Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Aplikacije
Google Serbian Translate
STRANA 2 OD 3  
imarkovic Re: Re: Re: - - 18.11.2011. 13:33 #377722

status: user
broj poruka: 19086
`majkemi`, `docicu`, `neznam`, `neželim`, `neumem`, `kotepratikući`, `bolU me noge` itd...

:: ::
:: :: ::
:: :: :: NE pise se S` obzirom, nego S obzirom, dakle Sa se uvek elidira na S BEZ apostrof
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strela75 S` ili bez s... 18.11.2011. 13:33 #377723

broj poruka: 1591
Apostrof valjda ukazuje da slovo fali (menja ga). Nekada je moralo umesto `Sa postovanjem` da se menja u `s` postovanjem`, a pre X godina su promenili da moze, ali ne mora da se stavlja apostrof.

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

imarkovic Re: S` ili bez s... 18.11.2011. 13:36 #377724

stvarno ne znam da kažem tačno, ali iskreno meni je mnogo pravilnije reći `UZ poštovanje`

:: Apostrof valjda ukazuje da slovo fali (menja ga). Nekada je moralo umesto `Sa postovanjem` da se menja u `s` postovanjem`, a pre X godina su promenili da moze, ali ne mora da se stavlja apostrof
::
Snoopy- Re: S` ili bez s... 18.11.2011. 13:43 #377729

broj poruka: 6083
Apostrof oznacava to, ali unutar reci, ovde je pravilo da ga nema :)

LG 42LD420 Phenom II x6 1055t Gigabyte 970A-UD3 G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600,
ASUS 6870 DirectCU/2DI2S G.Skill Sniper SSD 120GB SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo

:: Apostrof valjda ukazuje da slovo fali (menja ga). Nekada je moralo umesto `Sa postovanjem` da se menja u `s` postovanjem`, a pre X godina su promenili da moze, ali ne mora da se stavlja apostrof
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
strela75 A jel? 18.11.2011. 14:41 #377730

Onda ovo `jel` dodje tacno, jer nema apostrof, kao sto ni ono s nema.

Pozdrav.
-
Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality

imarkovic Re: A jel? 18.11.2011. 14:47 #377732

mislim da nisi skontao poentu, pazi ovako:
A: jer hocete da igramo igrice ?
B: nije mogao da odigra do kraja jel je morao da jede.
nebitno kako se piše..

:: Onda ovo `jel` dodje tacno, jer nema apostrof, kao sto ni ono s nema
:: Pozdrav
:: Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spiritualit
neXus2000 @f0rever 18.11.2011. 14:48 #377733

broj poruka: 3352
``Ja sam zadnji put jeo pre dva sata`

Obrazlozenje je: `ne kaze se zadnji, nego poslednji!!!`

To nije tacno. Obe reci su sasvim prihvatljive, ali lepse zvuci poslednje, to stoji.`

Nisu oba pravilna, jer `zadnji` pokazuje da uvek postoji sledeci put ili cak neko sledeci da stane iza tebe.Sve je u zavisnosti od situacije. Dok poslednji je poslednji i nema ista iza toga.

Zatovrenik dobija poslednji obrok pred egzekuciju, a zadnji.....pa, sutra je novi dan :))

strela75 @imarkovic `jel` kao skracenica od `je li` 18.11.2011. 15:10 #377737

... a ne kao sinonim za jer.

Pozdrav.
-

Dexter013 SviDZa mi se slaDZo tema 18.11.2011. 16:04 #377744

broj poruka: 17098
Da ne ispadam ja redovni kenjaros i smarac, za:
ne znam odvojeno
jel i jer nisu isto i slicno.

Aj gutaju se slova, desava se nije strasno,
greske u kucanju, udaris, r umseto e jer su jedno pored drugog,
ne razmaknes izmedju dve reci, takodje nista strasno
ali barem neke osnovne stvari.Red je.

Samo da sad ne cepidlacimo previse.
Meni licno bode oci
veliko-malo slovo,
tacka i zarez gde treba,
ne znam spojeno,
jel i jer da se mesaju.
i naravno w umesto v.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Philips 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Ishmerish Mare nemo jeL da mi diras!!!!!! 18.11.2011. 16:11 #377749

broj poruka: 7285
Kao sto je receno u pitanju je skracenica za JE LI, mada je to izvorno lalinska rec -TAKO-DA-PREM ... ne sigraj se da ti neBI skocio u usti i izgazio jezik

Lala 4ever!
http://fwd4.me/zCE

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

krkub Re: 18.11.2011. 16:16 #377752

broj poruka: 1030
`Jel` nije nastalo od `da li`, već od `jeste li`.

