Naime dobih neki laptop koji lepo radi ali kada hoce win xp da se podigne pojavi se sledece> imam opciju 1 win xp pro i opciju 2 microsoft xp profesional i treba da kliknem na neko od ta dva da se win startuje. Ako ne bih kliknuo ima neko odbrojavanje od 30sekundi i onda se startuje sam win xp profesional sto i yelim. Moje pitanje je> kako da iskljucim ovo odbrojavanje
Otvori Control Panel -> System, odaberi tab `Advanced`, klikni zatim na dugme `Settings` u grupi Startup and recovery (poslednje u dijalogu)
Odaberi koji windows se pokreće automatski iz polja za izbor `Default operating system`, isključi polje za potvrdu pored `Time to display list of operating systems` ili postavi 0 sekundi kao vreme čekanja, i na kraju potvrdi sve na OK.
instalirao sam na drugom hardu win7 a na prvom je stari xp. sad ja bih das ocistim stari hard pa da sluzi za skladistenje dakle da trajno uklonim xp fora je sto nemam optiku u kompu pa da mogu da pokrenem preko diska.
Udjes u Win7 (kad si ga vec instalirao) i formatiras disk na kom se nalazi XP =]. Ako se po default-u podize XP, u BIOS-u promeni `Hard Disk Drive Priority` tako da prvi HDD bude onaj na kom je Win7.
Napravio sam previd :/... valjda se nije zeznuo da me poslusa...
@iraklije -Skini i pokreni EasyBCD. -na `View Settings` ces videti na kojoj particiji se nalazi boot loader za Win7. -ako je na odgovarajucoj, uradi ono sto sam rekao u prethodboj poruci. -ako nije na odgovarajucoj, obrisi sve stavke u `Edit Boot Menu` i onda idi na `Add New Entry` pa dodaj boot loader na zeljenu particiju: Type: Windows Vista/7/8 Name: sta god zelis Drive: Win7 particija
Jesi prebacio boot loader na Win7 HDD? Ako nisi, prvo isprati ^^uputstvo^^.
Pokreni `Disk Management` (na startu kucaj `diskmgmt.msc`) i probaj odatle da formatiras. Ako nece, probaj da skroz obrises particiju/e (delete, ne format) pa napravis novu/e. Ako ni to nece, butuj bilo koji Linux ili Hiren`s BootCD (na njemu imas PartedMagic i Mini Windows XP) sa fles diska i resices to za 2 min.
sjebalo se totalno obrisao sam xp i sad ne uspevam da dignem 7icu a kad dignem sa usb-a xp mini particije na kome je sedmica su sada c i d.Izgleda da onaj program easy bcd ne koji sam tada podesio na g particiju sad nece da digne sistem.
kad hocu da dignem 7 pise ntdrl is missing!!!
A ja sa usb-a i xp minija ne mogu da pokrenem eacybcd pa da promenim na C particiju.
nemam dvd izbacio sam optiku iz kucista od kad sam nakupio 3,4 flesa u rasponu 4-16gb. Na kraju sam ubacio 7-cu preko laptopa na fles i digao svez sistem. Jbg al dobro nisam imao nista bitno na kompu.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.