MSI K9N6PGM2-V2 (MS 7309) je matična na desktop! Instaliram XP nioemalno, ali drajvere za grafiku nikako! Instaliram ih, ali kad se restartuje dogura do momenta kad treba da pojavi Welcome i tu blokira! Drajveri su: MCP_X32_MB i NVIDIA_MCP61_SATARAID_XP U čemu je problem?
Već sam skidao ove drajvere pre neki dan, ali ne pomaže! Kod podizanja XP dogura do nekle, i kad treba da pojave Welcome i da nastavi, tu blokira! Meni je problem što slika `pliva`
:: :: https://www.msi.com/Motherboard/K9N6PGM2V2/support#driver :: Samo taj chipset imas da instaliras,tu je i grafik :: :: To sam već probao ovih dana i ista stvar! Dogura do nekle podizanje XP i kad treba da pojavi welcome tu stane!
Ne secam se da je IKADA (barem u poslednjih 10 godina)
04.02.2026. 10:35
status: user broj poruka: 11065
MSI bio `raspad`. Naprotiv, tokom tog perioda bio je (a i sada je!) jedna od najboljih firmi u SVAKOM pogledu a narocito kada se radi o graf. kartama i mat. plocama (rame uz rame sa ASUS-om i EVGA). Za razliku od, na primer, gigabajte-a koji se pokvario upravo pre pomenutog perioda i evo, trune i dan-danas... Kupovina ma i najjeftinije i najskromnije mat. ploce koju proizvodi AsRock ili Biostar predstavlja pametniju investiciju od kupovine bilo koje gigashitove, narocito sa aspekta pouzdanosti/dugotrajnosti.
Ovo gore je još jedno lično mišljenje bez argumenta i dokaza. Meni je MSI ispao đubre a Gigabyte uvek sve radilo i radi i danas. A ovo za XP, ako još pričamo u 2026. o nekakvom XP-u... ne znam.
Prvi belac koji je ``otkrio`` Nijagaru (zalutao, nakon sto se izdvojio iz grupe drvoseca pa ``naleteo`` na vodopad) u pionirska/osvajacka doba, vratio se medju svoje gotovo nemocan da sastavi jednu suvislu recenicu (nedeljama je bio pod stresom zbog opcinjenosti prizorom). Kada je dosao sebi, opsirno je pricao, opisivao vodopad, crtao (po secanju), uporedjivao visinu vodopada sa liticama i sekvojama u blizini kampa... Niko mu nije verovao - trazili su DOKAZ. On je zacutao i, posle kratke stanke rekao otprilike ovo: ``JA sam dokaz. MENI dokazi nisu potrebni, a onaj ko ih hoce neka potrazi vodopad.``
Potroseni vrhovi za lemilice, iscakana klesta, pincete i stafcigeri, nazuljana kolena i guzica, odgovarajuca statistika vodjena tokom 3+ decenije sklapanja, rasklapanja, popravki i prepravki moji su (i za mene su) dokazi i argumenti. Da uveravam - necu, s moje strane dosta je i ovoliko pa, na dan PC servisera (30. februar) ako me se sete - sete se, ako ne, u redu, to je bila moja duznost (obaska sam i lepe pare zaradio)...
Ali to nisi rekao odmah nego posle i zato nema potrebe za slikovitim metaforama. Eto i lepe si pare zaradio, a verovatno ti MSI, ASUS, AsRock i Biostar nisu doneli ni dinara. Kvari se samo Gb ali sam ja nekako imao sreće da se meni ne kvari. Dobro, i to je moguće.
Ако си скинуо ове драјвере и са тим графика не ради, онда није до њих, већ до графичке, као што каже колега. Оно што можеш да урадиш и на тај начин сам сигуран да би 99% радило, је да ставиш другу графику у PCIe слот.
Занимљиво ми је ово враћање у прошлост, носталгија, некадашњи добри брендови, XP.. По мом искуству виђао сам пуно конфигурација са MSi плочама, биле су ружне са црвено-златним дизајном, али су радиле. За плочу која и даље функционише после 37год., са само цркнутом графиком (и чуди ме да још ради мрежна картица), Боже мој, не могу рећи да је крш. Лично сам у том времену фаворизовао искључиво АСУС (оправдано). Али, никад нисам имао Гигу, па не могу да причам из личног искуства, али такође сам га виђао доста по конфигурацијама које су се отписале са исправним плочама.
