katastrofa, koci ucitavanje stranica drasticno, ne znam sta to proverava toliko al ajde, i na kraju moram da ga prekinem, pa onda pogasi sve aktivne konekcije pa onda opet minut cutanja dok se ni to ne vrati na mesto. Po meni je mozda najbolje resenje disable-ovati ga na start-upu pa kad ti treba tj. kao sto sam gore rekao npr. ubacujes sumnjiv flash ti ga startujes i voila, mirna Backa. Ali bukvalno meni licno opet kazem u karijeri se nije desilo da pokrenem virusom zarazeno bilo sta, podvlacili su se malware-i davno pod XP-om (onaj cuveni kad krece da odbrojava do restarta) ali sve sam to lako resavao. Moje misljenje je da ako neko (a stvarno ne znam kome bih se toliko zamerio) oce da mi udje u komp ucice nekako, i tu mi nece pomoci ni Sveti Petar a ne neki industrijski antivirus. Sve u svemu, mislim da donosi vise loseg nego koristi ako je stalno aktivan, jer bas ubija performanse sistema, koji god to bio...
sSHarK moze molba za kljuc za bitdef... trazim ga ali ne mogu da ga nadjem. Moze na ovaj mail simnas29@yahoo.com , posto sam izgubio sifru za ovaj ovde .
Dodji majke ti da vidis kako to u praksi radi, kad ti 3 minuta stoji neupotrebljiv komp... Ok, treba, stoji, al brate... Nismo svi agenti BIA/CIA/PLM (pi... lepa majcina) pa da smo izlozeni hakeraju svake vrste i oblika... Ima i nas regularnih `bleja` korisnika ... U svakom slucaju ne znam vise sta cu, probacu tokom dana ovaj bitdefender, mada sumnjam da ce mnogo da doprinese, jer sto vise AV pokriva, a PURE pokriva mnogo polja, gotovo sve ,to je Kaspersky-jev najjaci proizvod time i vise bije i po ramu i po resursima procesora... A onaj shuntavi Windows Defender? To je tek smejurija, zna samo da ubija krekove za Office 2010, a ova ostala zla (krekove za AV tj trial resetter konkretno) ni u ludilu... Zbunjen sam i ocajan. Uninstall samo sto mu nije presudio. Pa tamo za mesec dva kad se smorim, vraticu ga, pocece da mi nedostaje mali crveno crni K da mi para ochi (ikonica u trayu) :)
:: Zato sto te manje boli glava :: :: I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s! :: :: ::
Ali se ne instlira nista sto vec 100x nije bilo instalirano Ne posecuje se nista sem standardnih sajtova mejlovi od nepoznatih se odmah brisu (cak ih ni ne otvaram) i ono najvaznije na moj komp se ne bockaju nicije fleshke i externi hardovi
E sad, neko ni pod razno nece bez antivirusa , a meni koji pazim je skroz ok, godinu i kusur dana.
E to mi reci lutko :) Znaci da mi to koljemo kume? Jedva cekam da kliknem UNINSTALL! majke li mu ga mrtve, sve mi je zivce pokidao
:: Ja ne koristim nista, i to vec godinu i kusur :: :: Ali se ne instlira nista sto vec 100x nije bilo instaliran :: Ne posecuje se nista sem standardnih sajtova :: mejlovi od nepoznatih se odmah brisu (cak ih ni ne otvaram :: i ono najvaznije na moj komp se ne bockaju nicije fleshke i externi hardov :: :: E sad, neko ni pod razno nece bez antivirusa , :: a meni koji pazim je skroz ok, godinu i kusur dana
Ali kad tad će nešto da proleti i ona ode mas` u propas`. Šalu na stranu, uvek nešto nepredviđeno može da se desi, nikad nisi 100% siguran.
Prebaci se na neki manje zahtevan antivirus, Kaspersky jeste najbolji ali mislim da nije toliko potreban.