:: Arhaicni su izrazi tako da nema apostrofa
:: Jel - od da li
:: Jer - od zato sto
:: Inzinjer - pravilno Inzenjer
:: Sreca pa se ne krecem u tako kretenskim krugovima, inace bi ludeo svaki dan. To uglavnom na netu ima tih debilizama, zato sto net danas ima svaki debil
krkub Re: Одлична тема!!! 18.11.2011. 16:25 #377756

broj poruka: 1030

::Требали би сви да пишемо ћирилицом јер је то наше писмо, али то је друга тема
:

I latinica je naše pismo. Rek`o Ustav.
A da li bi svi trebali da pišemo samo ćirilicom, jeste druga tema.

I naravno da ne. Zašto?
Zato što imamo sreće, da kao narod, kao deo stanovništva planete Zemlje, imamo u upotrebi (potpuno ravnopravno) ta dva različita pisma. To je dar, i nadasve prednost, ako se ja pitam.
neXus2000 Re: 18.11.2011. 16:30 #377758

broj poruka: 3352
Oba su pravilna za inzenjer/inzinjer.

Mada, inzenjer je kao prihvacen zbog Matice srpske iz `93 god. Cak i neki profesori srpskog se vade na inzenjer zbog skracenice - inz. Pa sam tako upitao jednog, da li zna da obe reci pocinju sa inz. Tada je nastao muk. :)
S` obzirom da rec engineer (endzinir) zapocinje sa E i nastavlja sa I od samoglasnika, mislim da bi pravilnije bilo inzinjer.

:: Arhaicni su izrazi tako da nema apostrofa
:: Jel - od da li
:: Jer - od zato sto
:: Inzinjer - pravilno Inzenjer
:: Sreca pa se ne krecem u tako kretenskim krugovima, inace bi ludeo svaki dan. To uglavnom na netu ima tih debilizama, zato sto net danas ima svaki debil
Dexter013 ok. 18.11.2011. 16:33 #377760

broj poruka: 17098
Mene realno smara sprska tastatura jer bi svaki cas trebao da menjam na srpski+ ogroman minus je sto su mi svi zivi znakovi pomereni i ispremestani.

A inace internet koji meni treba tj. sadrzaj je na latinici,
nije stvar da ne volim cirilicu ali internet koji meni treba je realno prilagodjen latinici.

Ko voli nek izvoli, nikome ne zameram sta god da izabere.

Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Ghz
Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MHz
GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-13
MBO:AM3+ Asus M5A97
Case:CoolerMasterElite430
PSU:Chieftec 650w a85
CpuCooler:TitanVanesa
Mis: Mx518
Philips 22

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Simon72 ... 18.11.2011. 17:25 #377769

broj poruka: 2799
Ok ovo vec nije loše. Napravi se tema pa ko hoce nek razgliba do mile volje. Smeta mi kad u nekom postu za neku potpuno drugu temu nedje se neko ko ce da ispravlja ljude. to mi smeta ovo ne.
Inace to se neda ispraviti ako je usvojeno od malena.
Jedina poenta ovog je da se takve greske ne prave po medijima tv,novinama...
Proguglajte i iste takve greske naci cete na svim televizijam i u svim noviniskim izdanjima.
Dal je helihopter ili helikopter ....
Da se ne ponavljam za vec iznesene stvari. Jednostavno ima mnogo reci na kojima se cesto gresi i koje cak i ja koji sam iz leskovca primetim. I da ako su na javnm medijima to mi aj smeta. Al ko sto reko to se neda ispraviti. Da vidite samo kakvi ucitelji i nastavnici predaju na jug srbije. Bio sam slucajno na jedno casu u vranju i stvarno sam se jedva suszdrzao da ne puknem od smeha. Ipak nisam. Al poent je da je to bio uciteljski fakultet.
UCITELJSKI FAKULTET :)

Mortificat Re: ok. 18.11.2011. 17:28 #377772

broj poruka: 3519

Samo udariš shift + alt i očas posla promeniš.
A da li ćemo pisati ćirilicom ili latinicom je stvar izbora i okolnosti, generalno smo kulturno bogatiji od velikog broja naroda i dualno pismo je jedna od stvari koje mnogo volim kod nas.
A to w umesto v, sh mesto š, zh mesto ž i sl. zaista bode oči.
:: Mene realno smara sprska tastatura jer bi svaki cas trebao da menjam na srpski+ ogroman minus je sto su mi svi zivi znakovi pomereni i ispremestani
:: A inace internet koji meni treba tj. sadrzaj je na latinici,
:: nije stvar da ne volim cirilicu ali internet koji meni treba je realno prilagodjen latinici
:: Ko voli nek izvoli, nikome ne zameram sta god da izabere
:: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.2Gh
:: Ram:7 Gb KingstonHyperXgenesis@1600MH
:: GPU:470gtxGigabyte+ProLima Mk-1
:: MBO:AM3+ Asus M5A9
:: Case:CoolerMasterElite43
:: PSU:Chieftec 650w a8
:: CpuCooler:TitanVanes
:: Mis: Mx51
:: Philips 22
f0rever Re: - - 18.11.2011. 17:56 #377780

broj poruka: 3823
Istina da ljudi mesaju `ja bih, mi bismo itd`. Tu se slazem.

I jos mogu da razumem kada kaze: `mi bi isli`. Ali kada mi kaze: `ti bih isao` - e to ne podnosim!

Inace, ja doticnu cokoladu Canic ne cenim uopste kao nekog poznavaoca nazeg jezika.

Smatram da nije bog zna sta `puna znanja`.

Recimo, neko je pomenuo ovde: `puno hvala` - kao sinonim, potpuno je ispravno reci: `mnogo volim da jedem` - ili `puno volim da jedem`.

To je sinonim, aman!

Btw, za jedno se slazem. Zadnje i poslednje - svaka rec ima svrhu i treba ih koristiti u zavisnosti od situacije.

Ali kadkad je lepse koristiti zadnje no poslednje.

Recimo, ima mnogo pesama gde ljudi koriste zadnje zbog rimovanja itd, sto je po mom misljenju sasvim u redu. I definitivno nije neispravno.

Btw, grese ljudi i kod nekih banalnih stvari:

u redu(uredu), da li(dali), necu(ne cu), u vezi toga(u vezi sa time)...

No ne zelim sada da se raspravljam.

Inace, slazem se s clanom koji je rekao da je pravilno `jel` a ne `je l``.

No ja pisem `je l`, jer mi se vise dopada tako. :)

I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!

:: Cesta pojava, a dosta ljudi ne zna
:: NE pise se S` obzirom, nego S obzirom, dakle Sa se uvek elidira na S BEZ apostrof
:: @forever- jel si siguran da bi se milka canic slozila sa tobom? Ja ipak smatram da je `zadnji i prednji` a `poslednji` nije sinonim sa `zadnji
:: I da, ljudi, molim vas
:: 1. Ja biH 1. Mi biSM
:: 2. Ti bi 2. Vi biST
:: 3. On bi 3. Oni b
:: LG 42LD420 Phenom II x6 1055t Gigabyte 970A-UD3 G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600
:: ASUS 6870 DirectCU/2DI2S G.Skill Sniper SSD 120GB SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apoll
tortojed `Jer` nije `reč potvrdnog značenja` nego je veznik u uzročno-posledicnim 18.11.2011. 19:42 #377800

broj poruka: 11019
rečenicama (menja izraze `zato što`, `zbog toga što` itd.).
- reč `jel` treba pisati sa apostrofom posle slova `l` zato što se radi o skraćenoj verziji upitnog izraza `je li` (`je li to u redu`, `je li bilo dobro`, itd.). Isto važi za `dal` (dal`), skraćeno od `da li` itd. Nema tu ničeg nakaradnog

- `podatci` nije posledica `prevelike želje za PRAVILNOŠĆU u pisanju` nego nepoznavanja Vukovog pravila `piši kao što govoriš`

- `nzm` (ne znam), `wtf` (what the fuck!), `memara`, `grafa` ... su akronimi i nadimci koji cirkulišu u okviru `kompjuterskog novogovora`. Ja lično ništa nemam protivu istoga...

Snoopy- Re: `Jer` nije `reč potvrdnog značenja` nego je veznik u uzročno-posledicnim 18.11.2011. 20:17 #377813

broj poruka: 6083
Torto, zao mi je, ali nisi bas najbolje objasnio ovo sa `podaci`. U pitanju su glasovne promene do kojih dolazi, a ovde ih ima cak 3, nepostojano A, pa sibilarizacija gde k prelazi u c posle t, i onda najzad dolazi do promene `gubljenje suglasnika`, u ovom slucaju T. A time `pisi kao sto govoris..` nas je Vuk lepo zakopao x)

LG 42LD420 Phenom II x6 1055t Gigabyte 970A-UD3 G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600,
ASUS 6870 DirectCU/2DI2S G.Skill Sniper SSD 120GB SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo

:: rečenicama (menja izraze `zato što`, `zbog toga što` itd.).
:: - reč `jel` treba pisati sa apostrofom posle slova `l` zato što se radi o skraćenoj verziji upitnog izraza `je li` (`je li to u redu`, `je li bilo dobro`, itd.). Isto važi za `dal` (dal`), skraćeno od `da li` itd. Nema tu ničeg nakaradno
:: - `podatci` nije posledica `prevelike želje za PRAVILNOŠĆU u pisanju` nego nepoznavanja Vukovog pravila `piši kao što govoriš
:: - `nzm` (ne znam), `wtf` (what the fuck!), `memara`, `grafa` ... su akronimi i nadimci koji cirkulišu u okviru `kompjuterskog novogovora`. Ja lično ništa nemam protivu istoga..
vladarko Re: Re: `Jer` nije `reč potvrdnog značenja` nego je veznik u uzročno-posledicnim 18.11.2011. 21:16 #377822

broj poruka: 4228
Tako je: nije nam uvaliJo, već nam ga uvalio. Sad svi pišu onako kako pričaju!

Ni novo, čak i kad je DiNovo, nije gLanc novo, već ganc

Pozdrav!

Vlada

A time `pisi kao sto govoris..` nas je Vuk lepo zakopao x)
cokla Re: Одлична тема!!! 18.11.2011. 21:24 #377824

broj poruka: 760

:: Темплејт = Шаблон

a rec sablon je nasa, srpska, u pzdu matrnu!
vise mi se svidja rec `mustra` :)
u matematici su postojali pokusaji da se strane reci obavezno zamene nasim. i mi smo tad bili smesni kao Hrvati sad.
mislim da pod obavezno treba koristiti nase reci za strane pojmove, ukoliko postoji adekvatna zamena. inace ne!
uostalom, youtube je vlastito ime i zasluzuje da se pise kako treba.
druga je stvar sto nepismeni Anglosaksonci ne znaju da izgovore, aman, niti jednu rec pravilno ako nije sa njihovog govornog podrucja.
pajseri!
vladarko Pravopisanije 18.11.2011. 21:29 #377825

broj poruka: 4228
http://www.filestube.com/d58df1f77c7bd1fe03ea/go.html

Pozdrav!

Vlada

Simon72 ... 18.11.2011. 22:10 #377835

broj poruka: 2799
Ja sam pre svega mislio na reci koje se govore a slicno zvuce kao što bi trebalo.
prodamnica
badel mantil
infrakt
aperacija
.....
Inace ovako izgovara bar trecina ljudi u leskovcu i okilini.Dobro sad recimo aperacija to se uglavnom izgubilo ali su mnoge ostale.

tortojed Snoopy, u zelji da izneses nesto novo i drukcije, ti cinis previde. 18.11.2011. 23:29 #377852

broj poruka: 11019
Naime, ja sam se u osvrtu na pisanje ove reci koncentrisao SAMO na rec koju je autor teme naveo: poda(t)ci. Dakle, mnozina. Nisam se upustao u komentarisanje razlika koje nastaju kao posledica promene broja (jednina/mnozina). To ce reci: tvoja kritika je tacna (sama po sebi) ali je deplasirana (utoliko sto je upucena meni). Prc, moje!

imarkovic Re: `Jer` nije `reč potvrdnog značenja` nego je veznik u uzročno-posledicnim 19.11.2011. 00:04 #377865

nisi izvalio ali to sam napisao u šali

:: - `podatci` nije posledica `prevelike želje za PRAVILNOŠĆU u pisanju` nego nepoznavanja Vukovog pravila `piši kao što govoriš
STRANA 2 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60433. Broj poslatih odgovora: 647797.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs