Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod...
:: :: :: :: Postavim oglas za tog Phenoma recimo 160 €,i onda kad se neko javi kupim od onog drugog lika za 110 €,i :: ja dobar 50,idem oma da stavljam oglase :-)
Основи економије, као предмет на првој години, треба да упозна студенте са основним категоријама и законима савремене робне привреде, са тржиштем и механизмом његовог функционисања, са њеним основним дохоцима (профит, најамнина, камата, дивиденда, рента), као и са променама у производној и тржишној структури савремене робне привреде, те са основним макроекономским проблемима њеног функционисања (посебно: економске функције државе и економска политика државе, циклично кретање робне привреде, интернационализација производње и капитала, глобализација и сл.).
Структура и садржај предмета
У првом тематском блоку (прва и друга тема за предавања) објашњен је настанак Основа економије као науке кроз објашњење развоја класичне политичке економије и неокласичне економије. У овом делу поред објашњења основних економских принципа коришћењем ограничених производних фактора, објашњени су метод истраживања и карактеристике економских закона.
Од друге до шесте теме за предавања објашњено је функционисање тржишта анализом понуде и тражње, анализом проблематике еластичности понуде и тражње и њихових импликација на микро и макро нивоу (утицај на приходе продаваца, ефекти контроле цена, пореске политике, као и спољнотрговинске политике).
Тематски блок од седме до дванаесте теме обухвата објашњење понашања произвођача и потрошача и објашњење максимирања њихове циљне функције у условима савршене конкуренције, као и у условима несавршене конкуренције. У оквиру ове анализе посебно је анализирано успостављање равнотеже на кратак и дуги рок. Ову анализу ефикасности тржишта употпуњује и анализа економике јавног сектора – тј. такозваних екстерних ефеката.
Тематски блок од 13. до 15. теме за предавања обухвата анализу основних доходака савршене тржишне привреде – најамнине, профита, камате, дивиденде и ренте. У питању је како теоријска анализа ових феномена, тако и анализа најзначајнијих облика испољавања ових феномена у савременој тржишној привреди (на пример, асиметричност у кретању најамнине, утицај државе и синдиката на кретање најамнине, фактори на страни понуде и тражње који одређују каматну стопу, инфлација и каматна стопа, врсте хартија од вредности и њихов значај и сл.).
У тематском блоку од 15. до 21. теме за предавања обухваћена су најзначајнија питања макроекономског функционисања савремене тржишне привреде. Посебно истичемо анализу економских функција државе, као и анализу њених најзначајнијих облика економске политике и њихових основних инструмената (на пример: политика цена и инфлација, ефекат инфлационог пореза, Оливер-Танзи ефекат, операције на отвореном тржишту, стопа обавезних резерви и есконтна стопа као инструмент кредитно-монетарне политике, политика „скупог“ и „јефтиног“ новца, различити режими девизног курса и спољнотрговинска политика и сл.).
Основе теорије репродукције омогућавају илустрацију макроекономске равнотеже, посебно када је у питању употреба акумулације (инвестиција), односно кроз објашњење инпут-аутпут анализе. Криза, рецесија и незапосленост која их прати објашњени су пре свега са њиховог привредно-системског аспекта, док је студентима остављена могућност, кроз одговарајући додатак, упознавање са различитим теоријским објашњењима ових феномена.
Kako se FORMIRAJU CENE (obavezno štivo za imbecile)
12.03.2013. 18:22
status: user broj poruka: 326
Odličan članak - boldovaću radi lakšeg čitanja:
`Cena proizvoda je ono što kompanija dobija u zamenu za sav napor koji je uložila u proizvodnju i plasman proizvoda na tržište. Drugi elementi marketing miksa - proizvod, promocija, distribucija, fizička sredina, itd. - predstavljaju troškove. Stoga, bez obzira na to koliko je proizvod dobar, koliko je kreativna promocija ili koliko je efikasna distribucija, ukoliko cena ne pokrije troškove, kompanija će pretrpeti gubitak. Zato je ključno da menadžeri razumeju način formiranja cena. i preterano niske cene (gubitak marži) i preterano visoke cene (gubitak prodaje) mogu ozbiljno da ugroze profitabilnost.`
`Formiranje cena pod uticajem tržišta
Prilikom određivanja cene, ključni marketinški zadatak je da se proceni vrednost koju proizvod ima za kupce. Ukratko, što je veća vrednost koju proizvod nudi u poređenju sa konkurencijom, to je veća cena koja može da se naplati. Sama činjenica da su troškovi proizvodnje jednog proizvoda niži u odnosu na neki drugi proizvod, ne znači da i cena tog proizvoda treba da bude niža.
Ovom logikom rukovodila se kompanija Glaxo kada je lansirala lek za čir Zantac. Ona je odredila cenu za ovaj lek koja je bila za 50% viša od cene leka Tagamet kompanije SmithKline Beecham, koji je tada bio najprodavaniji lek u svetu. Zahvaljujući tome što je imao manje kontraindikacija, Zantac je prestigao Tagamet, a posledica toga bili su ogromni prihodi koji su Glaxo, koja je bila britanska kompanija srednje veličine, pretvorili u kompaniju globalnih razmera.`
Slobodno tržište je opšti termin za skup razmena koje se dešavaju u društvu. Svaka razmena vrši se kao dobrovoljni dogovor između ljudi ili između grupa
OBE STRANE učestvuju u razmeni JER OČEKUJU DA ĆE BITI NA DOBITKU. Isto tako, svaka strana pristaće (ili će odbiti) da ponovi razmenu u budućnosti jer su u bliskoj prošlosti ispunjena (ili nisu ispunjena) njena očekivanja. Trgovina ili razmena odvija se upravo zbog toga što su obe strane na dobitku. AKO NE BI OČEKIVALI DOBITAK, ONDA NE BI DOBROVOLJNO STUPILI U RAZMENU.
Dva faktora određuju uslove svakog dogovora: koliko svaki od učesnika vrednuje dobra za razmenu i koliko je svaki učesnik spretan u pregovaranju.
Ali razmene nisu obavezno slobodne. Mnoge su nasilne. Ako vam razbojnik zapreti “pare ili život”, vaše plaćanje je nasilno a ne dobrovoljno, i on dobija na vaš račun. Pljačka, a ne slobodno tržište, odgovara merkantilističkom modelu: pljačkaš dobija na račun prisiljenog. Eksploatacija se ne dešava na slobodnom tržištu, već kada nasilnik eksploatiše svoju žrtvu.
Država je u svakom društvu jedini zakoniti sistem prinude. Porez je prinudna razmena, i što je veće poresko opterećenje, pre će se ekonomski rast zaustaviti i počeće pad. Neke vrste prinude od strane države (na primer kontrola cena ili sprečavanje da novi konkurenti uđu na tržište) ograničavaju i sprečavaju tržišnu razmenu, dok druge (zabrane prevarantskog ponašanja, prinudno sprovođenje odredbi slobodno zaključenog ugovora) mogu da olakšaju dobrovoljnu razmenu.
Najrazvijeniji oblik DRŽAVNE PRINUDE je socijalizam. U socijalističkom centralnom planiranju, centralnim planerima nedostaje sistem cena zemlje i kapitalnih dobara. Kako čak i socijalisti sada priznaju, socijalistička komisija za plan nema načina da proračuna cene ili troškove ili da investira kapital tako da se mreža proizvodnje razvije i uravnoteži. Stanje u nekadašnjoj sovjetskoj Rusiji, gde požnjeveno žito ne stiže u prodavnice, predstavlja poučan primer nemogućnosti funkcionisanja složene, savremene privrede bez slobodnog tržišta. Ne postoji ni podsticaj ni sredstva da se proračunaju cene i troškovi teretnih vagona koji bi dopremili žito, mlinova koji bi ga preuzeli i preradili, i tako dalje sve do velikog broja prodavnica potrebnih da ono stigne do potrošača u Moskvi ili Sverdlovsku. Investicija u žito je skoro potpuni gubitak.