Moj savet ti je ako već hoćeš da ideš bez antivirusa. Da imaš jedan komp na kojem je antivirus i neki mali hard od par desetina gigabajta. Zatim sve skdaš na njega i tu odmah skenira antivirus. Kada prođe antivirus onda lepo to prebaciš na svoj `glavni` komp i nema zime, u suštini napraviš karantin.
da, ALI tako nezasticenog..kad ti uleti nesto kad se najmanje nadas, ima da boli a neces ni biti svestan
:: Ako pazis mozes da si bez antivirusa, dakle ako pazis, :: e sad moze da bude i vise stete nego koristi ako nesto uleti :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Godinu i kusur bez problema, dakle sve je ok. Ako za godinu dana od poslednjeg instaliranja sistema nije nista, onda ni nece u buduce. E sad, ko pazi nek pazi, ko nece da ga boli glava nek instalira nesto naravno.
pa kako znas da imas virus ako nemas AV? imas komp sa 12G rama, 6-jezgarni cpu, ne bi osetio uopste sa bilo kojim AV-om i ti izmisljas rupu na saxiji i pratis uputstvo nixe da ne treba instalirati AV.. veruj mi da treba, kad-tad ce ti nesto uleteti i napraviti HAOS na disku/diskovima (I LOVE MY PEANUT i sl. stvari), nikad se ne zna, ja sam vodio racuna, slucajno nisam imao AV jer me mrzelo da ga inst., i ulete mi govno i pohasao po drajverima, particijama, ubi me za vrlo kratko vreme, sto je najgore nisam imao ideju uopste sta me karalo.. dok nisam skontao.. a sa AV-om ne razmisljas.
:: Godinu i kusur bez problema, dakle sve je ok. Ako za godinu dana od poslednjeg instaliranja sistema nije nista, onda ni nece u buduce. :: E sad, ko pazi nek pazi, ko nece da ga boli glava nek instalira nesto naravno :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
Jednostavno me smara, nije stvar u zagusenju, a nemam viruse jer pazim sta i gde radim, nema bockanja fleshki i hardova od cobana komsija i slicno. Komp radi kao i od prvog dana kad je udaren windows, dakle milina.
Ja ne savetujem nikoga da ne stavlja da se razumemo, ipak ne drzim nixzi stranu samo kazem da moze bez, ako se stvarno pazi.
pa ne slazem se, jer ne mozes ti da pazis 24h i da strepis da li ce da ti udje nesto ili ne.. kao sto sam rekao, neces ni znati kad ga budes skinuo s interneta za milisekund, ako nemas nikakavu zastitu ne bi me cudilo da vec imas nesto na sistemu, mislim glupo je s druge strane ogranicavati se toliko da ne smes da `kopas` po internetu jer nisi zasticen.
:: Jednostavno me smara, nije stvar u zagusenju, a nemam viruse jer pazim sta i gde radim, nema bockanja fleshki i hardova od cobana komsija i slicno. :: Komp radi kao i od prvog dana kad je udaren windows, dakle milina :: :: Ja ne savetujem nikoga da ne stavlja da se razumemo, :: ipak ne drzim nixzi stranu :: samo kazem da moze bez, ako se stvarno pazi :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell ::
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: pa kako znas da imas virus ako nemas AV? :: imas komp sa 12G rama, 6-jezgarni cpu, ne bi osetio uopste sa bilo kojim AV-om i ti izmisljas rupu na saxiji i pratis uputstvo nixe da ne treba instalirati AV.. veruj mi da treba, kad-tad ce ti nesto uleteti i napraviti HAOS na disku/diskovima (I LOVE MY PEANUT i sl. stvari), nikad se ne zna, ja sam vodio racuna, slucajno nisam imao AV jer me mrzelo da ga inst., i ulete mi govno i pohasao po drajverima, particijama, ubi me za vrlo kratko vreme, sto je najgore nisam imao ideju uopste sta me karalo.. dok nisam skontao.. a sa AV-om ne razmisljas :: :: :: :: Godinu i kusur bez problema, dakle sve je ok. Ako za godinu dana od poslednjeg instaliranja sistema nije nista, onda ni nece u buduce. :: :: E sad, ko pazi nek pazi, ko nece da ga boli glava nek instalira nesto naravno :: :: :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: :: Cooler:TitanVanesa- :: :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: :: MBO:Asus M5A9 :: :: Case:CM Storm Enforce :: :: PSU:Chieftec 650w a8 :: :: Mouse:Mx 51 :: :: Screen: Dell :: :: :: ::
Polako ljudi, covek pita ima li nekoga da nema zastitu i odgovor je da ima, dakle moze tako, jer ima komp od pre hrista koji koci dok mu radi AV.
Ja nigde nisam rekao da preporucujem tu rabotu, a ako imam tonu virusa za koje ne znam i koji ne rade apsolutno nista, niti usporava rad, niti bilo sta slicno, meni ne smeta...
Ja nikada nisam primetio nikakvo usporenje, a bio sam dosta dugo bez njega.
Kada sam ga instalirao(koristim Avast Internet Security, trenutno) - sve je i dalje ostalo isto...
A manje me boli glava.
Kao osoba koja je bila bez antivirusa do pre par dana - garantujem da je Imarkovic u pravu.
Kad-tad, uletece nesto, i onda ces shvatiti da je anti-virus(kakav god da je) - bolji nego da ga uopste nemas.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: Jasno, mada recimo Kaspersky PURE 2.0 tako ubija u pojam na samom boot-u tj. cim udje u Windows krene da ore po hardu i to traje bar 2-2.5 minuta, i u tom periodu nema sanse da bilo koji program pokrenes. Tek tu posle nekog treceg minuta vec sistem postaje operativan :: E sad naravno, na matoroj kanti od kompa (kucnog) se to bas oseti dobrano, i posle boot-a, znaci surfovanje je katastrofa, koci ucitavanje stranica drasticno, ne znam sta to proverava toliko al ajde, i na kraju moram da ga prekinem, pa onda pogasi sve aktivne konekcije pa onda opet minut cutanja dok se ni to ne vrati na mesto :: Po meni je mozda najbolje resenje disable-ovati ga na start-upu pa kad ti treba tj. kao sto sam gore rekao npr. ubacujes sumnjiv flash ti ga startujes i voila, mirna Backa :: Ali bukvalno meni licno opet kazem u karijeri se nije desilo da pokrenem virusom zarazeno bilo sta, podvlacili su se malware-i davno pod XP-om (onaj cuveni kad krece da odbrojava do restarta) ali sve sam to lako resavao :: Moje misljenje je da ako neko (a stvarno ne znam kome bih se toliko zamerio) oce da mi udje u komp ucice nekako, i tu mi nece pomoci ni Sveti Petar a ne neki industrijski antivirus :: Sve u svemu, mislim da donosi vise loseg nego koristi ako je stalno aktivan, jer bas ubija performanse sistema, koji god to bio.. :: :: ::
Zato staviš ESET Smart Security 6 i uživaš, ne smara sistem i ne propušta ništa. Plus ima firewall i blokira odmah maliciozni kod na nekim sajtovima.
Ne možeš da se zaštitiš nikako ako nemaš AV, hteo ti da vodiš računa šta radiš ili ne. Može lako preko torrent programa da te pinguje neka mašina i da ti pošalje šta hoćeš.
Nema teorije da bih držao sistem bez AV-a, previše bitnih stvari imam da bih ostavljao prostora za rizik.
A iskreno kad ti bude uletelo nešto nećeš ni znati dok ne bude kasno... __________________ Scourge of PCBerza
Ma brate briši bre to šta se cimas kao da imas strogo osetljive podatke(NASA) koje bi se zarazili. I da uleti neki virus nekada pa šta? Boze moj sve se to očisti. Kolji to kume i nek ide život!
:: E to mi reci lutko :) Znaci da mi to koljemo kume? Jedva cekam da kliknem UNINSTALL! majke li mu ga mrtve, sve mi je zivce pokida :: :: :: :: Ja ne koristim nista, i to vec godinu i kusur :: :: :: :: Ali se ne instlira nista sto vec 100x nije bilo instaliran :: :: Ne posecuje se nista sem standardnih sajtova :: :: mejlovi od nepoznatih se odmah brisu (cak ih ni ne otvaram :: :: i ono najvaznije na moj komp se ne bockaju nicije fleshke i externi hardov :: :: :: :: E sad, neko ni pod razno nece bez antivirusa , :: :: a meni koji pazim je skroz ok, godinu i kusur dana ::
Instaliraš svež sistem, drajvere, potrebne kodeke, dodatne programe, ... i onda lepo jedan GHOST sistema negde na `D` particiji, i antivirus je gotovo nepotreban za korišćenje kompa koje zahteva pravila iz prvog posta. Ako se nešto i desi, sistem ne treba reinstalirati satima, vrati se `ghost` za par minuta, i sve kao da si se mučio 4 sata.
Eh sad, ako neko poput DAUM-a ima gomilu podataka koje ne bi da izgubi na hardu, ako se recimo dosta instalacionih arhiva nalaze na `D` ili nekoj drugoj particiji, onda možemo rizikovati da neki hebeni virus dohvati i tu particiju, zarazi sve .exe izvršne fajlove, i naša datoteka puna dragocenog softvera, koja je godinama dopunjavana, ode za 1. min. No, i to verujem da se retko dešava da neki virus napadne neku drugu particiju i prepiše sve .exe ili recimo .jpg fajlove i onemogući vlasniku da ih dalje koristi. MISLIM da je veća verovatnoća da crkne BACKUP hard i doživi bad block nego da mu virus pomrsi konce. Ipak, ako se ima pozamašna arhiva, ili je držati van kompa koji je na internetu ili se zezati sa antivirusnim programom. P.S. taj koji piše da antivirus na 10GB RAM-a, šestojezgarcu i td. ne koči sistem, ne govori pravo. Svaki komp koji sam instalirao se drugačije ponaša bez i sa antivirusnim softverom. Evo moj, primera radi sa ESET-om, radi lepo, ali uvek pri svako kopiranju sa particije na particiju antivirus uspori kopiranje jer proverava sve fajlove, MORA se onesposobiti taj period, ... ima tu i primetnog laga prilikom web pregleda, ceo sistem se na trenutnke zbuni kada se antivirus update-uje automatski, ... oseća se rad HDD-a češće kada je antivirus instaliran jer vazda uvek nešto proverava ... NIJE TO BAŠ NEPRIMETNO, čak i na SSD-u. Tako da, zamišljam kako li je tek ljudima sa Kasperom ili Nortonom ... jeza. ____________________________________
MSI 870A-G54 (Bios spreman za AM3+) AMD Phenom II X4 955 Kingston HyperX 10 GB Samsung SyncMaster P2770HD ATI Saphirre 5670 DDR5 512MB resto ....
Potrosacka politika, programi su sve glomazniji i zahtevniji, imate gomilu kojekavih azuriranja, koje retko sta pametno donesu. Vremenom osetis da je solidan komp postao spor i da bi trebao nesto dokupiti, mozda neki SSD da me ne zeza AV ili neki program koji je narastao preko 10GB, a i Win je odavno presisao 20GB. Komponente koje bi mogle duze posluzti ne naprave dovoljno kvalitetno, pa si o5 prinudjen da menjas.
Matori, plavi Avast je radio sasvim ok i na slabijim racunarima, a ovaj zuti sad kad se instalira na P4 komp ugine :(
Generalno je potreban. Cak i kada ides na proverene sajtove, ako sadrze reklame ili je nekome od admina sajta zarazen kompjuter, lako moze da prenese virus, trojanac ili adware na svoj sajt, a da nema pojma. I onad sam se susretao sa sajtovima gde banner je zarazen, gde imam pop-upova koji su zarazeni. Mislim ima mnogo toga. Da, definitivno ti je potreban antivirus.
Iz iskustva ti mogu reci, kad sam PC kupio nista nisam imao bez Malwarebytes (on ti ne opterecuje sistem,tj. ne radi u pozadini, samo da skeniras, kad ubacis tudju fleshku, s njim skeniras,1put u mjesec dana skeniras PC bzv) i AVG free koji ne opterecuje sistem, ram mi je kad upalim PC na 900mb-1gb, tj kad mi nista ne radi ni firefox ni ostali programi, i 2godine mi se evo nista nije desilo (a posecivao sam i 18+ sajtove, i ako kazu da su puni svega , posecivao sajtove gde se gledaju tekme i uvek te prebacaju na sumnjive sajtove, a i za to imas resenje, Adblock plus ako koristis Firefox) tako da se ne boj obrisati kad te mrcvari.
E i da dodam, prije 2mjeseca sam instalirao AVG int security i pokupio kljuc za dz, pise fura do 2018-e taj key, jednako mi je opterecen sistem, dakle nista opterecen od AVG-a, pa ti sad dumaj oces li samo Malwerbytes il AVG, odluci se.
I preporucio bih ti CCleaner redovno da koristis, kad zavrsis s internetom brise kolacice i zafrkancije, resava probleme u registre...
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.