Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Vesti, testovi, uputstva i noviteti na IT sceni
Da li iskljucujete komp kada grmi
STRANA 2 OD 2
Almighty84 Re 24.05.2009. 01:16 #116489

status: user
broj poruka: 294
Ne gasim nista, Pre par meseci sam kupio surge protektor u Merkuru, neki supra line nemam pojam, u svakom slucaju sam ga papreno platio, Na njemu pise (pise i na tarabi p####), do 4KVolta i 3.5 KW. Na njemu su mi 2 UPS-a, veci Mustek Power must 1000 na kome su mi komp i monitor, a manji Mustek powermust 600 (on mi tera stampac, skener modem i wifi ruter). Na kablovskoj imam 2 skretnice (neka ce da opali) ... Upsevi su podeseni da se ugase posle 5 minuta tako da se iskreno ne brinem, ako je sudjeno da crkne, srci ce i pored svega ovoga... Visa sila...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
NMY kod mene ovakav obavlja posao... 24.05.2009. 09:22 #116515

broj poruka: 1509
Posto mene nema uvijek kuci da iskljucim racunar, imam jedan ovakav da mi koliko toliko stiti dok mene nema...

http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=PF8VNT3-GR

SONY VAIO VGN-FW285J

Pisko Pozicija i verovatnoća 24.05.2009. 09:47 #116518

broj poruka: 6670
Odmah, da bude jasno, je ne radim iste stvari u raznim situacijama, pa sam tako izgubio par dial-up modema ali nikad neku veću havariju. A, slažem se sa svima koji smatraju da od bliskog ili skoro direktnog udara nema spasa. O direktnom udaru, naravno, nema šta da se priča.
Vrlo je bitno ipak, gde se nalazimo, a mnogi, mnogi, mnogi od vas nikada ili možda jednom u životu, biće u situaciji da se nađu u riskantnom geografskom položaju (kakav recimo, Bg većim delom nije) dok neki (npr. Užičani u višim delovima grada i drugi koji žive u planinsko-brdovitom predelu) uvek imaju takvu situaciju da je verovatnoća udara i prenošenja EMT-a u instalacije, kablove i same komponente više nego neprihvatljiva.
Surge protektore, strogo savetujem, a još strožije, da se isključi sve iz zida u slučaju električnih pražnjenja... e, sad, ja se kockam, pa `procenjujem` da li je sevanje i pražnjenje oblak-oblak (visoko od zemlje) ili je pražnjenje oblak-zemlja, što onda smatram krajnjom frkom.... ali, ne treba se kockati. Neka SAP bude tu za slučaj kada nema niko živ u stanu da reaguje, pa šta bude. Kad ima neko razuman, bolje je isključiti nego se kockati.
Jednostavno, nema zaštite od `pravog` udara osim fizičkog isključivanja.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

NMY @ Pisko : 24.05.2009. 09:59 #116522

broj poruka: 1509
Problem je sto se i u iskljucenim elektricnim moze desiti havarija ako je udar groma u blizini !
Kao sto svi znamo, to su ogromni naponi, i u svakom provodniku se indukuje EMS koja moze biti veoma visokih vrijednosti te moze spaliti komponente vrlo lako...

SONY VAIO VGN-FW285J

Vaskev re 24.05.2009. 10:10 #116526

broj poruka: 1673
Ma nema te zastite koja ce izdrzati bliski udar groma, to je cista lutrija i sreca (ili nesreca) zavisi kako ko tumaci. Pre neku godinu grom je udario u telefonski stub nekoliko ulica dalje, posle par dana sam primetio da mi se modem cudno ponasa, modem je Diamond SupraMax 56K PCI nekada placen skoro 150DEM, jedino sto je na njemu otislo bila su dva kondenzatora 470pF/2500V, isti su zamenjeni i modem je i dan danas ispravan. Telefonski kabl je isao preko Sweex surge protectora a PC preko UPS-a 1000VA i pitanje je sta bi bilo da je isao direktno. Naravno modem odavno vise ne koristim tako da je izvadjen i kada pocne da grmi jako i kada je to vec negde u blizini ja lepo iscupam kabl iz zida i miran sam. Naravno ako kablove lepo sredite i budu vam pri ruci nije nikakvo maltretiranje izvuci jedan kabl i kabl iz adsl rutera i 100% si miran. Jedini problem je ako covek nije kuci (realna je i to situacija) i onda se mora pouzdati u srecu i zastitu opreme koju poseduje.

gile23 Re: Re: Re: Re: Re: 24.05.2009. 10:28 #116529

broj poruka: 9121
Hvala!

Pozdrav!

:: U Listu je nesto okolo 3000 dinara
::
:: Tomato Republic Of Serbia !!!
::
:: ::
:: :: Uh davno beše, nešto....mislim da je bilo malo manje od 2K dinara
:: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: :: Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: :: Koliko si platio
:: :: ::
:: :: :: Pozdrav
:: :: :: ::
:: :: :: :: http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=PH6T3-G
:: :: :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: :: :: :: Hoping for the best but expecting the worst.
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MilivojeS Громови су опасни! 24.05.2009. 11:36 #116540

broj poruka: 439
Мени се са садашњом конфигурацијом догодило више пута да је електрично пражњење грома погоди. Немам ама баш никакву заштиту. Једино што се догађало приликом удара грома је да се монитор и рачунар искључи и неће одмах да се укључи притиском на дугме за укључивање. Него, мора да се сачека неко време. Први пут кад се то догодило мислио сам да је спаљен изнутра.
Иначе, баш јуче пролазећи пешке кроз једно село имадох прилику да видим једноспратну кућу између других кућа, не баш на висини, у чији један оџак је ударио гром. Располутио га је на неколико делова, као да је погођен топовском гранатом. Кућа није имала громобран.

ПАЛИ НАРОДЕ - ВИСТА ЈЕ ЗАКОН!

STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs