Instalirao sam na jedan stari racunar xp jer nista bolje ne bi radilo zbog jako malo memorije (512MB Ram). Povezao sam na LCD monitor, ali su fontovi malo mutni. Podesavao sam Standard i ClearType, kao i bez njih, medjutim i dalje postoji zamucenost. Na desktopu je sve ok, ali tamo gde postoji neka jednobojna pozadina(belo ili sivo) je mutno. Da li neko ima predlog kako da resim problem?
jeste native. pokusavao sam sa Auto podesavanjem, ali nista. Nasao sam neko podesavanje za ClearType, ali ni to ne pomaze. Kad ga iskljucim, sve je cisto, mada malo iseckano. A kad ukljucim ili standard ili ClearType, dodje do mrljanja(kao da ima previse senke okolo). Radio je tu vec xp ranije, nije bilo problema... u pitanju je radeon graficka 9000 serija. drajver je iz 2006.
Da li je to novi monitor? Recimo moj sestric je pazario neki samsungov monitor i kada ukljuci clearType uvek ima malo zamucena slova koja su pomalo crvenkasta po ivicama. Pokusao je da kalibrise iz Win 7, ali uvek isto takav je monitor.
Mozda je do monitora, proveri podesavanja - clock, phase, sharpness.
Ako je na istom monitoru sve radilo kako treba, onda pogledaj da nesto nije promenjeno u calatyst control panelu. Ili da neki drugi program ne zeza nesto. I mozda da proveris da li kabl dobro lezi ako je u pitanju analogni signal.
Osim ovoga mi nista drugo ne pada na pamet, nadam se da ce se javi neko sa vise iskustva.
Proverio sam odmah kabl. Pomerao, ponovo ukljucivao... Stari je monitor, dSub prikljucak. Zakacio sam na debian i lepo se sve vidi. Mislim da je nesto do xp-a. Pre instalacije catalysta sam stavio samo ati driver. Posle sam instalirao i catalyst bas da vidim da se nesto nece promeniti.
Sacekacemo ako se javi neko sa vise iskustva, mada retko ko se i seca xp-a :)
Radeon 9250. Sa AMD sajta sam skinuo po onom search-u bas za nju i pisalo je da je driver iz 2006. god. nisam probao nove drivere, mislim da ne bi bilo razlike. Ili ipak da probam? :) To mi je mozda jos jedino preostalo.
valjda od Microsoft-a kojim si mogao da podešavaš clear type, pošto je XP izašao samo sa mogućnošću da ga uključiš ili isključiš. Kada sam koristio taj program, ostavio sam onako kako je bilo po default-u jer je sve ostalo izgledalo gore, ali možda kod tebe pomogne. Ne znam kako se zvao tačno, ali sam naišao na ovaj link http://support.microsoft.com/kb/306527 i na neki ClearType Tuner koji se podešava iz browsera. Inače na ovom linku kažu da je bitno i koja paleta boja se koristi, preporučuju 24-bit ili 32-bit.
@dex Nije problem u hardveru. Na debianu se lepo sve vidi, kao i pre. Ovo je samo na ovom novom xp-u. rezolucija 1680x1050, monitor VA2216W.
@nocniduh Nasao sam ja odmah jedan programcic na kom mozes da podesavas svetlinu ClearType. Skinuo sa MS sajta. I opet koji god da podesim, mutna su. Npr Pcberza su ok slova, ali ova MS strana sto si ostavio link, su skroz mutna. To je izgleda jos gore na belim pozadinama. Nasao sam i ono podesavanje iz browsera i nije htelo da radi uopste(nisam mogao da predjem na drugi korak). Imam samo 16 i 32bit palete. Drzim na 32 :)
Sad cu da probam ovo sa novim drajverima sto je rekao codeus, pa cu javiti. Znam da svi zelite da pomognete, ali sve sam to vec probao odmah. Treba mi bas neka luda ideja u ovom slucaju. :)
kako bre ocekujes da ti slika bude cista, na 1600x1050 sa tom 9250? To je izuzetno slaba karta, mnogo bolja bi bila slika recimo sa mx440, doduse nije ni ova neki power, ali daje bolju sliku. Ti ga bas pretera doduse sa rezolucijom Samo mi nije jasno kakav je to debian-ov driver sa kojim ti je cista slika.. to mi je malo cudno. Ako ti je to neki modifikovan XP, odmah prodaj drugi normalan, da se ne bi cimao. A recimo na exploreru su po default-u mutna slova. Meni je i dan-danas kristalnija slika na xp-u i ne mrljaju se boje u odnosu na sedmicu, mada mi niko ne veruje, ali svakako sa tom grafickom 9250 ne mozes ocekivati ne znam sta.. zapitao bih se i sa 9550, 9600 je vec ozbiljna prica
9250 ima maximalnu rezolucioju od 2048 x 1536 na 85 herca. Tako da nije problem u karti uopste, jer ocigledno niko ne cita da nema problema sa linuxom. Problem je u drajveru ili samom monitoru. Ako je monitor, mozda ima problema sa phase shiftingom pri VGA. Vidjao sam na nekim monitorima da kad namestis shifting, centar bude OK, ali okolo bude lose, mutnije. I bukvalno si morao da nabadas `otprilike`. Npr. su DELL kancelarisjki monitori, oni 5:4, zaboravih model.