Ovo znači da je za postojanje i razvoj slobodnog tržišta ključno da se u društvu VLASNIŠTVO I PRAVO NAD PRIVATNOM SVOJINOM POŠTUJU, štite i osiguraju. Ključ za socijalizam, s druge strane, je državno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju, zemljom i kapitalnim dobrima. Stoga, tamo ne može postojati nikakvo tržište zemlje ili kapitalnih dobara koje bi zavređivalo to ime.
Neki kritičari slobodnog tržišta tvrde da su vlasnička prava u sukobu sa “ljudskim” pravima. Ali oni ne shvataju da u sistemu slobodnog tržišta svaka osoba ima pravo vlasništva nad samom sobom i svojim sopstvenim radom, i da IMA PRAVO SLOBODNOG UGOVARANJA.
Uobičajena optužba protiv društva u kome vlada slobodno tržište je da ono uspostavlja “zakon džungle”, gde je “čovek čoveku vuk”, da ono odbacuje saradnju u korist takmičenja, i da veliča materijalno bogatstvo nasuprot duhovnim vrednostima, filozofiji ili dokolici. Upravo je suprotno: džungla je zapravo društvo u kome vlada prinuda, otimačina i parazitizam, društvo koje uništava živote ljudi i životni standard.
Marej Rotbard (Murray N. Rothbard, 1926-1995) je bio dekan austrijske škole ekonomije. Ovo je tekst iz The Fortune Encyclopedia of Economics (Time Warner, 1993), David Henderson, ed., pp 636-639.
Havok, lepo si to sročio, ali manje c/p, prvo pročitaj to što si iskopirao.Nisam znao da si, kako ti kažeš, imbecil. Samo, zašto bi neko uzeo tog tvog POLOVNOG Phenom-a umesto NOVOG i5, kada ga vaj dere kao musa jarca? :D
1. Nisam ja to sročio, nego su u pitanju citati drugih ljudi 2. Već sam sve objasnio potanko u nekoliko postova pre par strana. 3. Kupiće onaj kome treba ZAISTA brz procesor - a ima STROGO AM3 matičnu, koju nije moguće flashovanjem BIOS-a nadograditi na AM3+ podršku. Mnoge Gigabyte i ASUS matične su upravo takve. 4. Na kraju krajeva, NI NE MORAM da ga prodam IKADA - jer sam zadovoljan svojim procesorom. Kad budem MORAO da ga prodam, MORAĆU i da spustim cenu, a do tada NEĆU MORATI.
:: Havok, lepo si to sročio. Samo, zašto bi neko uzeo tog tvog POLOVNOG Phenom-a umesto novog i5? : :: :: šta imaš da kažeš na tu temu :: :: ::
:: ma pazi da ti se ne javi neko. :: :: Intel i5 3550, Megahalem, GA Z77M D3H, 8gb Mushkin 1333@2000, SSD Mushkin Callisto Deluxe 60gb + hdd Hitachi 500gb, Lg 24`, Corsair HX520, Fractal Design Arc Mini BLACK/WHITE mod.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: Postavim oglas za tog Phenoma recimo 160 €,i onda kad se neko javi kupim od onog drugog lika za 110 €,i :: :: ja dobar 50,idem oma da stavljam oglase :-)
Matori batali KP.postavi ti taj cpu na limun. Tamo moze i koriscen toalet papir da se proda za dobre pare, tako da taj cpu ima da ode za par dana, a ne kao sad da se vrti mesecima.
Nisi to dobro objasnio. Zašto bi neko kupovao POLOVNO kada može NOVO po istoj ceni. Sve ostalo se lako zameni :]
1. Što nisi pročitao šta su sročili ljudi. 2. Vidi vrh. 3. Kupiće samo onaj koga žele da oderu za medalju. 4. Ni ne moraš, ali si ipak pohlepan pa ga prodaješ.
:: 1. Nisam ja to sročio, nego su u pitanju citati drugih ljud :: 2. Već sam sve objasnio potanko u nekoliko postova pre par strana :: 3. Kupiće onaj kome treba ZAISTA brz procesor - a ima STROGO AM3 matičnu, koju nije moguće flashovanjem BIOS-a nadograditi na AM3+ podršku. Mnoge Gigabyte i ASUS matične su upravo takve :: 4. Na kraju krajeva, NI NE MORAM da ga prodam IKADA - jer sam zadovoljan svojim procesorom. Kad budem MORAO da ga prodam, MORAĆU i da spustim cenu, a do tada NEĆU MORATI :: :: :: Havok, lepo si to sročio. Samo, zašto bi neko uzeo tog tvog POLOVNOG Phenom-a umesto novog i5? : :: :: :: :: šta imaš da kažeš na tu temu :: :: :: :: :: ::
Ima jedna pametna izreka: ako se raspravljaš sa budalom, ko je tu onda budala? __________________ Scourge of PCBerza
:: Nisi to dobro objasnio. Zašto bi neko kupovao POLOVNO kada može NOVO po istoj ceni. Sve ostalo se lako zameni : :: :: 1. Što nisi pročitao šta su sročili ljudi :: 2. Vidi vrh :: 3. Kupiće samo onaj koga žele da oderu za medalju :: 4. Ni ne moraš, ali si ipak pohlepan pa ga prodaješ :: :: :: :: 1. Nisam ja to sročio, nego su u pitanju citati drugih ljud :: :: 2. Već sam sve objasnio potanko u nekoliko postova pre par strana :: :: 3. Kupiće onaj kome treba ZAISTA brz procesor - a ima STROGO AM3 matičnu, koju nije moguće flashovanjem BIOS-a nadograditi na AM3+ podršku. Mnoge Gigabyte i ASUS matične su upravo takve :: :: 4. Na kraju krajeva, NI NE MORAM da ga prodam IKADA - jer sam zadovoljan svojim procesorom. Kad budem MORAO da ga prodam, MORAĆU i da spustim cenu, a do tada NEĆU MORATI :: :: :: :: :: Havok, lepo si to sročio. Samo, zašto bi neko uzeo tog tvog POLOVNOG Phenom-a umesto novog i5? : :: :: :: :: :: :: šta imaš da kažeš na tu temu :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Ne , ovaj je pobedio! http://goo.gl/JgV0O Isti lik je u pitanju, ali za celu masinu mu je oglas sa iMtel procesorom...
Postovao sam isto ovo u onoj drugoj temi koja je u svastari i koju maltene niko nece videti... A moze da koristi onima koji su novi u svetu trange frange oglasi internet polovne stvari.
Kupovna od nepoznatih sa oglasa par mojih pravila.
1. Uvek se trazi isprobavanje na licu mesta kod prodavca.
Ako je daleko od vaseg mesta, kaze se samo lazna prica da se vidi reakcija. Kao eto prolazim slucajno tuda kod tebe kolima ovih dana pa cu probati i platiti graficku na licu mesta kod tebe.
Ako lik kaze ok nikakva frka, velika je sansa da ne laze, ako odmah krene da vrda, pa jao ja ne znam, pa jao kad bi ti dosao tacno, (a nista konkretno nisi rekao cak ni dan ni vreme) definitivno je prevarant.
2. Nikada placanje unapred
Koji su rizici kad i za koga?
Kupac ako plati unapred ima rizik da jednostavno nista nikad ne dobije i da mu se prodavac nikad vise ne javi vise na taj mobilni - RIZIK 100%
Placanje pouzecem za prodavca - rizik za prodavca je da kupac iz nekog razloga ne uzme paket i prodavac plati duplu postarinu - RIZIK MINIMALAN - 400 din +-, nista strasno, ali zato 100% dobija novac ako je paket uzet.
Placanje pouzecem za kupca - 100% dobija paket, e sad, nijedan postar nece da ceka da ti bocnes graficku u komp i testiras da li radi. 100% dobijas paket, ali opet je rizik 50-50% da li ta stvar radi, od ovoga nema zastite nikakve sem rec prodavca.
Ako prodavac instistira za placanje unapred zbog duple povratne postarine, onda eventualno moze da mu se izadje u susret i uplati dupla postarina unapred na racun i to je relativno ok. Od glavne cene se umanji cifra za postarinu i to je isti djavo samo je sad rizik za kupca ono sto je dupla postarina za prodavca - MINIMALNA STETA.
3. Nerealna cena
AKo je nerealna, sa razlogom je nerealna, i uglavnom je prevara. Dakle nova stvar u prodavnici kosta recimo npr. 10 000 din ako je polovna i ima garanciju uglavnom varira od 7500 do 8 000 din
ako nema garanciju cena se krecu od recimo 5 000 do 7 000
E sad kad ti vidis da to sto je novo u radnji od 10 000 din a neko stavio u oglas za 4 000 din trebas da se zapitas malo, niko ne zeli da poklanja novac, postoji povoljno i postoji dzabe, treba dobro proveriti povoljno a dzabe uglavnom treba zaobilaziti ili licno proveriti na licu mesta ( a za to naravno uglavnom ne postoji mogucnost)
4. racun i garancija
Ja uvek gledam da imam racun i garanciju na barem 6 meseci kad kupujem nesto, ko zna kako je koriscna ta stvar, u kojim uslovima i koliko je silovana, mozda je pred ispustanje duse i crkavanje. Zato ako nema garanciju rizik je ogroman, dok je on apsolutno eliminisan ako ta stvar ima racun i garanciju, cak i da crkne dobicete isto to ili mozda i nesto bolje.
Držeći se tih principa do sada nisam nikada stradao nizašta. Nikad, baš nikad ništa nebih kupio ako je uslovljeno plaćanjem unapred. Ko što ti reče razlika u nivou rizika je baš nesrazmerna i samo sepovećava sa povećanjem cene. Sa druge strane, zašto da ja kao kupac treba da verujem nekom nepoznatom za relativno velike pare, kad prodavac ne veruje meni za mnogo manje. Čak i kupovanje pouzećem je mačka u džaku ali može da bude dobar rizik ako je u pitanju manja vrednost Ja lično nikad ništa ne kupujem na daljinu preko 1000 dinara osim ako je iz radnje. Tako, dragi prodavci, ako mislite meni i onoma koji ovako rade, prodate bilo šta, moliću lepo preuzmite taj relativno mali rizik ili nadjite neku drugu budalu i tako smanjite sebi šansu da nešto prodate brže i lakše, o mene se ovajditi nećete. Još jedna stvar koja me nervira je budženje cena i neprimerno hvaljenje svoga `konja`. Pre nego što nešto uzmem u razmatranje za kupovinu, prvo se obavestim što je moguće više o tome, čak skinem i uputstva za to i tek posle uverenja da je to što mi treba mogu da pokušam da ga kupim. Mene stvarno ne zanima koliko je neko platio za nešto ili koliko on misli da to vredi, mene samo zanima koliko to meni vredi i koliko sam ja spreman (ili u mogućnosti) da platim. Dalje od toga jednostavno nema, bilo to polovno ili novo u radnji.
Meni nije jasno zbog cega tolika ljutnja, svi kazu da je to prevelika cena za taj procesor i to je sve. Tako glasi i tema. I tu je sve jasno. Naravno svako gleda da proda sto skuplje, ali to ne znaci da treba da se ljuti ako neko napise da je cena nerealna. Svi znamo koje su cene realne a koje nerealne.
A zamisli... niko tebe ne obavezuje da se pravdaš pa se opet pravdaš. Potrošio si dane da se raspravljaš, pa što ne prodaš taj procesor onda i uživaš, pusti ti nas šta pričamo u temi... __________________ Scourge of PCBerza
Nikome ovde ne trebaju nikakva predavanja o tržišnoj privredi, sve se svodi na to da znaš koliko ti je dubok džep. Kada se poavi nešto što je toliko `out` po ceni naravno da će da se ljudi začude i počnu da komentarišu. Dovoljno bi bilo da si odmah rekao tvoje pobude za traženje te cene tj da ti je svejedno dali ga prodaš ili ne, da ti je namera bila po principu APP, nebi ni došlo do ovakvih rasprava. Drugi problem je tvrdnja da je taj CPU `jači` od 8350 će sigurno da izazove polemiku jer stvarno nemožeš da upoređuješ dve toliko različite arhitekture.
U prevodu: klasično uvaljvanje, polovan procesor bez garancije prodaje po ceni novog i boljeg. Ma pazi molim te...
Još se i ljuti... a ko se ljuti... __________________ Scourge of PCBerza
:: Nikome ovde ne trebaju nikakva predavanja o tržišnoj privredi, sve se svodi na to da znaš koliko ti je dubok džep. Kada se poavi nešto što je toliko `out` po ceni naravno da će da se ljudi začude i počnu da komentarišu. Dovoljno bi bilo da si odmah rekao tvoje pobude za traženje te cene tj da ti je svejedno dali ga prodaš ili ne, da ti je namera bila po principu APP, nebi ni došlo do ovakvih rasprava :: Drugi problem je tvrdnja da je taj CPU `jači` od 8350 će sigurno da izazove polemiku jer stvarno nemožeš da upoređuješ dve toliko različite arhitekture :: :: ::
Oglas nije moj, niti me se taj oglas tiče, ali - čisto da ti stavim do znanja: EMMI MSI KARTICE PO NISKIM CENAMA SU REPARIRANE KARTICE. ZATO JE GARANCIJA SAMO 12 MESECI.
Reparirane kartice su ĐUBRE koje se uvaljuje Srbima, jer su Srbi GLUPERDE koji samo gledaju `što nižu cenu` - A NEMAJU SPOSOBNOST DA RAZMISLE ŠTA IM NEKO UVALJUJE PO TOJ CENI.
Zato, ubuduće, ZAOBIĐI EMMI i njihove `super cene` kad porediš cene.
Pored MSI, nedavno je uvezeno milion repariranih Gigabyte matičnih i grafičkih, a ne tako davno, pre toga, uvezeno je milijardu repariranih Powercolor grafičkih. (otuda gomila `super cena` za pomenute brendove i komponente po oglasima).
Znam da će neki reći `ali, to su dobre grafičke, fabrički, stručno su reparirane`. NA TO - JA KAŽEM: DA SU DOBRO NAPRAVLJENE/PROIZVEDENE - NE BI IM TREBALA POPRAVKA. Neka neko razmisli da li bi vozio familiju u autu za koji zna da je bio vraćan u fabriku radi `popravki` i `dorada`. OSIM TOGA, SRPSKO TRŽIŠTE SE PUNI I ZASIĆUJE SMEĆEM KOJE ĆE NASTAVITI DA CIRKULIŠE MEĐU SVIMA NAMA - te kartice će pre ili kasnije opet otkazati, i vrlo često će se taj otkaz/kvar `magično` desiti u rukama nekog nedužnog bednika koji je od nekog prethodnog vlasnika kupio repariranu karticu - koju je prethodni vlasnik `gario` maximalno godinu dana ili nešto manje, a onda je prodao (i predao u ruke) nekom jadniku da NJEMU ta kartica otkaže/prestane da radi - baš nakon što je garancija istekla, i nakon što je dao novac - to jest, `kad muzika prestane da svira`, taj novi, `ponosni` vlasnik će ostati `bez stolice`, što bi se reklo.
POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU `REFURBISHED` i `fabrički-popravljane` komponente. (Bar kad je u pitanju `Newegg` - postoji)
What is a Refurbished product? Published 04/02/2012 07:49 AM | updated 10/19/2012 07:11 AM
Refurbished items are items which were returned to the manufacturer or vendor and retested to ensure that they meet original manufacturer specifications in function and for purposes related to warranty.
REFURBISHED ITEMS COME WITH ALL RETAIL PACKAGING AND ACCESSORIES. Warranty support is typically provided by the vendor who refurbished the item and not the original manufacturer. Examples of a Refurbished item include:
An item that was never used, but the outside factory seal was broken. An item used in field tests, sales displays or demonstrations. An item returned for warranty service and fully restored to manufacturer specifications. An item returned for REASONS OTHER THAN DEFECT and tested by the manufacturer. An item returned to the manufacturer because the box was damaged in shipping.
Obratiti pažnju na `REASONS OTHER THAN DEFECT` (`iz razloga koji nisu defekti robe`). I obratiti pažnju na to da ROBA TREBA DA DOĐE U FULL RETAIL PAKOVANJU, a ne u bezbojnim kartonskim kutijama.
Broj postavljenih tema: 60434. Broj poslatih odgovora: 647800. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.