Pozdrav...evo da ne dužim, imam konktetno pitanje! Stavio sam gore navedeni operativni sistem, Zorin Lite 9 32bit na jedan stari laptop da bih mu udahnuo novi život tj da može da radi samo net i gledanje filmova a ja da malo vežbam linux pošto mi je to prvi pravi kontakt sa istim! Za sada sam zadovoljan :) ali.... Skinuo sam program popcorn time za linux verzije, dobio neki fajl Popcorn-Time-0.3.7.2-Linux32.tar.xz i dalje nemam pojma šta da radim. Kako se ovo instalira? Klasika kao kod win ne ide... HVala unapred...
Ja sam zaista nov na linuxu pa nije baš da sam najbolje razumeo ove kodove ili šta već! Jel ja do kucam u terminal celu onu skriptu bez prethodnog skidanja programa? I ono drugo kucam kada?
Problem je sto nemam bas na svakom. Primer na ofice stvarima imam uvek, na firefoxu kako mu se cefne a na sistemske stvari poput control panel, nikad nemam. Moram dole desni klik pa close na task baru.
:: Nije , imaš to ako se ne varam na svakom prozoru... :: :: :: :: :: :: :: :: Offtopic, na Zorin OS da li je normalno da fali gornja linija koja bi trebalo da sadrzi minimize, maximize i close :: ::
Ok..probaću danas. A reci mi za taj Chalet OS, koliko je zahtevan? Isto kao Zorin Lite 9 ili više? I da li je ovo vezrija 64bit `chaletos14.04.2-feb2015-amd64.iso (md5)` a ona druga 32bita `chaletos14.04.2-feb2015-i686.iso (md5)` ili je neka druga podela? Baš ću da probam i taj...pa da se konačno odlučim :)
201MB sistemski iso fajl, manje gotovo da i ne moze da bidne. Dodaj samo najneophodnije programe koji ti trebaju po instalaciji (zahteva Internet) npr:
apt-get install chromium smplayer deluge
bit ce mozda malo igranja oko grafickih drajvera, ali nije nista preterano komplikovano, kako i video veli
p.s.
zorin je simpatican, ali zesce bagovit gui, nepotrebna sminka sto se mene tice ______________________________________ Fiat justitia ruat caelum http://www.dodaj.rs/f/38/3Z/1cB9qWjw/3/mail.jpg
Chalet bi trebao biti manje zahtevan jer koristi XFCE desktop, a Zorin neki svoj hibrid, ali ne mogu garantovati. Sigurno bi trebao biti manje bagovit.
Za 32/64 bit verzije si ubo kako treba.
@micika - Puppy je nenormalno brz, ali muka teška za početnika.
:: Ok..probaću danas. :: A reci mi za taj Chalet OS, koliko je zahtevan? Isto kao Zorin Lite 9 ili više? I da li je ovo vezrija 64bit `chaletos14.04.2-feb2015-amd64.iso (md5)` a ona druga 32bita `chaletos14.04.2-feb2015-i686.iso (md5)` ili je neka druga podela? :: Baš ću da probam i taj...pa da se konačno odlučim : :: ::
Ne znam, šta zamjerate Zorin 8 ili Zorin 9 Ultimate. Instalirao sam ga na gomile računara u školama i ni sa jednim nemam problema, bar do sada. Kompletan instalacijski disk je oko 3.89 GB i sa svim programima, koji se automatski update-uju, pa me korisnici ne smaraju bar za to. Džabe što je đukela nenormalno odzivnija, kada niko od korinika ne zna da radi na njemu. Gomila ljudi nije savladala ni winxp, a ne nešto drugo.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Upravo sam ga stavio....odličnan je. Što se mene tiče našminkan po ukusu a nije zahtevan previše. Iskreno mislim da je malo zahtevniji od zorin lite ali ne smeta. Da bude zanimljivie on ima u sebi već stavljen Popcorn time odakle je i počela priča o ovome....dve muve jednim udarcem! ALI da muka bude veća čini mi se da popcorn time neće raditi. Probao sam par puta, tj par filmova i svi seckaju....ćini mi se da mu je procesor preslab....ima li neko ideju da li mogu ovo da rešim ili da batalim?
Inače u pitanju EeePC koji se kopča na TV i ima procesor intel atom 1.6 valjda sa 1GB deljenog rama....
:: Chalet bi trebao biti manje zahtevan jer koristi XFCE desktop, a Zorin neki svoj hibrid, ali ne mogu garantovati. Sigurno bi trebao biti manje bagovit :: :: Za 32/64 bit verzije si ubo kako treba :: :: @micika - Puppy je nenormalno brz, ali muka teška za početnika :: :: :: :: :: :: Ok..probaću danas. :: :: A reci mi za taj Chalet OS, koliko je zahtevan? Isto kao Zorin Lite 9 ili više? I da li je ovo vezrija 64bit `chaletos14.04.2-feb2015-amd64.iso (md5)` a ona druga 32bita `chaletos14.04.2-feb2015-i686.iso (md5)` ili je neka druga podela? :: :: Baš ću da probam i taj...pa da se konačno odlučim : :: :: :: ::
otvori konzolu/terminal i copy past-uj sta ti je izbacio posto si ukucao dole date komande:
lspci -nnk | grep -i vga -A3
ili
lspci -nnk | grep -i vga -A2
(mozes i njih da copy paste u terminal)
ako nece, onda baci za ovo:
sudo lshw -c video
mozda ces morati da instaliras lshw:
sudo apt-get install lshw
Da se vidi dal su driversi na mestu, ako jesu, ondak te njaka net, tj. odabrao si 1080p konekciju ili 720p ne moze da dekodira (taj atom mi je sumljiv), ako nemas hdmi-out, male su sanse da ce ti i 720p raditi kako treba (ne znam dal ima manji video rate u pondi, ne koristim popcorn) ______________________________________ Fiat justitia ruat caelum http://www.dodaj.rs/f/38/3Z/1cB9qWjw/3/mail.jpg
trebao mi je samo taj deo, sto bi se reklo da su driversi na mestu
onda, najverovatnije to tvoje cudo ne moze da dekodira 720p, procesor je tu slepo crevo, ma koju distribuciju linux-a da stavis.
Probaj da pustis sa youtube-a nesto u 720p i vidi dal secka (flash player instaliran za npr. firefox ili instaliraj chromium-ima ga vec inegrisanog u sebi). Ako da, problem utvrdjen...
p.s.
jedina varijanta koja mi je poznata da moze da spusti cpu usage do 3 puta na slabim procesorima je CoreAVC u kombinaciji sa mplayer-om i wine-om gde treba npr. youtube url stream-ovati preko firefox pugin-a `OpenWith` na mplayer sa CoreAVC-om integrisanim. Ima dosta igranja oko patch-ovanja datog kodeka, googluj. Da li ima neka alternativa da se umetne CoreAVC za stream-ovanje torrenata, mozda. Nije mi nikad trebalo, pa se nisam ni zabavljao mnogo... ______________________________________ Fiat justitia ruat caelum http://www.dodaj.rs/f/38/3Z/1cB9qWjw/3/mail.jpg
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.