Drugo je da pokusa da namesti frekvencije osvezavanja ili da promeni drajver. Cak i da namesti Overscaling na 0 u Catalyst.
:: kako bre ocekujes da ti slika bude cista, na 1600x1050 sa tom 9250? To je izuzetno slaba karta, mnogo bolja bi bila slika recimo sa mx440, doduse nije ni ova neki power, ali daje bolju sliku. Ti ga bas pretera doduse sa rezolucijom Samo mi nije jasno kakav je to debian-ov driver sa kojim ti je cista slika.. to mi je malo cudno. Ako ti je to neki modifikovan XP, odmah prodaj drugi normalan, da se ne bi cimao. A recimo na exploreru su po default-u mutna slova. Meni je i dan-danas kristalnija slika na xp-u i ne mrljaju se boje u odnosu na sedmicu, mada mi niko ne veruje, ali svakako sa tom grafickom 9250 ne mozes ocekivati ne znam sta.. zapitao bih se i sa 9550, 9600 je vec ozbiljna prica :: ::
stvarno? Ko bi rekao:) pa mozda podrzava, ali slika je ocajna, mutna.. a ostra kod g-force-a, probaj ako imas, bocni je. Neke 10 generacija novije graficke nemaju tako ostru sliku na toj rezoluciji.. procitao sam za linux, ali ne znam kako to da tumacim, jer drajver za linux i windows nije isto
:: Asus Ati Radeon 9250ge, 128 bit, 256MB Ram, max resol:2048x1536 :: Tesko da mx440 moze da bude bolji : :: :: Evo upravo sad cu da zamenim drajvere, pa se javljam.. :: ::
Nema nista od novih drajvera, morao sam da vratim ove originalne iz 2006.
@imarkovic Kako moze slika da bude mutna i ocajna? Ovo je sigurno bolja karta od mx440, ali ista ce biti slika na obe. Ovde slika i nije problem, vec samo tekst, i to ne svugde.
Gledaj tekst na desktopu i na ovoj strani npr. http://support.microsoft.com/kb/306527 Probaj sa ClearType, Standard i bez icega (sve ovo imas na jednom mestu u ovom programcicu).
@Dex Ide novi hardver uskoro, samo da skupim jos 5-6k.
pa ne mora nista da znaci dok ne probas, jebem li ga sad koja je jaca, obe su generalno sada qrton busni:)
Ne mogu sad, trenutno sam na win7, a na XP-u ti to ne treba u zivotu, u sedmici mi je to sranje ugaseno, umesto da bude cistije, bude onako sa nekim efektom koji pravi jos vise mutninu, ni taj tekst mi nije kristalno jasan, kako god okrenes meni sedmica generalno nije kristalna kako treba da bude, a sve je podeseno, kalibrisano kako treba. Dakle, posle instalacije drajvera, sve na default, naravno adekvatna rezolucija i sve se dalje vrti oko podesavanja/kalibrisanja na monitoru. mozda ti je monitor los (izvini ako nisam procitao da si probao mozda s drugim).
:: Nema nista od novih drajvera, morao sam da vratim ove originalne iz 2006 :: :: @imarkovi :: Kako moze slika da bude mutna i ocajna? :: Ovo je sigurno bolja karta od mx440, ali ista ce biti slika na obe. Ovde slika i nije problem, vec samo tekst, i to ne svugde :: :: Hajde ako te ne mrzi, instaliraj ovo http://www.microsoft.com/typography/cleartypepowertoy.msp :: i kazi mi koja ti svetlina (1-2.2) najvise odgovara sa ukljucenim ClearType. :: Pojavljuje se u CPanelu kad instaliras.Treba ti 2min. : :: :: Gledaj tekst na desktopu i na ovoj strani npr. http://support.microsoft.com/kb/30652 :: Probaj sa ClearType, Standard i bez icega (sve ovo imas na jednom mestu u ovom programcicu) :: :: @De :: Ide novi hardver uskoro, samo da skupim jos 5-6k.
Probao sam sad ove, i kako god stavio Standard ili ClearType oba su cista i jasna. Kao test probao sam ovu microsoft stranicu sto je nocniduh ostavio i na oba je isto skroz (i cisto).
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.