Citrix Xen je specijalizovan software za virtuelizaciju, HyperV postoji kao rola u windows server okruzenju i koristi se uz windows jer je potpuno besplatan, i radi ok, ali ima svoje nedostatke, takodje postoji HyperV standalone server koji je takodje besplatan i ima samo power shell konzolu i klot je spreman za virtuelne masine, takodje ima svoje nedostatke i nekompatibilnosti sa hw.
Takodje, XEN ima svoj hypervizor (standalone server). Po meni bolja opcija je Citrix Xen, ali opet ne mora da znaci, jer zavisi od hardware-a i potreba/ zelja. Pogledaj takodje od VMware-a Workstation kao klijent za windows/linux, a i oni imaju standalone server za virtualne masine koji se zove ESXi. Kod ovih resenja, ne mislim na standalone, vec na programe koji se instaliraju, postoji paket za svaki koji se instalira i pokriva drajvere, pegla poznate bagove, itd. Kod HyperV nesto slicno ide kroz windows update.
Win2012 ima posebne drajvere, ali verovatno su neki kompatibilni od win8, medjutim tu se nikad ne zna kako radi drajver koji nije sertifikovan za taj OS, pozeljno je uvek da imas sve drajvere za tu i tu verziju windows-a najvise zbog stabilnosti rada. `Trebalo bi` nije resenje niti odgovor..
Dakle, glavno pitanje, da li tebi treba client ili hypervizor? Ili, ne znas?
:: Sta je bolje koristiti za virtualizaciju na desktop class masinama XenServer 6.5 ili 2012R2 sa HyperV? Da li na 2012 pasu drajveri sa Win 8.1 ::
ESXI nece zbog hardrvera da radi zato i pitam. HyperV sigurno hoce jer ima drajvera. Ali me zanima Citrix 6.5 da li vidi softverski RAID na SB950 i da li li vidi RTL 8111F i bcm5772?
Moras da testiras sam, da se pozabavis, ako vidi sb950, videce i raid, to je jasno. Isto tako i za realtek i broadcom.
Ps u esx si probao podrsku sa drajverima preko vsphere, infrastructure i nema?
:: ESXI nece zbog hardrvera da radi zato i pitam. HyperV sigurno hoce jer ima drajvera. Ali me zanima Citrix 6.5 da li vidi softverski RAID na SB950 i da li li vidi RTL 8111F i bcm5772 :: :: Hval ::
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.