Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Softver
Obrada video materijala i zvuka
nekompresovani avi fajl
STRANA 1 OD 1
dimiv nekompresovani avi fajl 04.12.2005. 14:54 T1133

status: user
broj poruka: 5
Zanima me koliko memorije zauzima nekompresovani avi fajl? Pitam to jer planiram da pazarim neku jeftinu tv karticu pa me zanima zbog snimanja prigrama.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vlajkic re avi fajl 04.12.2005. 18:08 #3233

broj poruka: 609
neznam tacno za avi fajl ali znam ovo...kad sve namestis da bude ok (pod znacima navoda) zauzimace ti oko 10 mb po minutu...i sa tom karticom koju nameravas da snimas (jeftinom) bices krajnje nezadovoljan ..jer ce ti najverovatnije slika seckati a ton kasniti

profilic ... 04.12.2005. 19:03 #3235

broj poruka: 41
Ja imam K-world TV kartu (spada u losije) i koristim program za gledanje koji sam dobio uz nju. Kolicina memorije koju zauzima snimak (mb/min) zavisi od toga kako ti podesis. Ja recimo uglavnom snimam spotove ili neku emisiju koju ne mogu da stignem da odgledam "on line" pa podesim na slabiju rezoluciju i zahteva oko 1gb/h. Malo se razilaze ton i slika, oko 1 sec. Mozda sa nekim boljim programom uspes da dobijes i bolji kvalitet...
Pozdrav.

MaliAbner A sto bi ti to radio... 04.12.2005. 21:35 #3240

broj poruka: 7779
Kad vecina novih kartica dozvoljava direktno snimanje TV signala u nekom od DivX ili Xvid kodeka a samim tim da takvi snimci zuzimaju manje prostora na disku.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

Pisko Odgovor na pitanje... 04.12.2005. 21:52 #3241

broj poruka: 6672

Pravi odgovor na tvoje pitanje je: 200Mb po minutu... iako sam uz stariju verziju KWorld kartice dobijao duplo veće avi fajlove - dakle, oko 400Mb.
Ono što nije odgovor na tvoje, ali je objašnjenje prethonika: fajlove od oko 10Mb po minutu dobijaš ako se capturing vrši direktno u mpeg2, što je i najbolje u pogledu kvalitet/veličina fajla, tako dobijeni fajl, možeš dalje rekompresovati u divx-xvid DVOPROLAZNO.
Ne preporučujem ti direktno snimanje u divx-xvid jer su to kodeci koji najbolji kvalitet uz kompresiju daju tek kad u najmanje dva prolaza prvo prostudiraju ceo fajl pa tek onda ga kompresuju. U direktnom snimanju ide se na slepo pa kvalitet snimka nije baš nešto, s druge strane, ako se radi o emisiji ili čak utakmici, onda je to prihvatljivo (da snimiš nešto što nisi stigao da odgledaš...). Dakle, pravo rešenje je mpeg2, pa odatle u DVD (onda odmah izabereš mpeg2 u DVD PAL kvalitetu) ili iz mpeg2 u divx-xvid.
Za sve ovo što sam ti napričao, potreban je 2GHz računar, sa dovoljno memorije, ispravnim i pravilno podešenim HDD/IDE kontrolerom, bez rezidentnih programa koji izazivaju konstantno ili povremeno kočenje (gluplji antivirusi, razni "doktori" za windows/računar, virusi, crvi, zlonamerne aktivacije programa i sl. smeće). A moje je iskustvo da spremiš i dovoljnu količinu živaca ili smanjiš očekivanja ako se radi o VIA čipsetu...

Fencer ... 05.12.2005. 00:36 #3244

broj poruka: 217

::
:: Pravi odgovor na tvoje pitanje je: 200Mb po minutu... iako sam uz stariju verziju KWorld kartice dobijao duplo veće avi fajlove - dakle, oko 400Mb

Ne!!! Pravi odgovor na tvoje pitanje je: Uncompressed AVI u punoj PAL rezoluciji (768x576 ili 720x576) zauzima oko 1Gb po minuti ili 65Gb/1h.

Problem sa jeftinim TV kartama nije u kvalitetu njihove izrade (sve one imaju kolko-tolko pristojan tjuner i Connexant ili Philips chip na sebi (samo izbegavaj karte sa prastarim bt878 chipom na sebi)), vec u kvalitetu drajvera za tu kartu. Drajveri mogu da ti prave probleme sa stabilnoscu, kompaktibilnoscu, kvalitetom slike, kasnjenjem zvuka, saradnjom sa programima za snimanje...

Evo da ti i ja dam preporuku za snimanje. Pisko je dao dobre predloge, ali malo da dopunim i ispravim.

MPEG2 je dobra stvar ako zelis posle taj fajl da konvertujes u DVD i rezes. Za ovo ti treba solidno jaka masina da ne bi gubio frejmove i da ti zvuk ne bi kasnio.
Medjutim MPEG2 je lossy kodek tj. gubi se na kvalitetu slike. Ako taj fajl posle komprimujes u DviX/XviD (koji su takodje lossy) izgubices jos na kvalitetu, a to bas nema smisla. Takodje ako mislis da obradjujes taj video (izbacujes reklame...) MPEG2 fajl mozes da seces samo na keyfrejmovima (svaki 12 ili 15 frejm), a i svi ozbiljniji programi za obradu videa ne vole MPEG2 ili rade jako sporo sa njim.

Ako te DVD ne interesuje ili nemas DVD rezac, onda ti preporucujem da snimas u neki lossles kodek (ne gubi se kvalitet slike), pa onda da komprimujes u DviX/XviD.
Huffyuv - veoma brz kodek (PIII na 500MHz je dovoljan), zauzima oko 35Gb/1h
Lagarith - spor kodek (2GHz+), zauzima oko 25Gb/1h
PicVideo MJPG - brz, skoro lossles kodek, zauzima 15Gb/1h
Ove fajlove mozes da seces bilo gde (svaki frejm je keyfrejm) i svi iole ozbiljniji programi ih prepoznaju i rade lako sa njima.
Ovako dobijene fajlove ces posle komprimovati dalje u XviD sa recimo VirtualDub-om.

Usput uvek radi capture u punoj vertikalnoj rezoluciji (576) da ne bi izgubio interlace pattern (ovo je posebno vazno za DVD koji inace zahteva 720x576 ili 704x576).
Ako komprimujes u XviD onda prvo uradi deinterlace, pa resize (preporucujem 512x384 ili 576x432).

Direktno koprimovanje u manjoj rezoluciji u DivX/Xvid nimalo ne volim, medjutim ti probaj pa ako si zadovoljan kvalitetom slike...
Pisko Tek sad pročitah 10.01.2006. 00:54 #3720

broj poruka: 6672

Korisni odgovori. Da se ja zahvalim umesto upitnika...
Nekako, ja sam huffyuff ili kako-već-ide izbegavao jer pravi velike fajlove, a činilo mi se iz iskustva da hard ne uspeva uvek da zapisuje tom brzinom pa će to dovesti do A/V desinhronizacije ili gubitka frejmova... ok, probaćemo i to, lepo je znati da ne gubiš vreme samo da bi ustanovio da nešto ne radi.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60430. Broj poslatih odgovora: 647761.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs