Stari IBM pod Win 7 ne može da se ugasi posle Sleep moda
STRANA 1 OD 1
arogan
Stari IBM pod Win 7 ne može da se ugasi posle Sleep moda
19.06.2014. 23:43
T57983
status: user broj poruka: 543
Jedan od kućnih računara mi je IBM malih dimenzija, valjda M51 (ili M50), Intel 915 sa Intel 3,2 HT sa 2 MB keša. S obzirom da sam na druga dva računara odavno instalirao Windows 7, rešio sam to da uradim na ovom trećem koji je bio pod XP-om (kad već ima 2 GB DDR-a i 250 GB SATA HDD), bez obzira što na zvaničnom Lenovo sajtu nema drajver za Win , ali ima za Vistu. Odabro sma 32-bitni WIN 7 SP1. Kada sam ga instalirao, latinzovao sam ga. Kad sam ušao u `Upravljač uređajima` primetio sam da je video bio Standard VGA, ali automatsim ažuriranjem drajvera skinuo je iz prve sa interneta drajver za Intel 915. Bio mi je i jedan nepoznat uređaj, još sa XP-a sam znao da je to TPM driver (instalirao sam od Viste). Takođe sam i Sound MAx audio mora da instaliram Vistin drajver. Posle sam dodao Aviru, Office 2010, IE 10, KMP player, Adobe i možda još nešto. Uglavnom računar zadovoljavajuće radi, nisma zahtevan korisnik (internet - Youtube i Word dokumenti). U Event Vieweru nema nijedno crveno polje u sistemskom logu, ima par žutih za nebitnog Win32time i sl. Jedina nepravilnost je kada uđe u Sleep mod (stanje spavanja) bilo automtski posle 30 minuta, bilo to da uradim ručno preko START dugmeta računar ne može ni da se ugasi (ni da se restartuje). Naime, kada idem na START pa ISKLJUČI (ili PONOVO POKRENI) računar regularno krene u gašenje, dobije se poruka SHUT DOWN na plavoj pozadini Win 7 gašenja i ta poruka traje par sekundi i onda ostane samo plava pozadina Win 7 gašenja. U tom trenutku očekujem da se ugasi ekran i da čujem da se računar ugasio (prekid ventilatora i dr.), Međutim, to se ne dešava nego plava pozadina traje u beskonačnost, probao sam X puta do sutradan ujutro. To se dešava svaki put kada na bilo koji način uđe u Sleep Mod - nema izuzetaka. Onda moram da držim dugme za gašenje 4-5 sekundi i tek se tada (nasilno) ugasi. Posle uključenja ponekad se podigne normalno, a ponelad se ponudi reparacija sistema (jer nije regularno ugašen). Napominjem da mi se ovi problemi NE DEŠAVAJU kada se uključi Screen Saver ili isključi HDD, samo (jedino) ako uđem u Sleep Mod. Isključio sam opciju `Stanje spavanja` u Kontrolnoj tabli - Opcije napajanja i to mi se više ne dešava. Ipak, ako namerno isproban preko STAT dugmeta da uđem u `Stanje spavanja` ponovo se desi isti problem (bez izuzetka).
Pitanje: Pošto ovaj računar uglavnom koriste moja deca, da li mogu u nekim opcijama (ili regeditu) da onesposobim (zasivim) opciju `Ponovo pokreni` koja se pojavljuje u opcijama gašenja posle klika na dugme START ?
Napominjem da se sećam da sam na ovom računaru imao i običnu 7-cu 32bit (ne sa SP1) i pre 3 godine i mda su se javljali isti problemi.
Neki od drajvera nije kompatibilan sa win 7, zato i pravi probleme sa sleep modom, isti problem sam ja imao na win 8.1 problem je bio u grafickom drajveru.
Ako ti racunar radi normalno, nemoj da koristis sleep mod, nego ga iskljuci totalno, ugasi power opcije i ostavi na performance.
Vista i Win 7 jesu slicno sistemi ali su razlicite vrste drajvera za njih, win 7 ima noviji api sistem.Znaci radice drajver sa viste ali moze doci do odredjenih bagova.
Ako bas hoces sleep mod probaj da nadjes drajvere za win 7 sa sajta proizvodjaca hardvera znaci ne IBM vec za plocu posebno, zvucnu itd.
Isto tako proveri opcije u bios-u, mozda neka pravi problema.
Sleep mod kombinuje RAM i HDD.Znaci ostavi nesto u memoriju racunara od samog sistema a neke fajlove snimi na HDD, znaci RAM ostaje pod naponom celo vreme, ako mu prekines napajanje obrisace RAM podatke i tu dolazi do problema, a mozda taj IBM nema opciju da mu RAM ostane stalno pod naponom.
Probja sa opcijom Hibernacije tad sve sto ima u RAM memoriji snimi na HDD i prilikom podizanja sistema iscita iz HDD fajla podatke i vrati win kako je bio pre hibernacije ( slicno sleep modu samo malo sporije dizanje ).
Edit: Probaj i sa ovime da unstanovis gde je problem:
znas kako, windows sleep mode na sedmici kada je u pitanju desktop ne radi bas savrseno, sta vise, prilicno zna da baguje, to cak ponekad baguje i na laptopovima, ali na laptopu je definitivno optimizovanije. Tako da, tamo gde radi, to stvarno radi, ali tamo gde baguje, bolje da ne koristis, jer u pitanju je nekompatibilnost kada se javlja takav problem. Probaj hibernaciju. Na XP-u nesto se ne secam da sam imao problema s tim, ali na sedmici i osmici baguje na desktopovima.
Dakle: Aninstal drajver graficke pa probas. Ako se isto desava, vrati drajver nazad pa skini drajver za zvuk... I tako redom, dok ne otkrijes koji te zeza. Napominjem, da posle svake aninstalacije, u slucaju da se racunar isto ponasa, tj. baguje, prvo vratis taj drajver pa tek onda skidas drugi. Redom: vga, zvuk, mrezna. Nebi bilo lose da pocupas pci kartice ako ih ima i da otkacis optiku.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Pošto je računar ceoma star (2005.) sigurno si mnogi drajveti za Win 7 neodgovarajaući, ali nekako rade. Nije problem u tome što ja želim da imam pošto poto Seep mod nego, naprotiv, hoću totalno ga ga isključim. U Power opcijama to znam. Ali deca su mi nekoliko puta priliko gašenja, umesto Start-Shutdown odradila Start-Sleep i računar je ostao upaljen do sutra, a kad proban da ga ugasim ne mogu, nego ostaje na karakterističnoj plavoj pozadini Win 7 gašenja, ali se onda ne isključi nego ta maskatraje beskonačno (do protiskanja Powr Button 5 sec).
Dakle, da li mogu u nekim opcijama (ili regeditu) da onesposobim (zasivim) opciju `Ponovo pokreni` koja se pojavljuje u opcijama gašenja posle klika na dugme START ?
Open gpedit.msc and go to Computer Configuration>Administrative Templates>System>Power Management>Sleep Settings Enable `Turn Off Hybrid Sleep` Disable `Allow Standby States (S1-S3) when sleeping`
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.