brale sta ovo ispricaste sunce ti jebem! sky je u pravu ali nije lepo srocio to sto je hteo pa ga niko nije razumeo GTX jeste najjaca verzija ALI istog cipa verzije poput GTS koja je oslabljena verzija GTX a gt je slaiji cip malo a GS je oslabljena verzija GT ja mislim da sam lepo objasnio,
ja sam imao voodo kartu pa MX440 pa ati radeo 9550 pa 9600pro pa 8800gts i sad cu da idem na 5850, nikad nisam bio fan ni jedne firme, isli su i ici ce na prestiz uvek
Ja mislim da je bolje sto jos fermi nije izasao iz prostog razloga sto: gledajte to ovako sto duze vremena ga prave vise su usresredjeni na kvalitet i izradu cipa onda kad ga izbace ja mislim da ce o5 NV dominirati, a ai ima keca u rukavu izbacuje manje kvalitetne cipove ali prze nego NV, zato sad imaju najjacu kartu i oni trenutno dominiraju kao sto su sa 9600pro dominirali i sa x300 serijiom.
znas ti koje oni pare pokupe dok NV izbaci fermija, ali ajde sad kad ga izbace potuci ce sve..
Ne znam koliko je dobra ta teorija sto duze vremena
08.12.2009. 22:23
status: user broj poruka: 7732
rade bice bolji kvalitet ,pa sad oni koji mrze Nvidia mogu da pozele da Nvidia radi i 2 godine na Fermi ,za to vreme Ati izbaci Northern islands 32 nm ili jos poneku generaciju GPU .Mislim da je kasnjenje sa Fermi propust Nvidia .Ne znam sta je Skyfire mislio sa high end, ali ako je mislio na ovo :The Radeon HD 5970: Completing AMD`s Takeover of the High End GPU Market onda je sigurno u pravu.
pa nisam rekao da ce da lomi sve pred sobom, ali ne znam sta je to tesko shvatiti da kad duze rade ljudi su sve nestrpljiviji, a posto ga nisu izbacili za 3 meseca koliko ima fanova nvidie u svetu kolika god bude njegova cena oni ce je kupiti sada gube to jeste ali ce i dobiti dosta kad god da je izbace pa taman i u 3Q 2009, ali za sad ostaje radeon ubica, i zivo me interesuje kakav ce biti na testu protiv fermija, samo je bezobrazluk sto ne spuste cenu 295gtx nego zaradjuju na njoj dok nedodje novitet to je jadno
FERMI=NADA,a nada poslednja umire.... mada KAD izadje biti ce najjaci....
``DVA ZLA CINE JEDNO DOBRO`
:: A gde su ti testovi, da Fermi lomi sve zivo pred sobom ? Trenutno 5850 best buy nVidia nema sta da trazi u segmentu od 10k dinara pa nadalje :: :: Pozdrav!
Price su da je Nvidia omasila target frekvenciju za GPU Fermi ,zato su sva ova odlaganja.
Ukratko:
Razmatrajuci single precision ,mnogo bitniju za gaming grafiku ,stvari izgledaju jos gore.Single precision teoretske perfomanse sa 512 CUDA jezgara? Izmedju 1.05 Tflops i 1,26 Tflops.HD 5870 vec ima 2,72 Tflops,cak mainstream HD5770 ima 1,36 Tflops.
Svako dalje odlaganje (misli se na Fermi) i mi cemo gledati u nove proizvode Ati.Na kraju AMD ima solidne proizvode ,vec upotrebljive ,koji su efikasni,ekonomicni ...Nvidia ima mastilo na papiru i cak i sa time ne izgleda kao sto je obecano ili cemu smo se nadali.U ovom momentu ,mozemo samo da se nadamo za skrivene ili magicne igracke osobine koje ce doneti revoluciju u smislu kako GPU radi.Ukratko ,sve govori da je Fermi u pravoj nevolji.
Consider Single Precision - far more important for gaming graphics, and things turn rather ugly. GF100`s target speeds were reported to be 1.5 GHz for the shaders. Based on the 520 / 630 GFlops figures, the shader clocks can only be estimated at 1015 MHz and 1230 MHz respectively. The SP theoretical performance from 512 CUDA cores? Between 1.05 TFlops and 1.26 TFlops. Even less than 1.05 TFlops, considering the lesser part is likely to have units disabled. Now, no amount of overclock can bridge the enormous gap to the smaller, already available HD 5870, which stands pretty at 2.72 TFlops. Even the mainstream HD 5770 clocks in at 1.36 TFlops!
Any further delays, and we will be looking at new products from AMD. In the end, AMD have a solid product already available that is efficient, economical, scalable. Nvidia have ink on paper - and even that is not looking as promising as we may have hoped for. At this moment, we can only hope for `hidden` or `magical` gaming features which might bring about a revolution in how GPUs work. Short of that, all signs point to Fermi being in real trouble. Reference: Nvidia Press Release, Tesla 20 PDF
Ocekivane double precision perfomanse za Fermi su izmedju 520 i 630 Gflops,iznenada Ati Radeon 5870 koji i nije ocekivan kao direktan rival Fermiju dostize 544 Gflops ,protiv pretpostavljnih Fermi perfomansi .
Suddenly, ATI Radeon HD 5870 - which wasn`t even supposed to be a direct competitor - is performing right on par with 544 GFlops against Fermi`s supposed strong point.
*Moguce da Nvidia nije ocekivala tako efikasnu HD5xxx seriju i da je svoju strategiju zasnivala na Hd4xxx perfomansama i da je tu omasila.
Sad nisi bio bezobrazan i ako naznacujes to sa zelenim ali nema veze.Odgovoricu ti.. Stvarno nemam razloga da pricam nesto nepovezano i netacno..ATI-jev ni jedan chip nije skup u procesu proizvodnje zbog same tehnologije kojom se koristi (citaj,ne znaci da ima bolju vec prostiju tehnologiju) sa kojom ima odlicne rezultate i performanse i stim dominira na trzistu u cenovnom rangu.NV kao sto rekoh koristi napredniju i skuplju tehnologiju i njihov proces proizvodnje (ne mislim na NM) vec finalni proizvod je dosta skuplji i klasifikuje se i GPUe visoke klase i zato uvek NV ima najbrzi single chip kad god izbaci neku sledecu novu seriju.. E ta tvoja podela daleko bila..Ja to nisam rekao niti se to tako deli.Govorili smo o segmentima HI End chipa a ne o segmentima performansi i ponude..
Kao sto si i sam naveo a vidis i sam,ATI mora dvoglavu azdaju da napravi da bi dominirao na polju performansi a parira nv kao single varijanti.O toj ja razlici pricam.. Nisu ovo strasti vec realnost ali shvatam da prosipam iz supljeg u prazno jer to niko ne kapira i pricam zidovima ..
E sad, objasni ti meni, kako je nVidia toliko opala u performansama kada je ATI-jev ULTRA-LOW END 5850 udara po usima 30-tak % ? `
Kakvo je ovo poredjenje i sarkazam?Pa ti poredis staru seriju NV sa najnovijom naprednoms erijom od ATI!Prvo nije realno i normalno je da ATI bude bolji sa performansama,bar je meni logicno,tako generacijski treba da bude.A kad vec opet poredis koliko ja vidim ovde stvari nisu bas tako drasticne u poredjenju tako da nv dise za vratom i najnovijim i najbrzim serijama tj seriji ATI grafikcih karti i dolazimo opet do prostog zakljucka koliko je zapravo napredan i brz nv chip odnosno kakva mu je arhitektura.. Posto Fermi nije izasao ja o njemu ne mogu ni da komentarisem tako da nema sa cim ni da se uporedjuje.Kada se pojavi i pokaze kakav je onda mozemo dalje da nastavimo diskusiju a ne na osnovu prica i rekla-kazala.Bio NV ili ATI sve jedno,dok ne vidim,ne probam ,ne zelim da tvrdim kako je nesto,ovo-ono.Isti mi je to sistem `Kule i gradovi` .Za sad su najavili perfromanse koje bi trebalo da ispostuju ako ne ispostuju njihova sramota.Ne branim ja nikog,ako NV usere treba javno reci..
Green Green Grass Of Home
:: @ SKYFIRE: Hajde neka ti bude da si u pravu :: ATI nema High End kartu :: :: E sad, objasni ti meni, kako je nVidia toliko opala u performansama kada je ATI-jev ULTRA-LOW END 5850 udara po usima 30-tak % ? :: :: Pretpostavljam da ti to klasifikujes ovako nekako: :: 5850 -> ULTRA LO :: 5870 -> LO :: 5970 -> MEDIUM :: :: :: Smiri malo strasti, znamo mi svi da ti volis nVidiu kao da ti je u rodu, ali ne treba pretjerivati.. :: :: :: Sto se FERMI-ja, o njemu cemo kada se pojavi, a to sto pise po netu okaci macku o rep... :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
...5870 je to dokazao. A i sebi sam dokazao jer je imam u kućištu. Najjači i najnapredniji single core čip. Nema dalje.
Voleo bih da Fermi bude brži bolji, hladniji i kvalitetniji od 5800 serije. Precizinji rendering itd....i da sledeći ATI bude bolji od njega....nemam nikakav problem protiv napratka tehnologije. Ko god napravi bolje, svaka čast.
Sve je to tacno i niko to nije ni sporio.I sam sam prvi testirao tu kartu,znam kakva je i koliko je mocna.Najjaci single GPU na svetu,nego sta. Ako si nesto aludirao iz mog izlaganja ja i nisam poredio ovo novo sa starim single vs single nego sam tipovao recimo na fermi kad izadje.Generacijski su ATI i NV zajedno izbacivali svoje kartice ,ovo je prvi izuzetak da NV ovoliko kasni..Nadam se da si me shvatio?
`....ATI mora dvoglavu azdaju da napravi da bi dominirao na polju performansi a parira nv kao single varijanti.`
Stvari se menjaju, kako kad nekad bolje po nv, nekad bolje po ati. GTX280 je bio najjači single core čip ali koliko je koštao u odnosu na 4870 ? Neko je bio to spreman da plati, neko ne. Nv Previše naplaćuje prestiž i obija im se to o glavu, lagano.
Inače, čemu i ovakva diskusija kad se sve češće dešava, da jedni kasne za drugima po nekoliko meseci....svašta se dešavalo, nekad je kaskanje bilo iz tehnoloških razloga nekad iz čisto iskusnih razloga, `samo neka oni izbace, a onda ćemo mi bolje, brže....`.
Opet ponavljam: -ako neko ima kintu i može sebi najbrže da priušti super -ako neko juri odnos cene/perf, njegov izbor -ako neko juri ono što je za njega najisplativije / potrebno, opet njegov izbor.
Tako da, čemu uošte izuvanje svaki dan na ovu temu ? Šmirglamo forum bez potrebe
:: @bax200 :: :: Sve je to tacno i niko to nije ni sporio.I sam sam prvi testirao tu kartu,znam kakva je i koliko je mocna.Najjaci single GPU na svetu,nego sta :: Ako si nesto aludirao iz mog izlaganja ja i nisam poredio ovo novo sa starim single vs single nego sam tipovao recimo na fermi kad izadje.Generacijski su ATI i NV zajedno izbacivali svoje kartice ,ovo je prvi izuzetak da NV ovoliko kasni..Nadam se da si me shvatio :: :: Green Green Grass Of Home :: ::
Pa stvarno bi bilo glupo da posle godinu i kusur dana Ati izbaci novu generaciju grafickih kartica i da budu slabije od GTX 285 - 295 zar ne? a to da je bolja , bolja je al za koliko? GTX295 dise za vratom 5970, a sta ce onda biti sa Nvidia Fermi? razmislite malo i garantujem da ce sledeca 6xxx serija atija da se kolje sa fermijem.
Pa odlično, super ako se to desi. Nekima, recimo ne odgovora da čekaju XY meseci da bi kupili najbrže jer im to ne treba. Kupe ono što je za njih najbolja kupovina u datom trenutku. Kada bi tako razmišljali.....biće ovo, onda će ono, ne bi sastavili komp nikad. Začarani krug.....presečeš, kupiš i vozi Miško.
:: razmislite malo i garantujem da ce sledeca 6xxx serija atija da se kolje sa fermijem
Objasni molim te samo to kako to da ATI RV870 nije High End chip ?
Po kojoj to logici ?
Po tome sto je jeftiniji nego nVidia chip u procesu proizvodnje ?
U svakom slucaju, pogresno ti to dijelis, chipovi se ne dijele po cijeni nego po snazi!
A to sto je ATI-jev chip jeftiniji u procesu proizvodnje a po snazi ekvivalentan ide ATI-ju u prilog, i pokazuje nVidia-inu inferiornost...
Ako ti pogledas da npr. 4890 sa 959M tranzistora daje iste performanse kao npr. nesto od GT200 asmortimana (260, 275) sa 2140M tranzistora znaci da je nVidia-ina tehnologija u zaostatku, a to se i demonstrira time da su povecali sam chip na 576mm^2 (55nm verzija 490mm^2 ako se ne varam) u poredjenju sa ATI-jevih 260mm^2 (nisam 100% siguran u ovaj podatak a ne da mi se da gledam), sto bi se narodski reklo, ``gruvaju samo u kolicinu`` a od optimizacije ni traga...
Sto se tice dominacije na trzistu, nVidia GTX285 (kao njihova najjaca Single Chip kartica) je slabija od ATI 5850! Po tvome ispade da ATI Dual Chip (5970) parira GTX285 jer je to najjaca nVidia Single Chip karta...
I mozemo ovako u nedogled, ja sa konkretnim tvrdnjama, a ti sa svojim zeljama... Ali necemo...
