Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Kloniranje
STRANA 1 OD 1
MACHINE Kloniranje 29.01.2015. 22:56 T60331

status: user
broj poruka: 5714
Da li se pojavio neki alat za on-the-fly kloniranje disk2disk (sa sistemskom boot particijiom) da vidi i diskove u USB fiokama? Dakle, imam interni SATA/IDE koji bih prekopirao 1-1 na disk koji je u USB fioci.

`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Kloniranje 29.01.2015. 23:08 #581044

broj poruka: 19078
Ne znam za pouzdaniji od Norton Ghost (ili Acronis), a najpouzdanije kopiranje nije `on-the-fly`. Prepoznaće ti USB, sem ako nije u pitanju neka matora ploča koja iz nekog razloga ne prepoznaje.

:: Da li se pojavio neki alat za on-the-fly kloniranje disk2disk (sa sistemskom boot particijiom) da vidi i diskove u USB fiokama? Dakle, imam interni SATA/IDE koji bih prekopirao 1-1 na disk koji je u USB fioci
::
:: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer
MACHINE Prepoznavanje OK 29.01.2015. 23:15 #581046

broj poruka: 5714
Ali da li moze da od internog diska koji ima recimo Windows ili Linux particije koje su aktivne i bootabilne da napravi kopiju na Portable disku, koji posle vadjena i ubacivanja u racunar ce ostati bootabilan kao original?

`Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffer

imarkovic Re: Prepoznavanje OK 29.01.2015. 23:25 #581047

Može, samo što to mora da ostane `uslovno rečeno`. Nisam konkretno to probao, jer može neka začkoljica da zakoči, kao što je npr. kloniranje iz AHCI instaliranog sistema na USB koji nije AHCI (primer), onda neće butovati. Sem toga, ne vidim razlog da ne radi, Ghost će svakako izbaciti obaveštenje ako bude neki problem pri samom početku kopiranja, treba naravno testirati svaku situaciju. Sistem može da se instalira na eksterni USB disk.

Nažalost, nikad mi to u životu nije trebalo, te nisam baš klonirao disk na USB disk, već samo pravio image na eksterni disk, pa sa USB-a na disk, to je smešno, voleo bih da mogu da ti dam info iz prve ruke, radi ili ne radi, i zašto, probaj.

:: Ali da li moze da od internog diska koji ima recimo Windows ili Linux particije koje su aktivne i bootabilne da napravi kopiju na Portable disku, koji posle vadjena i ubacivanja u racunar ce ostati bootabilan kao original
:: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffe
Gare87 zanimljivo 30.01.2015. 01:23 #581061

broj poruka: 4725
to je korisno ako bi tako moglo, mada do sada jedino sam probao ceo disk u image-u, a da napravim kopiju diska sa kompletnim stanjem na drugi disk to ne znam da li moze i da li ce biti bootabilno, najbolje sam da testiras, mada mogu da tvrdim, jedno 80% sam siguran da ce biti neki problem posle toga, jer idiotski windows i kad ima 2 diska i na oba je sistem, kad se ukljucju iskljucuju hdd-vi obavezno se posle zabuni oko boot-a, najcesce izmesa oznake particija pa `ne ume` da bootuje, tj trazi boot, predpostavljam da ako ovo uradis to ima da se desi garant, pa onda moras da mu razmestis oznake rucno kao sto su bile da bi radio!

Inace Acronis sam koristio za pravljenje image-a

AMD Phenom II 960T 3.5Ghz
MSI 870S-C45
Patriot 2GB DDR3 1600MHz
Kingston 4GB DDR3 1600Mhz
WD10EARS 1TB
WD1003FZEX 1TB
Sapphire 7870 Ghz Edition 2GB GDDR5
OCZ MXS-PRO 600W
Windows 8.1 RTM 9600 64-bit

JovanZ re 30.01.2015. 01:30 #581062

broj poruka: 3012
Ovo je nesto sto me zanima i sto treba da uradim u skorije vreme.

S tim sto je situacija malo drugacija.

Mogu li da iskopiram sistemski disk nekako na disk na kojem se vec nalaze drugi fajlovi i zatim sa drugog diska da nastavim da butujem sistem?

Ili je manja petljancija da instaliram samo OS na taj drugi disk bez formata i sam odradim backup i da instaliram programe i podesim iste posle instalacije?
VMARC Re: Prepoznavanje OK 30.01.2015. 07:54 #581070

broj poruka: 9437
Moze.
Norton ghost sa Hirensa, nebitno da li je iz XPa ili DOSa. Jedino sto interni diskovi moraju biti u IDE modu, da bi ih XP ili DOS uopste i videli, a USB uredjaji biti ukljuceni prilikom paljenja racunara, da ih BIOS inicijalizuje odmah.

:: Ali da li moze da od internog diska koji ima recimo Windows ili Linux particije koje su aktivne i bootabilne da napravi kopiju na Portable disku, koji posle vadjena i ubacivanja u racunar ce ostati bootabilan kao original
:: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffe
imarkovic Re: Re: Prepoznavanje OK 30.01.2015. 08:11 #581071

Možda neka starija verzija, mada ja koristim HBCD 10.6, prepoznaje Ghost AHCI, ali naravno ne može sa AHCI na IDE i obrnuto, već mora da se poklapa režim.

:: Moze
:: Norton ghost sa Hirensa, nebitno da li je iz XPa ili DOSa. Jedino sto interni diskovi moraju biti u IDE modu, da bi ih XP ili DOS uopste i videli, a USB uredjaji biti ukljuceni prilikom paljenja racunara, da ih BIOS inicijalizuje odmah
:: :: Ali da li moze da od internog diska koji ima recimo Windows ili Linux particije koje su aktivne i bootabilne da napravi kopiju na Portable disku, koji posle vadjena i ubacivanja u racunar ce ostati bootabilan kao original
:: ::
:: :: `Budućnost pripada onima koji su u vreme velikih promena spremni učiti, a oni koji misle da više nemaju šta da nauče, ostaće zatečeni u svetu koji više ne postoji` - Eric Hoffe
mighty Re: Prepoznavanje OK 30.01.2015. 10:09 #581078

broj poruka: 1670
Može, radio sam to dosta puta.

Podignem Acronis sa CD-a, kopiram interni HDD laptopa na SSD koji je u USB fiočici, kad završi izvadim HDD i stavim SSD na mesto HDD-a. Sve u AHCI modu, bez menjanja bilo čega u bios-u i sl.

Jedini problem koji imam je što verzija Acronisa koju koristim ne vidi USB 3.0 portove pa mora kroz 2.0 i kopiranje neće preko nekih 30MB/s ali nije to strašno.

Koristio sam dosta puta Ghost sa miniXP-a u Hirensu da nalepim image na servere koji imaju HW raid, pošto u DOS-u ghost nije video te raid nizove, dok u mini XP-u ili 7-ci to radi bez problema. Kreiranje image-a i kopiranje SAS, SATA i SCSI diskova takođe.

VMARC Re: Re: Prepoznavanje OK 30.01.2015. 13:08 #581090

broj poruka: 9437
Ako hoces znacajno brze da odradis proces, onda source disk drzi na USBu a destination ugradi u laptop.
Ja ne moristim 10.6, ne znam zasto, znam da nema nesto sta mi treba. Hirens koristim sa USB flesa a ne da mi se da rezem CD samo zbog AHCI. Lakse mi je da promenim mod u BIOSu.

:: Može, radio sam to dosta puta
:: Podignem Acronis sa CD-a, kopiram interni HDD laptopa na SSD koji je u USB fiočici..
:: Jedini problem koji imam je što verzija Acronisa koju koristim ne vidi USB 3.0 portove pa mora kroz 2.0 i kopiranje neće preko nekih 30MB/s ali nije to strašno
:: :: Ali da li moze da od internog diska koji ima recimo Windows ili Linux particije koje su aktivne i bootabilne da napravi kopiju na Portable disku, koji posle vadjena i ubacivanja u racunar ce ostati bootabilan kao original
mighty re 30.01.2015. 15:28 #581111

broj poruka: 1670
uglavnom kloniram direktno SATA na SATA, imam otvorenu mašinu u servisu samo za dijagnostiku komponenti i kloniranje, tako je najbrže, ali ponekad i van servisa moram nešto da uradim pa nosim SATA na USB 3.0 kablić koji mi je stigao uz Intel SSD:

http://www.thessdreview.com/Forums/attachment.php?attachmentid=4564&d=1325552885

super je za ovakve potrebe, većina fiočica mora da se rastura, šrafi i sl, ovo samo bocneš hdd/ssd i vozi.
Vaskev re 30.01.2015. 17:33 #581150

broj poruka: 1673
Acronis True image ali možeš i Disk Director Suite za kloniranje diska ali nećeš moći da digneš sistem sa diska preko USB fijoke, samo da ga tako napraviš. Moraćeš tako kreiran disk da povežeš na SATA interni port. Provereno.

http://valid.canardpc.com/shbs65

WOT Nick: Vaske

vlajkic kolko sam ja razumeo 30.01.2015. 20:12 #581176

broj poruka: 609
Tebi treba aplikacija da radis kloniranje sa windowsa na kom radis na neki externi hdd...i to on the fly(da koristis win dok se klonira)
za to koristim AOMEI Backupper Standard (iskren da budem samo sa njim sam uspeo win 8.1 da iskloniram na drugi hdd) i sve ovo se lepo klonira ..Probao sam Farstone DriveClone- ali nisam nesto bas zadovoljan bio..
Ako ti treba nesto za kloniranje vise hdd-ova odjednom (ovo nije tema ali mozda nekog zanima) ja sam uradio preko 300 racunara sa aplikacijom CloneZilla....e sad imao sam tri da kazem docking stations dva dual Black X thermaltake 2.0 i jedan 3.0 manhattan ..uspeo sam na ove dual da kloniram (znaci cetiri diska odjednom) a ovaj 5-i 3.0 nisam nikako uspeo da uklopim (taj disk mi bude prazan kad zavrsi kloniranje)
Nadam se da nisam udavio
Pozdrav

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs