Mogao bih da narucim PS3 iz Amerike, tamo kosta 260e, ovde 500e. E sad me zanima koliko bi otprilike na tih 260e mogla da izadje carina? To se salje brodom u nekom velikom kontejneru. Hocu da malo uzivam u konzoli,samo roknem disk i peglam na ogromnom LCD TV-u. Jel pakovanje PS3 konzole isto za Evropu i za Ameriku? Sad sve idem valjda preko HDMI-a, nema vise PAL, NTSC gluposti ?
Ne brze od zivota, al moze 250km/h sa BMW 325Ci !!!
zapravo carina je valjda 10%, ali na cenu sa carinom dodaj i pdv. Proveri power input da ne bude da ti treba ispravljac 110 na 220V (mada moze da se kupi), dodaj i shipping i sve ostale troskove, podvuci liniju i videces koliko ti se isplati.
je zaboravio da napomene da je caraina i PDV toliki ali OD PROCENJENE VREDNOSTI KOJU ONI ODREDJUJU, bez obzira koliko si ti to platio ili je poklon ili sta vec....kada podvuces crtu NE ISPLATI SE!!!!!(na zalost)
ako licno nosis spravu i pokazes im racun za nju mozes da prodjes kao sto sam napisao. inace je jumperjack u pravu cini mi se da je to tako nabazdareno da te izadje ista cena kao kad kupujes ovde. cak i ako je jeftinije ne zaboravi da NEMAS GARANCIJU sto moze kod plasticno-silikonskih proizvoda da bude veoma neprijatno...
...pre svega gore navedenog, da nije uopšte nemoguće da se to nekom cariniku svidi i odnese deci, uklonivši svaki trag dospeća. Koliko znam slučajeva poslatih stvari iz inostranstva koje nikad nisu dospele onima kojima su poslate. A ako pokušaš da se žališ, ljubazno će ti reći da je rok za žalbe najmanje 6 meseci, iliti u prevodu, par godina, pa onda vožnja od jedne do druge administracije, tako da na kraju zažališ što si se uopšte i žalio. Opet je bolje da sačekaš ako imaš nekog tamo kad bude lično dolazio da ti donese sa sobom. Jedino tako ćeš biti siguran da ga neće negde `zagubiti` srpska administracija...
Da da a onda je mrmot sve upakovao u staniol... Pa kad se tako salje navede se sta ima i koja je tezina sa sav navedeni sadrzaj u paketu, pa jos i pracenje posiljke tako da se vrenost nadoknadjuje kod onoga ko je robu preuzeo a nije prosledio. Uostalom nece valjda jedan PS3 da ide kontejnerom od 16m³, to ide ili UPS ili DHLom, sem ako je u pitanju uvoznik koji ce to da uveze na angro pa mu se isplati kontejner. Cak i da je kontejner svaka posiljka je pojedinacna, samo mi srbi i dalje verujemo u urbane legende...
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
P.S. Ako narucujes neka ti posalju DHLom i kraj price 250E+30% je i dalje daleko nize nego kod nasih derikoza, ali ako imas mobucnost da ti neko donese to je daleko bolja varijanta.
:: Da da a onda je mrmot sve upakovao u staniol.. :: Pa kad se tako salje navede se sta ima i koja je tezina sa sav navedeni sadrzaj u paketu, pa jos i pracenje posiljke tako da se vrenost nadoknadjuje kod onoga ko je robu preuzeo a nije prosledio
Nedavno mi je rekao ortak koji ima PayPal račun da je nešto hteo da naruči preko E-Bay-a, a oni su mu ljubazno odgovorili da `NE GARANTUJU za prispeće pošiljke, jer Srbija nije u sistemu `praćenja pošiljki` (stavio sam pod navodnicima jer ima neki naziv za to, ali ne mogu da se setim koji), jer naša carina nije potpisala nekakav ugovor sa tamo nekim institucijama i ne ispunjava standarde, bla, bla, bla...` Dakle i kad bi nešto poručio preko DHL, SVAKA pošiljka MORA da dođe na carinu, ali to ne znači i da će da prođe. Misliš da je fazon ono kad dva carinika razgovaraju i jedan kaže:`Jeli, Bori je sutra rođendan, šta da mu poklonimo? Boks cigara je glupo, jer toga ima koliko hoćeš, par flaša viskija, još gluplje, jer ni on ne zna šta će sa tim. A da ga pustimo da jednu smenu odradi sam?` A drugi: `U, brate, mnogo je!` A kome da se DHL žali što mu se pošiljka `zaglavila ili zagubila` na carini?? A i Kuzmanović iz `Sveta Kompjutera` je jednom pisao o tome, kad su mu raspakovali, rasturili i uzeli par komada DVD-ova koje je naručio iz engleske (tamo je 100 komada bilo jeftinije nego 5 ovde), tako da to nije nikakva tajna...
Vidi ovako, kad ti nesto salju DHL-om ti mozes njima da prepustis da carine ili da sam NOSIS to na carinu koja je odmah pored njih... znaci dabome da postoji pracenje posiljke... ili ja nesto pogresno kapiram.
E a sto se tice `popularnog` Kuzme njemu bi ocrveneo nos cim bi ga video uzivo, takvog kenjca u zivotu nisam video, covek ima 40 godina i zamislja da je Petar Pan, najlepsi, najpametnij, najbolji, najduzi... i mislim sve naj... Primer koji si naveo nije taj nego onaj da je decko tamo neke godine narucio bezicnu tastaturu i misa pa mu je paket u transportu kalirao za misa, koji ce ne znam kako da radi bez prijemnika ali ajde, sve u svemu prica je dobra i poucna.
A sto se tice eBuy-a kupovina preko istoga je prilicna lutrija ne mora da znaci da ce uvek da stigne ono sto si ti uredno narucio i platio, sem ako ne ides preko `drugara za placanje`, jer tamo ima tust i tma kosookih koji varaju siroke narodne mase na veliko...
:: Vidi ovako, kad ti nesto salju DHL-om ti mozes njima da prepustis da carine ili da sam NOSIS to na carinu koja je odmah pored njih... znaci dabome da postoji pracenje posiljke... ili ja nesto pogresno kapiram ::
A kako DHL može nešto da carini?? Mislim, stvarno ne znam to, imam ortaka na carini koji mi je svašta napričao. Znajući ažurnost srpske administracije, znači da TEORETSKI nema šanse da oni nešto donesu carinicima i da oni to obave na licu mesta. Iako za ličnu kartu i pasoš treba 15 minuta pravog posla, kod nas se to razvuče najmanje na jedan dan za LK i nekoliko dana za pasoš. Misliš da je na carini drugačije? Ako i dobiju nešto od, recimo, DHL, sa sve `pratnjom`, mogu da zamislim 5-6 lezilebovića koji ispijaju kafe, tračare i kažu : `ostavi ti to ovde, pregledaćemo za dan-dva.` A ako im se nešto i svidi, to se zagubi u lagumima gomila koje bi dva čoveka za dan poštenog posla sredila.
:: E a sto se tice `popularnog` Kuzme njemu bi ocrveneo nos cim bi ga video uzivo, takvog kenjca u zivotu nisam video, covek ima 40 godina i zamislja da je Petar Pan, najlepsi, najpametnij, najbolji, najduzi... i mislim sve naj.. :: Primer koji si naveo nije taj nego onaj da je decko tamo neke godine narucio bezicnu tastaturu i misa pa mu je paket u transportu kalirao za misa, koji ce ne znam kako da radi bez prijemnika ali ajde, sve u svemu prica je dobra i poucna ::
Da, bio je i taj, ali ovaj koji sam pomenuo je bio u odeljku I/O port, koji on uređuje, ne u njegovoj kolumni. A da je serator, tu se slažem. Još uvek ne shvatam zašto neko toliko mrzi AMD kao on.
:: A sto se tice eBuy-a kupovina preko istoga je prilicna lutrija ne mora da znaci da ce uvek da stigne ono sto si ti uredno narucio i platio, sem ako ne ides preko `drugara za placanje`, jer tamo ima tust i tma kosookih koji varaju siroke narodne mase na veliko.. ::
Izvini, moja greška, nije E-Bay nego Amazon. Hteo je da naruči neku muziku i koncerte na DVD-u...
DHL je naravno, DHL sto ce reci, svaka expozitura DHLa od one u New Yorku do one u planinama Etiopije mora da ispuni odredjeni standard da bi se otvorila (a to vazi i za DHL u Srbij). Znaci, pracenje posiljke je naravno aktivno i kod nas a to kazem iz iskustva jer redovno saljem/primam posiljke iz inostranstva preko DHL-a (uglavnom papirologija, nije tehnicka roba ali je svejedno njima sta nose ako si ti to platio). Jedino sto su malo skuplji ali su zato brzi. Raspitaj se malo i kako bi to islo preko FedEx-a, i oni imaju centralu kod nas (i pracenje robe,kontejnerski transkort itd.)..
A i `gospodnjim putevima` kojima ulazi svakakva roba preko carine (koja se ne placa) u nasu zemlju, ne vredi raspravljati :)
Da li si razmisljao da svratis do nekog speditera, i da se raspitas sta/kako/koliko ? Oni mogu sve da ti zavrse najjednostavnije, pa onda ne bi ni morao da saljes preko DHLa i prosao bi verovatno i jeftinije. Zovnes nekog od speditera i kazes im sta bi da uvezes,koliko si ga platio, da li imas racune itd i on ce ti reci tacnu cenu carine+PDV za taj PS. Imas kancelarije speditera u svakoj carinskoj zgradi od luke Beograd pa na dalje. Ako bas ne mozes da nadjes ni jednog, posalji mi PM pa cu ti dati broj od mog druga koji radi kao spediter.
Pa vidi ovako DHL radi i spediterske usluge, skoro sam se raspitivao za uvoz neke IT robe i oni rade spediterske usluge i to ti dodje negde okolo 50E, znaci ako je na vecu sumu isplati se ako je na manju bolje da podignes paket pa sa njim pod misku i u carinu tu pored DHL-a.
carina je 60% na cenu koja ti stoji na racunu gde kupujes.ako je sonyplaystation 260e znaci na tu cenu 60%.jer carina ide na nove stvari znaci to ti dodje 156e. 260+156+usluge transporta iz Amerike nisu ispod 50-60 e. 260+156+55 to ti dodje oko 470e
Broj postavljenih tema: 60435. Broj poslatih odgovora: 647767. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.