Pa da slazem se, a ja sam na neki nacin i budala kad zamislim samo koliko sam para pukao na hardware! jer to uopste nije pametna kupovina al jbg sve zavisi od coveka do coveka neko voli da ima odma naj cim izadje neko kupi da moze da tera igru i sa 40fpsa ce da mu ide lepo a ovaj sto ima naj kartu imace 150fps i to samo da se hvali i nista vise.. kad kupis trenutno jeste koliko para toliko i muzike al za kratko vreme opadne nenormalno cena graficke i posle mozes da je stavis u komodu i da se slikas s njom ne mozes bukvalno nikakve pare da uzmes za nju da je prodas nekom ... al jbg uvek tako pricam a kad izadje nov hardware moram da ga uzmem takav sam maximum game samo :-)
:: :: Pa odlično, super ako se to desi. :: Nekima, recimo ne odgovora da čekaju XY meseci da bi kupili najbrže jer im to ne treba. Kupe ono što je za njih najbolja kupovina u datom trenutku. Kada bi tako razmišljali.....biće ovo, onda će ono, ne bi sastavili komp nikad. Začarani krug.....presečeš, kupiš i vozi Miško :: :: :: razmislite malo i garantujem da ce sledeca 6xxx serija atija da se kolje sa fermijem
:: Objasni molim te samo to kako to da ATI RV870 nije High End chip :: :: Po kojoj to logici ? :: :: Po tome sto je jeftiniji nego nVidia chip u procesu proizvodnje ? :: :: :: U svakom slucaju, pogresno ti to dijelis, chipovi se ne dijele po cijeni nego po snazi :: :: A to sto je ATI-jev chip jeftiniji u procesu proizvodnje a po snazi ekvivalentan ide ATI-ju u prilog, i pokazuje nVidia-inu inferiornost.. :: :: Ako ti pogledas da npr. 4890 sa 959M tranzistora daje iste performanse kao npr. nesto od GT200 asmortimana (260, 275) sa 2140M tranzistora znaci da je nVidia-ina tehnologija u zaostatku, a to se i demonstrira time da su povecali sam chip na 576mm^2 (55nm verzija 490mm^2 ako se ne varam) u poredjenju sa ATI-jevih 260mm^2 (nisam 100% siguran u ovaj podatak a ne da mi se da gledam), sto bi se narodski reklo, ``gruvaju samo u kolicinu`` a od optimizacije ni traga.. :: :: Sto se tice dominacije na trzistu, nVidia GTX285 (kao njihova najjaca Single Chip kartica) je slabija od ATI 5850 :: Po tvome ispade da ATI Dual Chip (5970) parira GTX285 jer je to najjaca nVidia Single Chip karta.. :: :: :: I mozemo ovako u nedogled, ja sa konkretnim tvrdnjama, a ti sa svojim zeljama.. :: Ali necemo.. :: :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
E ti brate iskuliraj malo ti nisi merodavan da odlucujes ko je normalan a ko nije, moji zvucnici su skuplji od tvog celog kompjutera, nisi nikada video ni jednu ni drugu kartu u zivotu a ovde se pravis pametan! Ako nemas nista pametno da kazes bolje cuti jer necu uzalud da se raspravljam i da dokazujem nekom nesto i opet na kraju nece shvatiti.
:: brate jesi li ti normalan kada kazes da GTX 295 dise za vrat 5970? :: :: znam jednog dobro psihijatra koji leci patologiju lazi jer ti lazes samog sebe.. :: :: :: :: Asus p5kpl/1600, intel e5200 oc-3,2ghz, ati 4770, 2x2gb kingston hyperx 1066mhz, wd caviar black 640gb 32mb :: ::
to sto imam slabiju konfu od tebe ne znaci da sam manje pametan i upoznat sa komponentama mentolcino...
ti si kao onaj ciganin koji pun para udje u prodavnicu i a video u izlogu najskuplji lcd tv koji ima tigra na ekranu nacrtanog i kaze: dobar dan jel mogu da imam onog tigra?
e tako razmisljaju ljudi koji imaju mnogo para a nemaju pojma o zivotu jer da imas pojma o zivotu, znao bi da si budalcina koja poredi 5850 sa gtx 285 i ostale gluposti..
Asus p5kpl/1600, intel e5200 oc-3,2ghz, ati 4770, 2x2gb kingston hyperx 1066mhz, wd caviar black 640gb 32mb
Mene samo interesuju doktorke od 25-30 godina jos ako ti dodje neki rod bice mi draze :-)
:: ajde ti blago meni u Lazu.. :: :: :: Asus p5kpl/1600, intel e5200 oc-3,2ghz, ati 4770, 2x2gb kingston hyperx 1066mhz, wd caviar black 640gb 32mb :: ::
@NMY moj smireni prijatelju pa ja ti vec objasnih ali ti izgleda gluv :)
Prijatelju ja od kako znam od `pamtiveka` ATI ima uvek vece specifikacije na papiru a manje performanse u realnom radu. 1.vecu frekfenciju GPU-a. 2.Veci memorisjki bendvic 3.Vecu memorijsku frekfenciju.. 4.Brze memorijske chipove itd..spisak se oduzio hehehe..
Evo prostog poredjenja,ove dve stare karte su u rangu snage a generalno ATI bi trebao da je oduva :
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647691. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.