Pitam pre svega zbog podrske u drajverima i kakva je stabilnost i pouzdanost na ovoj platformi? Sve komponente su provereno ispravne. Upotreba je u eskperimentalne svrhe, radi vezbanja i proveravanja resenja.
Ako je u experimentalne svrhe ne vidim gde je problem da ovo u praxi probaš. Izgubićeš 1h da instaliraš oba OS-a na tu mašinu.
Sa Centosom nećeš imati problema, a Windows 2003 server, ako je 32-bitan velike su šanse da će progutati sve drajvere od 32-bitnog XP-a (ako baš za taj model ploče nema drajvera za W2K3).
Mukotrpan ce to biti posao, kad budes morao da vratis, ako nesto zabrljas.
Trebace ti bar 4 particije:
1. winows ntfs 2. Linux root 3. Linux swap 4. Storage fat32
Dobra full-backup alatka koju dizes sa fleske ili cd-dvd-a, da odradis image-ovanje oba sistema na storage particiju.
Najbolje bi bila neka bolja masina i da sve to testiras u virtualnom okruzenju. Razlike po pitanju eksperimentisanja su i te kako osetne. Da li ces cekati 10-15min da se vrati image ili ce to biti reda velicine 5-15s. Slikanje stanja sistema, skakanje iz stanja u stanje, belezenje dokle si stao i tome sl…
Ne znam zasto ne bi radilo: http://bit.ly/1kDZI8R kaze da je Centos podrzan za tvoju masinu, a windows ce vec da radi nekako (ako pricamo o dual-boot-u)
Najnoviji CentOS i matori 2003R2.. radice oba bez problema, CentOS ce prepoznati sve, a 2003, odnosno XP je šiven po toj konfiguraciji.
Slazem se sa micikom da je to najbolje da se testira na virtuelnom okruzenju, ali naravno ne na ovoj konfiguraciji, jer ce se ugusiti.. ali mislim da on hoce da vidi bas na tome kako ce to raditi. Btw, zasto za storage FAT32, a ne ext3/ ext4..? Zbog windows-a? U TComanderu ima fenomenalan plugin koji prepoznaje ext particije.
:: Da li neko zna da li je moguca kompletna implementacija 2 gorenavedena operativna sistema na sledecu platformu :: :: Athlon XP 3200 :: nVidia nForce 2 Ultr :: 1GB DDR-40 :: 160GB SATA :: :: Pitam pre svega zbog podrske u drajverima i kakva je stabilnost i pouzdanost na ovoj platformi? Sve komponente su provereno ispravne. Upotreba je u eskperimentalne svrhe, radi vezbanja i proveravanja resenja ::
Da je neka novija distribucija koja po default-u radi sa NTFS-om, bez problema bih mu savetovao da storage bude ntfs, a ne fat32. Licno backup-ujem stvari pod linux-om na NTFS i kad god sam vezivao eksterni hard na windows masinu sve je radilo sasvim normalno i windows se nije zalio.
Taj plug-in koji pominjes, ako se ne varam radi u read-only modu, sto je ok, ali nekako osakaceno po meni. Uvek je bolje imati neutralnu stvar kao sto je fat32. Manje boli glava, a i svi ga vole (mislim na operativne sisteme)…
W2k3 ce raditi bez problema, samo zavisi koje servise mislis da ukljucis i koliko odjednom. Ali mi nije jasno zasto ne koristis Vmware ili Hyper-V za testiranje, sta ce ti ta kanturina?
`Never argue with idiots. They`ll drag you down to their level and beat you with experience.`
Da, samo ima `browse`, ne moze da pise. U pravu si, ja sam bio uporan da napravim NTFS, ali cak i da se nabudzi, to ne radi kako treba, ipak je windows-ov format, na kraju sam ostao na ext3/ ext4, pa sve kroz mrezu.. nekako mi je to bilo sigurnije jer podrzava `journaling`
:: Da je neka novija distribucija koja po default-u radi sa NTFS-om, bez problema bih mu savetovao da storage bude ntfs, a ne fat32. Licno backup-ujem stvari pod linux-om na NTFS i kad god sam vezivao eksterni hard na windows masinu sve je radilo sasvim normalno i windows se nije zalio :: :: Taj plug-in koji pominjes, ako se ne varam radi u read-only modu, sto je ok, ali nekako osakaceno po meni. Uvek je bolje imati neutralnu stvar kao sto je fat32. Manje boli glava, a i svi ga vole (mislim na operativne sisteme) ::
Ah taj “journaling”, vecito crveno slovo kod linux-asha. Jeste da, lakse je pocupati podatke, ako prsnu hard diskovi, neka ubrzanja po pitanju pretrage podataka su moguca, ali ako si osoba sklona bar trostukom backup-u, istih podataka, krajnje je nebitno da li je na storage uredjajima ext4 ili ntfs. Cak sto vise, ntfs je pozeljniji, jer su svuda oko tebe u proseku windows korisnici. A i podaci na storge uredjajima nisu uvek linux tipa. Tako da jedno igranje ti ne gine ili ces da prihvatis windows nomenklaturu ili da koristis nesto ovoga tipa
i „journaling“, stvar ukusa. Gde problem lezi u performansama tih programa koji rade spoj na windows-u za linux particije.
