Dok sam instalirao Xp nestosam zurio i u brzini instalirao i xp na pogresnom hardu pa sam pri ponovnoj instalaciji na prvom hard-disku instalirao xp na D: particiji i sad ne znam kako da vratim... Oslobodio sam C: , sad nista ne koristi taj drive, a kad hocu na properties, na mycomp i na manage da promenim sa D: na C: pise da nece jer je particija sistemska, tj butabilna... Probao sam i partition magic i nece ni on... Stavrno mi nije do toga da sve ponovo instaliram, tako da trazim kako to da uradim... Neka ideja?
Prvo zapisi tacnu velicinu particije koju zelis da obrises.
Treba ti start up floppy sa kojeg ces dici sistem u DOS-u.
Potom ukucas FDISK i sledis uputstva na ekranu za brisanje particije (prethodno moras da obrises `logistiku` sa drajva, pa tek onda samu particiju). Malo ces se pomuciti, ali uspeces.
Potom kreiras novu particiju kao EXTENDED, restartujes i formatiras je.
Pisem po secanju, odavno to nisam radio, ali mislim da sam sve tacno naveo.
Vazna napomena: kada dizes sistem sa floppy-a, nije isti raspored slova (A, B, C, D, E, F...) za obelezavanje drajva (iliti particije) kao kada dizes sistem sada. Zbog ovoga ce ti trebati velicina particije.
Ako nemas floppy drajv, moze da posluzi i instalacioni butabilan CD sa Windows 98, s tim da je izmenjeno obelezavanje drajva na treci nacin. Moras da se malo pomucis, ne mogu bas svega da se setim.
Mozda uspe i tako ali sve zavisi kakve su mu particije i odakle taj xp zapravo krece. Da ne mrsimo mnogo, do sada bi instalirao ponovo bar 3 puta tako da...
Zasto bi se mucio da prebacujes XP na C: particiju. Znam mnoge koji ga namerno instaliraju na D:, zbog zastite. Svi virusi, crvi, trojani itd. traze OS na C: particiji. Sve ce ti lepo raditi i kad ti je Win na D:. Samo pri instaliranju programa, koji se svi (glupavo) guze da idu u C:Program Files, promenis C: u D: i zavrsio si posao.
Nemoj da se gnjavis. Ostavi ga tako. Brzo ces se navici.
ako ti bas smeta. Sam Winblows se nece ljutiti sto je C: preslo u D: ali ima stvari koje u registry upisu C:draga mama i njima se nece svideti prebacivanje...
Sto se virusa iz prethodnig posta tice sasvim pravilno. Evo i nadogradnje - napraviti novi TEMP folder, pa sebi zabraniti izvrsavanje programa iz istog (instalacije bi morale da se izvrsavaju sa drugog accounta - bar vecina). Zatim zabranis sebi kreiranje fileova u windows folderu i system32 (moze i celo windows stablo u principu...)...
:: Ovako :: :: Prvo zapisi tacnu velicinu particije koju zelis da obrises :: :: Treba ti start up floppy sa kojeg ces dici sistem u DOS-u :: :: Potom ukucas FDISK i sledis uputstva na ekranu za brisanje particije (prethodno moras da obrises `logistiku` sa drajva, pa tek onda samu particiju). Malo ces se pomuciti, ali uspeces :: :: Potom kreiras novu particiju kao EXTENDED, restartujes i formatiras je :: :: Pisem po secanju, odavno to nisam radio, ali mislim da sam sve tacno naveo
Ovo bi radilo da ne postoji jedna začkoljica - boot podaci se uvek upisuju na prvi hard disk, tj. u njegovom slučaju C:. Kada ga bude obrisao, neće moći da podigne sistem. Možda, ali samo možda bi sve proradilo sa fdisk /mbr na disku D:, ali baš i nije sigurno rešenje. U svakom slučaju bi trebalo da u BIOS-u kao prvi disk postavi onaj na kome se nalazi Windows (malo me zbunjuje originalni post jer se u jednom delu pominje particija, a u drugom drive). Definitivno je najlakše je da se ponovo instalira od početka. To je samo 30-40 minuta (ili manje, zavisno od konfiguracije) + vreme za instalaciju programa (i da, vreme za backup).
Još jedna stvar - nije neophodno da se radi formatiranje. Postoji sjajan program pod nazivom ERD Commander koji služi za boot-ovanje sistema sa CD-a. Sve što je potrebno uraditi je brisanje (uz prethodni backup bitnih podataka) Windows/Program Files/Documents & Settings foldera + root-a, i time je apsolutno sve vezano za instalaciju Windows-a uništeno - eventualno može da se ubije i System Volume Information i RECYCLER. ERD Commander pominjem jer brisanje radi izuzetno brzo, lak je za korišćenje, a sasvim fino radi i sa particijama ono što bi se normalno radilo iz Partition Magic-a.
Broj postavljenih tema: 60426. Broj poslatih odgovora: 647730. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.