Mozda je bila slicna tema pa se unapred izvinjavam jer sam ocajan u pokusaju da instaliram win 7 na novu toshibu satellite l50 koja nema opticki uredjaj. Uredno sam napravio boot ucb sa instalacijom win 7 i isprobao na kompu ali kada isti usb ubacim u laptop i pritiskom na f12 pozoverm boot meni i odaberem da se butuje sa usb-a posle par sekundi na ekranu mi ispise: no botable device - please restart system
postoji li neka fora jer sam i u biosu stavio da se prvo dize sa usb-a pa sa hdd-a i nista ne vredi.
Moras da iskljucis Secure boot u BIOSu i da Boot stavis na LEGACY ili LEGACY + UEFI, nikako samo UEFI, mada ja mislim da verovatno i ne mozes da stavis nista ispod osmice na taj laptop. Jedino bi mozda apgrejd BIOSa mogao da ti pomogne.
PS. Sta ce ti sedmica pored desetke...?
El Capitan
:: :: Mozda je bila slicna tema pa se unapred izvinjavam jer sam ocajan u pokusaju da instaliram win 7 na novu toshibu satellite l50 koja nema opticki uredjaj. Uredno sam napravio boot ucb sa instalacijom win 7 i isprobao na kompu ali kada isti usb ubacim u laptop i pritiskom na f12 pozoverm boot meni i odaberem da se butuje sa usb-a posle par sekundi na ekranu mi ispise :: no botable device - please restart syste :: :: postoji li neka fora jer sam i u biosu stavio da se prvo dize sa usb-a pa sa hdd-a i nista ne vredi.
Hvala na brzom odgovoru, sad cu probati vin 7 pa ako nebude hteo probacu win8, samo da ga prvo ubacim na flash :)
:: Moras da iskljucis Secure boot u BIOSu i da Boot stavis na LEGACY ili LEGACY + UEFI, nikako samo UEFI, mada ja mislim da verovatno i ne mozes da stavis nista ispod osmice na taj laptop. Jedino bi mozda apgrejd BIOSa mogao da ti pomogne :: :: PS. Sta ce ti sedmica pored desetke... :: :: :: El Capita :: :: :: :: :: Mozda je bila slicna tema pa se unapred izvinjavam jer sam ocajan u pokusaju da instaliram win 7 na novu toshibu satellite l50 koja nema opticki uredjaj. Uredno sam napravio boot ucb sa instalacijom win 7 i isprobao na kompu ali kada isti usb ubacim u laptop i pritiskom na f12 pozoverm boot meni i odaberem da se butuje sa usb-a posle par sekundi na ekranu mi ispise :: :: no botable device - please restart syste :: :: :: :: postoji li neka fora jer sam i u biosu stavio da se prvo dize sa usb-a pa sa hdd-a i nista ne vredi.
Nesto Safe boot opcija ili tako nekako, ne secam se bas... Nije Secure boot ali je slicno.Cak i ako namestis, napatices se sa drajverima. Idi obavezno na 64 bita verziju, bez obzira koliko RAMa laptop ima. Vece su sanse da nadjes drajvere za 7. Ne 8.1 idi odmah na 10 bre. Stvarno radi super, nije sala. Od sedmice je osetno brza, a sa osmicom i nije za poredjenje... Osmica je dobra jedino da se iz nje apgrejdujes na 10ku :)
nasao sam secure boot i disejblovao sam ga, ima jos i opcija boot mode gde mi nudi 2 opcije UEFI i CSM, ja sam odabrao UEFI. Sad kada pokrenem boot sa Usb-a desava se isto, kaze No bootable device - please restart system..izgleda kao da ne vidi usb flash
Nikako UEFI. Pa to ti je i bio izvor problema :) CSM... Ovo je trebalo da pomogne... U svakom slucaju, kada budes aktivirao taj 8.1, odmah ga apgrejduj na 10 :)
Aha :) Pa bolji je od 7, svakako, pa jos ako uzmemo u obzir da nema ovakvih petljancija sa gotovo svim novim laptopovima... Sto da ne...? Daj mi jedan argument, pogotovo u konkretno ovom i slicnim slucajevima... Mislim, zasto bi ostajao na 8.1 pored 10? Hajde, ostanak na 7 mogu da razumem, zbog starih navika i drugacijeg interfejsa, ali fejl od 8... Nema svrhe :)
Ja sam probao jos u pocetku sa CSM ali mi na fleski bio win7 pa sam opet vratio na UEFI...tek kada sam napravio win8 bootabilnu flesku i prebacio na CSM sve je krenulo kako treba...
Hvala jos jednom :)
:: Nikako UEFI. Pa to ti je i bio izvor problema :) CSM... Ovo je trebalo da pomogne.. :: U svakom slucaju, kada budes aktivirao taj 8.1, odmah ga apgrejduj na 10 : :: :: El Capita :: :: :: :: :: Izaberi CSM Boot mode :: :: :: ::
:: Ja sam probao jos u pocetku sa CSM ali mi na fleski bio win7 pa sam opet vratio na UEFI...tek kada sam napravio win8 bootabilnu flesku i prebacio na CSM sve je krenulo kako treba.. :: :: Hvala jos jednom : :: :: :: Nikako UEFI. Pa to ti je i bio izvor problema :) CSM... Ovo je trebalo da pomogne.. :: :: U svakom slucaju, kada budes aktivirao taj 8.1, odmah ga apgrejduj na 10 : :: :: :: :: El Capita :: :: :: :: :: :: :: :: Izaberi CSM Boot mode :: :: :: :: :: ::
Sedmica je i dalje (jos uvek) ZAKON. Ne zato sto je idealna i bezgresna...
11.10.2015. 23:52
status: user broj poruka: 11016
nego zato sto su 8 i 8.1 mrtvorodjencad, a desetka je jos daleeeeeko od sredjenosti. E, sad, pitanje instalisanja na konkretni laptop je druga stvar - majkro$oft je sklopio neformalnu koaliciju sa proizvodjacima da bi namerno, vestacki potisnuo sedmicu u korist desetke - proizvodjacima hardvera se nude povoljni bundle-dilovi u tom smislu, pa ovi namerno ne proizvode drajvere koji podrzavaju taj hardver pod sedmicom.
Ma 3.11, kakav NT. ovo je 21. vek, ne bi smo jos trebali da koristimo New Technology System za 22. vek. Licno sam do skoro praktikovao Sedmicu, Osmica je propast (da, mrtvorodjence). Desetka je sasvim OK, a kada se bude ispeglala, bice neuporedivo bolja od Sedmice.
El Capitan
:: Do juce svi vicu da je 8 bolji od 7... a sad vise nije bas.. :: Sarena govanca... od nt 4, pa na gore... : :: :: Gigabyte Z77M-D3H, i5 3570 :: 3x8GB ddr3 1333, SanDisk SSD 64GB, Win X :: Frontier DIV :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60426. Broj poslatih odgovora: 647727. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.