Prepourceni plug-in za TC, kad se pojavio, znaci ext2 varijante, transfer rate mu je bio oko 500-600k (usb 1.0), potom se malo ubrzao sa pojavom ext3/ext4 na par MB/s, do poslednjih podataka koje sam pratio negde oko 10MB/s, sto je tuga kad se prebacuju bilo kakvi veci fajlovi. NTFS pod linux-om, transfer rate cepa do maximuma i preko. Jos nisam naleteo na plug-in pod windows-om koji to moze da potvrdi…
Nisam ja taj linux-ash:). Boli mene uvo za `journaling` jer hocu npr. da izvadim podatke iz crknutog diska, nisam sklon trostrukom backup-u, vec rucnim inkrementalnim. Ali to je bitno vise zbog provere diska i prijave potencijalnog problema, tj. bolje ga povrati(automatski) posle neke kataklizme, kada ima journaling, nego kada ga nema (ext3 i ext4 ja koristim), ali prvi put cujem za ove brzine sto navodis, ajde necemo o matorom ext2, ali ext3 i 4 su da kazem normalno brzi fajl sistemi. Windows ne moze da pise po tim EXT particijama i to je amin. Generalno postoje 2 programcica, ali ne preporucuje se pisanje, vec samo pregled i eventualno moze sa EXT particije da se nesto iskopira, ali sa win-a na tu particiju ne.
NTFS jeste pozeljniji, ali da ga namestis na linuxu.. to je malo muka, postoje 2 resenja za to, 3gNTFS i jos jedan zaboravih kako se zove, to su podesavanja koja meni nisu zavrsila posao i na kraju sam odustao jer sam nasao jednostavnije resenje putem mreze, a ne secam se tacno, mislim da sam i nasao nesto za read/write iz windows-a u ext particije. Ne znam, mozda nisam bio dovoljno uporan, koristim debian 5, 6 i 7 verziju, na petici sam samo baratao s tim, mozda se noviji kerneli snalaze dobro sa 3gntfs utility-em, video sam da recimo CentOS ima vec podrazumevan na najnovijoj verziji, tako da kapiram da je to ispeglano, ako je tako i ako stvarno dobro radi, sto da ne, pozdrzavam.
FAT32 je ogranicen, ne znam vise tacno koliki kapacitet maksimalno podrzava.
:: Ah taj “journaling”, vecito crveno slovo kod linux-asha. Jeste da, lakse je pocupati podatke, ako prsnu hard diskovi, neka ubrzanja po pitanju pretrage podataka su moguca, ali ako si osoba sklona bar trostukom backup-u, istih podataka, krajnje je nebitno da li je na storage uredjajima ext4 ili ntfs. Cak sto vise, ntfs je pozeljniji, jer su svuda oko tebe u proseku windows korisnici. A i podaci na storge uredjajima nisu uvek linux tipa. Tako da jedno igranje ti ne gine ili ces da prihvatis windows nomenklaturu ili da koristis nesto ovoga tip :: :: http://bit.ly/1h2rgc :: :: i „journaling“, stvar ukusa. Gde problem lezi u performansama tih programa koji rade spoj na windows-u za linux particije :: :: Prepourceni plug-in za TC, kad se pojavio, znaci ext2 varijante, transfer rate mu je bio oko 500-600k (usb 1.0), potom se malo ubrzao sa pojavom ext3/ext4 na par MB/s, do poslednjih podataka koje sam pratio negde oko 10MB/s, sto je tuga kad se prebacuju bilo kakvi veci fajlovi. NTFS pod linux-om, transfer rate cepa do maximuma i preko. Jos nisam naleteo na plug-in pod windows-om koji to moze da potvrdi :: ::
hvala ti, probacu, verovatno ce raditi, kazem jebavao sam se na lenny (debian 5) i nije htelo da proradi, na novijim verzijama pretpostavljam da nece biti problema sa 3g-NTFS.
EDIT: sad sam probao ovo na virtuelnoj masini na debianu 7.4, radi bez greske, nikakav problem. NTFS write/read (kada mu dodelim prava za mount) u linuxu, sto je extra.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.