koji bios imas. UEFI BIOS je laksi za upotrebu, prepoznajes ga jer mozes misem da radis. Upadnes i stavis prvi boot device na CD/DVD, samo ga prevuces da bude prvi s` leva. Kod starog (klasicnog) BIOS-a ides na Advanced BIOS features i kod first Boot device stavis CD. U oba slucaja sacuvas izmene i restartujes racunar, ubacis disk i krenuce sa ucitavanjem, tipa: pres any key to boot itd. Evo ti link: http://www.youtube.com/watch?v=Oy2R3Tl9rIE
PS: verovatno znas, al da napomenem u BIOS ulazis na del key (uglavnom), i nemoj da zaboravis da vratis na HDD za first boot device kad instaliras OS.
Kod mene (UEFI BIOS) na ploci P8P67 je dovoljno kliknuti f8 par puta i otvori se meni za first boot device. Cisto probaj, jer je dosta brze od gore navedenih BIOS podesavanja .)
Ja udjem u bios preko F2 i u boot meniju mi je pod 1.Hdd/ssd pa pise model harda 2.usb 3.Odd pa pise nesto TSSTcorp CDDVDW SN-208AB(PM) 4.Lan pa pise realtek itd....Kako sad da podesim?
Prvi mora da ti bude CD, a drugi ti je najbolje da bude HDD. U ovom sluchaju kada krene boot sa CD-a videcesh `Press any key to boot from CD...` i u koliko ne kliknesh nishta boot-ovace se sa drugog uredjaja.
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
If wants and needs divide me Then I might as well be gone...
:: :: posto nisi rekao koji je lap u ? ili ja nisam procitao . :: :: ako sa F2 ulzais u bios to mora da je HP :) :: :: stiskaj F9 ili F12 za boot meni .. i izaberi dv :: :: ili narezi windoze na flesku pa sa nj :: :: ::
Zaboravio sam da napisem imam toshibin laptop mogu da udjem u boot meni i podesio sam kako ste rekli ubacio cd vrti se disk i nista izbaci mi missing operating system
ubaci disk u drajv, e tek onda upali lap i izaberi dvd boot
uslov je da je drajv ispravan i dvd dobro narezan
:: Zaboravio sam da napisem imam toshibin laptop mogu da udjem u boot meni i podesio sam kako ste rekli ubacio cd vrti se disk i nista izbaci mi missing operating system
tvoj problem je banalan a zasto ga nisi resio to je do tebe svi postovi stoje sem poslednjeg(ono oko Uefi-a) i ako si ih ispostvao mora da urodi plodom moj savet iz licnog iskustva DVD diskovi su u zadnje vreme njesra tako da ih izbegavam a mozda i ti tu imas problem napravi bootabilan USB(8GB) ,skini verziju OS-a u iso formatu uzmi recimo Rufus-a da ti to lepo spakuje i onda bootuj sa tog flesha koji ce se manifestovati kao hard (u bios-u)
Ako si sve ispostovao sto ti je receno onda disk (cd) ne valja i nije butabilan/nije dobro narezan, pa se nista ne desava/ne krece instalacija.
Probaj taj isti disk na desktop racunaru isti postupak pa vidi da li krece da butuje sa njega. Ne boj se, ako krene, nista se nece desiti nisita neces obrisati ako prekines tu instalaciju/boot.
Cisto da utvrdimo da li ti je disk 100% ispravan.
@IceCream Covek ne zna da butuje sa cd-a, mislis da ce znati da skine gde treba odgovarajuci iso i podesi fleshku i formtira je kako treba?
Sad mi je dosao drug probao je na njegovom laptopu i kaze da ne valja disk.Probacu da skinem i narezem pa cu da javim ako budem instalirao os.Samo pitanje koji os da narezem posto mi je noviji laptop?Koji mi vi preporucujete?
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.