Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Operativni sistemi i sistemski programi
Prebacivanje OS i C particije na SSD disk zbog ubrzanja
STRANA 1 OD 1
arogan Prebacivanje OS i C particije na SSD disk zbog ubrzanja 17.07.2026. 13:03 T69522

status: user
broj poruka: 550
Hteo bih da ubrzam jedan prastar račuanar pod Win 10 21H2 (19044) sa HDD 500 GB, jer je nabavljen SSD disk 250 GB.
Na sadašnjem HDD-u ima sve particije C i D, ali kada se uđe u disk Manager, malo je komplikovanije, postoje 4 particije (na 500 GB)
- 100 MB (EFI... - trenutno 100% free
- C particija 240 GB NFTS (Boot, Page File, Crash Dump ....
- 527 MB (Recovery ...) - trenutno 100% free
- D particija 240 GB (basic Data Partition).

Pošto su podaci sigurniji na HDD-u, hteo bih na SSD disk da kloniram samo sistem i sistemsku particiju, čime bi znatno ubrzao podizanje sistema i rad u Windows-u. Zatim kada se podigne Windows sa SSD-a, sa HDD-a bi obrisao C particiju i obe ove skrivene /koje su 100% free) a zatim D particiju proširim da bude celokupšan oslobođeni prostor.

Da li postoji neki program koji može da klonira samo i sistem i C particuju (vidim da ima opcija u AOMEI Bakuper u okviru Sergei Strelec opcija Clone, pa se bira System), da li to može tako. Ili oma neki lakši program?

Ako ne može tako, imam rešenje: kloniram disk na disk, sa SSD-a obrišem D particiju i C povećam na ceo oslobođeni deo, a sa HDD-a obrišem C particiju i dve male skrivene, a zatim D particiju povećam na ceo oslobođeni deo. Ali ovom mi je tripliranje posla.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Daum ... 17.07.2026. 13:49 #685022

broj poruka: 12836
Acronis Disk Director ovo radi, imaš krekovane verzije da nadješ svuda i vrlo je lak za korišćenje.

VMARC Moze skoro svaki program 17.07.2026. 20:50 #685023

broj poruka: 9507
Ja koristim HD Clone. Odem na opciju disk clone, onda odcekiram particije koje NECU da kloniram (u tvom slucaju to bi bila D) i on automatski rasiri proporcionalno dve UEFI paricije i C.
Mada, kazem ti, moze skoro svaki program za kloniranje. Mogao je i ubogi Ghost :)
krkub kloniranje? 18.07.2026. 17:19 #685024

broj poruka: 1049
Ubodi novi ssd, podigni svež sistem na njemu.
A onda manipuliši sa starim hdd-om kako ti volja

arogan Re: VMARC 18.07.2026. 17:44 #685025

Probaću u ponedeljak HD Clone.

Ranije, u WIn XP eri to sam mogao sa Ghostom, opcija Lccal Particion to disk, ali na Windows 10 ne radi, makar desetka ne može da se podigne posle takvog kloniranja. Nisam video da li je MBR ili GPT originalan disk, možda i to ima neke veze.
Da li HD Clone ima u okviru Sergei Strelec? Na primer, na flešu Sergei Strelec ima samo minijaturna verzija Acronis Dsik Direkctor koja uopšte ne nudi kloniranje.

VMARC Ako budes koristio HD Clone 18.07.2026. 20:26 #685026

broj poruka: 9507
Obavezno idi na Clone drive i odcekiraj particiju koju neces. Nemoj ici preko particija.
Ja sam ga svojevremeno “iscupao” iz strelca ili hirensa, ne secam se. Iskopitao sam ga na fles gde je strelac, podignem win 10 i pokrenem ga sa flesa. Sada ga nema na strelcu a na hirensu ne znam, mislim da ga nema ni tamo.

Ghost radi samo sa MBR, ne radi sa GPT.
siki069 GHOST 20.07.2026. 07:11 #685027

broj poruka: 535
Ako hoćeš sa GHOST-om malo je komplikovanije od HD-clone.

Uzmi imidž postojeće C particije. Opcija partition to file.
Kreni instalaciju Win10 na SSD.
Prekini je posle prvog boot-a sa HDD i vrati imidž.

arogan Re: VMARC 20.07.2026. 11:08 #685028

Podigao sam distem sa Hirens Boot 10.4. ali ne radi ni miš ni tastatura koji su na USB portu. PS/2 mi trenutno nije dostupno. Napraviću Boot flash sa ver. 15.2 pa ću da pokušam.

arogan Re: siki069 20.07.2026. 11:11 #685029

Zanimljim predlog, nije mi pao na pamet, sigurno je brže nego da kloniram ceo HDD pa sa butabilnog da obrišem samo D particiju a sa starog da obrišem sve particije sem D.
Probaću ako ne nađem HD Clone

arogan Uspeo sam sa TeraByte Image for Windows 20.07.2026. 11:27 #685030

Uspeo sam sa TeraByte Image for Windows, koji je u okviru Sergei Strelec. Idem na opciju Copy pa odaberem Full opciju, pa me pita da odaberem disk sa koga ću da kloniram i tu mi se pored root-a pojave i sve 4 partije koje mogu da odštrikliram. Odštriklirao sam D i pustio kloniranje na SSD kome sam prethodno obrisao sve particije.
Nakon kloniranja, sistem se podigao sa SSD, ima samo C particija, koju, u okviru Windows 10 disk menadžera ne mogu da Extendujem na preostali prostor (zasivljeno mi je, crno je samo Shrink ali to mi nije potrebno.
Ponovo sam podigao Sergei Strelec i uspeo sam, u programu Aomei Partition ... da uradim merge C particije i Unallocated space, i kada sam pogigao Windows C particija zauzima željeni max kapacitet HDD-a.
Ostaje mi nejasno kako u Disk Manageru ne mogu da povećam C particiju na max kapacitet, ali dok imamo druge alate, to nije ni potrebno.
Hvala na predlozima, i pozdrav.

vladarko Acronis True Image je program kojim se klonira disk 05.08.2026. 22:03 #685048

broj poruka: 4231

Pozdrav!

Vlada

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60541. Broj poslatih odgovora: 649019.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs