Tek pre oko godinu dana sam prešao na win7, jer mi je winXP bio neophodan zbog mustek skenera koji opet ne radi kako treba na sedmici. Na XP-u sam koristio ramdisk od 4 Gb od ukupno instaliranih 8 Gb. Na ramdisku su bili pagefile od 3 Gb, user i sistemske promenljive, kao i firefox cache. Pošto sam u međuvremenu osposobio staru 32-bitnu konfiguraciju sa skenerom, prešao sam na sedmicu. Nema dileme da je za svaki Cpu sa više od dva jezgra win7 mnogo bolje rešenje. Na njemu sam kasnije probao ramdisk sa sličnim setovanjima kao na XP-u i, naravno, nisam dobio ništa, čak je radio lošije bez ramdiska. Tada sam i odustao od cele stvari. Pokušao sam smanjiim ogroman page file od 8 Gb na difoltu, prvo na 4, pa na 2, pa na 1 Gb. Pošto je sve bilo kako treba, ponovo sam instalirao ramdisk, ovoga puta od 1,25 Gb, sa 1 Gb page fajlom. I tako, da sada ne davim mnogo sa celom pričom, došao sam do podešavanja koja su pokazala odlične rezultate: Kreira se ramdisk od 768 Mb. Page file treba podesitii na minimalnih 96 do maksimalnih 512 Mb, a firefox cache na 128 Mb. Osim toga treba otvoriti direktorijume za user i sitemske promenljive. Ako postoji intresovanje mogu kasnije da objasnim kako se to radi.
Cekaj, zbunio si me. Koliko ti Ram memorije imas ustvari? Da li si jos uvek na 32bita? Da li ti je Page File neophodan?
Za Page File si me posebno zbunio, zasto ga drzis na ram memoriji kad on ionako sluzi da `poveca` ram memoriju sa hard diska? Nisi dobio od toga bilo sta, osim ako se ne varam i imas neku skrivenu caku. Realno za W7 ako imas 4GB ili jace, ugasi Page File.
Takodje kad kazes `Ram disk`, nesto mi se cini da ti mislis preciznije na Dataramov Ramdisk. Naglasi ako si na njega mislio. Fino je to ali on nije jedini. Ima i drugih, a u pojedinim slucajevima i boljih. Ja za svoje potrebe koristim Qsoft Ramdisk.
Sto se rama za FF tice i ja sam ga jedno vreme stavljao na B:\ a onda sam shvatio da je bolje drzati cache direktno na ramu pa makar se brisao svaki put kad ga ugasim.
Imam 8 Gb ram-a na 64bit win7 i mislio sam na dataram ramdisk. Nije preporučljivo isključivati page file za manje od 12 Gb-a, a što se tiče ff cache-a najbolje je veći deo bude u sistemskoj memoriji, npr 256 Mb, a ostatak na disku, odnosno od 64 do 128 Mb na ramdisku. Ako već imaš instaliran ramdisk, za početak prebaci sistemske i user promenljive na njega i ff cache, pa ako to radi onda prebaci i page file, kao što je gore opisano. http://imageshack.us/a/img22/1585/9iq1.jpg Ovde je dato kako da promenljive prebaciš na ramdisk H:\ , samo što umesto Petar Petrović ubaciš svoj user name. Windows sistemske promenljive se prebacuju na h:\Windows\TEMP. Što se tiče FF cache-a, prvo se na H:\ otvori direktorijum npr. Firefox cache. Zatim se u FF ukuca about:config i unesu sledeći entry-i: browser.cache.disk.parent-directory, vrednost string H:\Firefox cache. Veličina keš-a: browser.cache.disk.capacity, vrednost integer 131072, za 128 Mb. I za FF cache u sistemskoj memoriji od 256 Mb: browser cache.memory.capacity, vrednost integer 262144.
Znam da podesavam sve sto si naveo, ali ono sto ja tvrdim jeste da cuvanje cacha od FF na ramdisku a pogotovo na HDD je nepotrebno. Stavise na HDD on utice tako sto ga stalno drlja i usporava rad. Cache, takav kakav je, je stalno promenjiv i stalno se pise i brise i kao takav nije ga potrebno skladistiti. Samo ga stavi na memoriju:
browser.cache.disk.enable FALSE browser.cache.offline.enable FALSE browser.cache.memory.enable TRUE browser.cache.memory.max_entry_size 512000 (ili stavi koliko hoces mozes i upola manje 262144)
Drugo, Page File i kad sam imao 8GB rama sam gasio po savetima ljudi sa ovog foruma i ruku na srce nikad nikakvih problema nisam imao, tek sad sa 16GB mi ne pada na pamet da palim, a pogotovo da isti drzim na memoriju (preko ramdiska) koju on inace treba da poveca. Jedino ako korisniku, tj tebi, bas bas treba page file onda ga ukljuci, ali preko 4GB rama stvarno ne treba. Ako je normal upotreba racunara poput office, multimedija, internet, pa cak i da se dodaju video igre, Page File nema potrebe. Mozemo sad da pitamo i kolege sa ovog foruma da li se slazu.
Testiraj za svoj gros kako ti se ponasa racunar bez Page File.
Ja se samo nadam da sam ti pravilno objasnio da nema svrhe skladistiti Cache na bilo koje mesto zato sto je ne stalan tj stalno se menja svakim novim ucitavanjem stranice i kao takav steti HDD, kao i da minimalni prag za Page File umesto 12GB jeste samo 4GB tj gornja granica vidljive memorije za 32bitne sisteme.
Verovatno ne bih imao nikakvih problema da isključim page file sa 8 Gb. Proučio sam materijal o ovoj tematici na netu i uglavnom se ne preporučuje da se PF isključi potpuno. Na pitanje koliki bi tačno PF trebao da bude, nema preciznog odgovora (oko 400), ali ovih 96-512 Mb je simbolično u odnosu na ukupnu količinu ram-a. Takođe ramdisk od 768 Mb ne utiče značajno na brzinu butovanja jer učitavanje ramdisk.img fajla ne traje duže od 2 do 3 sekunde. Slažem se sa konstatacijom da FF cache možda nije neophodan na ramdisku, ali pored 256 ili 512 Mb u ram-u, 64 do 128 Mb na ramdisku nije nikakvo značajno zauzeće.
Ipak sam na kraju usvojio preporuku ovog kolege člana i isključio page file i keširanje firefoxa na disku. Ispostavilo se da je to najbolje rešenje. Onda se podrazumeva da je ramdisk nepotreban.
Ramdisk nije nepotreban, samo si ga do sada koristio za druge funkcije koje imaju bolje resenje.
Moja upotreba Ramdiska se zasniva na torrente, downloade, prepakivanje fajlova (rar, zip, iso) i kad hocu neki program ili igru na brzaka da instaliram da proverim. Sve ovo se odvija na Ram disku zato sto ne zelim da trosim HDD ni SSD. Downloadovane fajlove i torente naravno prebacujem posle downloada na HDD, tj ni u kom slucaju Ramdisk ne sluzi za skladistenje, njegova funkcija je samo da se sacuva zdravlje HDD i SSDa.
Eh da zaboravio sam mu najosnovniju funkciju, na njemu mi je virtuelna masina, XP sam instalirao na njemu.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.