Tangira, ceo svet a ne samo nas. Mi primadone uvek se osecamo odvojeni od ostatka sveta i dok nas nesto ne zvekne po nosu ne dotice nas nista.
Ideja decentralizacije i samostalnosti je poenta, a jos kada ljudi imaju sluha i to sve upakuju u varijantu ispod 100$ i te kako pase i za nase prostore. Aplikacija je `limitless` i podstice konkurenciju i ubijanje monopola `privilegovane manjine`...
Mogli bismo konačno da zaobiđemo lokalne internet provajdere u segmentu:
`online gaming`
koliko nas je realno imalo problema sa ping-om pri igranju igrica i čuvenim pričama `uzmi brži internet` i svi tvoji problemi su rešeni. A cene stalno rastu, dok usluga je konstantno ista. Umesto što ćete da izlazite na crtu sa komšijama u uličnim fajtovima, moglo bi se to preneti u virtuelni svet sa kud i kamo fizički manjim posledicama ( svaka čast `fight club` varijantama ).
To da će država da ulaže resurse u `mobilno praćenje`, `google cars` za našu `lokalnu razmenu` znanja i informacija sa konstantnom bruteforce-om na nivou korisnika dekripcijom, čisto sumanjam. Samo treba paziti da pri imlementaciji na usade `back door` varijante koje su prisutne u današnjim `internet standardima` zaštite.
`Privilegovana manjina`, su svi privatno / interesno / monopolno / kriminalno / politička grupa ljudi, koja je provalila kako sistem fukcioniše i konstantno se krije iza birokratije koju je sama ustoličila, gde su oni lično `offshore`, a svi ostli podvrgnuti opresiji svakodnevnog života.
Zar vam se ne čini da zadnjih bar 20-tak godina vrlo usporeno napredujemo po pitanju tehnoloških pronalazaka i da nam se konstantno daje na kašičicu koliko `vladajuća elita` misli da nam je potrebno.
`Nešto je žešće trulo u državi Danskoj`, ili kako već ide čuvena izreka...
Nemam probleme sa pingom. Internet vec preko cetiri godine placam isto. Jos se nisam pobio sa komsijom, pogotovo ne u `ulicnom fajtu`. To je stvar vaspitanja a ne mesta. Cak bi se mogla primetiti i obrnuta situacija, da se neki obrazci ponasanja prenose iz virtuelnog sveta na ulicu, na primer iz abominacije zvane GTA.
Ovo je malo konfuzno, pa i protivrecno. Prvo je receno da drzava nesto nece uraditi, a zatim se kaze da ce pri tome nesto uraditi (usaditi back door).
Privilegovana manjina, ako postoji, postojala bi i bez interneta.
Cini mi se da je nedostatak tehnoloskih pronalazaka u nas vise u vezi sa pamecu, zeljom i sposobnosti, nego sto zavisi od vladajuce elite.
`Nesto je ZESCE trulo... `, potpuno tacan citat :) Siguran sam da bi on sada dodao ovu rec, samo da je u mogucnosti revizije Hamleta.
Sve u svemu, cini mi se da je ovaj post samo dalji hvalospev pirateriji, u skladu s moralnim nazorima postavljaca teme. Jesam li u pravu?
Vidim ja da neko ima pik na mene, pa da mu odgovorim `iskreno`:
da li podržavam pirateriju, jednostrano DA.
Da li time što će se uvesti `UTOPIJSKI` sistem interneta, koji će biti oko 100 puta brži od postojećeg ( već postoje tehničke mogućnosti za to ) i samo jednim klikom dugmeta cenzurisati, šta god se kosi sa `aktuelnom politikom` kuće, biti bolje `pobožnim zaštitnicima` ( bivšim grešnicima ) autorskih prava i celome svetu generalno, jednostrano NE.
Kada je prohibicija ikome donela dobro, nikada, istorijski dokazano. Jedino čemu je doprinela, je UNDERGROUND pokretima i sivoj ekonomiji.
Moj lični stav:
Ako nešto koristim na svakodnevnoj osnovi i to mi čini život lepšim, ma kako sam do datih materijala došao, budi siguran da ću naći osobu odgovornu za to i nagraditi je kroz donacije ili koji već vid naplate je moguć. Naravno tu uvek postoji segment prokletih ljudi kojima nikada dosta, što bih ja definisao `neiživljenošću`, jer pre ili kasnije će doći na stadijum zasićenja i želje da `vrate šta su uzeli`...
