Dakle ovako, Uwatec Aladin Tec 2G Wrist Computer polovni koji mi čovek nudi za skoro 400 evra. Takođe, obuku ronjenja mi drugi lik nudi za 450 jura, al to nema veze. Da li si ovaj komp isplati za tolko. Vuče, znam da ti znaš, pokaži se. :-)
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Samsung f3 Spinpoint 1tb Hitachi Darkstar 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op Altec Lansing MX-5021
1. To ne vredi 400e novo a kamoli polovno, sunto geeko npr. kod nas je oko 230e, a sunto COBRA oko 300e. Oba modela imaju deko rezime i za vazduh i za nitrox mesavne.
2. Obzirom da tek pocinjes sa obukom i tom pricom komp ti ne treba jer ne znas teoriju a ni praksu, kupi nesto sto ti je nephodnije. Komp treba vodji tima ali to tek sa trecom zvezdom tako da za to ima vremena.
3. Obuka se zavrsava u nekom od klubova samo ne kod svih i tamo nekog tipusa i ne bi smela da kosta vise od 200e bilo da je CMAS, CEDIP, SSI, PADI licenca ima tu jos nekih ali ove su najcesce kod nas zastupljene. Prvo lekarski pregled. Procenu sposobnosti i eventulana ogranicenja daje doktor specijalista hiperbaricne i podvodne medicine, nakon sto uradis kardioloski, neuroloski, pulmoloski, orl, psihijatrijski i hematoloski nalaz, on ce ti uglavnom reci sta sve reba da uradis od nalaza. Ovaj pregled mnogi ni ne odrade a dobiju licence pa dolazi do raznih incidenata. posto su samo pare vazne danas, ili se pregledi rade nepotpuno. Ima klubova casnih izuzetaka koji postuju pravila i daju znanja. Ali ima dosta i skarta
Za obuku RK. Zandarmerija za civile a ima i SAJ za civile, ucices od profesionallaca policijskih i vojnih ronilaca po strogom kriterijumu, ima tu jos nekih klubova koji daju kvalitetnu obuku, za sve ostale detalje na mail nije za forum i javnost.
PS: Ronilacka oprema se nikada polovna ne kupuje, a pogotovu instrumenti, kompjuteri, ventilske grupe i regulatori. Svaki deo opreme a narcito ona za disanje znaci zivot kako tvoj tako i ostalih clanova tima. Ronjejne spada u profesije visokog rizika i exremne sportove. Ozbiljna je delatnost i polovno izbegavaj. kao sport je lep hobi i ako se postuju propisi i pravilia taj rizik se svodi na minimum.
:: Dakle ovako, Uwatec Aladin Tec 2G Wrist Compute :: polovni koji mi čovek nudi za skoro 400 evra :: Takođe, obuku ronjenja mi drugi lik nudi za 450 jura, al to nema veze :: Da li si ovaj komp isplati za tolko :: Vuče, znam da ti znaš, pokaži se. :- :: :: AMD Phenom II 720 BE x3 @ x :: Gigabyte GA-MA785GT-UD3 :: Patriot G series Sector 5 2x2g :: 4890hd vapor-x :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Hitachi Darkstar 160g :: Chieftec 600 :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: Altec Lansing MX-5021
Hvala. Još nisam počeo sa obukom, ovo je uletela neka ponuda neplanirana, pa rekoh da pitam u svoje ime i ime nekih drugara kojima palo na pamet da pazare iz druge ruke. Već sam dobio savet da ne kupujem polovne regulatore i slično, vodim se time. Trenutno nemam toliko novca koliko je tražio u svakom slučaju, ali rekoh da spasem nekome kućni budžet a verovatno i život proverom.
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Samsung f3 Spinpoint 1tb Hitachi Darkstar 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op Altec Lansing MX-5021
kako se zovu ta dva lika ? ili nadimak, klub, ronilacka asocijacija ?
450 evra za osnovni kurs je najveci bezobrazluk za koji sam cuo do danas, da ne kazem nesto ruznije, nemoj nikad nista da imas sa takvim ljudima, koliko znam i u inostranstvu taj kurs ne kosta toliko, vec manje,
Vuk je lepo i detaljno objasnio, samo bih dodao ako nekada budes razmisljao da radis u oblasti rekreativnog ronjenja, sezonski ili duze, Egipat ili Sejselska ostrva i slicno, onda ti je potreban PADI sertifikat, Divemaster ili Instruktor, tu nisu neke pare, mozda su bile pre 15 godina ali danas je to vise entuzijazam i mogucnost da ronis na nekim dobrim lokacijama, druzenje, iskustvo itd
Vuce na koji deo rk zandarmerije si mislio, bila je neka podela kluba i jos neki ljudi nisu bili zadovoljni jednim kursem i jos neki detalji . . .
Ako se dobro secam u jednom postu rekao si da si ronio u vrelu Mlave i Krupajskom Vrelu, sa kime si ronio tamo i dokle si isao, pitam cisto informativno,
Za sada nemam nikakve ambicije da se ronjenjem bavim na bilo koji drugi način do rekreativno, nisam u vrhunskoj fizičkoj kondiciji. Dakle ne razmišljam o tom kao o poslu, samo radi uživanja, a i to se još nadam da će mi dozvoliti.
Cvele, to tako pocinje, nemam ambicije, pa onda sto je lepo, sto je dobro, pa ajde jos koji metar pa jos koji minut . . .
za rekreativno ronjenje nije neophodno da budes u vrhunskoj fizickoj kondiciji, pocetni kurs kod padija je pravljen da moze da ga zavrsi i americka domacica, mislim da je slicno i kod drugih asocijacija, javi sta si uradio, nisam bas razumeo za koga mislis da ti nece dozvoliti ?
Nisam siguran da će mi lekar dozvoliti. Nalazim se u `sivoj zoni` što se zdravstvenog stanja tiče, pa sve od prilike zavisi od lekara hiperbarične koji treba da da dozvolu. E, a pitanje je da li ću naleteti na nekog razumnog i edukovanog po novim merilima ili ću da naiđem na čičicu koji će samo da kaže `Ne može, dok su me školovali za vreme drugog svetskog nije moglo, pa ne može ni sad`. :-)
Na vrelima sam bio sa TRITONOM. A za zandarmeriju nemam takvih podataka da su se svadjali, nisu valjda i oni poceli kao i vecina, ako jesu onda ronjenje kao sport ide u tri lepe. Skoro sam bio sa njima u drustvu i o tome ja ne znam nista, doduse nisam ni pitao a niti me to interesuje. Koliko znam zandamerija je jedan klub nema podela a svadje u to nisam upucen.........
:: :: kako se zovu ta dva lika ? ili nadimak, klub, ronilacka asocijacija :: :: 450 evra za osnovni kurs je najveci bezobrazluk za koji sam cuo do danas, da ne kazem nesto ruznije, nemoj nikad nista da imas sa takvim ljudima, koliko znam i u inostranstvu taj kurs ne kosta toliko, vec manje :: :: Vuk je lepo i detaljno objasnio, samo bih dodao ako nekada budes razmisljao da radis u oblasti rekreativnog ronjenja, sezonski ili duze, Egipat ili Sejselska ostrva i slicno, onda ti je potreban PADI sertifikat, Divemaster ili Instruktor, tu nisu neke pare, mozda su bile pre 15 godina ali danas je to vise entuzijazam i mogucnost da ronis na nekim dobrim lokacijama, druzenje, iskustvo it :: :: Vuce na koji deo rk zandarmerije si mislio, bila je neka podela kluba i jos neki ljudi nisu bili zadovoljni jednim kursem i jos neki detalji . . :: :: Ako se dobro secam u jednom postu rekao si da si ronio u vrelu Mlave i Krupajskom Vrelu, sa kime si ronio tamo i dokle si isao, pitam cisto informativno :: :: Pozdrav :: :: Ilij :: ::
Vidi specijalista mora da da zeleno svetlo da li mozes da ronis ili ne, ili eventualno te ogranicava dubinom akoimas neke zdravstvene smetnje. Ako kaze da ne moze onda ne moze ako kaze do 20m onda do 20m i dalje ne ides. Nema tu nikakvih cica oobucno su ti lekari i sami ronioci u 90% slucajeva. Nijdean te nece oboriti na pregledu ako nema razloga za to. Imas neke privatnike kod kojih mozes da obavis prelged, ali gledaj da zaobidjes samo ce ti uzeti pare. VMA i li meicinski fax tamo da odes. Nesto moze na knjizicu nesto se placa. Ako odes na VMA placas sve. Zato najbolje da analize koje ti trazi specijlalista baromedicine odradis na knjizicu a nakon toga ovo sto se tice podvode medicine to svakako moras da platis , ja bih otisao na VMA. Kontorla je na svakih god dana ako se bavis rekreativno sportskim ronjenjem. Dakle pred svaku sezonu tj more. Ako ronis preko cele godine onda ide na 6 meseci. To su pravila mnogi ih ne postuju, ne postje ta pravila dzabe. Koji zdravstveni problem imas mogu odmah da ti kazem stra ce biti ishod pregleda od prilike. Mislim oc emu se radi koja je bolest ako nije tajna, mozes i na mail. Bavljenje sporskim ronjenjem je jedno a profesionalnoje drugo totalno raz. U sportkom ronjenju neke stvari se tolerisu, a neke ne.
:: Nisam siguran da će mi lekar dozvoliti. :: Nalazim se u `sivoj zoni` što se zdravstvenog stanja tiče, pa sve od prilike zavisi od lekara hiperbarične koji treba da da dozvolu. E, a pitanje je da li ću naleteti na nekog razumnog i edukovanog po novim merilima ili ću da naiđem na čičicu koji će samo da kaže `Ne može, dok su me školovali za vreme drugog svetskog nije moglo, pa ne može ni sad` :: :- :: :: :: AMD Phenom II 720 BE x3 @ x :: Gigabyte GA-MA785GT-UD3 :: Patriot G series Sector 5 2x2g :: 4890hd vapor-x :: Samsung f3 Spinpoint 1t :: Hitachi Darkstar 160g :: Chieftec 600 :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: Altec Lansing MX-502 :: ::
neki moji prijatelji su bili u klubu zandarmerija, pa oni su se posvadjali i podelili, jedan deo je na bazenu banjica a drugi je na bazenu vracar, da tako objasnim, mislim da jos uvek nisu resili pitanje naziva kluba itd itd i sad ne bih vise pricao o tome jer nisam u toku i da ne bi ispalo . . . razumes
Broj postavljenih tema: 60343. Broj poslatih odgovora: 646908. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.