Биостар је овувек имао средње и јефтиније плоче, али биле су добре и стабилне, на дуже стазе. АсРок никад нисам волео због лоших биоса, не знам из ког разлога су увек имале лош биос, али и данас је тако.. Мени је то јако битна ставка на плочи, пошто сам навикао да моја плоча увек има последњи стабилан биос.
Мој омиљени бренд из прошлог века (скоро) - ABIT. И даље имам AB-9 Pro плочу.
Још мало лепих сећања, ако се неко сећа: `Chaintek, PC Chips, Epox, Soltek, чувени Albatron и многи други..
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: MSI K9N6PGM2-V2 (MS 7309) je matična na desktop! Instaliram XP nioemalno, ali drajvere za grafiku nikako! Instaliram ih, ali kad se restartuje dogura do momenta kad treba da pojavi Welcome i tu blokira! Drajveri su: MCP_X32_MB i NVIDIA_MCP61_SATARAID_X :: U čemu je problem ::
Pare sam, ipak, zaradjivao u vreme kada su aktuelne bile
05.02.2026. 01:44
status: user broj poruka: 11065
firme koje je nabrojao Igor (zaboravio si legende: Soyo i Acorp). Jedno hiljadu-hiljadu ipo dojcmaraka godisnje izmedju 1992. i 2000., samo na servisu (obaska instalacija op sistema i odrzavanje u voznom stanju) - konfiguracije 286/386/486/pentium///win3.11/95). Do pojave ``pentium-a``, bekap-batareye na mat. plocama nisu bile pljosnate-dugmaste-soketovane (silver oxide ili lithium) nego zalemljene, valjkaste (NiCd), Zamena dotrajale baterije i zamena ``naduvanih`` elektrolitskih kondenzatora bile su tipicne servisne operacije. Kako je vreme odmicalo, sve manje je bilo posla za lemilicu a ugradjivanje u cenu komponenti, sklapanje tih komponenti i njihovo odrzavanje donosilo je (i donosi) pare.
Izmedju ostalog, gigashyte je prvi (koliko me secanje sluzi) proizvodjac koji je pribegao upotrebi onih malih, usranih ventilatora na hladnjacima south bridge-eva, tako da: hvala gigi, zaradio sam i na njihovom smecu. A BIOS-i su im bili GROBLJA ( i to ``pasja``).
Gb je bio najrasprostranjeniji, logično da je najviše dolazio na servis. Ali procentualno je isto. Ako od nečeg 100 ne radi deset a od nečeg 10 ne radi jedan to je isto. Deset procenata. A šta li fali ventilatorima, bolje lade nego pasivni. A BIOS ko BIOS, ima šta treba, vozi Miško.
Проблем код тих варијанти са вентилаторима (и мене је то нервирало), је што су се вртели на 50к обртаја и убрзо рикну после гаранције, а што никад није било потребе за истим, сигурно си видео плоче са тим малецким вентилаторима који се не врте, тако је и остало зацементирано и наравно ништа се није грејало ни поред вентилатора који се претворио у пасиван, нити је црко чип. Ваљда им је било јефтиније да ставе неки крш вентилатор, него да појачају алуминијумски хладњак. Опет, тада се плоче нису грејале пуно.
Да, нисам могао да се сетим Soyo, кога сам видео само пар пута, а овај други никад, Acorp, али не знам одакле ми је познат тај лого.. Млађи сам мало од тебе, тад сам се играо са сегом, нисам имао комп до 2000-те :). Али сам тада добио пентиум3 са плочом ASUS CUSL-2-C Black Pearl.
:: :: Gb je bio najrasprostranjeniji, logično da je najviše dolazio na servis. Ali procentualno je isto. Ako od nečeg 100 ne radi deset a od nečeg 10 ne radi jedan to je isto. Deset procenata. A šta li fali ventilatorima, bolje lade nego pasivni. A BIOS ko BIOS, ima šta treba, vozi Miško :: ::
u jednom odredjenom periodu (podosta godina), gigine ploce su na trziste dolazile sa neispravnim, ``bagovitim`` BIOS-ima - malo-malo, pa model ciji BIOS valja flesovati (a flesovanje je vo vremja ono bilo komplikovanije nego sada). Gigin sajt, support odeljak bio je prenatrpan revizijama firmware-ova za vecinu tada aktuelnih modela - bukvalno je jedna rev. stizala drugu pa, flesuj, flesuj...