Ja jednu razumnu kontrolu protoka informacija ne bih nazvao prohibicijom. Bez nje bi svet potonuo u totalnu anarhiju, a to je gore i od prohibicije (koju ne podrzavam per se).
Ovo za pirateriju mi je jasno, pitanje je bilo vise retoricko.
Lepo je sto bi nagradio nekoga za njegov trud. Ali bi dotle njegov rad podelio sa svima, a od tih svih retko ko bi postupio isto tako. U tome je problem.
Posebno je nezgodno ako je pitanju nesto domace, sto smo vec doticali u drugim temama. Tamo sam pomenuo i taj segment prokletih ljudi kojima nikada dosta. Ali to su oni tamo, ovde nisam primetio da se neko obogatio na sofveru.
Mada, naravno, nema nista lose u tome biti bogat, ako je to bogatstvo steceno na primeran nacin. Eno ga onaj prokleti cika Bili poklonio pola bogatstva. Da li bi ucinio isto, Hecate?
Da i ja budem iskren (iskren bez navodnika jer me u ovom smislu zbunjuju, ili sam iskren ili nisam), ako imam pik to je zato sto mi cela prica zvuci kao `tudje je svacije, a moje je samo moje`.
Kada bi podelio sa svetom nesto sto je tvoje, a sto si pravio jedan duzi vremenski period uz trosenje svih resursa koje podrazumeva jedan takav poduhvat, onda bih ja mnogo vise verovao u tvoje tvrdnje.
Ovako mi deluju samo kao potreba da se bude u centru paznje, ili tako neki razlog koji je vise `iskren` nego sto je iskren. Iskreno.
Kada staviš nešto pod navodnicima, ne znači uvek da si podrugljiv ili suprotno značenje, već da možda baš nisi voljan da sve svoje stavove javno iznosiš.
Jedno je sigurno od sada pa ubuduće ću se `spartanski izražavati` ( vojnik ide u bitku, žena odgovara - vezano za štit: `s njim ili na njemu` ), čisto za buduće `alard-e`, kako se ne bi hvatali za svaku reč i da tok misli mora biti koncizan i ne dvosmislen.
I sam sam perfekcionista po prirodi, ali ponekad je ok, opustiti se i držati stava `laisser-faire`. Mada na ovom forumu to očigledno nije bitno. Stoga gospodo forumaši spuštam koeficijent inteligencije, i počinjem da koristim infinitive i prosto-proširene rečenice...
I sam sam perfekcionista po prirodi, ali ponekad je ok, opustiti se i držati stava `laisser-faire`. Mada na ovom forumu to očigledno nije bitno. Stoga gospodo forumaši spuštam koeficijent inteligencije, i počinjem da koristim infinitive i prosto-proširene rečenice...
@hecate, nije u redu da zarad jedne diskusije koja ti nije izasla u prilog (po tebi) dovodis inteligenciju kompletnih usera ovog foruma u pitanje, a apsolutno se zna da to nije potrebno.
Pokusao sam ozbiljno da diskutujem, ali vidim da nema svrhe. Ako mi permutujes username i nazivas glupakom samo zato sto ne razumem kontekst izmisljenog jezika koji postoji samo u tvojoj glavi i nigde vise, jasno je da se radi o osobi s kojom je tesko, ako ne i nemoguce, komunicirati.
Ja sam cesto dvosmislen i opusten u izrazavanju, ali u sklopu postojeceg jezicko-idejnog miljea, a ne gramatickog haosa. Sve sto neko treba da uradi je da razmisli o implikacijama recenog, a ne da bude telepata i da se bori, kao kod tebe, sa nepoznatim zanatskim pravilima. Ne radi se to tako. To je jednostavno nepismeno.
Kako god, umesto kvazi-lingvisticke tirade mogao si da odgovoris na neka sustinska pitanja koja su ti postavljena, ali ocigledno da sustina nije tvoj najbolji prijatelj.
Zato podizem koeficijent inteligencije na tvoj nivo, i kazem `cao`. Cao.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.