Kao sto naziv teme glasi treba mi mala pomoc da nadjem razlog zbog kojeg mi se PC zamrzava u random intervalima. U pitanju je Windows 11 koji radi na i7 8700k (nije klokovan) sa 32GB DDR4 RAM a i RTX 2070 super. Sam windows je instaliran na klasican SSD a u kucistu imam i NVME. Ponekad u toku dizanja sistema kao da zabode na neodredjeno vreme i posle par min se vrati u normalu. To mi se isto desava i u igrama i dok je PC u idle modu tj dok se nista neradi na njemu. Kad mi PC Freezuje sve dok se na maticnoj necuje jedan kratki BEEP kao na starijim plocama da je bios postovo all ok. Od testova koje sam odradio svi su prosli bez problema a testirani su RAM, SSD i GPU. Reinstalirao sam Win 11 i simptomi nisu nestali. Dok je PC freezovan treba mu po dobrih minut dva da digne task manager i slicno dok mogu da refresujem desktop i pomeram ikonice bez problema. Na sta vi ciljate da proverim ili da jednostavno probam WIN 10 da vidim dal ce o5 da frizuje.
Unapred Hvala
Windows Hardware update Windows has detected that you have moved your mouse. Please restart your computer
sa tim bipovima.Vidi ko je proizvodjac bios-a i sta znaci taj bip kod na njihovom sajtu.Kratak bip znaci sve je ok ,jedan ili dva duga bip-a govori checksum error itd ....
Proveri postavke u BIOS-u, pogotovu one u vezi butovanja.
18.01.2026. 15:45
status: user broj poruka: 11059
U kontrol panelu nadji stavku ``fast boot on/off`` pa promeni tamo-ovamo... Proveri da li ti je ukljucena hibernacija (ubij je na mestu!)... proveri da li je ujkucena virtuelna memorija (treba da bude u ``auto`` modu, bez obzira sto imas solidnu kolicinu RAM-a)... Probaj da istu prebacis na NVME disk (a stavis je na ``disabled`` na sistemskom disku)...
U toku jucerasnjeg dana malo sam vise obracao paznju na PC tj na maticnu jer guglanjem nisam nasao nista konkretno i tad sam primetio da na maticnoj ( ROG Maxius X HERO ) mi ostaje upaljena AO poruka tako da sam nasao na njihovom forumu da ume da bude problematican ako zamrzava win sa tim kodom. Da skratim malcice pricu po forumu sve ukazuje na konekciju SSDa sa plocom tako da sam stavio drugi kabl i zasad Win radi kako treba tj bez zamrzavanja. Ako bude bilo kakvih promena probacu Win 10 pa javljam ako uspem da resim da ima za ostale moguce resenje. SSD je testiran i sa HirensCD i sa programom od SSDa samsung magician.
Windows Hardware update Windows has detected that you have moved your mouse. Please restart your computer
Problem je resen zamenom sata kabla i sad windows radi kako bi trebao i ako je u pitanju windows 11. @DmasteRNo1 od kako imam PC koristim SSD za windows jer tih par sekundi mi neznaci nista ako stawin win da bude na NVEM. @Pisko Pitam ovde jer sam se susretao ranije sa problemima na racunarima gde su performanse bile do 40% zagusene sve zbog toga sto windows nesto zamrlja sa driverima ili kad zakucaju nesto sa update-om. Neznam koliko si u toku ali ja sam jedan od korisnika koji primecujem da od poslednjeg update a tj 25H2 imam manje performanse u igrama jer je win pokrenuo ko zna sta jer ima obicaj da popali sve moguce sto sam pobio manuelno tipa ovaj njihov AI sto pravi shot svakih 30s i salje kao telemetry data windowsu na prodaju.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: Problem je resen zamenom sata kabla i sad windows radi kako bi trebao i ako je u pitanju windows 11 :: @DmasteRNo1 od kako imam PC koristim SSD za windows jer tih par sekundi mi neznaci nista ako stawin win da bude na NVEM :: @Pisko Pitam ovde jer sam se susretao ranije sa problemima na racunarima gde su performanse bile do 40% zagusene sve zbog toga sto windows nesto zamrlja sa driverima ili kad zakucaju nesto sa update-om. Neznam koliko si u toku ali ja sam jedan od korisnika koji primecujem da od poslednjeg update a tj 25H2 imam manje performanse u igrama jer je win pokrenuo ko zna sta jer ima obicaj da popali sve moguce sto sam pobio manuelno tipa ovaj njihov AI sto pravi shot svakih 30s i salje kao telemetry data windowsu na prodaju :: :: Windows Hardware update :: Windows has detected that you have moved your mouse :: Please restart your compute :: ::
... sve što si uočio, tačno je, ali ono što si opisao kao problem kod tebe, isključuje Windows. Problem takve prirode je problem kontakta tj. gubljenja kontakta. Može biti na kablovima, napajanju, memorijskim slotovima, CPU pinovima, unutar samih čipova (hladni lem ili fizičko oštećenje-raslojavanje)... čuveni Gremlini ali u hardveru. Pošto si otklonio problem, nema potrebe dalje savetovati, ali, od davnina to se rešavalo sistemom eliminacije - ostaviš samo minimum da PC upali pa onda polako dodaješ hardver, jedno po jedno, ili, kad imaš mogućnost da menjaš rezervnim, proverenim delovima, onda menjaš jedno po jedno dok se ne pokaže problem. Nekad nešto `nije leglo` i nije pravilno postavljeno, a nekad je defektno.
Budale računaju na sreću.
:: Problem je resen zamenom sata kabla i sad windows radi kako bi trebao i ako je u pitanju windows 11 :: @DmasteRNo1 od kako imam PC koristim SSD za windows jer tih par sekundi mi neznaci nista ako stawin win da bude na NVEM :: @Pisko Pitam ovde jer sam se susretao ranije sa problemima na racunarima gde su performanse bile do 40% zagusene sve zbog toga sto windows nesto zamrlja sa driverima ili kad zakucaju nesto sa update-om. Neznam koliko si u toku ali ja sam jedan od korisnika koji primecujem da od poslednjeg update a tj 25H2 imam manje performanse u igrama jer je win pokrenuo ko zna sta jer ima obicaj da popali sve moguce sto sam pobio manuelno tipa ovaj njihov AI sto pravi shot svakih 30s i salje kao telemetry data windowsu na prodaju :: :: Windows Hardware update :: Windows has detected that you have moved your mouse :: Please restart your compute :: ::
U proseku je NVME duplo brzi od SSD-a kod boot-a ,ali kod tebe je stariji CPU koji rutira PCIE kroz chipset ,a ne direkno sa CPU-a na M2 slot .(kod AMD-a od Ryzen 2xxx), kod tebe ne igra ulogu ,da li butujes na SSD ili NVME .I meni je bilo cudno sto stavljas OS na SSD fakticki kod tebe skoro da nema razlike.
:: Očisti windows, ako ih zapustiš naslaže se `prljavštine`, Uradi `In place upgrade` da se osveže svi sistemski fajlovi :: https://learn.microsoft.com/en-us/answers/questions/4252110/how-to-run-in-place-upgrade-in-windows-1 :: :: Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,. :: :: :: Problem je resen zamenom sata kabla i sad windows radi kako bi trebao i ako je u pitanju windows 11 :: :: @DmasteRNo1 od kako imam PC koristim SSD za windows jer tih par sekundi mi neznaci nista ako stawin win da bude na NVEM :: :: @Pisko Pitam ovde jer sam se susretao ranije sa problemima na racunarima gde su performanse bile do 40% zagusene sve zbog toga sto windows nesto zamrlja sa driverima ili kad zakucaju nesto sa update-om. Neznam koliko si u toku ali ja sam jedan od korisnika koji primecujem da od poslednjeg update a tj 25H2 imam manje performanse u igrama jer je win pokrenuo ko zna sta jer ima obicaj da popali sve moguce sto sam pobio manuelno tipa ovaj njihov AI sto pravi shot svakih 30s i salje kao telemetry data windowsu na prodaju :: :: :: :: Windows Hardware update :: :: Windows has detected that you have moved your mouse :: :: Please restart your compute :: :: :: ::
HDD/SSD/NVME/ - Sto se tice razlika u brzini obavljanja poslova,
23.01.2026. 16:55
status: user broj poruka: 11059
one su, u CELOKUPNOJ praksi gotovo zanemarljive, jer, u principu, uocljive su u tri slucaja: boot, kopiranje/pejstovanje/dilitovanje fajlova, virtuelna memorija (kada, usled nedovoljne kolicine RAM-a, CPU ``pozajmljuje`` deo raspolozivog ``prostora`` na disku i ovo, privremeno, dodaje RAM-u. Barem sudeci po mom iskustvu. Primer: ``instalaciju`` Steam-a, sa svim igrama (CS i slicno), umesto na SSD smestim na HDD. Dok se sve to nalazilo na SATA SSD-u, ucitavanje, kako samoga Steam-a tako i igre bilo je nekoliko sekundi krace. Isto je i sa ``odjavom``. Medjutim, dok se igra odvija, primetnih razlika u ``lagovanju`` i FPS-u nema, jer 99% aktivnosti ide iz RAM-a koji je ``keshirao`` sve resurse potrebne za aktuelnu sesiju. Gotovo potpuno ista je situacija kad brauzujem, gledam filmove (od kojih se neki nalaze na SSD-u a neki drugi na HDD-u itd. itd...
Re: HDD/SSD/NVME/ - Sto se tice razlika u brzini obavljanja poslova,
23.01.2026. 22:45
status: user broj poruka: 19214
Ја сам прво дуго имао ссд, затим НВМе, разлика јесте приметна приликом бутовања, а и у раду, међутим иако је брзина са папира већа за 4-5 пута на страни НВМе, није баш толико приметно, барем на мојој платформи х570 са 5700х, али верујем да се то примећује на најновијим платформама, али исто верујем да није у тој мери колико би требало да буде. Иначе, за филмове и остало исто сам ставио спорији НВМе, али размишљам да вратим хард диск, није ме брига за брзину и мало чекање колико за поузданост података, не свиђа ми се та чињеница.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: one su, u CELOKUPNOJ praksi gotovo zanemarljive, jer, u principu, uocljive su u tri slucaja: boot, kopiranje/pejstovanje/dilitovanje fajlova, virtuelna memorija (kada, usled nedovoljne kolicine RAM-a, CPU ``pozajmljuje`` deo raspolozivog ``prostora`` na disku i ovo, privremeno, dodaje RAM-u :: Barem sudeci po mom iskustvu. :: Primer: ``instalaciju`` Steam-a, sa svim igrama (CS i slicno), umesto na SSD smestim na HDD. Dok se sve to nalazilo na SATA SSD-u, ucitavanje, kako samoga Steam-a tako i igre bilo je nekoliko sekundi krace. Isto je i sa ``odjavom``. Medjutim, dok se igra odvija, primetnih razlika u ``lagovanju`` i FPS-u nema, jer 99% aktivnosti ide iz RAM-a koji je ``keshirao`` sve resurse potrebne za aktuelnu sesiju :: Gotovo potpuno ista je situacija kad brauzujem, gledam filmove (od kojih se neki nalaze na SSD-u a neki drugi na HDD-u itd. itd... :: :: ::
Ja imam Segate 2 TB ide do 200 mb/s ,za cuvanje podataka bezbedniji je HDD ,jer SSD kad se dugo ne upotrebljava ,t.j stoji van kompa hoce da izgubi podatke.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: Ja imam Segate 2 TB ide do 200 mb/s ,za cuvanje podataka bezbedniji je HDD ,jer SSD kad se dugo ne upotrebljava ,t.j stoji van kompa hoce da izgubi podatke. :: To `dugo` se meri godinama ake ne i desetinama godina a i HDD ume da umre tj. da se zaglavi naprasno posle dugog stajanja ali ima prednost što se podaci, čak izbrisami lakše i sigurnije vraćaju a u ovim uslovima su mnogo jeftiniji. Brzina za duže skladištenje nije toliko važna. Taj `beeep` je verovatnozbak da se neki disk, ili USB/miš probudio i restartovao. .
koji god problem nadjes i resis svakako promeni to djubre win11, ja nikad nista gore nisam imao, pre bih vratio vistu ili 8, to prvo pa sve ostalo onda
Broj postavljenih tema: 60503. Broj poslatih odgovora: 648641. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.