@igor@ Acorp, Abit i Epox su bili visa klasa po inovativnosti dizajna i kvalitetu izrade. Abit je svojevremeno izbacio ``revolucionarnu`` ZM6 - prvu plocu za Pentium2 koja je imala ugradjen socket (dotle je svaki CPU te generacije isao na slot/adapter). Chaintech i Soyo su bili solidna sredina. PC chips je ciljao na one koji bi da ustede: prvi je napravio nekoliko ``integrisanih`` modela za 486 i za P1 - ploca je imala ugradjenu graf. kartu, zvucnu kartu i dial-up modem.
Дуго сам имао тог бартона док нисам набавио комбинацију AB9/Core2Duo, не сећам се који процесор, неки из 6ххх серије. Који је то био скок, то је било невероватно.
Мало су дорадили сајт, ако кликнеш на `support`, ту је све, ревизије биоса конкретно ове плоче датирају од 2021, до краја 2025-е, је релативно мало ревизија (за типичан Гигабајт). Што је генерално боље него да је остао биос из рецимо 2022., што не значи да је биос савршен јер нису избацивали ревизије, али опет ни не мора да значи да је лош.. Генерално иницијално све има неке бубице које морају да се испеглају.
По мени, сада, Гигабајт је одличан избор, не свака плоча наравно, одабрана.
Али, ако се вратимо на то раније доба (не знам пре 2000.-те), неки просек је да је Асус био најпаметнији избор за плочу.
:: u jednom odredjenom periodu (podosta godina), gigine ploce su na trziste dolazile sa neispravnim, ``bagovitim`` BIOS-ima - malo-malo, pa model ciji BIOS valja flesovati (a flesovanje je vo vremja ono bilo komplikovanije nego sada). Gigin sajt, support odeljak bio je prenatrpan revizijama firmware-ova za vecinu tada aktuelnih modela - bukvalno je jedna rev. stizala drugu pa, flesuj, flesuj.. :: :: @igor :: Acorp, Abit i Epox su bili visa klasa po inovativnosti dizajna i kvalitetu izrade. Abit je svojevremeno izbacio ``revolucionarnu`` ZM6 - prvu plocu za Pentium2 koja je imala ugradjen socket (dotle je svaki CPU te generacije isao na slot/adapter) :: Chaintech i Soyo su bili solidna sredina. PC chips je ciljao na one koji bi da ustede: prvi je napravio nekoliko ``integrisanih`` modela za 486 i za P1 - ploca je imala ugradjenu graf. kartu, zvucnu kartu i dial-up modem :: ::
не заборави да је MSI опстао поред мора других брендова који су се борили и да данас има једне од бољих плоча. Плоче им нису биле врхунске, али биле су коректне и радиле су.
Како то мислиш, драјвери им нису радили? Који су то посебни драјвери који су `MSI`?? Плоче су биле са интегрисаним nVidia/Intel/Realtek/Mediatek чиповима, када инсталираш драјвер, инсталираш од тих брендова, такође и са MSI сајта се инсталира пакет са тим истим драјверима.
Једини проблематични драјвери о којима су људи дискутовали су били од ATi Radeon, мада ја то нисам ни приметио, углавном сам имао други бренд, али свакако сам одржавао другима и нисам се сусретао са проблемима.
Оно што бих ја поменуо као потребу и моје лоше искуство, то су Foxconn и Jetway плоче. Све су цркле.
:: Mislim da nema posebnu grafiču, već da koristi integrisanu :: :: Neka potraži drajvere za grafičku na Nvidia sajtu :: :: Torta donosi odluke na malom broju uroraka :: Tada je MSI u srednjem segmentu bio raspad. :: Nijedan drajver im nije lepo radio. :: :: Skraćenica je bila M iSe Igramo = MSI :: ::
Pričam o periodu od 1999-te do 2008-me godine. Srednji segment poloča i laptopova.
Na poslu imam preko 200 računara. Privatno sam ih tada prodao mnogo.
Često se desi da drajver sa MSI za Nvidia, Intel ili VIA ne radi. Puca Windows na isti način kako je opisao pokretač teme. Skinem sa Nvidia, Intel ili VIA i to radi.
Vrhunac je bio najnoviji bios za laptop MSI VR610 ili 630. Posle flešovanja se upali i neće da butuje.
Tad je bilo: ako nećeš probleme onda Asus ili Gigabyte.
Broj postavljenih tema: 60505. Broj poslatih odgovora: 648674. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.