Pozdrav svima - posebno znalcima u radu sa VirtualDubu - cija mi pomoc treba!
Skidam mpeg2 snimke sa tv karte. Format u kome skidam snimke je 720x576. Kada mpeg2 pretvaram u divx, koristeci VDub moram da odradim i otklanjanje crnih okvira sa strane. Oni su neminovnost pri grebovanju (bar ja nisam nasao da se to moze negde podesiti negde)! Medjutim, kada isecem crne delove (preko samo jednog filtera - null transform/cropping) i pokusam da iskonvertujem takav fajl u divx, javlja mi gresku - pretpostavljam zbog neodgovarajuceg formata koji je tako nastao. Zatim sam podesio da odnos posle croppovanja bude isti kao i kod izvornog fajla: 720/576 => 690/552 = 0.8 Opet nece!
Ako mu posle navedenog filtera dam resize filter - izlazni fajl je primetno losijeg kvaliteta - bilo da mu dam format 640x480 ili ponovo 720x576. Uporedjivao sam ovo u odnosu na samo iskonvertovan snimak iz mpeg2 u divx, bez ikakvih filtera (1200kbps u 2 prolaza). Javljaju se vertikalne linije, izreckanost - primetne su razlike.
Moje pitanje je - kako da otklonim crni okvir oko snimka a da rezultat bude bez nekih dodatnih interpolacija i izvodljiv?
Da POKUSAM da pomognem... Postupak sadrzi tri faze (koje si ti,izgleda,ispostovao): -crop do adekvatne rezolucije (koja eliminise crni okvir) -resize (da bi dobio zeljeni 640x...) -dodavanje `crnih piksela` (da bi imao zaokruzenu cifru -480) Oslanjas se na Pixel aspect ratio... Posto je odnos piksel - slika jednak - slika x format (4/3). Kod PAL-a se slika izracunava na sledeci nacin - mnozenje formata sa vremenskim odzivom signala puta bla,bla...vjerovatno znas... Oduzmes od 720x576 - malo tu,sa desne strane...hm...malo tamo,sa lijeve...malo gore...sve dok se ne eliminisu crni okviri...postupak znas. Posto si cropovanjem uklonio crne okvire,a dobio si neki `lijevi` format (recimo 675x411),slijedi... ...slika = 4/3 x (signal koji dobijas iz cipa uredjaja u ms /52 ms) = neki broj,npr. A piksel = A x 720x576 = neki broj,npr. B Sad `lijevi` format konvertujes u 640x480... ...675/640 = 1,0546875 411x1/B = C Da bi dobio `vertikalu`,pomnozis C sa 1,0546875 posto ti vertikala nece biti 480,dodas `crne piksele` da bi dosao do 480.
Nijesam siguran da ce se nivo kvaliteta odrzati.
Ovo je vise nego haoticno i napisano po sjecanju,ali,ako ne uspijes,pokusacu da pronadjem tutorijal koji sam pratio ili ti pretrazi Google.
:: Pozdrav svima - posebno znalcima u radu sa VirtualDubu - cija mi pomoc treba
Moje znanje u VirtualDub-u = Merilin Menson kao svestenik
- Mislim da resavas problem `od pozadi`. U tim koracima koje si naveo postoji samo jedan problem a on se zove MPEG2. To je izlazni format, zavrsni format i nije pogodan za obradu. U svakom tom koraku gubis na kvalitetu (koji je i onako u startu izgubljen, s obzirom da je TV u pitanju). Resize je slag na torti. Nikada neces biti zadovoljan izlazom. Ti filteri se koriste u lossless kodecima jer tu mogu da odrade posao kako treba. Za ostalo ti treba jos par koraka i par dana posla i par hard diskova.
- Da li mozes ti nama da kazes koja je kartica u pitanju i koji je program za karticu u pitanju i da li postoji jos nesto sem MPEG2 i iz kog razloga on tebi sece sa 720 na 690? Mora da problem mora da se resi `u korenu`. Nije valjda da za svaki snimak ti moras da odradis ovaj posao? Kakva crna nominovnost? Eventualna nominovnost je da ti zvuk i slika pri grebovanju nisu sinhro pa da posle moras audio stream da prebacis iz wava u nesto drugo.
Napisi sta imas od hardvera i softvera ili guglaj koji jos softver ide uz tvoju karticu. Nemoj se muciti.
Mozda sam lose shvacen... Grebovanje je u 720x576. Kada uradim cropping ima neke vrednosti koje ne odgovaraju odnosu strana snimka koji su bili, pa ih zato ja nateram da croppovani budu 690x552. To sam uradio misleci da zato nece da izvrsi konvertovanje u divx.
U medjuvremenu sam saznao da je to nepotrebno i da treba da uradim samo deinterlace pre resize (gde uradiim i cropping) - sa nekim od bicubic filtera.
Rezultat je dobar.
Inace, skidanje snimaka i nije lose, buduci da kartica ima hardverski mpeg2 enkoding (nema ispustenih frejmova i desinhronizacije sa zvukom).
U svakom slucaju - hvala Vam na vremenu oko ovoga!
:: :: Mozda sam lose shvacen.. :: Grebovanje je u 720x576 :: Kada uradim cropping ima neke vrednosti koje ne odgovaraju odnosu strana snimka koji su bili, pa ih zato ja nateram da croppovani budu 690x552. To sam uradio misleci da zato nece da izvrsi konvertovanje u divx :: :: U medjuvremenu sam saznao da je to nepotrebno i da treba da uradim samo deinterlace pre resize (gde uradiim i cropping) - sa nekim od bicubic filtera :: :: Rezultat je dobar :: :: Inace, skidanje snimaka i nije lose, buduci da kartica ima hardverski mpeg2 enkoding (nema ispustenih frejmova i desinhronizacije sa zvukom) :: :: U svakom slucaju - hvala Vam na vremenu oko ovoga :: ::
O.K. je - daje jasniju sliku od one koju imam na desktopu - ATi Rage Pro (combo TV tuner). Jedino sto se malo pojavljuju horizontalne linje koje se polako krecu od vrha ka dole...
Broj postavljenih tema: 60416. Broj poslatih odgovora: 647651. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.