Vec neko vreme polako prebacujem preko usb tv tuner kartice sa hardevrskom mpeg2 kompresijom snimke sa VHS kamkordera (snimci od pre 10 godina).
Skontao sam 2-prolaznu divx kompresiju (nije mi bas jasno kako ide multipass, jer nemam tu opciju ni kod divx kompresije ni kod xvid kompreije, ako nekog ne mrzi moze i to da mi detaljno opise ili da navede na koje se verzije codeca misli) i malo sam se igrao sa filterima i raznim varijantama kompresije.
Da skratim, ono sto me interesuje je vase misljenje za sledece:
1. Kako, tj. kojim filterom (i podesavanjima u njemu) da uklonim vertikalne linije koje mi se javljaju prilikom grebovanja u mpeg2 sa VHS snimka, a da pri tom ne narusim preterano ostrinu slike?
2. Koje jos filtere da koristim (sa kojim podesavanjima) da bih koliko toliko sredio sliku?
3. Sa kojom velicinom snimka ima smisla ici (stavljao sam 640x480 - interesuje me koliko se gubi sa slabijom rezolucijom)?
4. Ima li smisla ici preko 1000kbps, pri kompresiji?
Te linije ćeš teško da izoluješ, skoro nikako. Ja sam imao problem sa horizontalnim, sve i svašta sam probao, ali bez uspeha. Neki filteri zamuljaju sliku, neki nagruvaju buđavi blur, horizontalni ili vertiklani.....
Što se tiče kbps, sve preko 1200 je nepotrebno za DivX i extreme quality podešavanjima, a kamoli za XVID.
Nije mi jasno zato ti treba 1000kbps, pogotovu na VHS Rip-u. Za kvalitet slike tj ono sto neki zovu rezolucijom izaberi ono sto je po default-u na VHS snimku, sve ostale (vece) kombinacije su sranje i bice interpolacije tacaka od strane samog programa, cini mise da je za VHS 360x240 tacaka, sem kod SVHS-a tamo je to unapredjeno. E sad ako budes izabrao vecu vrednost od standardne ima samo da uvecavas avi fajl na ustrb kvaliteta gledano u odnosu na velicinu fajla (zamucenost se povecava).
I onako uzgred sto se mucis sa Vdubom i podesavanjem parametara kad to AGK moze da uradi daleko jednostavnije i u dva prolaza ispegla da sve `klizi` kako valja.
Kao sto rece kolega, preko 1200kbit/s je nepotrebno za divx, ja sam ranije prebacivao preko WinDVR 3 programa u mpeg a zatim sa DrDivx-om u divx, rezoluciju sam stavljao 512 x ..., i ok je ispadalo, i obavezno idi u 2 prolaza da bi koliko toliko bio sto bolji finalni proizvod, pogotovo sto je snimak sa vhs-a! E sad te linije sto pricas, ne znam, ja ih nisam imao, da li su ti to mozda neke smetnje ili sta(ghost-ovi)? BTW sve sam odradjivao sa internom tv kartom(jeftinom msi).
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647651. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.